Vijf misverstanden over gezond eten

Vijf misverstanden over gezond eten Gezond eten, dat is wat we (bijna) allemaal willen. Gezond eten is belangrijk voor de gezondheid. Ook de voedingsindustrie is daarvan doordrongen. Op de verpakkingen van veel producten worden dan ook termen gebruikt als ‘light’ en ‘gezond’. Maar wat is eigenlijk waar van de kreten die op de verpakkingen staan? Zijn alle E-nummer ongezond en kunnen we beter light producten eten, mueslirepen snoepen en groente- en fruitsappen drinken?

Alle E-nummers zijn chemisch

Op veel pakjes, zakjes, blikjes en andere verpakkingen staan bij de ingrediëntenlijst ook E-nummers: griezelige nummers met een slechte reputatie. Er zijn dan ook voldoende mensen die ‘E-nummer vrij’ willen eten en drinken. De meeste mensen die gezond willen gaan eten letten er dan ook op dat er in hun eten geen E-nummers meer te vinden zijn.

De slechte reputatie van E-nummers is echter niet altijd terecht. De letter E staat voor Europa en het nummer is het nummer die de hulpstof aanduidt. Niet alle E-nummers zijn chemisch gemaakte stoffen. Bijvoorbeeld E162 is bietenrood en E160 is rode kleurstof gemaakt van tomaten. E300 is zelfs ‘gewoon’ vitamine C.

Het is dus niet nodig om ‘E-nummer vrij’ te gaan eten wanneer je geen chemische toevoegingen aan het eten wilt hebben. Sommige E-nummers zijn namelijk niet chemisch, maar gewoon natuurlijk.

Light maakt slank

Een ander misverstand gaat over lightproducten. Veel mensen weten niet precies wanneer een product de term ‘light’ mag dragen. Een product mag ‘light’ heten wanneer er dertig procent minder suiker, vet, of calorieën inzitten ten opzichte van de niet ‘light’ variant. Let in de definitie van ‘light’ dus goed op het woordje ‘of’. Het kan dus betekenen dat een fabrikant 30% minder vet in zijn lightproduct heeft gestopt, maar dat hij het light product op smaak heeft gebracht met extra veel suiker.

Vaak gaan mensen ook van een light product meer eten. Wat meer light-jam op brood smeren, of meer kleine lightkoekjes snoepen. Op deze manier krijg je echter nog meer calorieën binnen dan wanneer je een normale hoeveelheid 'niet-light' product op je brood smeert of één ongezonde koek zou eten.

Mueslirepen zijn gezond

Mueslirepen, dat klinkt gezond! Als je dan toch wilt snacken, neem dan een gezonde mueslireep! Maar in veel verkochte mueslirepen zit meer suiker en vet dan dat er noten en granen in zitten. Niet alle muesli repen zijn dus gezond als snack.

Ook ontbijtkoek is niet ideaal als tussendoortje. De fabrikanten melden graag in hun advertenties en op de verpakking dat de koek vrijwel geen vet bevat, maar vergeten te melden dat de koek boordevol suiker zit. Zelfs bij de ‘minder suiker’-variant van de koek bestaat een kwart van het gewicht van de koek uit suiker.

Groentesap vervangt groente

Heerlijk een glas groentesap. Groente eten lukt niet altijd, dus als je elke dag een glas (zelf geperst) groentesap drinkt krijg je voldoende groente binnen. Nee dus. Groentesap kan niet gedronken worden als volledige vervanger van groente. In groentesap zitten vaak minder vezels, vitamine C, B11 (foliumzuur) en andere goede stoffen die in groente aanwezig zijn. Je mag groentesappen maar maximaal voor de helft meetellen bij het realiseren van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid groente.

Vruchtensappen vervangt fruit

Bepaalde vruchtensappen kunnen inderdaad een alternatief zijn voor vers fruit. Dit zijn vruchtensappen die gemaakt zijn van vruchten die van nature al veel vitamine C en B11 (foliumzuur) bevatten, bijvoorbeeld sinaasappels, grapefruits en ananassen. Echter blijft vers fruit beter voor de gezondheid dan vruchtensappen. Er zitten meer voedingsvezels in fruit dan in vruchtensappen. Je mag vruchtensappen maar maximaal voor de helft meetellen bij het realiseren van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fruit. Bepaalde vruchtensappen, bijvoorbeeld vruchtensappen gemaakt van appels en druiven, zijn helemaal geen alternatief voor vers fruit omdat er geen voedingsvezel en geen vitamine C in zit.

In vruchten zit veel vruchtensuiker. Dit zit dus ook in de vruchtensappen, gemaakt van het fruit. Bij het drinken van het vruchtensap krijg je dus ook veel calorieën binnen. Een glas sinaasappelsap bevat ongeveer evenveel calorieën als een glas cola.
© 2015 - 2024 4chevaux, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voedsel revolutie: Het Nieuwe EtenVoedsel revolutie: Het Nieuwe EtenIs het Nieuwe Eten een voedsel revolutie? Wat is gezond eten? Wat is gezonde voeding? Waar draait het om met het Nieuwe…
Meer Vet Verbranden met Gezonde VoedingMeer Vet Verbranden met Gezonde VoedingDoor gezonde voeding te gebruiken kun je gemakkelijk meer vet verbranden. Gezond eten is een kwestie van langzamerhand a…
Wat doen light frisdranken met je?Wat doen light frisdranken met je?Veel mensen denken dat light frisdranken zo gezond zijn, maar is dit eigenlijk wel zo gezond? Mensen die aan het afvalle…
Overgewicht: Gezond afvallen!Overgewicht: Gezond afvallen!Je hebt overgewicht en je wilt afvallen. Het is belangrijk om met gezond eten op een verstandige manier af te vallen. Do…

Is erwtensoep gezond?Is erwtensoep gezond?Erwtensoep is een bekende soep in Nederland die ook wel snert genoemd wordt. Het kan gemaakt worden van spliterwten (of…
Cayennepeper, gezondheidsaspecten en toepassingCayennepeper, gezondheidsaspecten en toepassingCayennepeper is zo’n product dat we allemaal in de keuken hebben, maar veel mensen weten er nauwelijks echt wat vanaf. H…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Cattalin, Pixabay
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/azo-kleurstoffen.aspx
  • http://www.gezondheidsnet.nl/voeding/de-zin-en-onzin-van-e-nummers
  • https://www.gezondnu.nl/dossiers/gezonde-voeding/weet-jij-wat-light-puur-en-zonder-toegevoegde-suikers-betekent
  • http://www.gezondheidsnet.nl/overgewicht-en-afvallen/light-je-eet-niet-wat-je-denkt-te-eten
  • https://www.salusi.nl/gezonde-tussendoortjes-goede-snacks/
  • http://www.dailymail.co.uk/health/article-2113073/Healthy-bars-Some-sugar-Kit-Kat.html
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/groentesap.aspx
  • http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/vruchtensap.aspx
  • http://www.ahealthylife.nl/top-11-van-veel-voorkomende-misverstanden-over-voeding-en-hoe-ze-te-vermijden/
4chevaux (102 artikelen)
Gepubliceerd: 09-06-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 10
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.