Zevenblad: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen zevenblad

Zevenblad: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen zevenblad Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae) en is daarmee een verre verwant van wortels en pastinaak, wat wordt onthuld door de smaak van de bladeren. Omdat het zich zo woekerend verspreidt en andere planten verdringt, wordt de plant door veel tuinbezitters verafschuwd. Zevenblad is rijk aan mineralen en vitamines, smaakt goed en kan zoals spinazie worden bereid. Het waren de Romeinen die de plant hebben verspreid als groente. De bladeren kunnen rauw worden verwerkt in salade, pesto, kwark of yoghurt, of gekookt in soepen, sauzen, stoofschotels of als bijgerecht bij vlees en vis, met roerei en aardappelen, of op pizza's.
Zeventallig blad van zevenblad / Bron: Hans Erren, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zeventallig blad van zevenblad / Bron: Hans Erren, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Wat is zevenblad?

Zevenblad is een schermbloem zoals dille, pastinaak, peterselie en wortel. De plant heeft een samengesteld blad, meestal uit drie, vijf, zeven of soms negen deelblaadjes. Het is ook een belangrijke medicinale plant en keukenplant. Je kunt zevenblad opeten door het even te roerbakken of kort te koken, net als spinazie. Het bevat een enorme hoeveelheid vitamine C en een grote hoeveelheid mineralen zoals calcium, kalium en ijzer. de plant staat bekend om zijn ontstekingsremmende effecten, evenals de vochtafdrijvende eigenschappen. De medicinale plant helpt tegen (lichte) blaasontsteking, lichte huidletsels, ontsteking van de luchtwegen en reumatische klachten.

Inhoudsstoffen

De inhoudsstoffen van zevenblad zijn: etherische oliën, chlorogeenzuur, fenolcarbonzuren, coumarines, flavonoglycosiden, hars, saponine, cafeïnezuur, hyperoside en isoqurcitine. Ook bevat de plant de mineralen kalium, calcium, magnesium, zink, ijzer, mangaan en koper. Daarbij komen bèta-caroteen (een precursor voor vitamine A), vier keer zoveel vitamine C als in citroen en twee keer zoveel als in spruitjes, die als groente bekend staan als vitamine C-bommetjes. Zevenblad schittert met een veelvoud aan mineralen vergeleken met bijvoorbeeld boerenkool.

Zevenblad langs de weg / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zevenblad langs de weg / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Werking

Zevenblad drijft vocht af en vertraagt ​​ontstekingen. Het lost urinezuur op (zodat het zich niet ophoopt wat bij jicht het geval is) en helpt bij reuma, jicht en reumatische aandoeningen. Het stimuleert zowel de spijsvertering als de eetlust. Zevenblad helpt de nieren bijzonder goed bij het ontgiften.

Gezondheidsvoordelen van zevenblad

Indicaties

De medicinale plant kan zowel inwendig als uitwendig worden toegepast en het wordt binnen de natuurgeneeskunde gebruikt tegen de volgende klachten:

Botanische tekening van zevenblad / Bron: Otto Wilhelm Thomé, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening van zevenblad / Bron: Otto Wilhelm Thomé, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Toepassingen

Je kan zevenblad eten als groente, drinken als thee of gebruiken in een omslag. Een thee gemaakt van gedroogd zevenblad kan bijvoorbeeld de pijn verlichten die gepaard gaat met reuma en artrose. Giet hiervoor twee eetlepels bladeren op 250 ml heet water en laat alles vijf minuten trekken.

Je kan ook een bad maken met zevenblad. Een bad met zevenblad verlicht de pijn van reuma en helpt zowel ook tegen aambeien en spataderen. Giet hiervoor een liter kokend water over verse zevenbladbladeren, laat alles 15 minuten trekken, zeef het en voeg het toe aan het warme badwater. Je baadt er ongeveer 20 minuten in en neem daarna ook voldoende rust.

Zevenblad niet verwarren met andere planten

Zevenblad kan verward worden met de bevernel, de gewone engelwortel en de giftige planten berenklauw en gevlekte scheerling. De unieke kenmerken van zevenblad is een zevendelig samengesteld blad en een driehoekige bladsteel. Fijngewreven blad ruikt heeft een zweem van wortel of peterselie.

Bevernel / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bevernel / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Gewone engelwortel / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Gewone engelwortel / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Berenklauw / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)Berenklauw / Bron: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
Gevlekte scheerling / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)Gevlekte scheerling / Bron: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wilde groente

Het hele bovengrondse kruid is geschikt voor het bereiden van diverse gerechten. De milde en zeer smakelijke bladeren worden het vaakst gebruikt. Je kunt ze rauw verwerken in een salade, smoothie, pesto en in wilde kruidenpasta of gekookt in stoofschotels, soepen, als vervanging voor spinazie en op pizza. Gedroogd is het een goede specerij voor vlees, vis en soepen, pasteitjes of brood. De smaak van zevenblad is niet voor de hand liggend en doet denken aan wortels en peterselie. Je kunt het beste alleen de jonge, zachte bladeren gebruiken, omdat de oudere soms vezelig zijn, vooral na de bloei. Het blad is in maart en april op zijn best. Regelmatig oogsten zorgt ervoor dat er jonge bladeren blijven komen.

Zevenblad in bloei / Bron: Kristian Peters -- Fabelfroh 19:46, 15 July 2005 (UTC), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Zevenblad in bloei / Bron: Kristian Peters -- Fabelfroh 19:46, 15 July 2005 (UTC), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Zevenblad verspreidt zich overal met zijn spaghetti-achtige wortels en is nauwelijks in toom te houden. De plant weghalen waarbij de stukken wortel in de aarde achterlaat zorgt er voor dat uit de wortelstukken nieuwe planten vormen. Het is echter zonde om zevenblad uit je tuin te weren en de smakelijke en gezonde plant op de composthoop te gooien of in de groene bak te werpen. Je kan ze op z'n minst verwerken in een smoothie. Er is maar één manier om greep te krijgen op de dominante bodembedekker: het eten van deze plant. Als je zevenblad oogst, worden de planten zwakker en ontkiemen ze minder snel.

Zevenblad wordt ook wel 'tuinmansverdriet' genoemd, maar dat is onterecht. Deze medicinale plant combineert alles wat een tuinman van een groente verlangt: hij heeft geen onderhoud nodig, groeit van april tot de herfst in grote hoeveelheden en kan continu geoogst worden.

Geschiedenis

De plant werd in vroegere tijden beschouwd als een voorbode van de lente omdat hij vanaf maart opkomt. In het verleden was het kruid populair als remedie tegen jicht en werd het ook in kloostertuinen gekweekt. Van oudsher wordt zevenblad ook uitwendig toegepast bij huidletsel.

Zevenblad is zeer smaakvol / Bron: WikimediaImages, PixabayZevenblad is zeer smaakvol / Bron: WikimediaImages, Pixabay
Zevenblad was in de late middeleeuwen populair als groente in de keuken omdat het lekker smaakt en tevens gezond is. In de volksgeneeskunde werd het gebruikt tegen wormen, darmklachten en reumatische aandoeningen. Mensen legden vers geplette bladeren op insectenbeten, hondenbeten of snijwonden.

Voorkomen

Zevenblad past zich goed aan en komt in bijna heel Europa voor in een gematigd klimaat. Het is een 'stikstofindicator' omdat het voornamelijk stikstofrijke bodems koloniseert. De plant gedijt uitstekend in vochtige schaduw en komt daarom ook voor in dichte loofbossen.

Recept voor zevenbladpesto

Dit is een eenvoudig recept voor zevenbladpesto.

Ingrediënten:
  • 100 g zevenbladblaadjes
  • 50 g geraspte Parmezaanse kaas
  • 50 g pijnboompitten
  • 2 teentjes knoflook
  • 150 ml olijfolie
  • Zout en peper naar smaak

Bereiding:
  • Verwijder de wortels, was de blaadjes grondig, laat ze even uitlekken.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en roer regelmatig om te voorkomen dat ze aanbranden.
  • Doe de zevenbladblaadjes, geraspte Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitten, knoflook, olijfolie, zout en peper in een blender of keukenmachine.
  • Daarna alles blenden tot een gladde pesto.
  • Even proeven en zo nodig op smaak brengen met zout en peper.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Drie recepten met zevenbladHeb je een tuin? Dan is de kans groot dat je ook zevenblad hebt. Als dit hardnekkige onkruid, ook wel tuinmansverdriet g…
Zevenblad: woekeraar in de tuin, maar ook gezondZevenblad: woekeraar in de tuin, maar ook gezondZevenblad is een vaste plant en een die menigeen liever kwijt dan rijk is in de tuin. Het is een woekeraar die weet hoe…
De geneeskracht van zevenbladDe geneeskracht van zevenbladWanneer je een moestuin hebt dan wordt deze niet zelden overwoekerd door zevenblad. Zevenblad is het gemakkelijkst te he…
Het zevenblad of tuinmansverdriet is mooi en lekkerHet zevenblad of tuinmansverdriet is mooi en lekkerZevenblad of tuinmansverdriet. Eenmaal zevenblad in de tuin kost het veel werk en doorzettingsvermogen om het kwijt te r…

Stinkende gouwe: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffenStinkende gouwe: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffenDe stinkende gouwe (Chelidonium majus) is een vaste plant uit de papaverfamilie (Papaveraceae), evenals bijvoorbeeld de…
Bitterhout (kwasibita): gezondheidsvoordelen en werkingBitterhout (kwasibita): gezondheidsvoordelen en werkingBitterhout, kwasibita in het Surinaams, is het kernhout van Quassia amara, een kleine boom uit de hemelboomfamilie (Sima…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anneli Salo, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0/bewerkt)
  • Dr. Jörg Grünwald en Christof Jänicke. Praktisch handboek plantengeneeskunde van A tot Z. Zuidnederlandse uitgeverij NV, zj.
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Zevenblad
  • https://www.rhs.org.uk/advice/profile?pid=215
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Schermbloemenfamilie
  • https://www.wildfooduk.com/edible-wild-plants/ground-elder/
  • https://www.trouw.nl/nieuws/tuinier-eens-met-de-natuur-en-niet-ertegen~b6fba987/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Chlorogeenzuur
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/B%C3%A8tacaroteen
  • https://herbologie.nl/zevenblad/
  • https://www.blijnieuws.nl/zevenblad-vervelend-onkruid-lekkere-en-gezonde-groente/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Bevernel
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gewone_engelwortel
  • http://www.luontoportti.com/suomi/en/kukkakasvit/ground-elder
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Berenklauw_(geslacht)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Gevlekte_scheerling
  • https://mergenmetz.nl/tuin/groentesoorten/zevenblad/
  • https://www.mijntuin.org/articles/zevenblad
  • http://www.nederlands-dis.nl/dis/soep/uit-de-natuur-of-uit-je-tuin-zevenblad/
  • https://www.scentandspice.nl/artikelen/zevenblad/
  • https://www.gardenista.com/posts/weeds-can-eat-ground-elder/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Loofbos
  • https://www.theguardian.com/lifeandstyle/2019/jul/27/how-to-cope-with-ground-elder
  • Kampvuurkok. Zevenbladpesto. https://www.kampvuurkok.nl/zevenbladpesto/ (ingezien op 7-5-2023)
  • Afbeelding bron 1: Hans Erren, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 2: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 3: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Otto Wilhelm Thomé, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 5: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 6: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 7: Publiek domein, Wikimedia Commons (PD)
  • Afbeelding bron 8: Johann Georg Sturm (Painter: Jacob Sturm), Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 9: Kristian Peters -- Fabelfroh 19:46, 15 July 2005 (UTC), Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 10: WikimediaImages, Pixabay
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 23-06-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 34
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.