Infectie met bacterie Helicobacter pylori: Maagproblemen
Een infectie met de bacterie Helicobacter pylori komt vooral voor in ontwikkelingslanden, waar deze veelvuldig voorkomt. Deze bacterie veroorzaakt meestal een maagslijmvliesontsteking, die niet altijd gepaard gaat met symptomen. In sommige gevallen kan een maagzweer ontstaan, en het risico op maagkanker door deze bacterie is verhoogd. De infectie leidt tot diverse maag- en algemene klachten, zoals braken, misselijkheid, een opgeblazen gevoel, buikpijn en brandend maagzuur. Behandeling van de infectie omvat vaak antibiotica en maagzuurremmers voor patiënten met een ontsteking van het maagslijmvlies of een maagzweer. Bij maagkanker wordt een combinatiebehandeling toegepast met chirurgie, chemotherapie en/of radiotherapie. Over het algemeen is de prognose goed bij een maagslijmvliesontsteking, maar het hangt af van de ernst en de behandeling.
Epidemiologie van Helicobacter pylori-infecties
De prevalentie van H. pylori is hoog in ontwikkelingslanden, waar het 80-90% van de bevolking treft, terwijl het in ontwikkelde landen veel lager is, variërend van 20-50%. De infectie wordt meestal in de kindertijd opgelopen, vaak vóór de leeftijd van vijf jaar. De incidentie van symptomen veroorzaakt door de bacterie neemt toe met de leeftijd en is vooral merkbaar bij volwassenen.
Oorzaken en overdracht van de bacterie
H. pylori is een langzaam groeiende, spiraalvormige, gramnegatieve bacterie. De bacterie speelt een cruciale rol bij gastritis (ontsteking van het maagslijmvlies) en maagzweren, en kan in sommige gevallen zelfs maagkanker veroorzaken. De exacte overdracht van de infectie is nog niet volledig begrepen, maar het lijkt zowel via de fecale-orale route (van ontlasting naar mond) als via de orale-orale route (van mond naar mond) te gebeuren, bijvoorbeeld door het kussen of delen van besmet braaksel. De infectie komt vooral voor bij kinderen jonger dan vijf jaar en wordt mogelijk beïnvloed door slechte hygiënische omstandigheden. Eenmaal verworven, blijft de infectie vaak levenslang aanwezig, tenzij deze medisch behandeld wordt.
Symptomen: Gastritis, maagzweren en maagkanker
H. pylori veroorzaakt in de beginfase vaak geen symptomen. Mogelijke uitingsvormen van de infectie zijn:
- Gastritis (ontsteking van het maagslijmvlies)
- Maagzweren
- Maagkanker
Gastritis (ontsteking van het maagslijmvlies)
Een maagslijmvliesontsteking komt het meest voor bij een H. pylori-infectie, hoewel niet altijd klachten aanwezig zijn. Bij symptomatische patiënten kunnen de volgende symptomen optreden:
LIST pijn in de maagstreek
Misselijkheid
Een opgeblazen gevoel
Braken (soms)
Aanhoudend hikken
Verlies van eetlust
Een volheidsgevoel
Gewichtsverlies
Hoofdpijn
Vermoeidheid
Bij een bijkomende maagbloeding kunnen zwarte ontlasting en bloedbraken optreden. Atrofische gastritis, een chronische ontsteking van het maagslijmvlies, leidt tot verdunning van de slijmvlieslaag in de maag.
Pijn op de borst komt voor bij een maagzweer /
Bron: Pexels, Pixabay Maagzweren
Een maagslijmvliesontsteking kan soms leiden tot een maagzweer. Mogelijke symptomen zijn:
- Bloedbraken
- Branderige of knagende pijn in de maagstreek die enkele minuten tot uren aanhoudt en verbetert na het eten
- Bloederige, donkere of zwarte ontlasting (door bloedingen)
- Een opgeblazen gevoel
- Verlies van eetlust
- Gewichtsverlies
- Misselijkheid
- Overgeven
- Pijn op de borst
- Pyrosis (brandend maagzuur)
- Slaapstoornissen door de pijn
- Uitstralende pijn naar de nek, navel of rug
- Vermoeidheid
Maagkanker
Bij chronische gastritis (aanhoudende ontsteking van het maagslijmvlies) kunnen er veranderingen in het maagweefsel optreden, wat een risicofactor voor maagkanker is. Symptomen van maagkanker kunnen zijn:
- Acanthosis nigricans (verdikte en verkleurde huid)
- Bloed in de ontlasting
- Braken
- Brandend maagzuur
- Ernstige buikpijn
- Clubbing (nagelafwijking: trommelstokvingers)
- Constipatie of diarree
- Afkeer van vlees
- Maagperforatie (gat in de maagwand met ernstige buikpijn en braken)
- Opgeblazen gevoel na een (kleine) maaltijd
- Verlies van eetlust
- Zwelling in de maag door vochtophoping
- Epigastrische pijn (pijn boven het maaggebied in het midden van de bovenbuik)
- Ferriprieve anemie (bloedarmoede door ijzertekort) met zwakte of vermoeidheid
- Geelzucht (icterus)
- Halitose (slechte adem)
- Dumpingsyndroom (snelle maaglediging na maagoperatie)
- Slikproblemen
- Vermagering
Een bloedonderzoek is nodig /
Bron: Frolicsomepl, PixabayDiagnose en onderzoeken
Serologische testen
Een bloedonderzoek is vereist om H. pylori-infectie te bevestigen. Serologische testen detecteren IgG-antilichamen en hebben een redelijke gevoeligheid (90%) en specificiteit (83%). IgG-titers kunnen tot een jaar na de uitroeiingstherapie hoog blijven en zijn daardoor niet ideaal voor het bevestigen van uitroeiing of het vaststellen van een huidige infectie. Antilichamen kunnen ook in het speeksel worden aangetroffen, maar speekseltesten zijn minder gevoelig en specifiek dan serologische onderzoeken.
Ademtest
De 13C-ureum ademtest is een snelle en betrouwbare manier om H. pylori op te sporen. De patiënt drinkt een vloeistof met ureum, waarna de uitgeademde lucht wordt gemeten op de aanwezigheid van de bacterie. De test heeft een hoge gevoeligheid (97%) en specificiteit (96%). Deze test is nuttig voor het controleren van de uitroeiing van de bacterie, maar kan vals negatief zijn als patiënten op dat moment protonpompremmers gebruiken. Er zijn ook snelle tests beschikbaar die binnen 15 minuten resultaat geven. Protonpompremmers blokkeren de protonpomp in de maag, waardoor de productie van maagzuur stopt.
Stoelgang-antigeentest
Bij de stoelgang-antigeentest wordt het H. pylori-antigeen in de ontlasting opgespoord. De gevoeligheid van deze test is 97,6% met een specificiteit van 96%. Deze test is handig voor zowel de diagnose van H. pylori-infecties als voor het controleren van de effectiviteit van de uitroeiingstherapie. Het is belangrijk dat patiënten minimaal één week voor de test stoppen met protonpompremmers, maar H2-blokkers (histamine H2-receptorantagonisten) mogen worden voortgezet.
Gastroscopie en biopsie
Een gastroscopie (inwendig kijkonderzoek van de maag) wordt uitgevoerd om wijzigingen in de maagwand te identificeren. Tijdens de procedure kan de arts een biopsie nemen, waarbij een stukje maagweefsel wordt onderzocht op de aanwezigheid van de bacterie. Deze test kan vals negatief zijn als patiënten op dat moment protonpompremmers, antacida (maagzuurremmers) of antibiotica gebruiken.
Behandeling met medicatie en/of medische ingrepen
Gastritis en maagzweren
Bij patiënten met maagzweren veroorzaakt door H. pylori is het noodzakelijk om antibiotica voor te schrijven. Zelfs bij incidentele H. pylori-infecties zonder maagzweren wordt aangeraden om antibiotica te gebruiken om het risico op maagkanker te verkleinen. Deze antibiotica kunnen bijwerkingen zoals buikpijn en diarree veroorzaken, maar het is cruciaal om de behandeling volledig af te maken. Daarnaast krijgen patiënten vaak een maagzuurremmer voorgeschreven om het maagslijmvlies te laten herstellen. Probiotica, zoals die in yoghurt, kunnen ook nuttig zijn voor herstel. Het stoppen met roken is belangrijk, omdat roken het herstel van het maagslijmvlies vertraagt. Zes weken na de behandeling wordt vaak een nieuwe gastroscopie uitgevoerd om maagkanker uit te sluiten. Indien nodig kan een biopsie worden uitgevoerd om de diagnose te bevestigen. Chirurgische ingrepen zijn meestal alleen nodig bij complicaties zoals herhaalde onbehandelde bloedingen of maagperforaties. Langdurige complicaties van chirurgie kunnen onder andere herhaling van zweren, dumpingsyndroom, diarree, ijzertekort, foliumdeficiëntie, vitamine B12-tekort en gewichtsverlies omvatten.
Maagkanker
De behandeling van maagkanker omvat doorgaans een combinatie van chirurgie, chemotherapie en/of radiotherapie. De keuze van de behandeling hangt af van het stadium van de kanker en de algehele gezondheid van de patiënt.
Prognose van maagslijmvliesontsteking
Een standaardbehandeling van H. pylori is succesvol bij ongeveer 90% van de patiënten. Herinfectie komt zelden voor (1%) in ontwikkelde landen, maar is frequenter in ontwikkelingslanden, waar behandelingsopties beperkt zijn en de weerstand tegen metronidazole vaak hoog is (>50%). Dit medicijn wordt vaak ingezet voor parasitaire infecties, wat kan leiden tot onvoldoende behandeling. Bij de aanwezigheid van maagkanker is de prognose vaak minder gunstig, vooral omdat de diagnose vaak in een laat stadium wordt gesteld. De vijfjaarsoverleving bedraagt gemiddeld 20%.
Complicaties van Helicobacter pylori-infecties
Gastritis
Een chronische H. pylori-infectie kan leiden tot atrofische gastritis, waarbij de slijmvlieslaag van de maagwand verdunt. Dit kan op lange termijn leiden tot een verhoogd risico op maagkanker.
Maagzweren
Maagzweren kunnen complicaties veroorzaken zoals:
- Bloeding: Kan leiden tot bloedbraken of zwarte ontlasting, wat duidt op een interne bloeding.
- Perforatie: Een gat in de maagwand kan ernstige buikpijn, braken en peritonitis (buikvliesontsteking) veroorzaken.
- Obstructie: Een maagzweer kan de doorgang van voedsel in de maag blokkeren, wat leidt tot braken en gewichtsverlies.
Maagkanker
Langdurige gastritis veroorzaakt door H. pylori kan het risico op maagkanker verhogen. Complicaties van maagkanker kunnen onder andere zijn:
- Verspreiding naar andere organen (metastase)
- Obstructie van de maaguitgang
- Verlies van eetlust en ernstige gewichtsverlies
- Pijn en ongemak in de buik
Preventie van Helicobacter pylori-infecties
Hygiëne
- Handen regelmatig wassen met zeep en water, vooral na gebruik van het toilet en voor het eten.
- Zorg ervoor dat voedsel goed wordt gekookt en veilig wordt bereid om besmetting te voorkomen.
Voorkomen van kruisbesmetting
- Vermijd het delen van eet- en drinkgerei met anderen, vooral als je vermoedt dat zij mogelijk besmet zijn.
- Zorg voor goede reiniging van keukengerei en oppervlakken die in contact komen met voedsel.
Behandeling van infecties
- Laat een infectie met H. pylori tijdig behandelen met een voorgeschreven kuur van antibiotica en maagzuurremmers om de verspreiding te voorkomen en verdere complicaties te vermijden.
Gezonde levensstijl
- Stoppen met roken: Roken vertraagt het herstel van het maagslijmvlies en verhoogt het risico op maagzweren en kanker.
- Beperk alcoholgebruik: Overmatig alcoholgebruik kan het risico op maagslijmvliesontsteking verhogen.
Regelmatige medische controles
- Onderga regelmatig medische controles, vooral als je symptomen hebt die kunnen wijzen op maagproblemen, om vroegtijdig eventuele complicaties te identificeren.
Lees verder