De geneeskracht van saffraan

Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:
- Voedingswaarde saffraan
- Saffraan als gele kleurstof
- Kwaliteitsverschillen
- Vervalsingen saffraan
- Medicinale kracht van saffraan
- Saffraan bij menstruatieproblemen
- Wetenschappelijke bevestiging van traditionele wijsheid
- Overige medicinale werking
Voedingswaarde saffraan
In saffraan zitten veel fytonutriënten, vitaminen en mineralen. Omdat je maar heel weinig gebruikt heeft het weinig zin om de voedingswaarde per 100 gram te vermelden. Er wordt geadviseerd om niet meer dan 1.5 gram saffraan per dag te gebruiken. Meer dan 5 gram saffraan kan leiden tot onderhuidse bloedingen, neusbloedingen, baarmoederbloedingen bloed in de urine of bloederige diarree. Meer dan 20 gram saffraan kan dodelijk zijn. In ieder geval kan gezegd worden dat er veel mangaan, ijzer, magnesium, fosfor en koper in zit. Het bevat ook veel vitamine C en B6. Deze vitaminen en mineralen in combinatie met fytonutriënten zoals safranal, crocine, picrocrocine, cineool, phenethenol, pineen, borneol, geraniol, limonine, p-cymeen, linalol en terpine-4.Saffraan als gele kleurstof
Alfa-crocine is het component in de krokusbloem dat de gele kleur veroorzaakt. Crocine behoort tot de carotenoïden. Saffraanpoeder wordt gebruikt om eten geel te maken. In Aziatische landen zul je vaak gele rijst tegen komen. De stampers zelf zijn rood maar veroorzaken een gele kleur in het eten als je ze gebruikt. Doe drie draadjes saffraan in een pan waarin je rijst kookt en de rijst wordt geel.Saffraan is een multi-inzetbaar medicijn. Het behoort tot de meest krachtige geneesplanten.
Kwaliteitsverschillen
Volgens de ISO 3632-standaard zijn er drie kwaliteitsklassen van saffraan gedefinieerd. De mate waarin een monster crocine bevat is bepalend voor de kwaliteitsklasse. Om de crocine-inhoud vast te stellen wordt de spektrofotometer gebruikt.[OLIST]Categorie I, crocinewaarde groter dan 190
Categorie II, crocinewaarde tussen 150 en 190
Categorie III, crocinewaarde tussen 100 en 150[/OLIST]
Categorie I volgens de ISO-standaard is een vrij brede definitie want alle waardemetingen hoger dan 190 zijn als categorie I saffraan gedefinieerd. Sommige verkopers garanderen een crocine-inhoud van 250 en noemen dit een premium kwaliteit saffraan.
Vervalsingen saffraan
Saffraan is zo duur dat het vervalst wordt. Er wordt soms kurkuma of saffloer gebruikt, wat ook natuurlijke geelmakers zijn. In het buitenland wordt er soms Indiase saffraan verkocht maar dat is geelwortel of kurkuma, waarmee je ook de rijst geel kunt maken. Spaanse saffraan is geen saffraan maar een gele of rode kleurstof gemaakt van de bloem van de saffloer. Met saffloer maken Spanjaarden de paëlla geel. Andere neppers die in valse saffraan kan voorkomen zijn gele paprika en goudsbloem.
Medicinale kracht van saffraan
Deze gele voedingssoort is een afrodisiac, een antidepressant en een antioxidant. Onderzoek heeft uitgewezen dat het verschillende hersenfuncties ondersteunt. Het doet het geheugen beter werken en de leerfuncties worden beter. Het is ook een anticarcinogeen, wat betekent dat het kanker bestrijdt. Leeftijdsgerelateerde staar wordt voorkomen of uitgesteld door het eten van saffraan omdat er zoveel antioxidanten in zitten die vrije radicalen bestrijden. Saffraan staat bij wetenschappers bekend als anti-mutageen wat betekent dat het mutaties voorkomt die tot tumors kunnen leiden. Saffraan werd in de traditionele geneeskunde gebruikt om maagpijn en galstenen tegen te gaan. Het werd ook gezien als middel om het bloed soepeler te laten stromen.Saffraan bij menstruatieproblemen
Saffraan is traditioneel bekend om zijn goede werkingen tegen menstruatieproblemen. Het bevordert de menstruatie en kalmeert de baarmoeder. Het wordt daarom ingezet tegen pijnlijke menstruatie en het uitblijven van menstruatie.