Is erwtensoep gezond?

Is erwtensoep gezond? Erwtensoep is een bekende soep in Nederland die ook wel snert genoemd wordt. Het kan gemaakt worden van spliterwten (of doperwten), prei, bleekselderij, knolselderij en varkensvlees. Daarnaast zitten er vaak stukjes rookworst in. Erwtensoep kun je zelf maken of je koopt een kant en klare erwtensoep uit de supermarkt. Welke van de twee is gezonder?

Wat is erwtensoep?

Erwtensoep is een soep gemaakt van spliterwten (of doperwten), prei, bleekselderij, knolselderij en varkensvlees. Hierbij worden ook vaak stukjes rookworst toegevoegd. De soep is een bekende winterse maaltijd in Nederland. Naast Nederland wordt het ook veel in andere landen gegeten. In Zweden is het bijvoorbeeld de gewoonte om erwtensoep wekelijks te eten.

Spliterwten gezond?

Spliterwten zijn een ingrediënt in erwtensoep dat vaak wordt gebruikt. Er worden soms ook doperwten gebruikt. Spliterwten hebben een aantal gezonde eigenschappen.

Zeer lage glycemische index

Met een zeer lage glycemische index van 22 zijn spliterwten een perfect product voor mensen met diabetes. De glycemische index geeft namelijk aan hoe snel de suikers van het product door de darmen worden verteerd. Bij spliterwten heb je geen last van bloedsuikerpieken.

Goed voor het hart

De vezels in spliterwten verlagen het LDL cholesterol. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten verminderd. Daarnaast helpen spliterwten met het behouden van een goede bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan voor hartklachten zorgen.

Juiste gewicht

In spliterwten zitten nauwelijks calorieën, terwijl je er toch van eet. Daarnaast zitten er veel vezels in spliterwten. Bij voedsel met veel vezels duurt het vaak langer om het op te eten. Hierdoor ben je langer bezig met eten. Daarnaast verzadigt voedsel met vezels meer, waardoor je minder trek in andere producten hebt.

Verschil met doperwten?

Doperwten en spliterwten komen van dezelfde plant, maar zijn ze in een ander stadium geplukt en bewerkt. Spliterwten hebben hun velletje niet meer. Daarnaast hebben doperwten een hogere glycemische index dan spliterwten.

Andere bestanddelen in erwtensoep zijn prei, bleekselderij, knolselderij, varkensvlees en rookworst. Niet al deze ingrediënten worden door iedereen gebruikt.

Prei

In prei zitten veel vitaminen, waaronder vitamine K en C. Verder beschikt het over veel mineralen zoals ijzer en koper. Naast deze goede bestanddelen zitten er ook fytonutriënten in prei. Dit is een stof die goed is voor de bloedvaten.

Bleekselderij

Bleekselderij zit ook vol met vitaminen. Er zit een goede hoeveelheid vitamine A, B11, K in. Bovendien zitten er mineralen zoals kalium, molybdeen en mangaan in bleekselderij.

Knolselderij

Ook in knolselderij zit veel vitamine K, met erwtensoep ben je dus verzekerd van een goede dosis vitamine K. Daarnaast is vitamine B5, B6 en C goed vertegenwoordigt in knolselderij. Verder bevat knolselderij fosfor, ijzer, koper en mangaan.

Rookworst

In rookworst zit veel vet, ook in de magere variant. Het veelvuldig eten van rookworst is dan ook zeker niet gezond. Maar als je het met mate eet is het geen probleem voor je gezondheid.

Supermarkt erwtensoep versus eigengemaakte erwtensoep

Zelf gekookte verse producten zijn altijd gezonder dan supermarktproducten. Dit omdat er bij supermarktproducten vaak ingrediënten worden gebruikt om het product houdbaar te houden. Daarnaast weet je precies wat er in het product zit als je het zelf maakt. Zelf erwtensoep maken is dus gezonder.
© 2015 - 2024 Freshprince, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Magere snert of erwtensoep: hoe maak je magere snert?Magere snert of erwtensoep: hoe maak je magere snert?Magere snert of erwtensoep maken is zo moeilijk niet. Vaak wordt de volvette variant gegeten met veel worst, varkensvlee…
Een recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snertEen recept voor ‘snelle’ erwtensoep/snertWat is er heerlijker in de koude wintermaanden dan erwtensoep, ook wel snert genoemd. Het is belangrijk om te weten dat…
Soep, tussendoor of als maaltijd, altijd lekker!Soep, tussendoor of als maaltijd, altijd lekker!Soep is lekker en gezond, dat weet iedereen. Of je het nu als tussendoortje eet of bij de maaltijd, of zelfs als vervang…

De beste eiwitshake of whey shakeDe beste eiwitshake of whey shakeMensen die veel aan krachttraining doen kunnen haast niet zonder: een goede eiwitshake, ook wel whey shake genoemd. Het…
Vijf misverstanden over gezond etenVijf misverstanden over gezond etenGezond eten, dat is wat we (bijna) allemaal willen. Gezond eten is belangrijk voor de gezondheid. Ook de voedingsindustr…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Bykst, Pixabay
  • http://www.livestrong.com/article/354682-health-benefits-of-green-split-peas/
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Erwtensoep
  • https://www.salusi.nl/varkensvlees-gezond-voordelen-en-nadelen-varken-dieet/
  • http://www.goeievraag.nl/persoon-gezondheid/gezondheid/vraag/84/rookworsten-slecht
  • http://www.voedingswaardetabel.nl/
Freshprince (112 artikelen)
Laatste update: 19-01-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.