Robertskruid, een plant met geneeskracht

Robertskruid wordt door velen als onkruid gezien maart het is een geneeskrachtig kruid. In de 17e eeuw beval Aartsbischop Robert van Salzburg mensen aan dit kruid te gebruiken. Sindsdien heet het robertskruid. Deze plant wordt hooguit een meter hoog en heeft vele roze bloemetjes die het hele seizoen door groeien. Bloemenliefhebbers vinden het een leuke plant, ook al zijn de bloemetjes piepklein. Let op! Dit artikel is geschreven vanuit de persoonlijke visie van de auteur en bevat mogelijk informatie die niet wetenschappelijk onderbouwd is en/of aansluit bij de algemene zienswijze.

Inhoud:


Wilde geranium

Robertskruid is eigenlijk wilde geranium en heeft vrije kleine roze bloemetjes. Wanneer je een balkon niet verzorgt dan komt het robertskruid snel tussen de tegels op. Robertskruid ruikt sterk naar de geraniumplanten die mensen normaliter voor het raam zetten. Deze geur schijnt muggen af te schrikken. Sommige mensen wrijven hun lichaam in met robertskruid om de muggen te weren.

De geneeskracht van Robertskruid

Robertskruid is een geneeskruid. Het wordt in de fytotherapie gebruikt. De plant wordt ontdaan van de wortels en het hele plantje wordt ingezet om er een thee, zalf, tinctuur, kompres of gorgeldrank van te maken. In de mondholte wordt het gebruikt als middel om tandvleesontstekingen tegen te gaan. Het gorgelen met een aftreksel of koude thee van robertskruid werkt goed tegen ontstoken amandelen. Robertskruid helpt tegen ontstoken ogen. Je moet dan een oogwassing doen met Robertskruid. Soms wordt Robertskruid voorgeschreven bij een kanker omdat het pijnstillende effecten heeft.

Werkt het tegen straling?

Robertskruid groeit vooral op plekken waar veel straling is. Het verlaagt het stralingsniveau, volgens sommige bronnen. Dit is niet wetenschappelijk aangetoond.

Robertskruid voor het bloed

De wilde geraniumplant die overal voorkomt in Nederland en flink kan woekeren werkt als geneesmiddel voor ziektes die met het bloed van doen hebben. Zijn werkingen zijn bloedstelpend, bloedzuiverend en bloeddrukverlagend. Het wordt door kruidentherapeuten voorgeschreven bij hemofilie, leukemie en bij bloedarmoede.

Voor een gezonde huid

Huidziekten hebben vaak te maken met afvalstoffen die van binnenuit komen. Gifstoffen verwijderen gebeurt soms via de huid, in de vorm van een eczeem. Robertskruid kan de symptomen minder erg maken maar het is vooral van belang het lichaam minder te voorzien van afvalstoffen en de werking van de lever en de nieren, die afvalstoffen uitscheiden te versnellen. Robertskruid stimuleert de nieren, gal en blaas als het wordt ingenomen. Het kan de huid rust geven als er een zalf van wordt gemaakt. Onder andere steenpuisten, fistels, zweren, psoriasis, berg en dauwworm kan het tegengaan.

De geneeskrachtige waarde

Robertskruid herbergt vele vitaminen, mineralen en fytonutriënten. Er zitten etherische oliën, bitterstoffen, tanninen en geranine in. Het is rijk aan vitamine A, B en C. Kwa mineralen bezit het plantje veel calcium, kalium, ijzer, fosfor en germanium. Robertskruid is een natuurlijk antibioticum wat tegen virussen en bacteriën werkt. Het werkt vochtafdrijvend, bloedstelpend, spijsverteringsbevorderend en pijnverzachtend. Daarnaast is het een sterke antioxidant.

Zelf thee maken van robertskruid

Je kunt zelf een theemix maken van de verse bladeren van robertskruid. Gebruik per 100 ml ongeveer 10 gram vers blad. De stammetjes mag je ook meekoken. Je kunt de roze bloemetjes plukken om deze te laten drogen en ze te verwerken in een theemix. Robertskruid heeft een sterk aroma. Het duurt enige tijd voordat je genoeg bloemetjes hebt; ze zijn erg klein.

Robertskruid als geneeskruid

In de loop van de geschiedenis is Robertskruid in Europa aangeprezen voor de volgende ziektes:

Diabetesverstoorde eetlustbloedinfectietoxinen (detox)oogirritatiesdiarreehuidaandoeningen
gordelroosontstekingenreumaartrosenierstoornissennierstenenherpes
verkoudheidlethargieimpotentieleverziektenaambeienmaagzweerjicht
slijmophopingmaagslijmvliesontstekingdarmontstekinginwendige bloedingengeïnfecteerde zweren ontstekingen rond de vinger- en teennagelskanker

Lees verder

© 2012 - 2024 Tom008, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Geraniums en pelargoniumsGeraniums en pelargoniumsDe geranium is een makkelijke plant die het hele seizoen bloeit. Sommige soorten hebben hele grote bloemen. Helaas heeft…
Robertskruid: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffenRobertskruid: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffenRobertskruid (Geranium robertianum) is een plant uit de ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae), een familie van bloeiende pla…
Winterharde geranium of Ooievaarsbek; verschillende soortenWinterharde geranium of Ooievaarsbek; verschillende soortenWinterharde geraniums zijn er in vele soorten en maten. Voor iedere tuin is er wel een leuke winterharde geranium te vin…
Waarom is de zon zo schadelijk voor onze huid?Je hoort tegenwoordig overal dat je je goed moet beschermen tegen de zon. Dit is zo omdat je huid anders sneller kan ver…

Gelukkiger zijn dankzij BachbloesemtherapieGelukkiger zijn dankzij BachbloesemtherapieEen beetje gelukkiger zijn, dat willen we allemaal. Op basis van alternatieve geneeswijze helpen de Original Bach Flower…
Pijnlijke menstruatie verhelpen met voedingPijnlijke menstruatie verhelpen met voedingWat te doen tegen pijnlijke menstruatie en PMS? Heb je tijdens en rond de menstruatie last van een opgeblazen gevoel, st…
Bronnen en referenties
  • http://www.astrologie.ws/kruiden/robertskruid.htm
  • http://thehealingjournal.com/node/153
  • http://plantaardigheden.nl/plant/beschr/christelvds/robertskruid.htm
  • http://www.elohim-centre.org/site/mc/1/11/1182/201/radioactieve+straling+en+elohim+adviezen.html
Tom008 (1.183 artikelen)
Gepubliceerd: 01-08-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.