Ziekte van Grover: symptomen, oorzaak, behandeling, prognose
De ziekte van Grover wordt ook wel 'transient acantholytic dermatose' genoemd. Het is een intens jeukende huidaandoening, die zich kenmerkt door kleine rode bultjes en blaasjes, waar korstjes op kunnen komen. Vaak wordt niet onderkend dat iemand deze aandoening heeft, omdat de huidafwijkingen sterk kunnen lijken op andere huidaandoeningen, zoals galbulten of eczeem. De ziekte gaat uit zichzelf over. De jeuk is moeilijk te behandelen. De jeuk kan bestreden worden door een hormoonzalf. Ook kunnen vochtinbrengende crèmes uitkomst bieden bij de ziekte van Grover, ook ter preventie. De ziekte van Grover werd in 1970 voor het eerst beschreven in de medische literatuur door de Engelse dermatoloog (huidarts) Ralph Grover.
Symptomen van de ziekte van Grover /
Bron: Tvbanfield, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Ziekte van Grover
De
ziekte van Grover, ook wel
transient acantholytic dermatose genoemd, is een huidaandoening waarbij plotseling jeukende,
rode vlekken of verhogingen op de huid verschijnen waaruit zich
blaren ontwikkelen. De ziekte is genoemd naar de arts die de ziekte in 1970 voor de eerste keer beschreef. Meestal treedt het op bij van origine Noordwest Europese mannen die ouder zijn dan 40 jaar. Vrouwen jongeren worden drie keer minder vaak getroffen door deze huidaandoening. De ziekte duurt enkele weken tot enkele maanden en is self-limiting. Bij sommige patiënten kunnen de klachten langer aanhouden.
Oorzaak ziekte van Grover
De etiologie van de ziekte van Grover is anno 2024 onbekend. Mogelijke uitlokkende factoren zijn
overmatig zweten, wrijving, lichamelijke inspanning, blootstelling aan ultraviolet licht, geneesmiddelgebruik en een
droge huid. De ziekte van Grover kan tevens optreden bij een verminderde weerstand, bijvoorbeeld in geval van kanker of aids. De aandoening lijkt vaker voor te komen bij patiënten met
constitutioneel eczeem (atopisch eczeem) en
seborroïsch eczeem.
Wie krijgen de ziekte van Grover?
In vogelvlucht
De ziekte van Grover treft meestal mannen boven de 50 jaar. Het komt minder vaak voor bij vrouwen of jongere mensen. Het komt vooral voor bij mensen met een verminderde weerstand, maar het kan zich ook voordoen bij gezonde personen.
Risicofactoren en -groepen
De exacte oorzaak van de ziekte van Grover is weliswaar onbekend, maar er zijn wel bepaalde risicofactoren en risicogroepen te onderscheiden, zoals:
- Leeftijd: De ziekte van Grover treft vooral ouderen, meestal boven de leeftijd van 50 jaar. de aandoening komt zelden voor bij kinderen.
- Geslacht: Mannen lijken iets vaker getroffen te worden door de ziekte van Grover dan vrouwen. De reden voor dit verschil is anno 2024 niet duidelijk.
- Hitte en zweet: Vermoedelijk spelen hitte en overmatig zweten een rol bij het ontstaan van de ziekte van Grover. Mensen die in warme, vochtige omgevingen werken of die regelmatig intensieve lichamelijke activiteit uitvoeren, hebben een hoger risico om deze aandoening te ontwikkelen.
- Onderliggende aandoeningen: Sommige aandoeningen, zoals leverziekte,nierziekte, diabetes en hiv, worden geassocieerd met een verhoogd risico op de ziekte van Grover.
De aandoening kan uiteraard ook voorkomen bij mensen zonder bekende risicofactoren.
Symptomen ziekte van grover
Verschijnselen
De ziekte van Grover begint vaak plotseling. Het resulteert in intens jeukende kleine rode bultjes en
blaasjes, voornamelijk in het middendeel van het lichaam: romp, schouders, nek, bovenarmen en dijbenen. Op het gelaat komen ze niet voor. De papeltjes zijn enkele millimeters groot en ze zijn soms met een korstje bedekt. De jeuk kan de nachtrust danig verstoren.
Bijkomende klachten
Bijkomende klachten door de langere ziekteduur zijn
algehele malaise, moeheid en in sommige gevallen gewichtsverlies.
Complicaties
De huidafwijkingen verdwijnen vaak vanzelf na enkele weken tot maanden. Sommige patiënten hebben er langer last van. De vlekken zijn bij sommige mensen na vele jaren nog steeds zichtbaar. Deze huidverkleuring (hyperpigmentatie) gaat niet gepaard met andere symptomen zoals jeuk.
Ziekte van Grover kan sterk lijken op galbulten (op de afbeelding zijn galbulten op de rug te zien) /
Bron: DLdoubleE, Wikimedia Commons (Publiek domein)Onderzoek en diagnose
Huidbiopsie
De ziekte van Grover is een miskende ziekte. Vaak wordt niet onderkend dat iemand deze aandoening heeft. Dit komt doordat deze aandoening sterk kan lijken op andere huidaandoeningen, zoals galbulten (urticaria, netelroos) of
eczeem. De dermatoloog (huidarts) zal bij vermoeden van de ziekte van Grover een huidbiopsie afnemen. Dit kan de diagnose bevestigen.
Differentiële diagnose
De ziekte van Grover kan sterke gelijkenis vertonen met anderen huidaandoeningen:
Tretinoïne crème (vitamine A zuur) /
Bron: Martin SulmanBehandeling ziekte van Grover
De jeuk bij de ziekte van Grover is hardnekkig en
niet eenvoudig te behandelen. De jeuk kan bestreden worden door corticosteroïdenzalf (hormoonzalf). Synthetisch
vitamine D (calcipotriol) kan de jeuk ook verzachten. Tretinoïne crème kan ook worden voorgeschreven. Deze crème stimuleert de celdeling van de bovenste huidlaag, waardoor oude cellen verdwijnen. Daarnaast kunnen vochtinbrengende crèmes uitkomst bieden, indien de huid daarmee regelmatig wordt ingesmeerd. Som wordt antihistaminica toegepast. Het is raadzaam om uitlokkende factoren zoveel mogelijk te vermijden.
Preventie
geadviseerd wordt om eventueel uitlokkende factoren te vermijden. Vermijd hete baden en stel jezelf zo min mogelijk bloot aan extreme temperaturen en inspanningen. Vochtinbrengende crèmes kunnen zinvol zijn om een droge huid, wat een risicofactor is voor de ziekte van Grover, te voorkomen. Crèmes, lotions of andere huidverzorgingsproducten die menthol bevatten, hebben een koelend effect op de huid. Tot slot is het verstandig om luchtige, niet strak zittende kleding te dragen.
Forse lichamelijke inspanning kan het beste vermeden worden /
Bron: Istock.com/MartinanPrognose
de ziekte van Grover is een zelflimiterende aandoening, wat wil zeggen dat het vanzelf overgaat. Het herstel kan enkele dagen, weken tot maanden duren. Af en toe neemt het herstelproces meer tijd in beslag. Er zijn zelf mensen die er vele jaren tot decennia last van hebben. Sommige mensen reageren goed op de behandeling en dan is slechts een korte behandelduur nodig, terwijl bij andere mensen het herstel veel langer duurt. De ziekte kan intermitterend zijn en komen en gaan en vaak is het seizoensgebonden; in de wintermaanden steekt het dan weer de kop op. Het kan ook chronisch worden.
Lees verder