Hypertensie: een verhoogde bloeddruk

Hypertensie: een verhoogde bloeddruk Van hypertensie, of wel een verhoogde bloeddruk merken de meeste mensen helemaal niets. Toch is het hebben van een te hoge bloeddruk niet zonder gevaar. Wanneer is uw bloeddruk te hoog? Wat zijn de oorzaken van een te hoge bloeddruk en wat de gevolgen? En kunt u er ook ook iets aan doen om de bloeddruk weer te verlagen?

Wanneer is mijn bloeddruk te hoog?

Bloeddruk wordt gemeten in millimeters kwik (mmHg). Wanneer de bloeddruk rond de 120/80 mmHg is, is er sprake van een normale bloeddruk. Wanneer de bovendruk gelijk of hoger dan 140 mmHg is en/of de onderdruk gelijk aan 90 mmHg of hoger, dan is er sprake van een verhoogde bloeddruk. Bloeddruk is echter geen statisch gegeven, gedurende de dag schommelt de bloeddruk vaak. In de ochtend en in de avond wordt bijvoorbeeld vaak een lagere bloeddruk gemeten dan overdag. Meestal zal een arts uw bloeddruk op meerdere momenten meten. Pas als de bloeddruk op meerdere momenten verhoogd is zal worden gesproken over hypertensie.

Een te hoge bloeddruk, hoe komt dat?

Vaak is er geen precieze oorzaak aan te wijzen voor de verhoogde bloeddruk. Onder andere erfelijke factoren en leeftijd spelen een rol. Bij oudere mensen komt een hoge bloeddruk vaker voor dan bij jongeren. Mensen die op jongere leeftijd al een relatief hoge bloeddruk hebben, hebben ook meer kans dat de bloeddruk op hogere leeftijd verder stijgt.

Gevolgen: een te hoge bloeddruk, en dan?

Hoewel u waarschijnlijk niets merkt van uw verhoogde bloeddruk, heeft hypertensie wel degelijk een groot effect op de gezondheid. Een hoge bloeddruk zorgt namelijk voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Veelvoorkomende hart- en vaatziekten zijn bijvoorbeeld angina pectoris (pijn op de borst), hartaanval, hartfalen, etalagebenen en spataders.

Hoe kan ik mijn bloeddruk verlagen?

Gelukkig is bloeddruk geen statisch gegeven, dat wil zeggen dat u er zelf iets aan kunt doen om uw bloeddruk te verlagen! Een gezonde leefstijl vormt de kern van de aanpak.

Verantwoorde voeding voor het verminderen van uw bloeddruk

Gezonde voeding is essentieel voor het verlagen van de bloeddruk. Veel groenten, veel fruit en weinig suikers en zout eten is de basis voor een gezond voedingspatroon. Met name het verminderen van de zoutinname is belangrijk, omdat zout natrium bevat. Natrium heeft een direct effect op de hoogte van de bloeddruk. Minder zout eten zorgt dan ook vaak voor een verlaging van de bloeddruk. Voorbeelden van producten met minder zout zijn Maaslander. Milner en Emmentaler kaas, filet Americain, rosbief, licht gezouten runderrookvlees, vis, groenten en kipfilet. Vermijd kant en klare producten, groeten en soep uit blik en snacks. Ook drop bevatten veel natrium.

Voldoende bewegen

Naast gezonde voeding is het van belang dat u voldoende beweegt. Bewegen is belangrijk, omdat het de kans verkleint op overgewicht en diabetes. Bij genoeg beweging zijn de hart en bloedvaten, de longen en spieren gewend om te werken. Wanneer u meer wilt gaan bewegen is het belangrijk dat u een activiteit kiest die bij u past. Minimaal vijf keer per week een half uur matig intensief bewegen is belangrijk om gezond te blijven. Denk aan een stuk wandelen, fietsen of lekker even zwemmen. Als u een half uur achter elkaar bewegen te lang vindt, kunt u dit ook opdelen in blokken van drie keer 10 minuten.

Medicijnen

Als blijkt dat het aanpassen van uw leefstijl niet zorgt voor een verlaging van de bloeddruk naar een gewenst niveau (bovendruk lager dan 140 mmHg), zal een arts vaak medicijnen voorschrijven. Het aanpassen van de leefstijl behoeft echter de voorkeur, gezien de bijwerkingen van de bloeddrukverlagende middelen. Bijwerkingen van bloedverlagende middelen kunnen zijn: moeheid, duizeligheid, hoofdpijn en misselijkheid.
© 2015 - 2024 Lola90, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hypertensie: gevaren en behandelingHypertensie: gevaren en behandelingHypertensie is vaak aanwezig, zonder dat het meteen wordt opgemerkt. Als hoge bloeddruk langdurig aanwezig is, kan dat o…
Hoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenHoge bloeddruk: Symptomen, oorzaken en medicijnenIedereen weet inmiddels dat een te hoge bloeddruk erg schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Maar waarom was dat ook al…
Alles over de bloeddrukAlles over de bloeddrukHet hart perst het bloed door de bloedvaten en veroorzaakt daardoor druk. Daardoor kan het bloed naar alle lichaamgedeel…
Voeding en hoge bloeddrukVoeding en hoge bloeddrukHeb je wel eens last van een hoge bloeddruk? En weet je er geen blijf mee? In onderstaand artikel vind je er nuttig info…

Proteus, Cloves syndroom: misvorming en overmatige vetbultenProteus, Cloves syndroom: misvorming en overmatige vetbultenHet Cloves of Proteus syndroom wordt veroorzaakt door een genmutatie, waardoor ernstige misvormingen met de tijd ontstaa…
Psychische problemen bij hivPsychische problemen bij hivMeer dan 50 procent van de hiv-geïnfecteerden heeft te maken met psychische problemen. Alcoholmisbruik, depressieve klac…
Bronnen en referenties
  • Hoge bloeddruk brochure, Hartstichting.
Lola90 (43 artikelen)
Gepubliceerd: 25-07-2015
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.