Zevenblad: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen zevenblad
Zevenblad (Aegopodium podagraria) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Umbelliferae of Apiaceae) en is daarmee een verre verwant van wortels en pastinaak, wat wordt onthuld door de smaak van de bladeren. Omdat het zich zo woekerend verspreidt en andere planten verdringt, wordt de plant door veel tuinbezitters verafschuwd. Zevenblad is rijk aan mineralen en vitamines, smaakt goed en kan zoals spinazie worden bereid. Het waren de Romeinen die de plant hebben verspreid als groente. De bladeren kunnen rauw worden verwerkt in salade, pesto, kwark of yoghurt, of gekookt in soepen, sauzen, stoofschotels of als bijgerecht bij vlees en vis, met roerei en aardappelen, of op pizza's.
Wat is zevenblad?
Zevenblad is een schermbloem zoals
dille, pastinaak,
peterselie en wortel. De plant heeft een samengesteld blad, meestal uit drie, vijf, zeven of soms negen deelblaadjes. Het is ook een belangrijke medicinale plant en keukenplant. Je kunt zevenblad opeten door het even te roerbakken of kort te koken, net als
spinazie. Het bevat een enorme hoeveelheid
vitamine C en een grote hoeveelheid mineralen zoals
calcium,
kalium en
ijzer. de plant staat bekend om zijn ontstekingsremmende effecten, evenals de vochtafdrijvende eigenschappen. De medicinale plant helpt tegen (lichte)
blaasontsteking, lichte huidletsels, ontsteking van de luchtwegen en
reumatische klachten.
Inhoudsstoffen
De inhoudsstoffen van zevenblad zijn: etherische oliën, chlorogeenzuur, fenolcarbonzuren,
coumarines, flavonoglycosiden, hars, saponine, cafeïnezuur, hyperoside en isoqurcitine. Ook bevat de plant de mineralen kalium, calcium,
magnesium,
zink, ijzer,
mangaan en
koper. Daarbij komen bèta-caroteen (een precursor voor
vitamine A), vier keer zoveel
vitamine C als in
citroen en twee keer zoveel als in
spruitjes, die als groente bekend staan als vitamine C-bommetjes. Zevenblad schittert met een veelvoud aan mineralen vergeleken met bijvoorbeeld
boerenkool.
Werking
Zevenblad drijft vocht af en vertraagt ontstekingen. Het lost urinezuur op (zodat het zich niet ophoopt wat bij jicht het geval is) en helpt bij reuma, jicht en reumatische aandoeningen. Het stimuleert zowel de spijsvertering als de eetlust. Zevenblad helpt de
nieren bijzonder goed bij het ontgiften.
Gezondheidsvoordelen van zevenblad
Indicaties
De medicinale plant kan zowel inwendig als uitwendig worden toegepast en het wordt binnen de natuurgeneeskunde gebruikt tegen de volgende klachten:
Botanische tekening van zevenblad /
Bron: Otto Wilhelm Thomé, Wikimedia Commons (Publiek domein)Toepassingen
Je kan zevenblad eten als groente, drinken als thee of gebruiken in een omslag. Een thee gemaakt van gedroogd zevenblad kan bijvoorbeeld de
pijn verlichten die gepaard gaat met reuma en artrose. Giet hiervoor twee eetlepels bladeren op 250 ml heet water en laat alles vijf minuten trekken.
Je kan ook een bad maken met zevenblad. Een bad met zevenblad verlicht de pijn van reuma en helpt zowel ook tegen aambeien en spataderen. Giet hiervoor een liter kokend water over verse zevenbladbladeren, laat alles 15 minuten trekken, zeef het en voeg het toe aan het warme badwater. Je baadt er ongeveer 20 minuten in en neem daarna ook voldoende rust.
Zevenblad niet verwarren met andere planten
Zevenblad kan verward worden met de bevernel, de gewone engelwortel en de giftige planten berenklauw en
gevlekte scheerling. De unieke kenmerken van zevenblad is een zevendelig samengesteld blad en een driehoekige bladsteel. Fijngewreven blad ruikt heeft een zweem van wortel of peterselie.
Wilde groente
Het hele bovengrondse kruid is geschikt voor het bereiden van diverse gerechten. De milde en zeer smakelijke bladeren worden het vaakst gebruikt. Je kunt ze rauw verwerken in een salade, smoothie, pesto en in wilde kruidenpasta of gekookt in stoofschotels, soepen, als vervanging voor spinazie en op pizza. Gedroogd is het een goede specerij voor vlees, vis en soepen, pasteitjes of brood. De smaak van zevenblad is niet voor de hand liggend en doet denken aan wortels en peterselie. Je kunt het beste alleen de jonge, zachte bladeren gebruiken, omdat de oudere soms vezelig zijn, vooral na de bloei. Het blad is in maart en april op zijn best. Regelmatig oogsten zorgt ervoor dat er jonge bladeren blijven komen.
Zevenblad verspreidt zich overal met zijn spaghetti-achtige wortels en is nauwelijks in toom te houden. De plant weghalen waarbij de stukken wortel in de aarde achterlaat zorgt er voor dat uit de wortelstukken nieuwe planten vormen. Het is echter zonde om zevenblad uit je tuin te weren en de smakelijke en gezonde plant op de composthoop te gooien of in de groene bak te werpen. Je kan ze op z'n minst verwerken in een smoothie. Er is maar één manier om greep te krijgen op de dominante bodembedekker: het eten van deze plant. Als je zevenblad oogst, worden de planten zwakker en ontkiemen ze minder snel.
Zevenblad wordt ook wel 'tuinmansverdriet' genoemd, maar dat is onterecht. Deze medicinale plant combineert alles wat een tuinman van een groente verlangt: hij heeft geen onderhoud nodig, groeit van april tot de herfst in grote hoeveelheden en kan continu geoogst worden.
Geschiedenis
De plant werd in vroegere tijden beschouwd als een voorbode van de lente omdat hij vanaf maart opkomt. In het verleden was het kruid populair als remedie tegen jicht en werd het ook in kloostertuinen gekweekt. Van oudsher wordt zevenblad ook uitwendig toegepast bij huidletsel.
Zevenblad is zeer smaakvol /
Bron: WikimediaImages, PixabayZevenblad was in de late middeleeuwen populair als groente in de keuken omdat het lekker smaakt en tevens gezond is. In de volksgeneeskunde werd het gebruikt tegen
wormen,
darmklachten en reumatische aandoeningen. Mensen legden vers geplette bladeren op insectenbeten, hondenbeten of snijwonden.
Voorkomen
Zevenblad past zich goed aan en komt in bijna heel Europa voor in een gematigd klimaat. Het is een 'stikstofindicator' omdat het voornamelijk stikstofrijke bodems koloniseert. De plant gedijt uitstekend in vochtige schaduw en komt daarom ook voor in dichte loofbossen.
Recept voor zevenbladpesto
Dit is een eenvoudig recept voor zevenbladpesto.
Ingrediënten:
- 100 g zevenbladblaadjes
- 50 g geraspte Parmezaanse kaas
- 50 g pijnboompitten
- 2 teentjes knoflook
- 150 ml olijfolie
- Zout en peper naar smaak
Bereiding:
- Verwijder de wortels, was de blaadjes grondig, laat ze even uitlekken.
- Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan tot ze goudbruin zijn en roer regelmatig om te voorkomen dat ze aanbranden.
- Doe de zevenbladblaadjes, geraspte Parmezaanse kaas, geroosterde pijnboompitten, knoflook, olijfolie, zout en peper in een blender of keukenmachine.
- Daarna alles blenden tot een gladde pesto.
- Even proeven en zo nodig op smaak brengen met zout en peper.
Lees verder