De geneeskracht van dille

De geneeskracht van dille Dille is een gezond en geneeskrachtig kruid. Het is niet alleen lekker in een potje met zure augurken om extra smaak te geven. Dille is een van de weinige kruiden waarvan zowel het blad als het zaad wordt gebruikt om het eten te kruiden. In de fytotherapie wordt met name het zaad gebruikt voor geneeskundige doeleinden. Dille is familie van peterselie en komijn. Dille komt oorspronkelijk voor in Rusland, West-Afrika en het Middellandse Zeegebied. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Botanische tekening dille / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening dille / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoud:


Dille was bekend bij de oude Egyptenaren, de oude Grieken en de oude Romeinen. Hippocrates, de Griekse vader van de moderne geneeskunde, schreef dille voor bij maagproblemen en bij halithosis of slechte adem. De oude Grieken aten vaan dillezaden of anijszaden na de maaltijd. De oude Egyptenaren gebruikten dille samen met dadels, rozijnen en rode wijn om pijn te bestrijden. De gladiators in de Romeinse tijd wreven hun spieren in met dille. Dille zou hen beter bestand maken tegen pijn. Dille werd om dezelfde reden op wonden aangebracht.

Medicinale werking dille

Dille werkt anti-bacterieel, spijsverteringsbevorderend en carminatief. Dat laatste betekent dat het windverdrijvend werkt; het werkt goed tegen flatulentie. Over het algemeen is het een goed middel tegen buikkrampen en maagdarmkrampen. Daarom is het zo goed om dillezaad na de maaltijd te gebruiken. Wat dat betreft ondersteunt de moderne wetenschap de medicinale kennis van Hippocrates.

Dilleplantjes / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Dilleplantjes / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)

Gripewater, een medicijn tegen buikkrampen

In Engelstalige landen kent met gripe water, een huismiddel tegen buikaandoeningen. Anijs, venkelzaad, karwijzaad en dillezaad behoren tot de vaste ingrediënten van gripe water. Doordat kinderen minder last hebben van allerlei buikkrampjes slapen ze beter door het innemen van dit middel. Het is in 1851 voor het eerst op de markt gekomen en wordt nog steeds verkocht in onder andere de V.S. en Engeland.

Vitaminen dille

In dille zitten veel meer vitaminen dan in de meeste groenten. In 100 gram dille zit 257% van de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid(ADH) aan vitamine A. In dat zelfde onsje dille zit bovendien 140% van de ADH aan vitamine C. Verder bevat het 37.5% van de ADH aan foliumzuur of vitamine B11. Daarbij kan worden aangetekend dat in verse, pas ontsproten dille hogere percentages voedingsstoffen zitten dan in de oudere plantdelen. Overige vitaminen in dit gezonde kruid zijn: riboflavine of B2 (23% ADH), pirydoxine of B6 (14% ADH), niacine of B3 (11% ADH), pantotheenzuur of B5 (8% ADH) en thiamine of B1 (5% ADH).

Mineralen dille

Behalve rijk aan vitaminen is dille ook een goede bron van mineralen. Er zit 82% van de ADH aan ijzer in dille. Mangaan zit er met 55% van de ADH in. Dille is rijk aan calcium wat in combinatie met de andere mineralen extra goed is voor een gezond bottenstelsel, in tegenstelling tot melk of calciumtabletten waar de overige mineralen ontbreken. Koper en kalium zitten beide met 16% van de ADH in een ons dille. Overige mineralen die in dit lekkere zacht smakende kruid aanwezig zijn: magnesium (14% ADH), fosfor (10% ADH) en zink (8% ADH). Er zit 4% natrium in dille, wat een onderdeel is van ons bekende keukenzout.

Dillezaad / Bron: Reaperman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Dillezaad / Bron: Reaperman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Fytonutriënten dille

In dille zit een scala aan fytonutriënten. De belangrijkste zijn de monoterpenen limoneen en carvon. Verder zit er eugenol, dillefuraan en anethol in dille. Het bevat een aantal flavonoïden, waaronder kaemferol. Ook de coumarinen scolopetine, esculetine, bergapteen en umbelliferone zitten in dille. Verder bevat het triterpenen, fenolzuren en proteïne.

Monoterpenen in dille

De monoterpenen in dille activeren de aanmaak van het enzym glutathione-S-transferase dat het glutathione molecuul helpt geoxideerde moleculen, zogenaamde vrije radicalen, die het lichaam schade kunnen aanbrengen aan zich te binden. De aanwezigheid van kankerverwekkende stoffen in het lichaam die ontstaan door roken, milieuvervuiling, aangebrande korsten e.d. worden hierdoor geneutraliseerd.

Medicinale werking van dille

Dille heeft verschillende medicinale werkingen. Deze worden met name in de fytotherapie gebruikt. De medicinale werking lijkt op die van karwij. Overigens lijkt de dilleplant ook een beetje op de karwijplant. Het verschil tussen dille en karwij is dat de medicinale werking van karwij sterker is dan van dille. Dille wordt in de fytotherapie ingezet bij de volgende aandoeningen:
Dille / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)Dille / Bron: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Dyspepsie,
 • Meteorisme(opzetting van de buik),
 • Flatulentie,
 • De hik,
 • Misselijkheid,
 • Overgeven,
 • Pijnlijke menstruatie,
 • Te weinig moedermelkproductie,
 • Slechte adem of halithosis.

Eettips dille

Dille is lekker in een yoghurtdressing. Geraspte komkommer of klein gesneden venkel kunnen prima in combinatie met dille. Dille is een lekker kruid om tussen een boterham met kaas en tomaat of komkommer te doen. Dille past prima in een salade van gekookte eieren. Yoghurt en dille passen prima bij aardappels en boontjes.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dille, lekker in de keuken en tegen winderigheidDille, lekker in de keuken en tegen winderigheidDille en andere kruiden gaan bijna niet samen. Toch is het heerlijk om dille te eten. Bij vis, maar ook in andere gerech…
Je eigen moestuin: DilleJe eigen moestuin: DilleDille is een kruid dat eigenlijk niet in je eigen moestuin mag ontbreken. Het is een kruid dat gemakkelijk te zaaien en…
Kruiden en hun toepassing in de keukenKruiden kunnen aan een gerecht een verrassende en lekkere smaak geven. Maar welk kruid moet je nou bij welk gerecht gebr…
Duivelsdrek in de keukenHeel anders dan de naam doet vermoeden is Duivelsdrek een kruid dat na verhitting lekker ruikt en smaakt. Het wordt in d…

De geneeskracht van rucolaDe geneeskracht van rucolaWaar is rucola heilzaam voor? Rucola groeit in het wild in Amsterdam. Gedurende het jaar kun je rucolablaadjes plukken i…
De geneeskracht van citrusfruitDe geneeskracht van citrusfruitCitrusfruit is een betere dorstlesser dan frisdrank. Het is een sappige fruitsoort die vrijwel iedereen kan waarderen. C…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Arcaion, Pixabay
 • http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=71
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Gripe_water
 • http://www.nutrition-and-you.com/dill-weed.html
 • http://runesoup.com/2011/03/an-ancient-egyptian-pain-killer/
 • http://www.squidoo.com/herbs-of-the-gods
 • Foto´s: Tom008
 • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Afbeelding bron 1: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 2: Forest & Kim Starr, Wikimedia Commons (CC BY-3.0)
 • Afbeelding bron 3: Reaperman, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 27-11-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.