Medicijnen tegen brandend maagzuur: soorten en werking

Medicijnen tegen brandend maagzuur: soorten en werking Brandend maagzuur is een probleem waar veel mensen mee bekend zijn. Gelukkig hebben de meeste mensen er maar tijdelijk last van. Als je echter dagelijks last ondervindt van dit vervelende brandende gevoel op de borst, dan kunnen medicijnen soms een uitkomst bieden. Grofweg zijn er drie verschillende soorten maagzuurremmers op de markt. Welke drie soorten medicijnen zijn dit en wat is de werking ervan?

Brandend maagzuur

Veel mensen hebben wel eens last van brandend maagzuur, na bijvoorbeeld een zware maaltijd of als ze lang voorover gebogen hebben gestaan. Dit zijn situaties die ervoor kunnen zorgen dat maagzuur vanuit je maag je slokdarm in loopt. Je slokdarm is niet gewend aan dit zure sap en daardoor ontstaat dan ook de kenmerkende brandende pijn op de borst. Maagzuur hoort eigenlijk alleen in de maag te zitten en draagt daar bij aan voedselvertering en het doden van bacteriën. Mensen die aanhoudend en voor een lange tijd last hebben van maagzuur, worden ook wel mensen met 'refluxziekte' genoemd. 'Reflux' betekent ook letterlijk 'terugstromen'.

Brandend maagzuur is niet alleen vervelend, maar kan op de lange termijn ook tot schadelijke gevolgen leiden. Je slokdarm is namelijk niet gemaakt voor maagzuur en kan beschadigd raken als het lange tijd aan maagzuur blootgesteld wordt. Dit is een risicofactor voor het ontstaan van slokdarmkanker. Dit is een proces dat vele jaren in beslag neemt en daarom is het dan ook goed om op tijd te beginnen met een behandeling als je last hebt van refluxziekten.

Let op: het is goed om te bedenken dat een brandend gevoel op de borst niet altijd komt door maagzuur. Er kunnen ook andere dingen aan de hand zijn. Ga dus op tijd naar de huisarts als je: regelmatig ernstige last hebt van een brandend gevoel op de borst, moeite hebt met slikken of het gevoel hebt dat eten en drinken niet meer zakt, bloed ophoest, onbedoeld bent afgevallen, koorts hebt of 's nachts drijfnat zwetend wakker wordt. Dit kunnen alarmsymptomen zijn voor ernstige onderliggende ziektes!

Drie soorten maagzuurremmers: de werking

Het gebruik van medicijnen is vaak een eerste stap in het behandelen van aanhoudend brandend maagzuur. Er zijn drie soorten maagzuurremmers, die allemaal op een net andere manier werken. Ze hebben uiteindelijk alle drie als effect dat er minder zuur sap in je maag aanwezig is waardoor je ook minder klachten zult ervaren.

Antacida

De eerste groep zijn de antacida. Het bekendste voorbeeld hiervan zijn de Rennies. Deze medicijnen zorgen ervoor dat het maagsap minder zuur wordt. Dit gaat via een chemische reactie. In deze medicijnen zit vaak carbonaat. Als carbonaat in aanraking komt met de zuurdeeltjes in de maag, worden ze samen omgezet tot water en koolstofdioxide. Het water blijft in je maag en de koolstofdioxide boer je uit. De zure deeltjes zijn door deze chemische reacties verdwenen en je zult zo minder klachten krijgen.

H2-antagonisten

Dit medicijn heeft een wat ingewikkelder werking. Het heeft namelijk allebei een effect op de pariëtale cellen. Deze zitten in de wand van de maag en zorgen voor de productie van maagzuur. Aan de achterkant van de pariëtale cellen zit een receptor waarop normaal gesproken het stofje histamine gaat zitten. Dit zet een kettingreactie in gang waardoor maagzuur wordt geproduceerd en aan de voorkant van de cel in de maag wordt gepompt. De volledige naam van de receptor is de H2-receptor. Een H2-antagonist is een medicijn dat ervoor zorgt dat histamine niet meer op de receptor aan kan grijpen. Hierdoor wordt er minder maagzuur aangemaakt.

Protonpompremmers

Als antacida niet genoeg werken, wordt er vaak overgegaan op een H2-antagonist of op een protonpompremmer, de derde soort. Deze werken over het algemeen wat beter dan H2-antagonisten. Aan de binnenkant van de pariëtale cel zit een protonpomp. Deze pomp haalt kaliumdeeltjes naar binnen en kan daardoor zure deeltjes naar buiten brengen, de maag in. Hierdoor wordt het sap in de maag zuur. Protonpompremmers zijn medicijnen die deze pomp remmen en zo voorkomen dat zure deeltjes de maag in kunnen. Het maagsap wordt daardoor minder zuur.

Bijwerkingen van de medicijnen

Ieder medicijn heeft bijwerkingen. Voordat je begint met een medicijn is het dan ook belangrijk om goed de bijsluiter te lezen of om je door je huisarts of apotheker te laten informeren.

Antacida

Veel voorkomende bijwerkingen van antacida zijn obstipatie en diarree. Dat komt door het calcium en magnesium dat ook vaak in deze medicijnen zit. Na lang gebruik van deze basische medicatie (basisch is het tegenovergestelde van zuur) kunnen ook klachten optreden als hoofdpijn, misselijkheid, spierzwakte en nierstenen. Ook medicijnen die je gewoon in de supermarkt kan kopen, zoals Rennie, zijn dus niet zonder gevaren.

H2-antagonisten

De meest gemelde bijwerkingen van H2-antagonisten zijn hoofdpijn, spierzwakte, diarree, duizeligheid en spierpijn. Als dit medicijn tegelijkertijd met een antacida genomen wordt, wordt de werking van de H2-antagonist verminderd. Het is dus belangrijk om altijd een tussenpoos van 2 uur tussen die twee medicijnen aan te houden.

Protonpompremmers

Ook bij dit medicijn zijn klachten als hoofdpijn, diarree, zwakte en obstipatie bekend. Ook schijnen deze medicijnen het risico op vervelende infecties aan het maagdarmkanaal te kunnen verhogen. Ook kan de hoeveelheid magnesium in het bloed dalen. In het ernstige geval kan dit leiden tot epileptische aanvallen.

Waarschuwing

De bovenstaande bijwerkingen kunnen variëren in ernst. Sommige mensen krijgen alleen een beetje hoofdpijn bij lang gebruik van deze medicatie terwijl anderen dus zelfs een epileptische aanval kunnen krijgen als de vroege bijwerkingen te lang genegeerd worden. Het is daarom raadzaam om voordat je begint met deze medicijnen goed met je arts te overleggen over de bijwerkingen. Trek op tijd aan de bel als je merkt dat één van bovenstaande of andere klachten optreden na het starten van de medicijnen!
© 2017 - 2024 Pinokkio, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Tips tegen brandend maagzuurTips tegen brandend maagzuurBrandend maagzuur: iedereen heeft er wel eens last van. Vooral tijdens de zwangerschap of na het nuttigen van verkeerd v…
Brandend maagzuur behandelen met maagzuurremmersBrandend maagzuur behandelen met maagzuurremmersBrandend maagzuur ontstaat wanneer voedsel en maagsappen opwerpen in de slokdarm. Het is te herkennen door een zure smaa…
Brandend maagzuur: oorzaken en hoe kom je er vanaf?Brandend maagzuur: oorzaken en hoe kom je er vanaf?Een brandende pijn achter het borstbeen of achter in de keel is geen pretje. De pijn ontstaat door maagzuur dat de slokd…
Antacida (maagzuurremmers): Medicatie bij maagzuur (reflux)Antacida (maagzuurremmers): Medicatie bij maagzuur (reflux)Antacida (maagzuurremmers) zijn medicijnen die het zuurgehalte van de maag neutraliseren, wat nuttig is bij bijvoorbeeld…

Borstkanker herkennen: let op deze 8 tekenenBorstkanker herkennen: let op deze 8 tekenenBij borstkanker geldt dat hoe eerder de ziekte ontdekt wordt, des te groter de overlevingskans is. Het is daarom belangr…
Brandwonden: percentage verbranding van je lichaam berekenenBrandwonden: percentage verbranding van je lichaam berekenenBrandwonden zijn er in alle soorten en maten. Een eerstegraads brandwond heeft iedereen wel eens meegemaakt na een midda…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Derneuemann, Pixabay
  • www.farmacotherapeutischkompas.nl
Pinokkio (22 artikelen)
Gepubliceerd: 23-11-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.