De geneeskracht van saffraan

De geneeskracht van saffraan Saffraan zijn de stampertjes van de saffraankrokus. Saffraan wordt sinds lang in Arabische landen geteeld; de saffraankrokus komt niet in het wild voor. Safra betekent in het Arabisch 'geel'. Saffraan is heel gezond en stimuleert de hersenfuncties waardoor je beter geheugen hebt en over een groter leervermogen beschikt. Er zijn 160.000 krokusbloemen nodig om een kilo saffraanpoeder te maken. Omdat het zoveel moeite is om saffraan te kweken is het een duur kruid.
Saffraan / Bron: Henna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)Saffraan / Bron: Henna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)

Inhoud:


Voedingswaarde saffraan

In saffraan zitten veel fytonutriënten, vitaminen en mineralen. Omdat je maar heel weinig gebruikt heeft het weinig zin om de voedingswaarde per 100 gram te vermelden. Er wordt geadviseerd om niet meer dan 1.5 gram saffraan per dag te gebruiken. Meer dan 5 gram saffraan kan leiden tot onderhuidse bloedingen, neusbloedingen, baarmoederbloedingen bloed in de urine of bloederige diarree. Meer dan 20 gram saffraan kan dodelijk zijn. In ieder geval kan gezegd worden dat er veel mangaan, ijzer, magnesium, fosfor en koper in zit. Het bevat ook veel vitamine C en B6. Deze vitaminen en mineralen in combinatie met fytonutriënten zoals safranal, crocine, picrocrocine, cineool, phenethenol, pineen, borneol, geraniol, limonine, p-cymeen, linalol en terpine-4.

Veldje saffraan / Bron: Moka2002n, Wikimedia Commons (CC0)Veldje saffraan / Bron: Moka2002n, Wikimedia Commons (CC0)

Saffraan als gele kleurstof

Alfa-crocine is het component in de krokusbloem dat de gele kleur veroorzaakt. Crocine behoort tot de carotenoïden. Saffraanpoeder wordt gebruikt om eten geel te maken. In Aziatische landen zul je vaak gele rijst tegen komen. De stampers zelf zijn rood maar veroorzaken een gele kleur in het eten als je ze gebruikt. Doe drie draadjes saffraan in een pan waarin je rijst kookt en de rijst wordt geel.

Saffraan is een multi-inzetbaar medicijn. Het behoort tot de meest krachtige geneesplanten.

Kwaliteitsverschillen

Volgens de ISO 3632-standaard zijn er drie kwaliteitsklassen van saffraan gedefinieerd. De mate waarin een monster crocine bevat is bepalend voor de kwaliteitsklasse. Om de crocine-inhoud vast te stellen wordt de spektrofotometer gebruikt.
 1. Categorie I, crocinewaarde groter dan 190
 2. Categorie II, crocinewaarde tussen 150 en 190
 3. Categorie III, crocinewaarde tussen 100 en 150

Categorie I volgens de ISO-standaard is een vrij brede definitie want alle waardemetingen hoger dan 190 zijn als categorie I saffraan gedefinieerd. Sommige verkopers garanderen een crocine-inhoud van 250 en noemen dit een premium kwaliteit saffraan.

Vervalsingen saffraan

Saffraan is zo duur dat het vervalst wordt. Er wordt soms kurkuma of saffloer gebruikt, wat ook natuurlijke geelmakers zijn. In het buitenland wordt er soms Indiase saffraan verkocht maar dat is geelwortel of kurkuma, waarmee je ook de rijst geel kunt maken. Spaanse saffraan is geen saffraan maar een gele of rode kleurstof gemaakt van de bloem van de saffloer. Met saffloer maken Spanjaarden de paëlla geel. Andere neppers die in valse saffraan kan voorkomen zijn gele paprika en goudsbloem.

Saffraankrokus / Bron: Serpico, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Saffraankrokus / Bron: Serpico, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Medicinale kracht van saffraan

Deze gele voedingssoort is een afrodisiac, een antidepressant en een antioxidant. Onderzoek heeft uitgewezen dat het verschillende hersenfuncties ondersteunt. Het doet het geheugen beter werken en de leerfuncties worden beter. Het is ook een anticarcinogeen, wat betekent dat het kanker bestrijdt. Leeftijdsgerelateerde staar wordt voorkomen of uitgesteld door het eten van saffraan omdat er zoveel antioxidanten in zitten die vrije radicalen bestrijden. Saffraan staat bij wetenschappers bekend als anti-mutageen wat betekent dat het mutaties voorkomt die tot tumors kunnen leiden. Saffraan werd in de traditionele geneeskunde gebruikt om maagpijn en galstenen tegen te gaan. Het werd ook gezien als middel om het bloed soepeler te laten stromen.

Saffraan bij menstruatieproblemen

Saffraan is traditioneel bekend om zijn goede werkingen tegen menstruatieproblemen. Het bevordert de menstruatie en kalmeert de baarmoeder. Het wordt daarom ingezet tegen pijnlijke menstruatie en het uitblijven van menstruatie.

Saffraan samen met andere kruiden op een Turkse markt / Bron: Martin Burns, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)Saffraan samen met andere kruiden op een Turkse markt / Bron: Martin Burns, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Wetenschappelijke bevestiging van traditionele wijsheid

Wetenschappelijk onderzoek heeft de medicinale werkingen van saffraan zoals die eeuwenlang traditioneel is gebruikt, met bewijzen ondersteund. Het kruid werkt om kanker te bestrijden en is goed voor betere ogen. Crocine, evenals safranal en picrocrocine hebben antioxidanteigenschappen waar de ogen wel bij varen. Ook is aangetoond dat deze drie fytonutriënten kankertumors binnen dringen en daar een proces in gang zetten waardoor de kankercel ophoudt te bestaan. Safranal en crocine hebben aangetoond dat ze als natuurlijke antidepressiva werken.

Overige medicinale werking

Nog niet genoemde ziekten waarvan is vast gesteld dat saffraan goed helpt bij het genezen zijn astma, aderverkalking en kriebelhoest. Saffraan wordt soms in combinatie met andere kruiden gebruikt om indigestie, flatulentie, hoest, slapeloosheid en kaalheid te bestrijden. Omdat aderverkalking het begin kan zijn van vele hart- en vaatziekten werkt saffraan daar ook preventief tegen.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tom008, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Specerij saffraan niet in alle keukensSpecerij saffraan niet in alle keukensDe smaak van het eten, dat door velen met zorg wordt bereid, is voor een groot deel afhankelijk van de smaak van de gebr…
Saffraan, het rode goudSaffraan is het duurstre kruid ter wereld en wordt daarom ook wel het rode goud genoemd. Saffraan wordt gemaakt van de s…
Saffraan duurste specerij ter wereldSaffraan duurste specerij ter wereldSaffraan is de duurste specerij ter wereld met een rijke kleur en aparte smaak en aroma. In de oudheid genoot men al van…
De bijzondere varianten van rijstDe bijzondere varianten van rijstHet eten van rijst lijkt misschien saai, maar er zijn veel vaiaties mogelijk en wist je dat er veel verschillende soorte…

De geneeskracht van snijbietDe geneeskracht van snijbietEr zijn verschillende soorten snijbiet. In biologische winkels kun je in het goede seizoen, medio september, snijbiet ko…
De geneeskracht van quinoa, Plant van het jaar 2013De geneeskracht van quinoa, Plant van het jaar 2013De Verenigde Naties heeft 2013 uitgeroepen tot het jaar van quinoa omdat deze plant veel kan bijdragen voor de biodivers…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Nick Perla, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)
 • http://www.saffron-store.com/
 • http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22228962
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Saffraan
 • http://en.wikipedia.org/wiki/Saffron
 • http://nl.wikipedia.org/wiki/Crocine
 • http://www.naturalnews.com/030763_saffron_spice.html
 • http://www.nutrition-and-you.com/saffron.html
 • Foto´s: wikimedia commons
 • Groot Handboek Geneeskrachtige Planten, Geert Verhelst
 • Afbeelding bron 1: Henna, Wikimedia Commons (CC BY-SA-1.0)
 • Afbeelding bron 2: Moka2002n, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 3: Serpico, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 4: Martin Burns, Wikimedia Commons (CC BY-2.0)

Reageer op het artikel "De geneeskracht van saffraan"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Laila, 19-04-2017 18:23 #3
Je weet pas als je echt saffraan hebt door een draadje of 3 in een glas met heet/kokend water te doen. Als de draadjes rood blijven is t echt. Worden ze geel/wit dan heb je nep saffraan.

Marga, 12-04-2017 18:53 #2
Vraagje ik heb strengels safraan wil daar thee mee zetten 1 kopje hoe ga ik dit doen hoeveel strengels in 1 kopje hoeveel water erbij?

Heleen Feenstra, 04-01-2017 15:54 #1
Beste redactie,
Er wordt geadviseerd om niet meer dan 1.5 gram saffraan per dag te gebruiken, gezien de prijs van saffraan zal het dan ook niet snel voorkomen dat je zoveel per dag gebruikt, maar hoeveel draadjes per dag is dan gewenst om b.v. staar tegen te gaan, en om je ogen te verbeteren, dus wat is de minimale gewenste hoeveelheid per dag om effect te hebben. En moet je dit elke dag gebruiken.
Ik bestel nu online mijn saffraan, en betaal ongeveer 7,- per gram. Is dit nu echte saffraan of is dit namaak, en hoe weet ik nu dat ik de goede saffraan heb.

Met vr groet, Heleen.

Infoteur: Tom008
Laatste update: 08-10-2014
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Gezonde voeding
Bronnen en referenties: 14
Reacties: 3
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!