Robertskruid: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen

Robertskruid: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen Robertskruid (Geranium robertianum) is een plant uit de ooievaarsbekfamilie (Geraniaceae), een familie van bloeiende planten. Robertskruid is een een- tot tweejarige plant die een hoogte van wel 50 centimeter kan bereiken en erg vertakt groeit. Robertskruid kan zowel harig als glad zijn en verspreidt en de drie- tot vijftallige bladeren zijn 5 cm groot en driehoekig van vorm. De bloemen van zijn klein, Het zijn hermafrodiete bloemen, die in een radiale symmetrie zijn gerangschikt en elk vijf kleine kelkblaadjes hebben. De bloembladen zijn meestal roze en tweemaal zo groot als de kelkblaadjes. Terwijl de helmknoppen een paarse kleur hebben, zijn de stempels roze. De bloeiperiode loopt van april tot de herfst, waarbij de bloemen voornamelijk worden bestoven door bijen. Robertskruid is mogelijk genoemd naar de eerste Salzburger aartsbisschop Rupert of Hrodperth († 717). De naam kan ook zijn afgeleid van ruber (rood), naar de kleur van de bloem of rode stengel en bladeren in de herfst.
Zijaanzicht bloem / Bron: Enrico Blasutto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zijaanzicht bloem / Bron: Enrico Blasutto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is robertskruid?

Robertskruid staat ook bekend als stinkende ooievaarsbek, aangezien het een sterke, onaangename geur heeft, die vrijkomt bij wrijven of kneuzen van de bladeren en knoppen. Deze bittere geur komt door de etherische oliën in de plant. Het is een één- tot tweejarige kruidachtige plant met een hoogte van wel 50 cm. Het groeit goed vertakt, is harig tot glad.

Voorkomen

Robertskruid komt relatief veel voor in Europa, Noord-Afrika en Azië. De plant geeft de voorkeur aan schaduwrijke en stikstofrijke locaties. Het is een veel voorkomende plant. Hij groeit bij voorkeur in halfschaduw, bijvoorbeeld tussen struiken en heggen, maar ook in weilanden en tuinen. Robertskruid komt ook voor op vochtige rotsen en muren, langs bermen en bosranden, op grind in spoor- en industriegebieden, in kloven en zelfs in bossen. Af en toe groeit het zelfs uit de kieren van oude bomen waar het in wortelt, dus het kruid is bijna overal te vinden, mits er enige schaduw en voldoende vocht en stikstof in de grond of in de grond aanwezig is. In tuinen wordt het vaak beschouwd als een 'onkruid'.

Bloemetje robertskruid / Bron: GregOberski, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Bloemetje robertskruid / Bron: GregOberski, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Inhoudsstoffen

Belangrijke inhoudsstoffen van deze medicinale plant zijn:
  • Flavonoïden, vooral rutoside, hyperoside en isoquercitrine. Flavonoiden zijn antioxidanten. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg.
  • Tannines, een verzamelnaam voor bepaalde chemische verbindingen.
  • Citroenzuur.
  • Appelzuur.
  • Etherische olie.
  • Vitaminen: vitamine A, B en C.
  • Mineralen: calcium, kalium, ijzer, fosfor en germanium.

Medicinale werking

Robertskruid is antidiabetisch (het verlaagt de bloedsuikerspiegel), hemostatisch (bloedstollend), diarreeremmend, diuretisch (een middel dat de afgifte van water door de nieren bevordert),. krampstillend en wondhelend. daarnaast heeft het een antioxiderende en ontstekingsremmende werking.

Robertskruid / Bron: TeunSpaans at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Robertskruid / Bron: TeunSpaans at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Gebruikte plantdelen

Binnen de natuurgeneeskunde worden alle delen van de plant gebruikt: de bloem, de bladeren en de wortel. Verse bladeren kunnen worden gegeten of er kan tot thee van worden gemaakt. De bloemen en bladeren kunnen worden gedroogd, waardoor je het hele jaar door kunt genieten van een thee van robertskruid, maar je kunt het ook verwerken in een salade of toevoegen aan je smoothie. De wortel kan ook gedroogd en gebruikt worden. Van de plantdelen van robertskruid kan ook een tinctuur gemaakt worden. Het wrijven van verse bladeren op de huid zou muggen afstoten, waardoor je vervelende muggenbulten kunt voorkomen.

Gezondheidsvoordelen

Inwendige toepassing

Robertskruid wordt toegepast bij diarree, nier- en blaasontstekingen en bij nierstenen en blaasstenen. Het gebruik bij diarree is aannemelijk vanwege het tanninegehalte. Tannines helpen de stoelgang te vertragen. De andere bovenvermelde toegekende effecten, vooral tegen urineweginfecties, zijn anno 2024 niet wetenschappelijk bevestigd.

Stengel / Bron: TeunSpaans at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Stengel / Bron: TeunSpaans at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Robertskruid bevat ellaginezuur, waarvan is vastgesteld dat het de groei van tumoren die worden veroorzaakt door bepaalde kankerverwekkende stoffen vertraagt. Daarnaast bevat de plant germanium, een waardevol element en een krachtige antioxidant die het vermogen heeft om zuurstof gemakkelijker beschikbaar te maken voor de lichaamscellen. Het verhogen van het zuurstofniveau in de cellen, geeft je lichaam de mogelijkheid om ziekten op eigen kracht te bestrijden. Germaniumverbindingen kunnen een gunstige invloed hebben op de aanmaak van bloedcellen (rode en witte).

Uitwendig toepassing

Uitwendig wordt robertskruid toegepast bij slecht helende wonden, milde huiduitslag en ontsteking van de mondholte.

Robertskruid is eetbaar

Robertskruid is eetbaar. Het zijn de bloemetjes en het blad die je kunt eten. Het kruid heeft een lekkere smaak dat een beetje doet denken aan peterselie. Je kunt het verwerken in salades en soepen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Robertskruid, een plant met geneeskrachtRobertskruid wordt door velen als onkruid gezien maart het is een geneeskrachtig kruid. In de 17e eeuw beval Aartsbischo…
Geraniums en pelargoniumsGeraniums en pelargoniumsDe geranium is een makkelijke plant die het hele seizoen bloeit. Sommige soorten hebben hele grote bloemen. Helaas heeft…
Diuretische keukenkruiden: welke kruiden drijven vocht af?Diuretisch betekent vochtafdrijvend. Het zijn de nieren die vocht uit het bloed halen en het omzetten in urine. De werki…
Fuchs en De Historia StirpiumIk heb zelf de eer en het genoegen een facsimile uitgave van 'De Historia stirpium commentarii insignes' van Leonhart Fu…

Appelbes (aronia): gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffenAppelbes (aronia): gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffenAppelbessen zijn een bron van vitamine C. Het lichaam heeft onder meer vitamine C nodig om het bindweefsel op te bouwen.…
Zevenblad: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen zevenbladZevenblad: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen zevenbladZevenblad (Aegopodium podagraria) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae) en is daarmee een…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Original Uploader Was Sannse At En.wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Healthy by Elisa. Robertskruid. https://www.healthybyelisa.nl/koken-met-wilde-bloemen-en-planten/ (ingezien op 4-5-2022)
  • https://www.floravannederland.nl/planten/robertskruid
  • https://www.rxlist.com/herb_robert/supplements.htm
  • http://www.juliasedibleweeds.com/general/healing-with-herb-robert/
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-24/herb-robert
  • https://www.stadsplantenbreda.nl/products/gewoon-robertskruid/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Ooievaarsbekfamilie
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Robertskruid
  • http://encyclo.nl/begrip/Radiale_symmetrie
  • https://plantessentials.com.au/blogs/news/why-herb-robert-is-beneficial-for-health
  • https://theholisticworks.com/2012/06/01/the-miraculous-healing-properties-of-herb-robert/
  • https://herbsarespecial.com.au/plant-information/herb-information/herb-robert/
  • https://www.natuurfotografie.nl/soortbeschrijving/robertskruid/
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28858365/
  • https://www.thesacredscience.com/medicine-in-your-garden-the-miracles-of-herb-robert/
  • https://www.kruidenkind.nl/kruiden-abc/robertskruid/
  • https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx
  • https://www.researchgate.net/publication/300002809_Ellagitannin_geraniin_a_review_of_the_natural_sources_biosynthesis_pharmacokinetics_and_biological_effects
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Germanium
  • https://wijzijnbovensmilde.nl/duurzaamgroenbeheer/
  • Stichting Eetbaar IJsselstein. Robertskruid. https://eetbaarijsselstein.wordpress.com/2020/02/22/robertskruid-het-stinkt-maar-bijen-komen-erop-af/ (ingezien op 4-5-2022)
  • Afbeelding bron 1: Enrico Blasutto, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: GregOberski, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 3: TeunSpaans at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: TeunSpaans at Dutch Wikipedia, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 26-01-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 26
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.