Ibuprofen: werking en verkooppunten

Ibuprofen: werking en verkooppunten Ibuprofen behoort tot de meest gebruikte pijnstillers. Vanwege de werking is Ibuprofen vooral geschikt voor het bestrijden van pijn in combinatie met een ontsteking. Omdat Ibuprofen een geneesmiddel is dat toebehoort tot de groep NSAID betekent dit dat Ibuprofen niet overal vrij verkrijgbaar is. Onderstaand is samengevat welke varianten van Ibuprofen te koop is bij drogisterijen en apotheken. Ook is een overzicht gegeven welke verpakkingsgroottes en welke doseringen met recept en welke zonder recept gekocht kunnen worden. Wanneer je geld wilt besparen is het ook mogelijk om via internet Ibuprofen te kopen.

Inhoud


Ibuprofen

Ibuprofen behoort net zoals bijvoorbeeld Diclofenac toe aan ontstekingsremmende pijnstillers. Naast de pijnstillende en ontstekingsremmende werking heeft Ibuprofen ook koortsverlagende eigenschappen. Ibuprofen kan worden gebruikt bij griep en verkoudheid, maar in dergelijke gevallen is het gebruik van Paracetamol ook voldoende (en veiliger). Ibuprofen is echter vooral zeer geschikt wanneer er behalve pijn ook een ontsteking aanwezig is. Voorbeelden van situaties waarbij Ibuprofen gebruikt wordt is bij jicht, gewrichtspijn, artritis, migraine, hevige menstruatieklachten, spierpijn en hoofdpijn.

Bijwerkingen

Ibuprofen is een geneesmiddel en geen enkel geneesmiddel is volkomen onschuldig qua gebruik. Houd daarom rekening met mogelijke bijwerkingen die kunnen ontstaan door het gebruik van Ibuprofen. Voorbeelden zijn darmklachten, maagklachten, duizeligheid, oorsuizen, haaruitval, slechter zicht, diarree, nierbeschadiging, overgevoeligheid, huiduitslag, een grotere kans op hartproblemen, enzovoorts. Zorg er voor dat je altijd exact de instructies van de bijsluiter opvolgt en niet meer dan de aanbevolen dosering overschrijdt. Vooral wanneer je zwanger bent, borstvoeding geeft of reeds last hebt van bepaalde ziektes en afwijkingen is het zeer verstandig om voordat je Ibuprofen gebruikt dit te bespreken met de huisarts. Houd ook rekening met het feit dat Ibuprofen een nadelige wisselwerking kan hebben met andere medicijnen die je gebruikt. In de bijsluiter is aangegeven welke medicijnen je beter niet kunt combineren met Ibuprofen.

Geneesmiddelen met Ibuprofen

Ibuprofen wordt meestal ingenomen als tablet of als zetpil. Ook is Ibuprofen verkrijgbaar als bruistablet, bruisgranulaat, capsules, smelttablet, drankje of als tablet met een langzamere afgifte van de werkzame stoffen. Ibuprofen wordt gebruikt in diverse bekende geneesmiddelen. Enkele bekende voorbeelden zijn de merknamen:
 • Nurofen
 • Zafen
 • Advil
 • Sarixell
 • Spidifen
 • Brufen

Verkooppunten Ibuprofen

Ibuprofen is een geneesmiddel waaraan restricties zijn verbonden met betrekking tot de verkoop er van. Ibuprofen is op zeer veel plaatsen te koop, maar per verkooppunt is bepaald wat de dosering en wat de maximale verpakkingsgrootte mag zijn.

Algemene verkoop (supermarkten, benzinestations, enzovoorts

Omdat Ibuprofen een NSAID is betekent dit dat vrije algemene verkoop niet toegestaan is. Ibuprofen is dus niet verkrijgbaar bij benzinestations, tankstations enzovoorts.

Drogisterijen

Ibuprofen is te koop bij drogisterijen zoals Kruidvat en Etos. Het gaat om de lager gedoseerde en kleinere verpakkingen. Bij drogisterijen mogen alleen de volgende verpakkingen Ibuprofen worden verkocht:
 • Ibuprofen sterkte 200 mg, maximaal 48 tabletten
 • Ibuprofen sterkte 400 mg, maximaal 24 tabletten

Apotheken

Bij de apotheek kan je zonder recept terecht voor grotere verpakkingen Ibuprofen. De medewerkers van de apotheek kunnen controleren of het gebruik van Ibuprofen een probleem oplevert in combinatie met andere medicijnen die gebruikt worden. Wanneer je Ibuprofen wilt kopen met een hogere dosering dan 400 mg heb je een recept nodig:
 • Ibuprofen sterkte 200 mg, geen beperking aan aantal tabletten: geen recept nodig
 • Ibuprofen sterkte 400 mg, geen beperking aan aantal tabletten: geen recept nodig
 • Ibuprofen sterkte > 400 mg, geen beperking aan aantal tabletten: alleen verkrijgbaar met recept

Online verkooppunten

Online is het mogelijk om Ibuprofen te kopen. De prijzen voor via internet gekochte Ibuprofen zijn voordeliger dan de winkelprijzen. Vooral wanneer je regelmatig Ibuprofen gebruikt is het interessant om online te kopen. Via internet kunnen alleen de Ibuprofen varianten worden gekocht waarvoor geen recept nodig is.
© 2014 - 2024 Advies-eb, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ibuprofen tijdens de zwangerschapIbuprofen tijdens de zwangerschapIbuprofen heeft een pijnstillende, een ontstekingsremmende en een koortswerende werking en wordt dan ook veel ingezet bi…
Allergie voor medicijnen: Ibuprofen en penicillineAllergie voor medicijnen: Ibuprofen en penicillineEen allergie kan zich voordoen naar aanleiding van allerlei oorzaken. Hooikoorts is bijvoorbeeld een bekende allergie, n…
Ibuprofen: gebruik, dosis, bijwerkingen & neveneffectenIbuprofen: gebruik, dosis, bijwerkingen & neveneffectenIbuprofen is voor de meeste mensen een gekend pijnstillend medicijn, denk bijvoorbeeld aan de merknamen brufen of nurofe…
Hoe komt het dat sommige mensen 120% of meer zicht hebben?Hoe komt het dat sommige mensen 120% of meer zicht hebben?Misschien heb je het al eens gehoord bij een oogmeting, of misschien heb je gelezen over piloten met meer dan 100% zicht…
Bronnen en referenties
 • Apotheken Nederland, www.apotheek.nl
 • College ter Beoordeling van Geneesmiddelen, www.cbg-meb.nl
Advies-eb (275 artikelen)
Gepubliceerd: 10-12-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.