Malrove: gezondheidsvoordelen & toepassingen (thee/tinctuur)

Malrove: gezondheidsvoordelen & toepassingen (thee/tinctuur) Malrove (Marrubium vulgare) is een vaste plant, die behoort tot de lipbloemenfamilie en het is een zeldzame geneeskrachtige plant. Malrove is anno 2020 bijna vergeten als medicinale plant. In tegenstelling tot sommige andere geneeskrachtige kruiden gebruikten mensen het meer dan 2000 jaar geleden al voornamelijk tegen dezelfde aandoeningen als nu: luchtwegaandoeningen en hoesten met vastzittend slijm. Bovendien wordt het vanwege het hoge gehalte aan bitterstoffen ook gebruikt bij verlies van eetlust en dyspeptische klachten. De plant wordt onder andere in hoestdrank en hoestbonbons verwerkt.
Botanische tekening van de malrove / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)Botanische tekening van de malrove / Bron: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Wat is malrove?

Malrove (Marrubium vulgare) is een vaste plant, die behoort tot de lipbloemenfamilie, die haar naam dankt aan de typische vorm van de kroonbladeren, die samengegroeid zijn tot een boven- en onderlip. De malrove is een meerjarige kruidachtige plant die een hoogte van 30 tot 80 centimeter kan bereiken. Typerend voor de plant zijn de viltige bladeren en scheuten, die zilverachtig haar hebben. De vorm van de bladeren is ovaal tot rond. De kortgesteelde, aan de onderzijde viltige, behaarde bladeren zijn sterk gerimpeld. Het geneeskrachtige kruid bloeit van mei tot augustus. Malrove komt het meest voor in het Middellandse Zeegebied, waar ook de oorsprong te vinden is. In de loop van de tijd is de plant geïntroduceerd in andere delen van de wereld. Dit omvat het Amerikaanse continent en Australië. De plant komt zelden in het wild voor. Dan gedijt het op voedselarme, droge weiden. Als een plant met weinig eisen kan het zonder problemen in de tuin worden gekweekt.

Kenmerken van de plant

Malrove heeft de volgende kenmerken:
  • Wetenschappelijke naam: Marrubium vulgare
  • Familie: lipbloemenfamilie
  • Verspreiding: oorspronkelijk westelijk Middellandse Zeegebied en Noord-Afrika, tegenwoordig ook naar Centraal-Azië, Centraal- en Noord-Europa
  • Toepassing: ademhalingsproblemen, galproblemen, spijsverteringsproblemen, verlies van eetlust, winderigheid, gevoel van volheid of opgeblazen gevoel. in de volksgeneeskunde is het een remedie tegen menstruatiestoornissen
  • Gebruikte plantendelen: bladeren en bloeiende scheutpunten

Claudius Galenus / Bron: Pierre-Roch Vigneron, Wikimedia Commons (Publiek domein)Claudius Galenus / Bron: Pierre-Roch Vigneron, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Inhoudsstoffen

Malrove bevat enkele stoffen die zijn geclassificeerd als gezondheidsbevorderend, zoals de essentiële oliën. Het bevat ook bitterstoffen zoals marrubiïne, alsmede kalium, calcium, tannines, glycosiden, choline, saponinen en harsen. Malrove kan therapeutisch worden toegediend, zowel in de vorm van thee als een tinctuur.

Gezondheidsvoordelen

Malrove wordt beschouwd als een van de oudst bekende medicinale planten bij de mens. De Romeinse arts Claudius Galenus (129-199 n.Chr.) adviseerde al het gebruik van het kruid tegen ademhalingsproblemen en hoesten. In de volksgeneeskunde gebruikte men de plant om maagaandoeningen te bestrijden. De plant kan ook helpen bij het losmaken van slijm of als eetlustremmer.

De helende effecten van malrove komen van de hematopoëtische en ontstekingsremmende eigenschappen. In de plantengeneeskunde wordt de malrove daarom gebruikt tegen maag-darmontsteking, gastritis of maagslijmvliesontsteking, chronische bronchitis, problemen met de bloedsomloop, ter versterking van immuunsysteem, zenuwstelselaandoeningen, zwakke galstroom en bloedarmoede. De plant is ook geschikt voor de behandeling van menstruatiestoornissen, omdat het een positief effect heeft op de menstruatie.

Wilde malrove / Bron: Thomas Mathis, Veronica Sanchez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Wilde malrove / Bron: Thomas Mathis, Veronica Sanchez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
De bitterstoffen en tannines stimuleren de maagactiviteit en bevorderen de aanmaak van maagzuur. Er wordt meer gal uitgestort. Dit helpt tegen galklachten, winderigheid, een vol gevoel, verlies van eetlust, maar ook bij diarree. De tannines helpen de darmslijmvliezen te regenereren na ernstige irritatie en verwondingen.

De bitterstoffen werken tegen slijm in de bronchiën. Receptoren voor bitterstoffen worden niet alleen in de mond en keel aangetroffen, maar ook op de spiercellen van het bronchiale systeem. Als deze receptoren worden geactiveerd door de bitterstoffen van de malrove, zetten de bronchiën uit en kan het slijm losser worden.

Tegelijkertijd kan malrove zweren, huidontsteking en wondgenezingstoornissen behandelen. Doordat het een licht antiseptisch effect heeft, kan er een extract van malrove worden aangebracht op uitwendige wonden, vooral bij korstvorming en zweren.

De medicinale plant wordt nauwelijks gebruikt door de conventionele geneeskunde.

Toepassingen

Thee van malrove

Thee is de meest voorkomende toepassing van malrove. Dit wordt bereid door een kopje heet, gekookt water over twee theelepels malrove te gieten. Laat de thee ongeveer 10 minuten trekken. Daarna filteren. Je kun één of twee kopjes per dag drinken.

Bloeiende malrove / Bron: Kurt Stüber [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Bloeiende malrove / Bron: Kurt Stüber [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Tinctuur van malrove

Een dosis van 10 tot 50 druppels, die één tot drie keer per dag moet worden ingenomen, wordt aanbevolen voor de toediening van de gewone tinctuur van malrove. Voor de precieze hoeveelheid dien je de bijsluiter te raadplegen. Thee en tinctuur van van malrove kunnen zowel inwendig als uitwendig worden gebruikt. De interne toediening vindt vooral plaats bij luchtwegaandoeningen zoals hoestklachten.

Bovendien zou het geneeskrachtige kruid gezondheidsbevorderende effecten hebben bij maag-darmklachten, circulatieproblemen en galfunctiestoornissen. Het menselijk afweersysteem kan ook worden gestimuleerd met behulp van tinctuur en thee. Voor uitwendig gebruik wordt aanbevolen om de tinctuur te verdunnen, die vervolgens in de vorm van een kompres op de huid wordt geplaatst. Hetzelfde geldt voor de thee van malrove. Deze behandelmethode is effectief bij eczeem, zweren en slecht genezende wonden.

Sap van malrove

Van malrove kan ook sap worden gemaakt. De thee en het sap worden speciaal aanbevolen bij zware hoestbuien en spijsverteringsproblemen.

Bronchiale druppels en hoestelixer

Malrove maakt deel uit van sommige geneesmiddelen zoals bronchiale druppels, hoestdranken en hoestbonbons.

Bijwerkingen

Malrove wordt over het algemeen goed verdragen en is veilig. Grote hoeveelheden kunnen leiden tot braken. Het rechtstreeks op de huid aanbrengen van malrove kan huidreacties veroorzaken. Er wordt afgeraden om malrove in te nemen gedurende zwangerschap en het geven van borstvoeding.

Malrove kan de bloedsuikerspiegel verlagen. Het nemen van malrove samen met diabetesmedicatie kan ervoor zorgen dat je bloedsuikerspiegel te laag wordt. Houd daarom je bloedsuikerspiegel goed in de gaten als je malrove gebruikt.

Malrove / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Malrove / Bron: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Er zijn enige aanwijzingen dat het gebruik van malrove een onregelmatige hartslag kan veroorzaken bij mensen met hartproblemen. Het is het beste om het niet te gebruiken als je hartpatiënt bent.

Malrove kan de bloeddruk verlagen. Malrove moet voorzichtig worden gebruikt bij mensen met een lage bloeddruk of bij mensen die medicijnen gebruiken die de bloeddruk verlagen.

Zelf malrove kweken

Malrove staat anno 2020 op de Nederlandse Rode Lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk in aantal afgenomen. De plant kan gemakkelijk in de tuin worden geplant. Sterker nog: het wordt snel invasief. Het is zeer winterhard, mits je de plant tegen de wind beschermd. Als het niet te hard vriest, behoudt het zelfs zijn bladeren in de winter. De standplaats moet zonnig zijn, de aarde verrijkt met compost, maar niet overvol met voedingsstoffen. Het is belangrijk om een ​​losse grond te hebben waardoor het regenwater kan weglopen, omdat de plant geen overvloed aan water kan verdragen.

Lees verder

© 2020 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De Geneeskracht van MalroveDe Geneeskracht van MalroveDe bladeren van malrove worden in de keuken gebruikt als bitter kruid. Volgens oude volksoverleveringen vulden ooievaars…
Citroenmelisse bij DodoensCitroenmelisse een bescheiden lipbloemig plantje met een subtiel citroengeurtje, maar in een ver verleden veel gebruikt…
Verkoudheid - HoestenVerkoudheid. Hoestklachten horen bij verkoudheid. Een verzachtende hoestsiroop op basis van geneeskrachtige kruiden bewi…
Herbarium, de natuur als heelmeesterrecensieHerbarium, de natuur als heelmeesterKruidenboeken waren er vroeger in alle vormen en maten. Men noemde ze herbarium, Hortus sanitatis en zelfs Theatrum Sani…

Meidoorn: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen meidoornMeidoorn: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen meidoornMeidoorn (Crataegus) is een geslacht uit de rozenfamilie (Rosaceae) en wordt al eeuwenlang in de geneeskunde gebruikt. S…
Watermunt: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen watermuntWatermunt: gezondheidsvoordelen en inhoudsstoffen watermuntDe watermunt (Mentha aquatica) is een plant uit de lipbloemenfamilie (Lamiaceae). Deze komt voor in grote delen van Euro…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: H. Zell, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Malrove
  • https://www.verywellhealth.com/horehound-health-benefits-4587065
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Lipbloemenfamilie
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Kamfeen
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Claudius_Galenus
  • https://draxe.com/nutrition/horehound/
  • https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-886/white-horehound
  • https://www.herbal-supplement-resource.com/white-horehound-herb.html
  • https://qcandy.com/health-benefits-white-horehound-candy/
  • https://wa.kaiserpermanente.org/kbase/topic.jhtml?docId=hn-2109003
  • https://www.floraforce.co.za/herb-library/white-horehound/
  • https://en.wikipedia.org/wiki/Marrubium_vulgare
  • Afbeelding bron 1: Franz Eugen Köhler, Köhler's Medizinal-Pflanzen, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 2: Pierre-Roch Vigneron, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • Afbeelding bron 3: Thomas Mathis, Veronica Sanchez, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 4: Kurt Stüber [1], Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
  • Afbeelding bron 5: Onbekend, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 05-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Natuurgeneeswijze
Bronnen en referenties: 18
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.