Hoge bloeddruk: hoofdpijn, vermoeidheid, vlekjes voor ogen

Hoge bloeddruk: hoofdpijn, vermoeidheid, vlekjes voor ogen Hoge bloeddruk symptomen kunnen bestaan uit hoofdpijn, vermoeidheid en vlekjes voor ogen. Deze symptomen treden (vaak alleen) op bij ernstige en lang aanhoudende hoge bloeddruk. De medische benaming van hoge bloeddruk is 'hypertensie'. Tensie betekent zoveel als 'bloeddruk' en hyper betekent 'in te hoge mate'. Een verhoogde bloeddruk komt in de Westerse landen heel vaak voor en het is één van de risicofactoren voor hart- en vaatziekten. Het aantal mensen met hoge bloeddruk neemt toe met het stijgen van de leeftijd: in de leeftijd van 25 tot 45 jaar heeft 3% van de bevolking een verhoogd bloeddruk, bij de 45 tot 65 jarigen 14% en boven de 65 jaar is het maar liefst gestegen tot meer dan 25%. Meestal merkt men jarenlang niets van hoge bloeddruk, tot er een vitaal orgaan beschadigd raakt. Hoge bloeddruk geeft vaak geen klachten. Alleen een extreem hoge bloeddruk of een langdurig verhoogde bloeddruk kan direct gepaard gaan met hoofdpijn, kortademigheid, problemen met zien of duizeligheid.

Hoge bloeddruk


Wanneer is er sprake van een hoge bloeddruk?

Allereerst is het belangrijk om te verduidelijken wanneer er sprake is van een hoge bloeddruk bij volwassen mannen en vrouwen. Een bloeddruk voor volwassenen tot 80 jaar rond de 120/80 mmHg is normaal. De bloeddruk is te hoog als bij méérdere metingen de bovendruk 140 mmHg of hoger is en/of de onderdruk 90 mmHg of hoger is. Om vast te stellen of je bloeddruk verhoogd is, zijn verschillende metingen nodig. Die bloeddrukmetingen moeten plaatsvinden over een periode van ten minste 3 tot 6 maanden. Onderstaande tabel kun je als vuistregel nemen. Hierin staan de verschillende bloeddrukwaarden die voor zowel man als vrouw hetzelfde zijn:

BereikBovendrukOnderdruk
Lage bloeddrukLager dan 100Lager dan 60
Normale bloeddruk100 - 13560 - 85
Milde hoge bloeddruk135 - 16085 - 100
Gemiddelde hoge bloeddruk160 - 180100 - 110
Ernstige hoge bloeddrukBoven 180Boven 110

Bewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimagesBewegen is gezond! / Bron: Istock.com/monkeybusinessimages

Oorzaken hoge bloeddruk

In veel gevallen is de oorzaak van hoge bloeddruk onbekend. Bij 1 op de 20 patiënten is er een oorzaak aan te wijzen en vaak betreffen dat dan nieraandoeningen. Het is normaal dat de bloeddruk stijgt naarmate je ouder wordt. Ook komt hoge bloeddruk in sommige families meer voor. Veelal krijgen vrouwen pas na de overgang te maken met een te hoge bloeddruk, terwijl mannen reeds op relatief jonge leeftijd een te hoge bloeddruk kunnen krijgen.

Een gezonde leefstijl vermindert de kans op een hoge bloeddruk. Een gezond leefstijl betekent:
  • niet roken;
  • een gezond gewicht nastreven;
  • voldoende bewegen;
  • matige alcoholconsumptie;
  • weinig zoutinname; en
  • weinig stress.

Vermoeidheid / Bron: Istock.com/dolgachovVermoeidheid / Bron: Istock.com/dolgachov

Klachten hoge bloeddruk

Meestal geeft hoge bloeddruk geen klachten. Alleen een extreem hoge bloeddruk of een langdurig verhoogde bloeddruk kan direct gepaard gaan met klachten, vaak als gevolg van beschadiging van hersenen, ogen, hart en nieren. Men kan hierbij denken aan hoofdpijn, kortademigheid, vermoeidheid, rusteloosheid, wazig zien of vlekjes voor de ogen, duizeligheid en soms ook misselijkheid en braken.

Je merkt zelf niets van een te hoge bloeddruk en dat is het verraderlijke ervan. Wanneer je vaten jarenlang onder druk staan, kan het schade aanrichten aan je organen, zoals de hartspier, de slagaders, de ogen, de nieren en de hersenen. Langdurig hoge bloeddruk leidt tot vaatwandbeschadiging en dit bevordert op zijn beurt slagaderverkalking. De vaten worden hierdoor minder elastisch en de bloeddruk neemt als gevolg daarvan verder toe. Er ontstaat een vicieuze cirkel, die de gezondheid ernstig bedreigt.

Behandeling hoge bloeddruk

Met een combinatie van dieetaanpassingen en medicijnen is hoge bloeddruk vaak goed onder controle te krijgen. Bij patiënten waar er sprake is van een onderliggende aandoening, zal deze eerst moeten worden behandeld.

Leefstijladviezen

Adviezen over leefstijl betreffen:
  • stoppen met (mee)roken;
    Een gezond gewicht nastreven of handhaven / Bron: Istock.com/VladimirFLoydEen gezond gewicht nastreven of handhaven / Bron: Istock.com/VladimirFLoyd
  • afvallen, streven naar een gezond gewicht en gezond eten;
  • natriumbeperkt dieet;
  • minder alcohol; en
  • lichaamsbeweging.

Medicatie

Er zijn vele tientallen medicijnen die de arts kan voorschrijven tegen hypertensie. Het trouw slikken van de voorgeschreven medicatie is van belang voor het onder controle brengen en houden van de bloeddruk.

Renale denervatie

​Renale denervatie, ook wel nierarterie-ablatie genoemd, is een vrij nieuwe methode om op een niet al te ingewikkelde wijze zonder operatie de werking van de zenuwen van en naar de nieren, te onderbreken. Onderzoek heeft laten zien dat zenuwen van en naar de nier een belangrijke rol spelen bij het ontstaan van hoge bloeddruk. Deze methode is een effectieve behandeling voor patiënten met moeilijk behandelbare bloeddruk die geen of weinig baat hebben bij medicijnen of daar veel bijwerkingen van ondervinden. Met behulp van een kathetertechniek worden de zenuwen rondom de slagaders van de nieren onderbroken. Hierdoor kan de bloeddruk verlaagd worden.

Implantaat

Bij patiënten met een moeilijk te behandelen hoge bloeddruk kan sinds 2017 een stent-achtig implantaat in de halsslagader worden geplaatst. Met dit unieke, verende implantaat treedt direct na plaatsing een forse bloeddrukdaling op tot wel 24 punten en houdt ook aan. Patiënten geven aan dat ze vitaler zijn, minder last van bijwerkingen en minder hoofdpijn hebben. Dit blijkt uit een onderzoek naar de effecten van het toepassen van het implantaat in de halsslagader.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukHoge bloeddruk: oorzaken & gevolgen hoge bloeddrukIn dit artikel worden de oorzaken en gevolgen van een hoge bloeddruk besproken. Op de lange termijn kan een hoge bloeddr…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Zwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenZwanger en hoge bloeddruk – De risico’s en klachtenVan zwangere vrouwen heeft ongeveer vijftien procent last van hoge bloeddruk. De medische naam hiervoor is hypertensie.…
Verschillende manieren om hoofdpijn tegen te gaanVerschillende manieren om hoofdpijn tegen te gaanIedereen heeft wel is hoofdpijn gehad. De een al meer dan de ander. Voor mensen met migraine, vormt dit elke dag opnieuw…

Oefeningen die helpen bij vochtophoping in de benenOefeningen die helpen bij vochtophoping in de benenVeel mensen hebben last van opgezette benen, met meestal ook gezwollen voeten en enkels. Vooral met warm weer zwellen de…
Slaaptekort: slaapgebrek gevolgen en een tekort inhalenSlaaptekort: slaapgebrek gevolgen en een tekort inhalenSlaaptekort gevolgen op korte en lange termijn. Wat doet slaaptekort met je en kun je slaaptekort inhalen? Grofweg breng…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: istock.com/AndreyPopov
  • Dr. A.J. Six (in samenwerking met dr. J.H. Kirkels, dr. R.P.J. Budde, dr. M.J.M. Cramer en drs. B.E. Backus): De cardiologie vereenvoudigd. Boom Lemma Uitgevers, Den Haag, vijfde herziene druk, 2011.
  • Medicalfacts. Een implantaat tegen hoge bloeddruk. https://www.medicalfacts.nl/2017/07/07/implantaat-hoge-bloeddruk/ (ingezien op 9-7-2017)
  • Afbeelding bron 1: Istock.com/monkeybusinessimages
  • Afbeelding bron 2: Istock.com/dolgachov
  • Afbeelding bron 3: Istock.com/VladimirFLoyd
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 16-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.