Borstkanker herkennen: let op deze 8 tekenen
Bij borstkanker geldt dat hoe eerder de ziekte ontdekt wordt, des te groter de overlevingskans is. Het is daarom belangrijk te weten aan welke tekenen je borstkanker kunt herkennen. Zo kan een verandering in de vorm of omvang van de borst, de aanwezigheid van een knobbel of verdikking of pijn in de borst of oksel een aanwijzing voor de aanwezigheid van kwaadaardige cellen zijn. Constateert men bij zelfonderzoek een van deze symptomen dan is het belangrijk zo snel mogelijk contact met huisarts op te nemen om de klachten verder te laten onderzoeken.
Herken de tekenen van borstkanker
Borstkanker: een veel voorkomende vorm van kanker
Borstkanker is een vorm van kanker die ontstaat in het borstweefsel. De wetenschappelijke benaming voor de ziekte is mammacarcinoom. Er bestaan verschillende vormen van borstkanker, die worden onderscheiden naar de plek van ontstaan. In het merendeel van de gevallen gaat het om een kanker die ontstaat in de melkklieren (lobulair) of de melkgangen (ductaal). Er bestaan daarnaast echter ook nog enkele meer zeldzame vormen van borstkanker zoals inflammatoir carcinoom, medullair carcinoom, tubulair carcinoom, phyllodus tumor en de ziekte van Paget.
Borstkanker is een veel voorkomende vorm van kanker. Circa
1 op de 7 vrouwen krijgt in haar leven met borstkanker te maken. Dit is inclusief de gevallen van DCIS, een
voorstadium van borstkanker. 80% van de patiënten is ouder dan 50 jaar, maar het kan op elke leeftijd voorkomen. Bij 20% van de patiënten komt borstkanker in de familie voor en bij 5 tot 10% wordt een erfelijke aanleg voor borstkanker ontdekt. Gelukkig is het wel een zeer goed behandelbare vorm van kanker: na tien jaar is circa 77% van de patiënten nog in leven. Helaas moet men hiervoor vaak wel ingrijpende behandelingen en operaties ondergaan, waaronder mogelijk de amputatie van een of beide borsten. Alhoewel de overlevingskans van vrouwen met borstkanker blijft stijgen, stijgt helaas jaarlijks ook het aantal gestelde diagnoses. Zoals bij zoveel ziektes geldt echter ook hier: hoe eerder de ziekte ontdekt wordt, des te groter is de overlevingskans. Hiervoor is zelfonderzoek van groot belang.
Let op deze 8 tekenen van borstkanker
Het herkennen van de tekenen die kunnen wijzen op de aanwezigheid van een tumor zijn van groot belang. De volgende acht factoren zijn daarbij belangrijk om in de gaten te houden. Heb je last van een of meer van onderstaande klachten dan is het essentieel om zo snel mogelijk contact op te nemen met je huisarts.
- Een verandering in vorm of omvang van de borst
- Een knobbel, verdikte ader of gedeelte dat dikker aanvoelt dan de rest van de borst
- Een verandering in de textuur van de huid, zoals een kuiltje, verharding of sinaasappelhuid
- Roodheid, schilfering of uitslag rond de tepel
- Het naar binnen trekken van de tepel of een verandering in de positie of vorm van de tepel
- Vocht dat uit de tepel komt zonder erin te knijpen
- Pijn in de borst of oksel die continu aanwezig blijft
- Zwelling in de oksel of bij het sleutelbeen
Zelfonderzoek en herkennen symptomen redt levens
Om goed in staat te zijn veranderingen in de borst op te merken is het belangrijk om periodiek
zelfonderzoek te doen. Het is daarbij goed om te weten dat de borst altijd wat knobbelig aanvoelt, dit is nu eenmaal de textuur van het klierweefsel. Daarnaast is het zo dat bijna niemand twee gelijke borsten heeft. Vaak is de ene wat groter dan de andere. Bovendien hebben sommige vrouwen van nature één of twee ingetrokken tepels. Als dit altijd al zo geweest is, is dit niet iets om je zorgen over te maken. Gedurende de menstruatiecyclus kan de vorm en textuur van de borst ook veranderen, evenals tijdens een zwangerschap. Treedt een van bovengenoemde tekenen echter plots op zonder aanwijsbare reden, dan is het altijd belangrijk om de huisarts te raadplegen. Deze kan je vertellen of het iets is om je zorgen over te maken en kan je eventueel doorverwijzen voor verder onderzoek.
Risicofactoren voor het ontstaan van borstkanker
Alhoewel iedereen getroffen kan worden door borstkanker heeft de ene vrouw een grotere kans op het ontstaan ervan dan de andere. Sommige vrouwen zijn
erfelijk belast met een gen dat de kans op het ontstaan van borstkanker enorm vergroot. Van de genen BRAC1 en BRAC2 is bekend dat deze een sterk verhoogde kans op het ontstaan van borstkanker met zich meebrengen. Veel vrouwen die weten dat ze drager van dit gen zijn laten preventief een amputatie van beide borsten uitvoeren om kanker te voorkomen. Dit is een zeer ingrijpende beslissing maar daar staat tegenover dat daarmee de wetenschap dat zij anders rondlopen als 'tikkende tijdbom' daarmee verdwijnt.
Daarnaast is bekend dat de blootstelling van de borsten aan het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen een risicofactor vormt. Er bestaat daardoor een (licht) verhoogde kans op het ontwikkelen van borstkanker bij vrouwen die vroeg zijn gaan menstrueren, laat in de overgang zijn gekomen, geen of pas op latere leeftijd (>35) kinderen krijgen, overgewicht hebben tijdens of na de overgang, de anticonceptiepil slikken of hormoonpreparaten gebruiken of gebruikt hebben. Andere risicofactoren zijn daarnaast alcoholgebruik, overgewicht, weinig lichaamsbeweging en medicijngebruik door de moeder tijdens de zwangerschap (zoals bijvoorbeeld Di-ethylstilbestrol, doorgaans afgekort als DES).
Lees verder