De helende werking van dille
Dille is een kruid dat populair is in de Scandinavische en Oost-Europese keuken, het wordt vaak gecombineerd met visgerechten. Zowel de blaadjes als de gedroogde zaadjes worden in de keuken gebruikt om gerechten te kruiden. Dille kan om zijn medicinale eigenschappen gebruikt worden om bacteriën te doden, tegen hoofdpijn en slapeloosheid. Tevens kan het helpen bij allergie, maag- en darmklachten, osteoporose, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.
Wat is dille
Dille of Anethum graveolens is een plant uit de schermbloemenfamilie en is verwant aan venkel en peterselie. Dille wordt vaak gebruikt in de Scandinavische keuken, ook in de Baltische landen, Duitsland, Polen en Rusland is het een populair kruid. Zowel de blaadjes als de gedroogde zaadjes worden gebruikt. Dille komt oorspronkelijk uit het Oosten, het Middellandse Zeegebied, Rusland en West-Afrika. Dille wordt beschreven in de bijbel en in oude Egyptische geschriften, bij de oude Grieken en Romeinen was het een symbool van rijkdom.
Dille is rijk aan vitamine C, vitamine A, mangaan, calcium, ijzer en magnesium. Andere bestanddelen zijn antioxidanten, flavonoïden zoals kaempferol en vicenine en monoterpenen zoals carvon en limoneen. Dille kan gebruikt worden om zijn antibacteriële werking, om slapeloosheid en osteoporose tegen te gaan. Het kan ook helpen tegen
hoofdpijn, allergie, problemen met de spijsvertering, hart- en vaatziekten, diabetes en kanker.
Antibacterieel
Dille kan de groei tegengaan van verschillende ziekteverwekkende bacteriën, schimmels en gisten. Het remt de groei van Staphylococcus aureus, een bacterie die huidinfecties, urineweginfecties, voedselvergiftiging en longontsteking kan veroorzaken. Tevens kan Staphylococcus aureus resistent worden tegen antibiotica en is het vooral gevaarlijk bij ziekenhuispatiënten met een verlaagde weerstand. Ook kan dille de gist Candida albicans doden, een gist die bij mensen met een verlaagd immuunsysteem maag- en darmklachten en vaginale infecties kan veroorzaken.
Hoofdpijn
Dille bevat magnesium dat helpt om de bloedvaten en de omliggende spieren te ontspannen. Hierdoor kan er meer bloed naar het hoofd stromen waardoor hoofdpijn verzacht wordt.
Slapeloosheid
De flavonoïden in dille helpen de zenuwen te ontspannen door de productie van bepaalde enzymen en hormonen te stimuleren, zoals melatonine, die instaan voor het inslapen. Thee van gedroogde dillezaadjes voor het slapengaan kan de nachtrust bevorderen.
Maag- en darmklachten
Dille helpt bij de productie van spijsverteringsenzymen en gal en zal zo helpen om de spijsvertering te bevorderen. Het verbetert ook de darmbewegingen en zorgt voor meer productie van maagzuren. Hierdoor kan dille gebruikt worden bij winderigheid, misselijkheid, maag- en darmkrampen en constipatie.
Osteoporose
Dille bevat calcium, een element dat essentieel is bij de vorming van botweefsel. Ook zal het helpen tegen het verlies van botdichtheid, de groei van botweefsel stimuleren en het herstellen van gebroken botten versnellen. Daarom kan dille helpen om osteoporose te voorkomen en sterke botten te behouden.
Allergie
Allergie is een overdreven reactie van het immuunsysteem op lichaamsvreemde stoffen. Er komt dan histamine vrij uit de cellen dat zorgt voor de typische allergische klachten zoals een loopneus, tranende ogen, jeuk en kortademigheid. Dille bevat het bestanddeel kaempferol, dit werkt als een antihistaminicum en zal de klachten van een allergische reactie verminderen.
Hart- en vaatziekten
Dille zou het gehalte aan triglyceriden en cholesterol in het bloed kunnen verlagen, waardoor de kans op hart- en vaatziekten en aderverkalking afneemt. Een studie hierover werd gepubliceerd in the Journal of Research in Medical Sciences in 2014. 91 patiënten met een verhoogde waarde van triglyceriden cholesterol kregen twee maanden lang zes tabletten met 500 gram dille per dag. Hun totale cholesterol daalde met gemiddeld 18% en de triglyceriden daalden met gemiddeld 7,38%.
Diabetes
Dille kan helpen bij diabetes omdat het de productie van insuline verhoogt en helpt de glucosewaarde in het bloed te regelen. Een dosis van zeven tot eenentwintig gram dille per dag zou nodig zijn om een gunstig effect te bekomen bij diabetes.
Kanker
Dille kan bescherming bieden tegen celschade door vrije radicalen. Het bestanddeel carvon activeert het enzym glutathion-S-transferase, dit enzym helpt om de antioxidant glutathion te binden met vrije radicalen. Glutathion is één van de belangrijkste antioxidanten in het lichaam en biedt bescherming tegen het ontstaan van kankercellen.
Hoe innemen
Zowel de blaadjes van de dilleplant als de gedroogde zaadjes kunnen gebruikt worden in de keuken. De blaadjes worden niet meegekookt in een gerecht want dan verliezen ze hun smaak, ze worden vooral gebruikt als garnering. De zaadjes zijn sterker van smaak en kunnen tot zes maanden bewaard worden in een goed afgesloten glazen potje. Dille is vooral lekker bij vis, soep en sauzen. Een lekkere dipsaus kan gemaakt worden met yoghurt, komkommer en dille. Je kunt ook thee maken van dillezaadjes.
Bijwerkingen
Bij culinair gebruik van dille zijn er geen bijwerkingen bekend, het sap van de dilleplant kan huidirritatie en overgevoeligheid aan zonlicht veroorzaken. Een normale dosis is ongeveer twee gram dille per dag, zwangere vrouwen moeten opletten met een hogere dosis omdat dille bloedingen en eventueel een miskraam zou kunnen uitlokken. Bij normaal culinair gebruik is er geen gevaar.
Lees verder