Is erwtensoep gezond?
Erwtensoep is een bekende soep in Nederland die ook wel snert genoemd wordt. Het kan gemaakt worden van spliterwten (of doperwten), prei, bleekselderij, knolselderij en varkensvlees. Daarnaast zitten er vaak stukjes rookworst in. Erwtensoep kun je zelf maken of je koopt een kant en klare erwtensoep uit de supermarkt. Welke van de twee is gezonder?
Wat is erwtensoep?
Erwtensoep is een soep gemaakt van spliterwten (of doperwten), prei, bleekselderij, knolselderij en varkensvlees. Hierbij worden ook vaak stukjes rookworst toegevoegd. De soep is een bekende winterse maaltijd in Nederland. Naast Nederland wordt het ook veel in andere landen gegeten. In Zweden is het bijvoorbeeld de gewoonte om erwtensoep wekelijks te eten.
Spliterwten gezond?
Spliterwten zijn een ingrediënt in erwtensoep dat vaak wordt gebruikt. Er worden soms ook doperwten gebruikt. Spliterwten hebben een aantal gezonde eigenschappen.
Zeer lage glycemische index
Met een zeer lage glycemische index van 22 zijn spliterwten een perfect product voor mensen met diabetes. De glycemische index geeft namelijk aan hoe snel de suikers van het product door de darmen worden verteerd. Bij spliterwten heb je geen last van bloedsuikerpieken.
Goed voor het hart
De vezels in spliterwten verlagen het LDL cholesterol. Hierdoor wordt de kans op hart- en vaatziekten verminderd. Daarnaast helpen spliterwten met het behouden van een goede bloeddruk. Een te hoge bloeddruk kan voor hartklachten zorgen.
Juiste gewicht
In spliterwten zitten nauwelijks calorieën, terwijl je er toch van eet. Daarnaast zitten er veel vezels in spliterwten. Bij voedsel met veel vezels duurt het vaak langer om het op te eten. Hierdoor ben je langer bezig met eten. Daarnaast verzadigt voedsel met vezels meer, waardoor je minder trek in andere producten hebt.
Verschil met doperwten?
Doperwten en spliterwten komen van dezelfde plant, maar zijn ze in een ander stadium geplukt en bewerkt. Spliterwten hebben hun velletje niet meer. Daarnaast hebben doperwten een hogere glycemische index dan spliterwten.
Andere bestanddelen in erwtensoep zijn prei, bleekselderij, knolselderij, varkensvlees en rookworst. Niet al deze ingrediënten worden door iedereen gebruikt.
Prei
In prei zitten veel vitaminen, waaronder vitamine K en C. Verder beschikt het over veel mineralen zoals ijzer en koper. Naast deze goede bestanddelen zitten er ook fytonutriënten in prei. Dit is een stof die goed is voor de bloedvaten.
Bleekselderij
Bleekselderij zit ook vol met vitaminen. Er zit een goede hoeveelheid vitamine A, B11, K in. Bovendien zitten er mineralen zoals kalium, molybdeen en mangaan in bleekselderij.
Knolselderij
Ook in knolselderij zit veel vitamine K, met erwtensoep ben je dus verzekerd van een goede dosis vitamine K. Daarnaast is vitamine B5, B6 en C goed vertegenwoordigt in knolselderij. Verder bevat knolselderij fosfor, ijzer, koper en mangaan.
Rookworst
In rookworst zit veel vet, ook in de magere variant. Het veelvuldig eten van rookworst is dan ook zeker niet gezond. Maar als je het met mate eet is het geen probleem voor je gezondheid.
Supermarkt erwtensoep versus eigengemaakte erwtensoep
Zelf gekookte verse producten zijn altijd gezonder dan supermarktproducten. Dit omdat er bij supermarktproducten vaak ingrediënten worden gebruikt om het product houdbaar te houden. Daarnaast weet je precies wat er in het product zit als je het zelf maakt. Zelf erwtensoep maken is dus gezonder.