InfoNu.nl > Mens en Gezondheid > Aandoeningen > Bleekselderij: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde

Bleekselderij: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde

Bleekselderij: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde Bleekselderij is een selderij waarvan de bladstelen worden gegeten, maar de bladeren kun je ook prima eten. Als je een dieet volgt of een gezond gewicht wil handhaven, kun je het je veroorloven om veel selderij te eten omdat het heel weinig calorieën bevat. Sterker nog, bleekselderij verzadigt qua volume en vezelgehalte, waardoor je hongergevoel afneemt. Een portie bleekselderij van 100 g levert 1,6 g vezels. Selderij is ook een goede bron van kalium en biedt een kleine hoeveelheid vitamine C en foliumzuur. Deze groente geeft ook veel smaak aan gerechten. De bladeren van selderij zijn het meest voedende deel van de plant. Ze bevatten calcium, ijzer, kalium, beta-caroteen en vitamine C. Aarzel dus niet om ook de bladeren te verwerken in soepen, salades, stoofschotels en gerechten. Bleekselderij heeft een frisse smaak.

Bleekselderij / Bron: Istock.com/LecicBleekselderij / Bron: Istock.com/Lecic

Wat is bleekselderij?

Bleekselderij zijn de jonge, lichtgroene stengels van de selderijplant. Selderij bevat zeer weinig calorieën en is daarom bij uitstek geschikt voor personen die willen afvallen. Het waterpercentage is bijna 95% en het bevat slechts 16 kilocalorieën per 100 gram. Zoals de meeste groenten bevat bleekselderij veel vezels, wat de darmpassage verbetert waardoor je beter kunt poepen. Bovendien heeft het een positief effect op het (LDL-)cholesterol, wat goed is voor de gezondheid van de bloedvaten. Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C is selderij zeer geschikt voor infectieziekten en in tijden van groei en ontwikkeling. Het reguleert de alkalische balans van het lichaam en beschermt aldus tegen problemen zoals brandend maagzuur. Bleekselderij bevat veel vitamines en voedingsstoffen.

Voedingswaarde

Selderij is een uitstekende bron van vitamine A, C, K, B2 en B6 en is rijk aan mineralen zoals kalium, mangaan, calcium, koper, fosfor of magnesium.

Gezondheidsvoordelen van bleekselderij

Bleekselderij om af te vallen

Bleekselderij kun je heel goed nemen als je op dieet bent of als gezonde snack tussendoor, of je nu op dieet bent of niet. Bleekselderij bestaat voor het grootste deel uit water, maar het is ook een goede bron van voedingsvezels hetgeen massa aan ontlasting toevoegt en je een verzadigd gevoel geeft. Een grote stengel bevat slechts 10 calorieën. Je kunt ervan snoepen wat je wilt, je zult er niet dik van worden.

Vermindert ontsteking

Bleekselderij is een natuurlijke ontstekingsremmer. Als je lijdt aan gewrichtspijn of astma, dan zal het eten van selderij je helpen om deze toestand te verlichten. Met zijn anti-inflammatoire stoffen is selderij een bondgenoot om chronische pijn te bestrijden. De stoffen polyacetyleen en luteoline (een gele plantenkleurstof en een flavonoïde, wat een antioxidant is), in bleekselderij zijn krachtige ontstekingsremmers.

Stress verlichten

Selderij kan helpen om stress te verlichten. De mineralen in selderij, vooral magnesium (11 mg per 100 g) maken het een anti-stress groente. Magnesium staat bekend als een belangrijk anti-stress mineraal. Des te meer je onder stress en spanning lijdt, des te meer magnesium er door je lichaam wordt verbruikt. En des te lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger je wordt voor stress. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken moet je er allereerst voor zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. Knabbelen op selderij kan je daarbij helpen. Bleekselderij kan ook stress verminderen dankzij de essentiële oliën die het bevat en die de selderij haar sterke en karakteristieke geur geven; via de reukzin kalmeren ze het zenuwstelsel. Bleekselderij helpt niet alleen om je stressniveaus te reguleren, maar helpt je ook om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Goed voor de spijsvertering

Sommigen zeggen dat selderij als een knapperig water is, daarom is het zo goed voor het spijsverteringsstelsel. Het hoge watergehalte in deze groente, gecombineerd met onoplosbare vezels, is een uitstekend alternatief om de doorgang van ontlasting te vergemakkelijken. Selderij is ook een natuurlijk probioticum, dat helpt de groei en proliferatie van nuttige bacteriën te behouden, waardoor het opgeblazen gevoel wordt beperkt. Opmerking: omdat het diuretische eigenschappen heeft, moeten mensen met diarree in deze periode het eten van selderij vermijden.

Bloedrukverlagende werking

Selderij is een van de rijkste groenten wat betreft natrium, waardoor het een licht zoute smaak heeft. Natrium in selderij is organisch, natuurlijk en essentieel voor je gezondheid, dus het is geschikt voor mensen, in tegenstelling tot zout in zijn verfijnde vorm dat juist een bloeddrukverhogende werking heeft. Het lijkt aan de verschillende verbindingen en combinaties van vitaminen en mineralen in bleekselderij te liggen dat deze groente toch een bloeddrukverlagende werking heeft. Selderij bevat een fytochemicalie genaamd ftaliden. Deze ftaliden helpen de bloeddruk verlagen door de wanden van de bloedvaten te ontspannen, waardoor het bloed normaal kan circuleren.

Selderijsnack / Bron: Istock.com/© Brett MulcahySelderijsnack / Bron: Istock.com/© Brett Mulcahy

Beschermt de ogen

Een grote stengel selderij kan tot 10% van je dagelijkse behoefte aan vitamine A bieden, een groep voedingsstoffen die de ogen beschermt en degeneratie van het gezichtsvermogen als gevolg van het ouder worden voorkomt.

Vermindert 'slechte' cholesterol

Ftaliden in selderij helpen het 'slechte' cholesterol te elimineren door de afscheiding van galzuren in de lever te verhogen. Een toename van de afscheiding van galzuren zorgt voor een betere afvoer van de gal, waarbij de spijsvertering en tevens opname van voedingsvet en cholesterol wordt bevorderd. Iedere dag twee stelen bleekselderij kan het slechte cholesterol (LDL) aanzienlijk verminderen.

Verbetert de intieme gezondheid

Bleekselderij is lang gebruikt als een natuurlijk afrodisiacum, een middel dat wordt gebruikt met het doel de geslachtsdrift te stimuleren. Bleekselderij verhoogt namelijk de productie van testosteron, een zeer actief mannelijk geslachtshormoon, en de afgifte van androsteron, een metaboliet van het geslachtshormoon testosteron die vooral in de lever gebouwd wordt.

Tandbederf / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Tandbederf / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Bleekselderij als natuurlijke tandenborstel

Bleekselderij is een geducht wapen tegen de slechte bacteriën in je mond die bijdragen aan tandvleesaandoeningen, tandbederf, en de ophoping van tandplak. Het duurt ook langer om te kauwen op bleekselderij, wat meer speekselproductie betekent, wat gaatjes helpt te bestrijden.

Versterking van het immuunsysteem

Bleekselderij bevat meer dan 2 mg vitamine C per stengel, waardoor het een uitstekende manier is om je inname van vitamine C te verhogen, vooral in de vorm van selderijsap. Vitamine C is belangrijk voor een gezond immuunsysteem en fungeert als een antioxidant, waardoor vrije radicalen geëlimineerd worden en DNA-mutaties (die uiteindelijk kunnen leiden tot kanker) voorkomen worden.

Lees verder

© 2019 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Zelf verse vruchtensappen maken met de sapcentrifugeZelf verse vruchtensappen maken met de sapcentrifugeWie een (volkstuin) vol bessenstruiken, aardbeienplanten en andere gewassen heeft staan heeft in de maanden juni en juli…
Anti-kater groentesapHeb je ook het idee alles al geprobeerd te hebben tegen die ó zo vervelende kater en lijkt het allemaal tevergeefs? Maak…
Rucola Drankje, energiedrank van spinazie en darmreinigerRucola Drankje, energiedrank van spinazie en darmreinigerEen drankje maken van rucola. Of een energiedrankje maken van spinazie. Doe het. Natuurlijk kun je allerlei vreemsoortig…
Recept: Soepen van vroegerRecept: Soepen van vroegerSoepen van oma blijven de lekkerste. Zij maakt haar soepen namelijk zelf! Heeft u zin in een lekker nostalgisch soepje,…
Lekkere spruitjesreceptenLekkere spruitjesreceptenSpruitjes, wie kent ze niet? De meeste kinderen lusten geen spruitjes, maar u als ouder wil eigenlijk toch wel dat de ki…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: MabelAmber, Pixabay
 • http://www.solidewij.nl/selderij-gezonde-eigenschappen-voedings-feiten-rijk-aan-anti-oxidanten-vitamine-foliumzuur-en-vezels/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Afrodisiacum
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bleekselderij
 • https://www.24kitchen.nl/populair/eetbare-bladeren-bleekselderij
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx
 • https://www.mmv.nl/voedingsmiddel/bleekselderij
 • https://www.groentennieuws.nl/article/124277/selderij-kan-bloeddruk-verlagen/
 • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/flavonoiden.aspx
 • https://aces.illinois.edu/news/celery-artichokes-contain-flavonoids-kill-human-pancreatic-cancer-cells
 • https://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/celery-fights-off-pancreatic-cancer-2176424
 • https://gezondergenieten.nl/10-selderij-gezond/
 • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/169577-selderij-gezond-voor-spijsvertering-ogen-en-de-bloeddruk.html#ontstekingsremmend
 • https://www.vitakruid.nl/blog/wanneer-welke-magnesium
 • https://www.pavez.nl/wp/selderij-vochtafdrijvend-gezond-thee/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Androsteron
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Lecic
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/© Brett Mulcahy
 • Afbeelding bron 3: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Reageer op het artikel "Bleekselderij: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 11-08-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 19
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!