Savooiekool: gezondheidsvoordelen van groene kool
Savooiekool of groene kool (Brassica oleracea convar. capitata var. sabauda) is een variëteit van kool (Brassica oleracea). Het wordt gekenmerkt door gekrulde bladeren. Groene kool zit boordevol vitamines, antioxidanten, bitterstoffen en andere gezonde voedingsstoffen. Met bijna nul gram vet en weinig koolhydraten kan de kool je helpen af te vallen. Savooiekool is vooral een rijke bron van vitamine C. Bij het koken levert 100 gram kool ongeveer 25 milligram vitamine C op, afhankelijk van de duur van het koken. Dit komt overeen met een kwart van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine C voor mannen en vrouwen vanaf 14 jaar. Als je savooiekool als rauwkost eet, is het gehalte zelfs twee keer zo hoog. Vitamine C draagt onder meer bij aan de normale werking van het immuunsysteem. Een voldoende toevoer van vitamine helpt ook om de cellen te beschermen tegen oxidatieve stress. Dit laatste geldt ook voor de vitamine E in de savooiekool.
Wat is savooiekool?
Savooiekool is een van de meest populaire koolsoorten in Nederland en dat is geen wonder. Het is tenslotte goedkoop, regionaal verkrijgbaar, voedzaam, gezond en bovendien erg lekker. Je kunt het hele jaar door groene kool kopen, maar in de herfst en winter smaakt het gewoon het lekkerst; de koudere temperaturen zorgen voor een intenser aroma. Savooiekool is sowieso perfect voor de herfst- en wintermaanden, omdat de vitamines die het bevat de afweer van het lichaam ondersteunen. Je kunt savooiekool gemakkelijk herkennen aan de dichte bol en de bobbelige bladeren met gekrulde randen.
Herkomst
Groene kool ligt al sinds de 17e eeuw op ons bord. Nederlandse zeevaarders uit de 17e eeuw deden er goed aan om witte en groene kool ingelegd in azijn mee te nemen om scheurbuik – een ziekte ten gevolge van een langdurig
vitamine-C-tekort – te voorkomen. Groene kool staat echter al lang bekend als remedie: de Grieken en Romeinen gebruikten de kool tegen tal van ziekten.
Savooiekool komt oorspronkelijk uit landen rondom de Middellandse Zee, maar kool wordt al lang verbouwd in Nederland, Duitsland, Engeland, Frankrijk, Polen en Rusland. In Duitsland stond savooiekool aanvankelijk bekend als voedsel voor de armen, maar anno 2024 toveren zelfs chef-koks er de lekkerste gerechten mee.
De benaming 'Savooie' komt van de regio waar deze kool naar vernoemd is, de Savoie in Frankrijk.
Gezondheidsvoordelen van groene kool
Savooiekool of groene kool is supergezond en kent veel gezondheidsvoordelen.
Goed voor het immuunsysteem
De rauwe kool bevat veel vitamine C, wat je immuunsysteem ondersteunt en helpt in de strijd tegen vervelende ziekteverwekkers. Zo'n 300 gram gekookte savooiekool dekt gemakkelijk de dagelijkse behoefte van deze belangrijke vitamine. Er zit ook vitamine E in de gekrulde bladeren van savooiekool en deze vitamine ondersteunt, samen met vitamine C, het immuunsysteem.
Houdt bloedvaten soepel
Het chlorofyl of bladgroen in groene kool geeft het zijn weelderige groene kleur en samen met
ijzer ondersteunt het het zuurstoftransport in het lichaam er het reinigt bovendien de
bloedvaten van afzettingen.
Rijk aan foliumzuur
Foliumzuur of vitamine B11 is nodig voor de aanmaak van witte en rode bloedcellen en het celmetabolisme. Omdat je lichaam deze krachtige vitamine zelf niet kan aanmaken, is het bijzonder belangrijk dat je er voldoende van binnenkrijgt via het voedsel dat je eet. Een portie savooiekool (200 g) dekt al bijna tweederde van je dagelijkse behoefte aan foliumzuur.
Goed voor spieren en botten
Savooiekool bevat calcium en magnesium en deze mineralen versterken spieren en botten. Kalium in groene kool ondersteunt de regeneratie van het lichaam na het sporten.
Beschermt tegen celschade
De mosterdolie is verantwoordelijk voor het typische koolaroma. Mosterdolie zorgt tevens voor een extra gezond effect; ze heeft namelijk een antibioticumwerking en werkt als antioxidanten in het lichaam tegen celschade.
Breng je spijsvertering op gang
Er zitten ook
vezels en bitterstoffen in de savooiekool. Deze zijn gezond, vullend (geven een verzadigend gevoel) en bevorderen de spijsvertering.
Ondersteunt afvallen
Savooiekool is niet alleen goed voor je immuunsysteem, het helpt je ook om af te vallen. De kool zit namelijk vol vezels en is rijk aan proteïne; dit geeft je langdurig een verzadigend gevoel. Met slechts 26 calorieën per 100 gram hoef je je ook niet echt zorgen te maken over hoeveel savooiekool je eet. Het bevat ook weinig vet en weinig koolhydraten.
Voedingswaarde van savooiekool
De voedingswaarde van savooiekool is over de hele linie overtuigend: het bevat weinig calorieën en is tegelijk rijk aan vezels, eiwitten, vitamines, bitterstoffen en antioxidanten. Het hoge gehalte aan vitamine C moet worden benadrukt: bijna 25 milligram zit in 100 gram gekookte groene kool (afhankelijk van hoe lang je het kookt).
100 gram rauwe savooiekool bevat de volgende voedingsstoffen:
Smaak
Savooiekool heeft een koolsmaak. In de wintermaanden heeft de kool een meer uitgesproken koolsmaak doordat de bladeren dikker, robuuster en vorstbestendiger zijn.
Kun je savooiekool rauw eten?
Net als de meeste andere koolsoorten kan savooiekool zonder problemen rauw worden gegeten. Het smaakt heerlijk in bijvoorbeeld salades of smoothies. Een belangrijk voordeel van rauw groene kool is dat je op die manier nog meer gezonde voedingsstoffen binnenkrijgt, aangezien een klein deel verloren gaat tijdens de bereiding.
Wanneer is het verkrijgbaar?
Savooiekool of groene kool is het hele jaar door verkrijgbaar, maar het smaakt het beste in de herfst en winter.
Savooiekool behoort frisgroene, niet-verlepte en gebobbelde bladeren te hebben /
Bron: Efraimstochter, PixabayKopen en bewaren
Bij aankoop behoort savooiekool frisgroene, niet-verlepte en gebobbelde bladeren te hebben. Let op: De bladeren aan de buitenkant schijnen in een sterke tint groen en mogen niet lichtgeel gekleurd zijn. Savooiekool is enkele dagen tot een week houdbaar op een koele, donkere plaats bij een temperatuur van 12-15°C. Deze koolsoort kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 12 maanden bij minimaal -18°C in de diepvries bewaren.
Savooiekool bereiden
Was de kool eerst zorgvuldig; vuil, slakken of insecten kunnen zich snel tussen de vele bladeren verzamelen. De buitenste bladeren verwijder je eenvoudig met de hand of met een mes. Snij de kool in vieren en snijd de harde stengel weg in een wigvorm. Afhankelijk van hoe je de kool wilt bereiden, snijd je deze in grove, dikke of fijne reepjes. De bereidingsduur varieert, afhankelijk van de bereidingswijze
- koken duurt 10 minuten, in weinig water met een klein beetje zout
- roerbakken kan al in 5 tot 8 minuten
- in de magnetron kun je de groente in 4 tot 7 minuten bereiden
- smoren duurt grofweg 20-25 minuten
- stomen duurt zo'n 20-30 minuten
Om een
opgeblazen buik te voorkomen, kun je wat karwijzaad aan de savooieschotel toevoegen. Dit gaat de vorming van gassen in de dikke darm tegen en kan
winderigheid voorkomen.
Lees verder