Bleekselderij: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde

Bleekselderij: gezondheidsvoordelen en voedingswaarde Bleekselderij is een selderij waarvan de bladstelen worden gegeten, maar de bladeren kun je ook prima eten. Als je een dieet volgt of een gezond gewicht wil handhaven, kun je het je veroorloven om veel selderij te eten omdat het heel weinig calorieën bevat. Sterker nog, bleekselderij verzadigt qua volume en vezelgehalte, waardoor je hongergevoel afneemt. Een portie bleekselderij van 100 g levert 1,6 g vezels. Selderij is ook een goede bron van kalium en biedt een kleine hoeveelheid vitamine C en foliumzuur. Deze groente geeft ook veel smaak aan gerechten. De bladeren van selderij zijn het meest voedende deel van de plant. Ze bevatten calcium, ijzer, kalium, beta-caroteen en vitamine C. Aarzel dus niet om ook de bladeren te verwerken in soepen, salades, stoofschotels en gerechten. Bleekselderij heeft een frisse smaak.

Bleekselderij / Bron: Istock.com/LecicBleekselderij / Bron: Istock.com/Lecic

Wat is bleekselderij?

Bleekselderij zijn de jonge, lichtgroene stengels van de selderijplant. Selderij bevat zeer weinig calorieën en is daarom bij uitstek geschikt voor personen die willen afvallen of een gezond gewicht willen handhaven. Het waterpercentage is bijna 95% en het bevat slechts 16 kilocalorieën per 100 gram. Zoals de meeste groenten bevat bleekselderij veel vezels, wat de darmpassage verbetert waardoor je beter kunt poepen. Bovendien heeft het een positief effect op het (LDL-)cholesterol, wat goed is voor de gezondheid van de bloedvaten. Vanwege het hoge gehalte aan vitamine C is selderij zeer geschikt voor infectieziekten en in tijden van groei en ontwikkeling. Het reguleert de alkalische balans van het lichaam en beschermt aldus tegen problemen zoals brandend maagzuur. Bleekselderij bevat veel vitamines en voedingsstoffen.

Voedingswaarde

Selderij is een uitstekende bron van vitamine A, C, K, B2 en B6 en is rijk aan mineralen zoals kalium, mangaan, calcium, koper, fosfor of magnesium.

Gezondheidsvoordelen van bleekselderij

Bleekselderij om af te vallen

Bleekselderij kun je heel goed nemen als je op dieet bent of als gezonde snack tussendoor, of je nu op dieet bent of niet. Bleekselderij bestaat voor het grootste deel uit water, maar het is ook een goede bron van voedingsvezels hetgeen massa aan ontlasting toevoegt en je een verzadigd gevoel geeft. Een grote stengel bevat slechts 10 calorieën. Je kunt ervan snoepen wat je wilt, je zult er niet dik van worden.

Vermindert ontsteking

Bleekselderij is een natuurlijke ontstekingsremmer. Als je lijdt aan gewrichtspijn of astma, dan zal het eten van selderij je helpen om deze toestand te verlichten. Met zijn anti-inflammatoire stoffen is selderij een bondgenoot om chronische pijn te bestrijden. De stoffen polyacetyleen en luteoline (een gele plantenkleurstof en een flavonoïde, wat een antioxidant is), in bleekselderij zijn krachtige ontstekingsremmers.

Groen type bleekselderij / Bron: Eric Hunt, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)Groen type bleekselderij / Bron: Eric Hunt, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)

Stress verlichten

Selderij kan helpen om stress te verlichten. De mineralen in selderij, vooral magnesium (11 mg per 100 g) maken het een anti-stress groente. Magnesium staat bekend als een belangrijk anti-stress mineraal. Des te meer je onder stress en spanning lijdt, des te meer magnesium er door je lichaam wordt verbruikt. En des te lager het magnesiumniveau in de cellen, des te gevoeliger je wordt voor stress. Om deze vicieuze cirkel te doorbreken moet je er allereerst voor zorgen dat je voldoende magnesium binnenkrijgt. Knabbelen op selderij kan je daarbij helpen. Bleekselderij kan ook stress verminderen dankzij de essentiële oliën die het bevat en die de selderij haar sterke en karakteristieke geur geven; via de reukzin kalmeren ze het zenuwstelsel. Bleekselderij helpt niet alleen om je stressniveaus te reguleren, maar helpt je ook om de kwaliteit van je slaap te verbeteren.

Goed voor de spijsvertering

Sommigen zeggen dat selderij als een knapperig water is, daarom is het zo goed voor het spijsverteringsstelsel. Het hoge watergehalte in deze groente, gecombineerd met onoplosbare vezels, is een uitstekend alternatief om de doorgang van ontlasting te vergemakkelijken. Selderij is ook een natuurlijk probioticum, dat helpt de groei en proliferatie van nuttige bacteriën te behouden, waardoor het opgeblazen gevoel wordt beperkt. Opmerking: omdat het diuretische eigenschappen heeft, moeten mensen met diarree in deze periode het eten van selderij vermijden.

Bloedrukverlagende werking

Selderij is een van de rijkste groenten wat betreft natrium, waardoor het een licht zoute smaak heeft. Natrium in selderij is organisch, natuurlijk en essentieel voor je gezondheid, dus het is geschikt voor mensen, in tegenstelling tot zout in zijn verfijnde vorm dat juist een bloeddrukverhogende werking heeft. Het lijkt aan de verschillende verbindingen en combinaties van vitaminen en mineralen in bleekselderij te liggen dat deze groente toch een bloeddrukverlagende werking heeft. Selderij bevat een fytochemicalie genaamd ftaliden. Deze ftaliden helpen de bloeddruk verlagen door de wanden van de bloedvaten te ontspannen, waardoor het bloed normaal kan circuleren.

Selderijsnack / Bron: Istock.com/© Brett MulcahySelderijsnack / Bron: Istock.com/© Brett Mulcahy

Beschermt de ogen

Een grote stengel selderij kan tot 10% van je dagelijkse behoefte aan vitamine A bieden, een groep voedingsstoffen die de ogen beschermt en degeneratie van het gezichtsvermogen als gevolg van het ouder worden voorkomt.

Vermindert 'slechte' cholesterol

Ftaliden in selderij helpen het 'slechte' cholesterol te elimineren door de afscheiding van galzuren in de lever te verhogen. Een toename van de afscheiding van galzuren zorgt voor een betere afvoer van de gal, waarbij de spijsvertering en tevens opname van voedingsvet en cholesterol wordt bevorderd. Iedere dag twee stelen bleekselderij kan het slechte cholesterol (LDL) aanzienlijk verminderen.

Verbetert de intieme gezondheid

Bleekselderij is lang gebruikt als een natuurlijk afrodisiacum, een middel dat wordt gebruikt met het doel de geslachtsdrift te stimuleren. Bleekselderij verhoogt namelijk de productie van testosteron, een zeer actief mannelijk geslachtshormoon, en de afgifte van androsteron, een metaboliet van het geslachtshormoon testosteron die vooral in de lever gebouwd wordt.

Tandbederf / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Tandbederf / Bron: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Bleekselderij als natuurlijke tandenborstel

Bleekselderij is een geducht wapen tegen de slechte bacteriën in je mond die bijdragen aan tandvleesaandoeningen, tandbederf, en de ophoping van tandplak. Het duurt ook langer om te kauwen op bleekselderij, wat meer speekselproductie betekent, wat gaatjes helpt te bestrijden.

Versterking van het immuunsysteem

Bleekselderij bevat meer dan 2 mg vitamine C per stengel, waardoor het een uitstekende manier is om je inname van vitamine C te verhogen, vooral in de vorm van selderijsap. Vitamine C is belangrijk voor een gezond immuunsysteem en fungeert als een antioxidant, waardoor vrije radicalen geëlimineerd worden en DNA-mutaties (die uiteindelijk kunnen leiden tot kanker) voorkomen worden.

Dwarsdoorsnede van de bladsteel, de puntjes zijn de vaatbundels / Bron: Fir0002 flagstaffotos, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)Dwarsdoorsnede van de bladsteel, de puntjes zijn de vaatbundels / Bron: Fir0002 flagstaffotos, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)

Selderijsap: krachtdrank voor de eeuwige jeugd

Bleekselderij is niet alleen goed voor je gezondheid. Het sap van de plant wordt ook beschouwd als de fontein of bron der (eeuwige) jeugd vanwege de actieve ingrediënten. Regelmatige consumptie zou de teint van je huid verbeteren, omdat het een verstevigend effect heeft en puistjes en zelfs acne bestrijdt. De antioxidanten die het bevat, beschermen op hun beurt de huid tegen UV-straling. Bovendien helpen dezelfde antioxidanten, mineralen en sporenelementen om de dichtheid van het haar te verhogen en broze nagels en nagelgroeven tegen te gaan.

Selderijsap maken in een juicer

Een juicer scheidt, in tegenstelling tot een blender, de vezels van het sap uit groente en fruit.
  • Gebruik 1 stronk bleekselderij, snijd de basis af om de stengels te scheiden.
  • Was ze in schoon water om vuil te verwijderen.
  • Voer de selderij door je sapcentrifuge.
  • Drink de sap onmiddellijk op.

Voel je vrij om genoeg te maken voor 2 dagen (twee stronken) en bewaar het sap in een afgesloten pot in de koelkast.

Blender / Bron: Robbin1111, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Blender / Bron: Robbin1111, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Selderijsap maken in een blender

Een blender is een keukenapparaat die kan mixen en pureren.
  • Gebruik 1 strink bleekselderij en snijd de basis af om de stengels te scheiden.
  • Was ze in schoon water om vuil te verwijderen.
  • Hak de stengels bleekselderij in kleinere stukjes en plaats ze in de blender.
  • Voeg 1/4 kopje gezuiverd water toe en plaats het deksel op de blender. Mixen tot een gladde substantie. Desgewenst meer water gebruiken.
  • Plaats een zogeheten 'pulpzeef' om grove vezels uit het sap te filteren.

Drink de selderijsap onmiddellijk op, of voel je vrij om genoeg te maken voor 2 dagen (twee stronken) en bewaar het overgebleven sap in een afgesloten glazen pot de koelkast.

Toepassingen in de keuken

Bleekselderij is een echte alleskunner. Je kunt het wokken, koken, bakken, stoven, vullen en rauw eten als snack. Enkele mogelijkheden passeren de revue.

Bleekselderijsoep

Ingrediënten
  • 2 el olijfolie
  • 300 g selderij, gesneden, met taaie slierten verwijderd
  • 1 teentje knoflook, gepeld
  • 200 g aardappelen, geschild en in stukken gesneden
  • 500 ml groentebouillon
  • 100 ml melk
  • knapperig brood, om te serveren

Bereiding
Verhit de olie in een grote pan op een middelhoog vuur, voeg de bleekselderij, knoflook en aardappelen toe. Voeg een scheutje water en een snufje zout toe en bak de ingrediënten; roer regelmatig gedurende 15 minuten, voeg een beetje meer water toe als de groenten beginnen te plakken. Giet de groentebouillon erbij en breng het geheel aan de kook, zet het vuur laag en laat nog 20 minuten sudderen tot de aardappels uit elkaar vallen en de selder zacht is. Gebruik een staafmixer om de soep te pureren, giet de melk erbij en meng opnieuw. Breng op smaak. Serveer met knapperig brood en/of doe er knapperige (zelfgemaakte) croutons bij.

Bleekselderij-bulgursalade

Ingrediënten
  • 200 g bulgur (een graanproduct gemaakt van verschillende soorten tarwe)
  • 1 stronk bleekselderij
  • 1 dessertappel (bijvoorbeeld: Malus d. Gravenstein)
  • sap van 1 citroen
  • 4 el olijfolie
  • handvol geroosterde hazelnoten, grof gehakt
  • 1 rode chili, zaadloos en gesneden
  • grote handvol granaatappelpitjes
  • bosje peterselie, gesneden
  • kleine bosje pepermunt, gesneden
  • kleine bos dragon, gesneden

Bereiding
Doe de bulgur in een kom. Giet er het kokende water over en breng op smaak met zout. Roer door en laat afgedekt 10 min. staan. Snijd de bleekselderij heel fijn en hak de bladeren grof. Snijd de appel in fijne stukjes en doe er wat citroensap bij. Meng in een kom het resterende citroensap met de olie en wat kruiden om een ​​dressing te maken.

Maak de bulgur voorzichtig los met een vork. Meng de gesneden bleekselderij en appel door de bulgur, gevolgd door de noten, chili, granaatappelpitjes en kruiden. Besprenkel met de dressing en meng alles voorzichtig samen. Strooi de blaadjes bleekselderij erover en serveer.

Bleekselderij bewaren

Kijk in de winkel naar stevige en strakke selderij met robuuste stengels en bladeren die er fris uitzien. Zorg ervoor dat het thuis goed wast en droog dept. Selderij kun je relatief lang bewaren en het duurt vaak meerdere weken voordat het gaat verleppen, hoewel het verstandig is om selderij binnen twee weken te consumeren. Bewaar het in de koelkast en laat de stelen aan de basis bevestigd totdat je ze nodig hebt.

Als je de selderij niet meteen wilt gebruiken, vries ze dan goed in. Je kunt rauwe selderij afspoelen en in stukjes snijden en deze vervolgens invriezen in plastic zakken doet. Het blijft een paar maanden houdbaar in de vriezer. Je kunt bleekselderij ook blancheren en daarna invriezen. Blancheren is een kooktechniek waarbij de groente een korte tijd wordt gekookt waarna het in koud water wordt gelegd of door koud water wordt afgespoeld zodat het kookproces wordt onderbroken. Na 2-3 minuten blancheren kun je bleekselderij (als het is afgekoeld) in de diepvries bewaren. In een goed gesloten plastic zakje is de groente tot 12 maanden houdbaar (minimaal -18°C).

Allergie

Selderij kan allergische reacties veroorzaken bij mensen die gevoelig zijn voor bepaalde andere planten en kruiden, zoals wilde peen, bijvoet, berk, karwij, venkel- of korianderzaad, peterselie, anijs, weegbree en paardenbloem. Doordat allergie voor selderij vaak wordt geassocieerd met pollinose bij berken en bijen, is de term 'berk-bijvoet-selderij-syndroom' bedacht.

Lees verder

© 2019 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De geneeskracht van bleekselderijDe geneeskracht van bleekselderijBleekselderij is een mooie groente die familie is van de gewone selderij. Het is een gezonde groente. De bleekselderij k…
Is erwtensoep gezond?Is erwtensoep gezond?Erwtensoep is een bekende soep in Nederland die ook wel snert genoemd wordt. Het kan gemaakt worden van spliterwten (of…
Zelf verse vruchtensappen maken met de sapcentrifugeZelf verse vruchtensappen maken met de sapcentrifugeWie een (volkstuin) vol bessenstruiken, aardbeienplanten en andere gewassen heeft staan heeft in de maanden juni en juli…
Anti-kater groentesapHeb je ook het idee alles al geprobeerd te hebben tegen die ó zo vervelende kater en lijkt het allemaal tevergeefs? Maak…

Huilen (wenen): Voordelen voor gezondheid van huilbuiHuilen (wenen): Voordelen voor gezondheid van huilbuiOntroerd zijn door een film, een bijzonder zware week achter de rug hebben of een ruzie krijgen met een geliefde zijn en…
Hoefijzernier: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseHoefijzernier: symptomen, oorzaken, behandeling en prognoseDe vorming van een zogenaamde hoefijzernier vindt altijd plaats wanneer de onderste nierpolen (de ondereinden van de twe…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: MabelAmber, Pixabay
  • Ahealthylife. Hoe maak je een bleekselderij sap? https://www.ahealthylife.nl/hoe-maak-je-een-bleekselderij-sap/ (ingezien op 7-3-2020)
  • Anafylaxis. Selderij. https://www.anafylaxis.nl/stoffen-die-anafylaxie-kunnen-uitlokken/voedsel-allergenen-wat-zijn-dat/selderij/ (ingezien op 7-3-2020)
  • BBC. Top 10 ways to use up leftover celery. https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/love-your-leftovers-top-10-ways-use-celery (ingezien op 7-3-2020)
  • Feastingathome. Celery juice recipe and benefits. https://www.feastingathome.com/celery-juice-recipe-and-10-benefits/ (ingezien op 7-3-2020)
  • Feastingathome. Simple celery soup. https://www.feastingathome.com/celery-soup/ (ingezien op 7-3-2020)
  • http://www.solidewij.nl/selderij-gezonde-eigenschappen-voedings-feiten-rijk-aan-anti-oxidanten-vitamine-foliumzuur-en-vezels/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Afrodisiacum
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bleekselderij
  • https://www.24kitchen.nl/populair/eetbare-bladeren-bleekselderij
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vezels.aspx
  • https://www.mmv.nl/voedingsmiddel/bleekselderij
  • https://www.groentennieuws.nl/article/124277/selderij-kan-bloeddruk-verlagen/
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/flavonoiden.aspx
  • https://aces.illinois.edu/news/celery-artichokes-contain-flavonoids-kill-human-pancreatic-cancer-cells
  • https://www.mirror.co.uk/lifestyle/health/celery-fights-off-pancreatic-cancer-2176424
  • https://gezondergenieten.nl/10-selderij-gezond/
  • https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/natuurgeneeswijze/169577-selderij-gezond-voor-spijsvertering-ogen-en-de-bloeddruk.html#ontstekingsremmend
  • https://www.vitakruid.nl/blog/wanneer-welke-magnesium
  • https://www.pavez.nl/wp/selderij-vochtafdrijvend-gezond-thee/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Androsteron
  • Koolhydraatarmrecept. Bleekselderij paprika wokschotel. https://www.koolhydraatarmrecept.nl/bleekselderij-paprika-wokschotel/?cn-reloaded=1 (ingezien op 7-3-2020)
  • Sparkpeople. Herby Celery and Bulgur salad. https://recipes.sparkpeople.com/recipe-detail.asp?recipe=2229782 (ingezien op 7-3-2020)
  • Verse oogst. Bleekselderij. https://www.verseoogst.nl/producten/bleekselderij (ingezien op 7-3-2020)
  • WebMD. Celery. https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-882/celery (ingezien op 7-3-2020)
  • Wikipedia. Blancheren. https://nl.wikipedia.org/wiki/Blancheren (ingezien op 7-3-2020)
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/Lecic
  • Afbeelding bron 2: Eric Hunt, Wikimedia Commons (CC BY-2.5)
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/© Brett Mulcahy
  • Afbeelding bron 4: KDS4444, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 5: Fir0002 flagstaffotos, Wikimedia Commons (GFDL-1.2)
  • Afbeelding bron 6: Robbin1111, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 7: Eylem Baak Ekinci from ankaranicosia, turkeykktc, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-02-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 33
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.