Maagzuurremmers: Werking, soorten & bijwerkingen medicijnen

Maagzuurremmers: Werking, soorten & bijwerkingen medicijnen Zure reflux, beter bekend als ‘brandend maagzuur’ of ‘gastro-oesofageale reflux’ verschijnt wanneer maagzuur in de slokdarm stroomt en daar lang genoeg blijft om de bekleding te beschadigen. De patiënt ervaart hierdoor tot enkele uren een branderig gevoel in het midden van de borst, een zure smaak in de mond en/of een branderig gevoel in de keel. Diverse medicijnen bieden een snelwerkende of langdurige verlichting van de pijn. Soms zet de arts een combinatiebehandeling in. Sommige maagzuurremmers zijn vrij verkrijgbaar terwijl anderen enkelen op doktersvoorschrift verkrijgbaar zijn. Meestal is de dosis of sterkte lager bij vrij verkrijgbare maagzuurremmers dan bij de medicijnen die de arts voorschrijft. Bijwerkingen komen tot slot mogelijk bij elk medicijn tot uiting.

Behandeling van brandend maagzuur (zure reflux)

Artsen willen de pijn en andere symptomen verlichten, de slokdarm laten genezen en toekomstige episodes van brandend maagzuur en schade voorkomen.

Patiënten met maagzuur stoppen best met roken / Bron: Geralt, PixabayPatiënten met maagzuur stoppen best met roken / Bron: Geralt, Pixabay

Levensstijl

De arts stelt mogelijk levensstijlaanpassingen voor zoals:
  • alcohol en tabaksproducten vermijden (niet roken)
  • een gezond gewicht behouden
  • geen koolzuurhoudende dranken drinken
  • langzaam eten en ook kleine maaltijden eten
  • lossere kleding dragen
  • met een opgeheven hoofd slapen of gaan liggen
  • twee à drie uur voor het slapengaan niet meer eten
  • voedsel te vermijden dat de aandoening verergert

Medicatie

Ook diverse vrij verkrijgbare en op recept verkrijgbare medicijnen (maagzuurremmers) verminderen de tekenen van zure reflux. Enkele voorbeelden hiervan zijn antacida, H2-receptorblokkers, prokinetica en protonpompremmers (PPI’s).

Operatie

In sommige ernstige gevallen is een operatie nodig om patiënten te verhelpen van zure reflux. Meestal heeft de patiënt dan reeds diverse medicijnen geprobeerd en levensstijlaanpassingen doorgevoerd.

Vrij verkrijgbare en op doktersvoorschrift verkrijgbare maagzuurremmers

Maagzuurremmers zijn zowel vrij verkrijgbaar als op doktersvoorschrift verkrijgbaar. De meeste vrij verkrijgbare maagzuurremmers zijn niet bedoeld om gedurende lange tijd dagelijks in te nemen. De arts kan echter medicatie voorschrijven met een hogere dosis en sterkte. De hogere dosis kan helpen bij het herstel van de slokdarmwand.

Contact met de arts

Verlicht een vrij verkrijgbare maagzuurremmer na twee weken nog steeds niet alle symptomen, dan is het belangrijk dat de patiënt zijn arts hierover contacteert zodat de arts op zoek kan gaan naar het meest geschikte medicijn of de beste combinatiebehandeling. Ook wanneer maagzuur frequent optreedt (meer twee keer per week) en/of ernstig is van aard, of wanneer de patiënt reeds lijdt aan een onderliggende medische aandoening, is het belangrijk om dit op te nemen met een arts.

Tot slot is advies van een arts noodzakelijk wanneer één of meer van volgende alarmsymptomen verschijnen:

Combinatiemedicijnen voor gastro-oesofageale reflux

Soms is een combinatie van medicijnen nodig om zure reflux effectief te behandelen. Antacida, PPI’s en H2-receptorblokkers werken allemaal op verschillende manieren. Soms schrijft de arts een combinatie van medicatie voor om de symptomen onder controle te houden. De arts moet steeds op de hoogte zijn van het medicatiegebruik en de medische geschiedenis van de patiënt om de juiste maagzuurremmer(s) te kunnen voorschrijven.

Antacida

Werking
Antacida neutraliseren het maagzuur van een patiënt. De maagzuurremmers verlichten de symptomen gedurende een paar uur. Ze behandelen echter niet de onderliggende oorzaak van zure reflux en daarom is een langdurig gebruik niet aanbevolen.

Voorbeelden
Enkele voorbeelden van maagzuurremmers zijn aluminiumhydroxide, calciumcarbonaat, magnesiumtrisilicaat en natriumbicarbonaat. Voor een zwangere vrouw is antacida met aluminiumzouten veilig te gebruiken.

Bijwerkingen
Vooral het langdurig gebruik van deze medicijnen veroorzaakt sneller bijwerkingen.

Aluminiumhydroxide
Het langdurig gebruik van antacida met aluminiumhydroxide verhoogt het risico op toxiciteit (giftigheid) bij zuigelingen en patiënten met nierfalen. Bekende bijwerkingen zijn:

het langdurig gebruik van calciumcarbonaat leidt mogelijk tot hoofdpijn / Bron: Geralt, Pixabayhet langdurig gebruik van calciumcarbonaat leidt mogelijk tot hoofdpijn / Bron: Geralt, Pixabay
Calciumcarbonaat
Het chronisch gebruik van calciumcarbonaat resulteert mogelijk in:

H2-receptorblokkers (H2-antagonisten, H2-blokkers)

Werking
H2-receptorblokkers zijn een soort medicatie die de arts inzet voor de behandeling van maagzweren, maar ook voor het verminderen van de tekenen van gastro-oesofageale reflux. Het lichaam neemt H2-blokkers snel op, wat zorgt voor het onderdrukken van maagzuur gedurende enkele uren. H2-receptoren blokkeren histamine type 2-receptoren in de maag. Hierdoor vertraagt of vermindert de hoeveelheid geproduceerd maagzuur. H2-blokkers verbeteren de symptomen van brandend maagzuur en zorgen voor een herstel van de slokdarmbekleding, al is dan soms wel een hogere dosering nodig.

Voorbeelden
Bekende H2-receptorblokkers zijn bijvoorbeeld cimetidine (Tagamet), famotidine (Pepcid), nizatidine (Axid) en ranitidine (Zantac)

H2-receptorblokkers veroorzaken mogelijk slaperigheid / Bron: Unsplash, PixabayH2-receptorblokkers veroorzaken mogelijk slaperigheid / Bron: Unsplash, Pixabay
Bijwerkingen
Enkele mogelijke bijwerkingen van H2-blokkers zijn:

Prokinetica

Werking
Prokinetica zijn medicijnen die de maag helpen om voedsel sneller te verwerken.

Voorbeelden
Enkele voorbeelden zijn metoclopramide, domperidon en erytromycine. Hoewel de geneesmiddelen over het algemeen veilig zijn, is het belangrijk dat de arts op de hoogte is van het medicatiegebruik van de patiënt omdat de medicijnen niet altijd goed interageren met andere medicijnen.

Een mogelijke bijwerking van prokinetica is vermoeidheid / Bron: Concord90, PixabayEen mogelijke bijwerking van prokinetica is vermoeidheid / Bron: Concord90, Pixabay
Bijwerkingen
Daarnaast ontstaan mogelijk bijwerkingen zoals:
  • diarree
  • een depressie
  • misselijkheid
  • vermoeidheid
  • vreemde fysieke bewegingen

Protonpompremmers (protonpompinhibitoren, PPI's)

Werking
Protonpompremmers zijn een soort medicatie die de hoeveelheid maagzuur vermindert. Ze genezen ook de slokdarmwand.

Voorbeelden
Enkele voorbeelden van PPI’s zijn esomeprazol, lansoprazol, omeprazol, pantoprazol en rabeprazol.

Bijwerkingen
De medicijnen zijn over het algemeen veilig en effectief voor langdurig gebruik, maar soms komen bijwerkingen voor zoals:

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Medicijnen tegen brandend maagzuur: soorten en werkingMedicijnen tegen brandend maagzuur: soorten en werkingBrandend maagzuur is een probleem waar veel mensen mee bekend zijn. Gelukkig hebben de meeste mensen er maar tijdelijk l…
Brandend maagzuur behandelen met maagzuurremmersBrandend maagzuur behandelen met maagzuurremmersBrandend maagzuur ontstaat wanneer voedsel en maagsappen opwerpen in de slokdarm. Het is te herkennen door een zure smaa…
Brandend maagzuur: oorzaken en hoe kom je er vanaf?Brandend maagzuur: oorzaken en hoe kom je er vanaf?Een brandende pijn achter het borstbeen of achter in de keel is geen pretje. De pijn ontstaat door maagzuur dat de slokd…
Barrett-oesofagus: Schade aan wand van slokdarm door refluxBarrett-oesofagus: Schade aan wand van slokdarm door refluxEen Barrett-oesofagus of Barrett-slokdarm is een aandoening waarbij de wand van de slokdarm (oesophagus) schade oploopt…

Posthitis: Voorhuidontsteking van penis met roodheid en pijnPosthitis: Voorhuidontsteking van penis met roodheid en pijnDe voorhuid is een dunne huidlaag die het hoofd van de penis bedekt. Posthitis is de medische term voor een ontsteking v…
Pancreasabces: Verzameling van pus in alvleesklierPancreasabces: Verzameling van pus in alvleesklierEen pancreasabces is een gebied gevuld met pus in de alvleesklier (het pancreas). Een ernstige alvleesklierontsteking (p…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: OpenClipart-Vectors, Pixabay
  • Geraadpleegd op 8 september 2020:
  • 9 ways to relieve acid reflux without medication, https://www.health.harvard.edu/digestive-health/9-ways-to-relieve-acid-reflux-without-medication
  • Antacids and Acid Reducers: OTC Relief for Heartburn and Acid Reflux, https://familydoctor.org/antacids-and-acid-reducers-otc-relief-for-heartburn-and-acid-reflux/
  • Are there prescription medicines to help my acid reflux disease?, https://www.webmd.com/heartburn-gerd/qa/what-medications-are-used-to-treat-acid-reflux-disease
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • GERD Medications: Over the Counter and Prescription, https://www.gerdhelp.com/blog/medical-therapy/
  • Prescription Drugs for Heartburn and Reflux, https://www.webmd.com/heartburn-gerd/guide/prescription-treatments
  • Prokinetica, https://www.dietcetera.nl/medicijnen/prokinetica/
  • What types of acid reflux medicines are available?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/acid-reflux-medicine
  • Afbeelding bron 1: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: Geralt, Pixabay
  • Afbeelding bron 3: Unsplash, Pixabay
  • Afbeelding bron 4: Concord90, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Gepubliceerd: 09-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 14
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.