Maagslijmvliesontsteking (gastritis): symptomen, behandeling
Maagslijmvliesontsteking wordt ook wel gastritis genoemd en duidt op een ontsteking van het maagslijmvlies aan de binnenkant van de maag. Maagslijmvliesontsteking is een veel geziene aandoening, die lang niet altijd gepaard gaat met symptomen. De meest voorkomende maagslijmvlies symptomen zijn misselijkheid of terugkerende maagklachten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen acute gastrtis en chronische gastritis. Als gastritis onbehandeld blijft, kan dit leiden tot bloedverlies. De keuze van de behandeling hangt tot op zekere hoogte af van de oorzaak van de gastritis en de bijkomende klachten.
Wat is Gastritis?
Gastritis is een
ontsteking van het slijmvlies van de maag dat de binnenkant van de maag bedekt. Dit slijmvlies heeft twee belangrijke functies, te weten:
- In de slijmvlieslaag bevinden zich de klierbuizen die het maagsap afscheiden dat een belangrijke rol speelt bij de spijsvertering. Het voedsel wordt namelijk voorbewerkt voor vertering. Daarnaast door het bacteriën in de maag.
- De dikke slijmvlieslaag beschermt tevens de maag tegen het agressieve zoutzuur, dat ook in het maagsap zit.
Gastritis is een courante aandoening. Het kan plotseling optreden (acute gastritis) of zich geleidelijk ontwikkelen (chronische gastritis). Het blijkt dat meer dan de helft van alle mensen boven vijftig jaar gastritis heeft, maar dit gaat lang niet altijd gepaard met symptomen.
Oorzaken maagslijmvliesontsteking
Er worden twee soorten slijmvliesontstekingen in de maag onderscheiden:
- acute gastritis; en
- chronische gastritis.
Acute gastritis
Acute gastritis kan worden veroorzaakt door irritatie en beschadiging van het maagslijmvlies als gevolg van een infectie met een virus, bacterie of schimmel, overmatig alcoholgebruik, roken, chronisch
braken, stress, een sterk verminderde weerstand, het terugstromen van gal uit de dunne darm in de maag (galreflux), of het langdurig gebruik van bepaalde medicijnen zoals aspirine of non-steroïde ontstekingsremmers (NSAID’s)
Chronische gastritis
Chronische gastritis kan worden onderverdeeld in in twee verschillende vormen:
- type-A-gastritis; en
- type-B-gastritis.
Type-A- gastritis wordt veroorzaakt door een auto-immuunziekte, waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen het eigen maagslijmvlies. Dit is een defect in het afweersysteem. Hierdoor kunnen beschadigingen en ontstekingen van het maagslijmvlies ontstaan.
Type-B-gastritis is de meestvoorkomende variant en wordt vooral veroorzaakt door
Helicobacter pylori (H. pylori): een bacterie die leeft in de slijmlaag van de maag. Deze taaie bacterie slaagt erin om in het maagslijmvlies te overleven en daar een ontsteking te veroorzaken. Deze boosdoener beschadigt de slijmlaag, welke de maagwand beschermd tegen maagzuur, waardoor het agressieve zoutzuur dat in maagsap aanwezig is de maagwand kan bereiken. Zonder behandeling kan de infectie leiden tot een
maagzweer en bij sommige mensen tot
maagkanker.
Onbehandelde gastrtis
Als gastritis is onbehandeld blijft, kan dit leiden tot een
bloedverlies. Dit bloedverlies kan ongemerkt verlopen, totdat de patiënt aan
bloedarmoede (anemie) blijkt te lijden. Dit uit zich in een ongewoon bleke huidskleur en
vermoeidheid. Bij een ernstige
maagbloeding kan de patiënt bloed braken of een zwarte, teerachtige ontlasting hebben.
Buikpijn door maagslijmvliesontsteking /
Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comKlachten en symptomen maagslijmvliesontsteking
De symptomen van gastritis verschilt van patiënt tot patiënt en heel veel mensen hebben nergens last van. De meest voorkomende
symptomen maagslijmvliesontsteking zijn:
Gevolgen van gastritis
Chronische maagslijmvliesontsteking kan op een gegeven ogenblik een permanente verandering in het slijmvlies veroorzaken, waardoor deze veel dunner wordt. Dat wordt
atrofische gastritis genoemd. Atrofie is het verkleinen of verschrompelen van weefsel. Hierdoor nemen de klierbuizen in de maagwand in aantal en lengte sterk af. Een ander gevolg kan zijn dat er minder intrinsic factor wordt aangemaakt. Deze intrinsic factor is een eiwit dat in de maag wordt geproduceerd en is nodig om vitamine B12 in de
darmen te kunnen opnemen. Een
vitamine B12-tekort kan leiden tot bloedarmoede en zenuwbeschadiging. Bij mensen met atrofische gastritis is het risico op maagkanker iets groter.
Behandeling maagslijmvliesontsteking
Medicatie
De keuze van de behandeling hangt tot op zekere hoogte af van de oorzaak van de gastritis. Sommige behandelingen zijn gericht op de specifieke oorzaak. Zo kan bij een besmetting met H. pylori een combinatie van antibiotica en andere medicijnen om de productie van maagzuur te onderdrukken worden voorgeschreven. De meeste behandelingen zijn gericht op vermindering van de symptomen. Een acute maagslijmvliesontsteking geneest in veel gevallen vanzelf, zodra de infectie geneest of de oorzaak wordt weggenomen. De behandeling van een vitamine B12-tekort als gevolg van het ontbreken van intrinsic factor, is het levenslang geven van vitamine B12-injecties. De vitamine wordt dan in de (bil)spieren gespoten en zo direct in de bloedbaan opgenomen. De klachten verdwijnen vaak al snel na aanvang van de behandeling.
Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend /
Bron: Martin SulmanVeranderen van leefgewoonten
Het veranderen van eet-, drink- en leefgewoonten, zoals het vermijden van hete en kruidige voedingsmiddelen en eventueel minderen of stoppen met alcoholgebruik en het stoppen met roken, kunnen ook bijdragen aan de genezing. Zodra het onderliggende probleem wordt weggenomen, zal de gastritis meestal spontaan verdwijnen. Afhankelijk van de oorzaak, kan het verstandig zijn te stoppen met het gebruik van aspirine of ontstekingsremmende pijnstillers. Een alternatief is
paracetamol, welke in de aanbevolen dosering niet schadelijk is. Bij gebruik van zwaardere pijnstillers of bij gebruik van aspirine of ontstekingsremmende pijnstillers op doktersvoorschrift, kan de arts bekijken of er een alternatief is of een maagbeschermend medicijn voorschrijven naast de pijnstillers.
Prognose gastritis
De meeste gevallen van
gastritis verbeteren snel zodra de behandeling is ingezet.
Preventie
Je kunt het risico op het ontwikkelen van maagslijmvliesontsteking of gastritis met een paar eenvoudige maatregelen verminderen:
- Was regelmatig je handen met water en zeep en voor de maaltijden. Dit kan je risico om geïnfecteerd te raken met H. pylori verminderen.
- Kook voedsel grondig. Dit vermindert ook het risico op infectie.
- Drink geen alcohol of beperk je alcoholgebruik tot maximaal één consumptie per dag.
- Vermijd NSAID's of gebruik ze niet vaak. Gebruik NSAID's met voedsel en water om klachten te voorkomen.
Lees verder