Natuurlijke bloeddrukverlagende middelen: kalium en selderij

Natuurlijke bloeddrukverlagende middelen: kalium en selderij Wat zijn de beste natuurlijke bloeddrukverlagende middelen? Hoge bloeddruk (hypertensie) kan op een gegeven ogenblik leiden tot schade aan slagaders, hart en nieren. De kans op complicaties stijgt met de ernst en de duur van de hoge bloeddruk. Slagaders die beschadigd zijn, zullen eerder vernauwd raken door slagaderziekte –ook bekend als aderverkalking of onder de medische term atherosclerose– waarbij vetten zich afzetten op de wanden van de bloedvaten, die daardoor nauwer worden zodat de bloedstroom beperkt wordt. Hoge bloeddruk kan door behandeling in de hand gehouden worden. Bij een licht verhoogde bloeddruk kan verandering van levensstijl voldoende zijn. Hieronder bespreken we een aantal (bewezen) natuurlijke bloeddrukverlagende middelen ofwel natuurlijke bloeddrukverlagers. Wat zijn de beste middelen om hoge bloeddruk tegen te gaan of te 'genezen'?

Verandering van leefstijl

Behandeling en maatregelen

Hoge bloeddruk kan in de hand worden gehouden door behandeling. Als je een licht verhoogde bloeddruk hebt, is een verandering van leefstijl meestal voldoende. Gebruik minder zout en alcohol en probeer in de buurt van je ideale gewicht te blijven (bereken hier je BMI). Als je rookt, is het raadzaam om daar meteen mee te stoppen. Daarnaast is dagelijks bewegen gezond en goed voor de bloeddruk.

Vers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppeVers fruit / Bron: Istock.com/karelnoppe

Dieet om hoge bloeddruk te verlagen

Eén van de eenvoudigste en meest effectieve manieren om je bloeddruk te verlagen is om gevarieerd en gezond te eten. Het DASH-dieet wordt aangeraden om je bloeddruk te verlagen. Dit houdt in:
 • Het eten van meer fruit, groenten en vetarme zuivelproducten;
 • Het beperken van voedingsmiddelen die rijk zijn aan verzadigde vetten;
 • Het eten van meer volkoren producten, vis, gevogelte, en noten;
 • Het beperken van rood vlees en snoep;
 • Het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium, kalium en calcium.

Fysieke activiteit om de bloeddruk te verlagen

Het blijkt dat mannen en vrouwen van alle leeftijdsgroepen die lichamelijk actief zijn, een verminderd risico hebben op het ontwikkelen van hoge bloeddruk. Uit onderzoek blijkt dat dagelijkse lichamelijke activiteit soms kan voorkomen dat je medicatie moet slikken tegen hoge bloeddruk. Mensen met een lichte of matig verhoogde bloeddruk die 30 tot 60 minuten gedurende drie tot vier dagen per week lichamelijk actief zijn (wandelen, joggen, fietsen, of een combinatie), kunnen hun bloeddruk aanzienlijk doen dalen.

Lagere bloeddruk door vegetarisch eten

Mensen die geen vlees eten hebben door de bank genomen een lagere bloeddruk dan mensen die dat wel doen. Dat blijkt uit Japans onderzoek (meta-analyse).[1] Volgens de onderzoekers kan het volgen van een vegetarisch dieet een goede manier zijn om je bloeddruk te verlagen zonder medicatie. Naast het verlagen van de bloeddruk zijn er meer voordelen van een vegetarisch dieet. Een vegetarische dieet kan bijdragen aan:

Havermout vermindert de kans op hoge bloeddruk

Het eten van volkoren ontbijtgranen kan het risico op het ontwikkelen van hoge bloeddruk verlagen. Vooral havermout, zemelenvlokken of graanvlokken zijn goed. Dat wijst onderzoek van de Harvard-universiteit in de Verenigde Staten uit. De onderzoekers wijzen erop dat je de kans op het ontwikkelen van hoge bloeddruk met ongeveer 20 procent kan reduceren indien je elke dag begint met het eten van volkoren ontbijtgranen, zoals havermout.[2]

Rozijnen zijn natuurlijke bloeddrukverlagers / Bron: 5 second Studio/Shutterstock.comRozijnen zijn natuurlijke bloeddrukverlagers / Bron: 5 second Studio/Shutterstock.com

Rozijnen verlagen bloeddruk

Uit onderzoek van het Louisville Metabolic and Atherosclerosis Research Center (L-MARC) blijkt dat mensen met prehypertensie (een licht verhoogde bloeddruk), baat hebben bij het regelmatig eten van rozijnen. Driemaal daags een handje rozijnen lijkt de bloeddruk bij deze groep mensen substantieel te verlagen.[3]

Kokoswater verlaagt de bloeddruk

Onderzoek dat is gepubliceerd in de West Indian Medical Journal laat zien dat het gebruik van kokoswater een zeer effectieve en natuurlijke manier is om hoge bloeddruk te behandelen. De resultaten van het onderzoek kunnen worden verklaard door de unieke voedingswaarde van kokoswater, dat rijk is aan:

Deze gezonde voedingsstoffen worden geassocieerd met het verlagen van een hoge bloeddruk. Kokoswater is een uitstekende manier om het lichaam te hydrateren en te voorzien van een aantal vitale mineralen. Het beste kokoswater treft men aan in verse jonge kokosnoten, die groen van kleur zijn.[4]
Bleekselderij bloeddrukverlagend / Bron: Istock.com/LecicBleekselderij bloeddrukverlagend / Bron: Istock.com/Lecic

Selderij is bloeddrukverlagend

Bleekselderij verlaagt de bloeddruk. Een actieve stof genaamd ftaliden in selderij helpt de spieren rond het hart te ontspannen en stimuleert de bloedsomloop. Rauwe bleekselderij verlaagt hoge bloeddruk. Het werkt als vochtafdrijver en verwijdt de bloedvaten.

Kalium verlaagt de bloeddruk

In een studie waar mensen met een hoge bloeddruk aan meededen, verlaagde kaliumsupplementen de systolische bloeddruk met ongeveer 8 mmHg. Een dieet rijk aan groenten en fruit en vetvrije of vetarme zuivelproducten kan bijdragen aan vermindering van de systolische bloeddruk met meer dan 10 mmHg bij mensen met een te hoge bloeddruk.[5] Je moet geen kaliumpillen innemen, tenzij je arts je dit aanraadt. De beste manier om genoeg kalium binnen te krijgen is om groenten en fruit te eten. Het is ook aanwezig in zuivelproducten, volkoren granen, vlees en vis. Andere grote bronnen zijn onder andere:

Bosbessen verlagen de bloeddruk

Slechts één portie bosbessen per week kan al helpen om te voorkomen dat je hoge bloeddruk ontwikkelt. Bosbessen bevatten anthocyanen (een subgroep van flavonoïden), die beschermen tegen hoge bloeddruk, zo blijkt uit Brits en Amerikaans onderzoek onder ongeveer 157.000 mannen en vrouwen gepubliceerd in het American Journal of Clinical Nutrition.[6]

Bietensap verlaagt de bloeddruk

Het drinken van een glas bietensap verlaagt de bloeddruk reeds binnen een paar uur. Dit blijkt uit onderzoek van Queen Mary University of London welke in 2010 is gepubliceerd in het prestigieuze vakblad Hypertension. Bietensap bevat de stof nitraat, wat de bloedvaten verwijdt met als gevolg dat het bloed er makkelijker doorheen stroomt.[7]

Knoflook / Bron: Istock.com/MallivanKnoflook / Bron: Istock.com/Mallivan

Knoflook en hoge bloeddruk

In een systematische review uit 2014 blijkt dat knoflook de bloeddruk bij mensen met hypertensie kan verminderen, alhoewel het bewijs niet overtuigend is. De onderzoekers stellen dat goed opgezet onderzoek van langere duur nodig is om deze bevindingen te bevestigen.[8]

CBD-olie om de bloeddruk omlaag te brengen

Cannabidiol (CBD) is één van de ruim 60 actieve bestanddelen die behoren tot een soort moleculen genaamd fytocannabinoïden in cannabis. Een groot deel van de cannabisplant bestaat uit CBD. Daar kan CBD-olie van worden gemaakt, waarbij het gehalte aan het psychoactieve THC onder de wettelijke norm wordt gehouden. CBD-olie kan onder meer helpen om de gezondheid van hart- en bloedvaten te verbeteren door de antioxidante processen te stimuleren. CBD houdt het hart- en vaatstelsel soepel en het kan de aderen wat wijder maken hetgeen een bloeddrukverlagend effect kan hebben

Supplementen om de bloeddruk te verlagen

Sommige supplementen zijn beoordeeld als bloeddrukverlagend, waaronder:
 • Co-enzym Q10. Mensen met een lichte of milde hoge bloeddruk kunnen een aanzienlijke daling van hun bloeddruk bewerkstelligen door Q10 te slikken, zonder noemenswaardige bijwerkingen.
 • Omega-3 vetzuren. Deze kunnen de bloeddruk verlagen bij mensen met een lichte hypertensie. Omega-3-vetzuren uit vis blijken overigens beter te zijn voor een gezonde bloeddruk, dan de vetzuren uit een visoliesupplement.
 • Aminozuren: Onderzoek suggereert dat het dieetsupplement L-arginine de bloeddruk kan verlagen. Er is echter meer onderzoek nodig naar deze stof in relatie tot hoge bloeddruk.

Raadpleeg je huisarts voordat je supplementen gaat gebruiken om je bloeddruk onder controle te krijgen.

Noten:
 1. Yokoyama Y, Nishimura K, Barnard ND, Takegami M, Watanabe M, Sekikawa A, Okamura T, Miyamoto Y. Vegetarian diets and blood pressure: a meta-analysis. JAMA Intern Med. 2014 Apr;174(4):577-87. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.14547.
 2. Jinesh Kochar, M.D., M.P.H., Beth Israel Deaconess Medical Center, and VA Boston Healthcare System, Boston; David L. Katz, M.D., M.P.H., director, Prevention Research Center, Yale University School of Medicine, New Haven, Conn.; March 22, 2011, presentation, American Heart Association, Nutrition, Physical Activity and Metabolism Conference 2011 and the 51st Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention Annual Conference; Atlanta.
 3. Snacking on raisins may offer a heart-healthy way to lower blood pressure, http://www.cardiosource.org/News-Media/Media-Center/News-Releases/2012/03/Raisins_BP.aspx, 25-03-2011
 4. Coconut water shown to significantly reduce high blood pressure, http://www.naturalnews.com/034122_coconut_water_high_blood_pressure.html, 11-11-2011
 5. Potassium and Your Heart. http://www.webmd.com/heart-disease/potassium-and-your-heart (voor de laatste keer geraadpleegd op 13-12-2014)
 6. AARP Bulletin, 8 maart 2011
 7. Inorganic Nitrate Supplementation Lowers Blood Pressure in Humans, Kapil et al. is published online in the AHA journal Hypertensionon Monday 28 June 2010.
 8. Rohner A, Ried K, Sobenin IA, Bucher HC, Nordmann AJ. A Systematic Review and Metaanalysis on the Effects of Garlic Preparations on Blood Pressure in Individuals With Hypertension. Am J Hypertens. 2014 Sep 18. pii: hpu165.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk op een natuurlijke manier controlerenHoge bloeddruk op een natuurlijke manier controlerenVeel mensen gebruiken medicatie voor hun te hoge bloeddruk, maar naast medicatie zijn er nog vele andere manieren om je…
Hypertensie: een verhoogde bloeddrukHypertensie: een verhoogde bloeddrukVan hypertensie, of wel een verhoogde bloeddruk merken de meeste mensen helemaal niets. Toch is het hebben van een te ho…
Hoge bloeddruk, en wat je er zelf tegen kunt doenHoge bloeddruk kan erg gevaarlijk zijn. De meeste mensen merken niets van een hoge bloeddruk. Ongeveer 10% van de Nederl…
Te hoge bloeddruk omlaag krijgen: tips en adviezenTe hoge bloeddruk omlaag krijgen: tips en adviezenEen te hoge bloeddruk, zo´n 15% van de Nederlandse bevolking heeft een hoge bloeddruk. Onderzoekers verwachten dat binne…

Pijn in slokdarm en slokdarmspasmePijn in slokdarm en slokdarmspasmeDe slokdarm bestaat uit glad spierweefsel en kan een zeer specifieke pijn veroorzaken als de slokdarm verkrampt, samentr…
Ibuprofen: werking en verkooppuntenIbuprofen: werking en verkooppuntenIbuprofen behoort tot de meest gebruikte pijnstillers. Vanwege de werking is Ibuprofen vooral geschikt voor het bestrijd…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: PublicDomainPictures, Pixabay (bewerkt)
 • AARP Bulletin, 8 maart 2011
 • Coconut water shown to significantly reduce high blood pressure, http://www.naturalnews.com/034122_coconut_water_high_blood_pressure.html, 11-11-2011.
 • Inorganic Nitrate Supplementation Lowers Blood Pressure in Humans, Kapil et al. is published online in the AHA journal Hypertensionon Monday 28 June 2010.
 • Jinesh Kochar, M.D., M.P.H., Beth Israel Deaconess Medical Center, and VA Boston Healthcare System, Boston; David L. Katz, M.D., M.P.H., director, Prevention Research Center, Yale University School of Medicine, New Haven, Conn.; March 22, 2011, presentation, American Heart Association, Nutrition, Physical Activity and Metabolism Conference 2011 and the 51st Cardiovascular Disease Epidemiology and Prevention Annual Conference; Atlanta.
 • Potassium and Your Heart. http://www.webmd.com/heart-disease/potassium-and-your-heart (voor de laatste keer geraadpleegd op 13-12-2014)
 • Rohner A, Ried K, Sobenin IA, Bucher HC, Nordmann AJ. A Systematic Review and Metaanalysis on the Effects of Garlic Preparations on Blood Pressure in Individuals With Hypertension. Am J Hypertens. 2014 Sep 18. pii: hpu165.
 • Snacking on raisins may offer a heart-healthy way to lower blood pressure, http://www.cardiosource.org/News-Media/Media-Center/News-Releases/2012/03/Raisins_BP.aspx, 25-03-2011
 • Yokoyama Y, Nishimura K, Barnard ND, Takegami M, Watanabe M, Sekikawa A, Okamura T, Miyamoto Y. Vegetarian diets and blood pressure: a meta-analysis. JAMA Intern Med. 2014 Apr;174(4):577-87. doi: 10.1001/jamainternmed.2013.14547.
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/karelnoppe
 • Afbeelding bron 2: 5 second Studio/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/Lecic
 • Afbeelding bron 4: Istock.com/NataliaBulatova
 • Afbeelding bron 5: Istock.com/Mallivan
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 17-05-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.