Witte kool: gezondheidsvoordelen & voedingswaarde witte kool
Witte kool is zowel voedsel als medicijn. Dat komt omdat witte kool zo gezond is. Het levert voedingsstoffen en nutriënten als voedsel en medicinale stoffen als medicijn. Witte kool kan de bloedsuikerspiegel, het cholesterol en je gewicht reguleren, doch zijn specialiteit is het maag-darmkanaal. Witte kool werkt helend bij maag- en darmzweren. Doordat witte kool een sterke antioxidant is en een ontstekingsremmend effect heeft, kan het ook worden gebruikt om kanker te helpen voorkomen en kan het helpen bij bijna alle chronische ontstekingsziekten.
Wat is witte kool?
Witte kool, (Brassica oleracea convar. capitata var. alba) is een gekweekte variëteit van de kool en deze vorm wordt vaak gebruikt voor de bereiding van
zuurkool maar je kunt het ook 'onbewerkt' gebruiken in talloze gerechten. Witte kool is rond van vorm en heeft ene neutrale smaak, waardoor je er eindeloos mee kunt variëren.
Voedingswaarde van witte kool
Vitaminen en mineralen
Witte kool bevat verschillende vitamines die het menselijk lichaam nodig heeft. 100 gram witte kool bevat 36,6 mg
vitamine C en de dagelijkse aanbeveling voor volwassen mannen en vrouwen is 75 mg. Als je dus iets meer dan 200 gram witte kool eet, dan ben je voorzien in je dagelijkse behoefte aan vitamine C. Broccoli en spruitjes bevatten nog meer vitamine C dan witte kool.
Vitamine A,
B,
E en
K komen ook voor in witte kool, evenals de mineralen
calcium,
ijzer en
magnesium. Dus als je ijzer wilt eten, hoef je niet per se vlees te eten. Het komt ook in witte kool voor. Bovendien zorgt het vitamine C in de kool ervoor dat je non-heemijzer (ijzer uit plantaardige bronnen) beter opneemt in het lichaam.
Witte kool bevat vitamine K, wat het bloedverdunnende effect van vitamine K-antagonisten (zoals Acenocoumarol en Fenprocoumon) kan verminderen. Als je deze medicijnen gebruikt, moet je hierop letten en slechts met mate van witte kool genieten.
Vezels
Vezels in witte kool stimuleren de spijsvertering. Vezels vullen en geven sneller een gevoel van verzadiging.
Nitraat
Witte kool is een van de meer nitraathoudende groenten. Onder bepaalde omstandigheden kunnen nitraten worden omgezet in nitriet of nitrosaminen die schadelijk zijn voor de gezondheid. Nitriet kan in de eerste levensmaanden bijzonder problematisch zijn voor zuigelingen. Een baby mag daarom geen nitraatrijke groenten krijgen. Volwassenen moeten ook letten op een uitgebalanceerde en gevarieerde selectie van groenten om geen overmatige nitraten binnen te krijgen.
Glucosinolaten
De glucosinolaten (voorheen ook mosterdglycosiden genoemd) zijn verantwoordelijk voor de typische smaak van witte kool. Volgens het Voedingscentrum beschermen glucosinolaten het lichaam tegen kankerverwekkende stoffen.
Secundaire plantenstoffen
De belangrijkste secundaire plantenstoffen in witte kool zijn:
- Anthocyanen (rode kleurstoffen).
- Beta-caroteen en luteïne (geel-rode kleurstoffen).
- Glucosinolaten.
- Quercetine en kaempferol.
Gezondheidsvoordelen van witte kool
Witte kool kent veel verschillende gezondheidsvoordelen.
Versterking van het immuunsysteem
De groente voorziet je lichaam van allerlei vitamines en mineralen, vooral vitamine C. Vitamine C heeft een functie als antioxidant in het lichaam en hebt deze vitamine volgens het Voedingscentrum nodig voor de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Goed om te weten: Het vitamine C-gehalte van witte kool neemt toe als het zachtjes wordt opgewarmd. Waarom? Het bevat veel ascorbigen, een voorloper van vitamine C, die pas bij verhitting vitamine C wordt.
Gezonde darmflora
Hier komt een bijzondere variant van witte kool in het spel: zuurkool. Gefermenteerde witte kool, zuurkool, bevat veel melkzuurbacteriën en ze zijn goed voor je darmen, de
darmflora. Melkzuurbacteriën zijn een ware aanvulling op je microbioom.
Verlaagt het risico op kanker
De glucosinolaten in witte kool beschermen tegen kanker. Kool maakt overigens extra kankerbeschermende stoffen aan als deze wordt gesneden en dit geld ook voor witte kool.
Witte kool is goed voor het hart
Witte kool bevat een flinke portie
kalium, 170 mg gram per 100 gram kool, wat je hart gezond houdt. Het ie bekende dat dit mineraal gunstig voor de
bloeddruk, het hartritme en een goede spierfunctie.
Ondersteuning bij het afvallen
Witte kool kan een maatje van je zijn als je probeert af te vallen. Dit komt door de vezels die het bevat. Je zit langer vol door vezels en vezels geven een langdurig verzadigd gevoel. Als je wilt afvallen, mag witte kool niet ontbreken op het menu. De vezel helpt ook om het
cholesterolgehalte te verlagen.
Versterkt de botten
100 mg witte kool bevat 40 mg calcium al de helft van onze dagelijkse behoeften. En je lichaam heeft calcium nodig voor gezonde botten en tanden. Bovendien bevat witte kool vitamine K. Dit activeert ook de botstructuur, maar voorkomt ook dat calcium gevaarlijke plaque in de bloedvaten afzet.
Kool ontgift het lichaam
Naast veel vitamines en mineralen bevat witte kool ook zogenaamde glucosinolaten. Dit zijn zwavelhoudende moleculen die een antibiotisch effect hebben en zo het lichaam helpen om gifstoffen kwijt te raken.
Witte kool houdt je jong
De fenolen, chlorofyl, indolen en bioflavonoïden in witte kool zijn zogenaamde antioxidanten. Deze stoffen beschermen je cellen en kunnen hun verouderingsproces vertragen. Het resultaat: minder
rimpels.
Maag- en darmzweren
Witte kool is een belangrijke remedie tegen
maag- en
darmzweren vanwege het melkzuur wat het bevat. Dit helpt bij het aanmaken van een aminozuur die de bloedtoevoer naar het slijmvlies naar de maag stimuleert, wat het slijmvlies versterkt en de genezing ten goede komt. De vitamine C in witte kool is bovendien gunstig bij de behandeling van
H. pylori-infecties.
Witte kool kopen en bewaren
Kool moet bij aankoop zo vers mogelijk zijn, want het smaakt niet alleen lekkerder, maar het bevat dan ook veel waardevolle vitamines. Het is niet bezwaarlijk indien de buitenste bladeren enigszins beschadigd zijn, deze kun je eventueel verwijderen. De kool moet wel stevig en robuust aanvoelen. Je kunt witte kool na aankoop maar liefst een aantal weken in de koelkast bewaren. Op de fruitschaal kan je de kool ook bewaren, maar dan is hij wel korter houdbaar.
Kool bereiden
Witte kool kan op verschillende manieren worden bereid. Je kunt kool onder ander gebruiken om te wokken, koken en stoven. Rauwe witte kool kun je goed gebruiken om eten in te serveren. Je kunt een koolblad zien als een groen en knapperig alternatief voor een tortilla of wrap. Je kunt ook een wittekoolsalade bereiden.
Rauwe kool is moeilijk verteerbaar, maar door het eerst te zouten en soepel te maken en later nog even weg te zetten met de dressing (met olie en azijn) wordt de kool soepeler en gemakkelijker te verteren. Om witte kool soepeler te maken, moet je de groente na het snijden krachtig kneden. Giet het bij voorkeur in een grote kom, meng het met een beetje zout en masseer goed met je handen tot het sap ontsnapt. Pers de kool, laat het sap uitlekken en herhaal het proces opnieuw. Pas dan verder.
Witte kool kan ook goed verwerkt worden tot zuurkool.
Keukentip: witte kool hoeft niet gewassen te worden. Het is voldoende om de buitenste bladeren te verwijderen, die de binnenkant goed beschermen. Je kunt de kool het beste in vieren snijden om de harde stengel in een wigvorm eruit te snijden.
Zelf zuurkool maken van witte kool
Hieronder volgt een recept om zelf zuurkool te maken, een traditioneel gerecht gemaakt van witte kool door het in te maken met zout:
Ingrediënten:
- 1 grote witte kool
- 1 eetlepel ongeraffineerd zeezout
- Naar keuze: kruiden zoals jeneverbessen, karwijzaad of laurierbladeren
Benodigdheden:
- Grote schaal
- Scherp mes
- Keukenweegschaal
- Plastic folie
- Keukenhanddoek
- Grote inmaakpot of weckpot
Instructies:
- Haal de buitenste bladeren van de kool en bewaar ze voor later.
- Snijd met een scherp mes de witte kool in dunne reepjes.
- Doe de koolreepjes in een grote schaal en voeg het ongeraffineerde zeezout toe.
- Kneed de kool met de handen gedurende ongeveer 10 minuten totdat het vocht uit de kool komt en de kool zacht begint te worden.
- Voeg desgewenst kruiden toe en kneed daarna opnieuw goed.
- Doe de kool in een grote inmaakpot en zorg ervoor dat het vocht volledig bedekt is. Houd ongeveer 3 cm ruimte over aan de bovenkant van de pot.
- Bedek de kool met de bewaarde buitenste bladeren van de kool en leg er iets zwaars op, zoals een schone steen.
- Bedek de pot strak met plastic folie en zet in het donker weg op kamertemperatuur (18 tot 21 graden).
- Controleer de kool regelmatig en verwijder aan de bovenkant eventuele schimmel of schuim.
- Zodra de gewenste zuurgraad is bereikt, kun je de zuurkool in porties verdelen. Bewaar de porties in de koelkast.
Tip: Zorg ervoor dat de kool stevig wordt ingepakt en dat er geen lucht bij kan komen om te voorkomen dat de kool bederft in plaats van fermenteert.
De geur van kool tegengaan
Een nadeel van kool: Het ruikt sterk tijdens het koken omdat het zwavel bevat. Aan de andere kant helpt een scheutje azijn in het kookwater. De geur wordt ook zwakker als je op het deksel van de pan een in azijn gedrenkte doek legt.
Witte kool bewaren
Witte kool kun je heel goed bewaren in de kelder. In het algemeen geldt echter het volgende: kool moet zo snel mogelijk worden geconsumeerd, want iedere dag in de koelkast verliest het belangrijke vitamines. Een goed alternatief is invriezen. Hiervoor moet de kool worden gesneden, kort geblancheerd en geblust. Na afkoeling kun je het beste de kool in porties invriezen. Hiermee kun je de groente acht tot tien maanden bewaren.
Winderigheid voorkomen
De bereiding met kruiden zoals
anijs,
venkel of karwij helpt tegen de
winderigheid. Als alternatief kun je deze kruiden als thee drinken na een maaltijd met witte kool.
Lees verder