Selderij: gezond voor spijsvertering, ogen en de bloeddruk

Selderij: gezond voor spijsvertering, ogen en de bloeddruk Is selderij gezond? Jazeker, selderij behoort tot één van de meest gezonde groenten. Selderij, ook wel bekend als 'selderie' (botanische naam: 'Apium graveolens'), is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Omdat het een plant is met een hoog watergehalte, vereist selderij een vochtrijke bodem. In Nederland komt de plant dan ook voor langs de kust op natte, enigszins zilte tot brakke grond. Soms wordt de plant ook aangetroffen langs sloten en plassen. Met selderij wordt vaak de knol- en de bleekselderij bedoeld, en met selderie bedoelt men doorgaans de bladselderie.

Selderij gezond!

Selderij lijkt een simpele groente maar bevat verrassend veel genezingskracht. Het kan helpen bij het afvallen, het bevat mineralen die rustgevend werken en het kan zelfs helpen ontstekingen tegen te gaan. Welke gezondheidsvoordelen kun je nog meer verwachten van dit plantje?

Vitaminen en mineralen in selderij

In 100 gram verse, rauwe selderij zitten de volgende vitaminen en mineralen:

Vitamine of mineraalHoeveelheid
Vitamine A0,50 mg
Vitamine B10,07 mg
Vitamine B20,10 mg
Vitamine B60,07 mg
Vitamine B1112 μg
Vitamine C30,0 mg
Kalium400 mg
Calcium80 mg
Fosfor40 mg
Magnesium10 mg
Koper0,01 mg
Zink0,10 mg

Bleekselderij / Bron: Istock.com/LecicBleekselderij / Bron: Istock.com/Lecic

Selderij als je wilt afvallen

Weinig calorieën

Selderij is een goede keuze als je op je gewicht let. Een grote steel bleekselderij bevat slechts 10 calorieën! Voeg daarom selderij toe aan je boodschappenlijstje en geniet ervan in je salades, soepen en roerbakgerechten, als je wilt afvallen of op gewicht wilt blijven. Selderij zorgt tevens voor reiniging en afvoer van gifstoffen uit het lichaam. Bovendien bevat selderij heel veel voedingstoffen, die je lichaam goed kan gebruiken tijdens een periode van afvallen.

Selderij in gerechten

Bleekselderij heeft een zachte smaak en past daarom goed in frisse gerechten en kan goed rauw gegeten worden. De knapperige rauwe stengels van bleekselderij zijn erg smaakvol in salades, als een gezond hapje met een dipsaus of als bijgerecht bij een kaasschotel. Bleekselderij kan ook gestoofd, gekookt of geroerbakt worden. Knolselderij moet eerst dik gesneden worden alvorens je ze in blokjes snijdt. Het verkleuren van de blokjes kan tegengegaan worden door ze te besprenkelen met citroensap. Knolselderij kan zowel koud als warm worden gegeten. Het is lekker om knolselderij te stoven of te roosteren. Je kunt er ook een aardappel-knolselderijpuree van maken.

Ontstekingsremmend

De bestanddelen in bleekselderij werken zeer goed tegen ontstekingen. De in selderij aanwezige stoffen polyacetyleen en luteoline zijn krachtige ontstekingsremmers. Als je last hebt van jicht, bronchitis, astma of reumatoïde artritis, dan kan het eten van selderij of het drinken van selderijsap verlichting van de klachten bieden.

Selderijsnack / Bron: Istock.com/© Brett MulcahySelderijsnack / Bron: Istock.com/© Brett Mulcahy

Selderij werkt rustgevend

Selderij helpt je te kalmeren en tot rust te komen. De mineralen in selderij, vooral magnesium, kalmeren het zenuwstelsel. Als je 's avonds geniet van een selderijsnack, zul je beter slapen.

Alkaliseert het lichaam

Een goede zuurgraad in het lichaam bepaalt het verschil tussen gezondheid en ziekten. Selderij is een alkalisch product. Langzaam geperste bleekselderijsap helpt de zuurgraad in het lichaam in balans te houden.

Selderij is gezond en goed voor de spijsvertering

Vocht en vezels

Selderij is zeer goed voor je spijsvertering. Het hoge watergehalte van selderij, gecombineerd met de onoplosbare vezels daarin, maakt dat het bijdraagt aan een gemakkelijke en soepel verlopende darmpassage.

Opgelet!

Let op: bleekselderij staat bekend om zijn diuretische activiteiten en reinigende eigenschappen en daarom moeten mensen die last hebben van diarree of dunne ontlasting uitkijken met het eten van bleekselderij.

Reinigende eigenschappen

De reinigende eigenschappen van bleekselderij maakt deze groente zeer geschikt om nierstenen en galstenen te behandelen en deze op te nemen in je dieet bij leveraandoeningen.

Selderij gezond en goed voor je ogen

Het zorgt voor je ogen. Een grote stengel selderij kan wel tot 10 procent van de dagelijkse behoefte aan vitamine A bevatten, een groep voedingsstoffen die de ogen beschermt en leeftijdgerelateerde achteruitgang van je ogen tegengaat.

Selderij is bloeddrukverlagend / Bron: Istock.com/AndreyPopovSelderij is bloeddrukverlagend / Bron: Istock.com/AndreyPopov

Cholesterol

Selderij vermindert het 'slechte' cholesterol. Er is een component in selderij genaamd butylftalide. Het geeft de groente zijn smaak en geur. Dit component vermindert ook het slechte cholesterol (LDL).

Selderij is bloeddrukverlagend

Het verlaagt de bloeddruk. Een actieve stof genaamd ftaliden in selderij helpt de spieren rond het hart te ontspannen en stimuleert de bloedsomloop. Rauwe bleekselderij verlaagt hoge bloeddruk. Het werkt als vochtafdrijver en verwijdt de bloedvaten.

Anti-kanker

Selderij kan mogelijk in enige mate bijdragen aan de bestrijding van sommige vormen van kanker. Een krachtige flavonoïde in selderij, genaamd luteoline, remt de groei van kankercellen, met name in de pancreas (alvleesklierkanker). Voorts blijkt dat apigenine, een stof in selderij, effectief is bij borstkanker die geassocieerd wordt met progestageen. Progestageen draagt bij aan een verhoogd risico op borstkanker.

Lees verder

© 2016 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Je eigen moestuin: SelderijJe eigen moestuin: SelderijSelderij is een kruid dat ook wel snijselderij wordt genoemd. Het is een kruid dat je heel gemakkelijk in je eigen moest…
Knolselderij, dat is lekker en gezondKnolselderij, dat is lekker en gezondGroentes eten is gezond want groentes bevatten allerlei belangrijke en noodzakelijke voedingsstoffen. Een van de groente…
Kruidenwijsheid: SelderijKruidenwijsheid: SelderijSelderij is eigenlijk zowel een kruid als een groente. Dit komt doordat selderij in drie verschillende soorten kan worde…
Koken met seizoengroentenKoken met seizoengroentenEen eigen groentetuin is ideaal om te koken met seizoengroenten, want direct uit de eigen tuin zo de keuken in. Maar ook…

Zhan Zhuang Qigong-oefeningen: fit en vitaal zonder bewegingZhan Zhuang Qigong-oefeningen: fit en vitaal zonder bewegingZhan Zhuang is een Chinese bewegingsvorm die letterlijk vertaald 'staan als een paal' of ‘staan als een boom’ betekent.…
De helende werking van dilleDe helende werking van dilleDille is een kruid dat populair is in de Scandinavische en Oost-Europese keuken, het wordt vaak gecombineerd met visgere…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/WJBurgwal
 • http://www.ninefornews.nl/selderij-wapen-strijd-tegen-kanker/
 • http://gezonderleven.com/bleekselderij-geneest/
 • http://www.juicenmethugo.nl/7-voordelen-van-bleekselderij/
 • http://lekker-gezond.com/lekker-gezond-lifestyle/eten/selderij-smoothie-met-avocado/
 • https://nl.wikipedia.org/wiki/Selderij
 • http://passie.horeca.nl/content/17178/Selderie_selderij.html
 • http://www.24kitchen.nl/news/info-fun/columns/selderij
 • https://www.mmv.nl/voedingsmiddel/selderij
 • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=14
 • http://www.care2.com/greenliving/11-super-health-benefits-in-just-1-celery-stalk.html
 • http://www.medicalnewstoday.com/articles/270678.php
 • http://foodfacts.mercola.com/celery.html
 • http://www.mijnreceptenboek.nl/ingredienten/kruiden/selderij.html
 • http://rawandfrutas.nl/waarom-een-detox-doen/
 • http://www.voedingswaardetabel.nl/voedingswaarde/voedingsmiddel/?id=850
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Lecic
 • Afbeelding bron 2: Istock.com/© Brett Mulcahy
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/AndreyPopov
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 24-08-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.