Borstkanker bij mannen

Bij vrouwen is borstkanker de meest voorkomende soort van kanker. Van alle vrouwen die overlijden aan kanker staat ook borstkanker bovenaan. Gedacht werd dat deze vorm van kanker typisch was voor vrouwen. Inmiddels weten we dat ook mannen deze ziekte kunnen krijgen en eraan kunnen overlijden.

Hoe vaak komt borstkanker bij mannen voor?

Jarenlang bleef het aantal gevallen van borstkanker bij mannen zeer laag, het werd zelfs praktisch niet waargenomen. De laatste jaren echter is dit veranderd. In 1989 werden 39 gevallen van borstkanker bij mannen ontdekt, in 2008 werd deze vorm van kanker al bij 92 mannen ontdekt. Dat betekent dat 0,2% van alle gevonden kanker bij mannen borstkanker betreft. Dat is nog steeds erg weinig, vooral vergeleken bij vrouwen, daar vormt borstkanker 31% van alle ontdekte kanker. De toename van borstkanker bij mannen is wel reden voor extra aandacht.

Van alle mannen die in 2008 borstkanker kregen waren allen 35 jaar of ouder, 84% was ouder dan 55 jaar, 57% was ouder dan 65.

In 2009, stierven 23 mannen aan deze vorm van kanker.

De mannenborst

Wat betreft structuur lijkt de borst van een man erg op die van kinderen. Bij meisjes gaat de borst zich onder invloed van hormonen ontwikkelen. Deze ontwikkeling wordt door de mannelijke hormonen geremd. Als de hormonen niet helemaal in balans zijn kan deze ontwikkeling wel eens wat ongelijkmatig verlopen. Dat is ook de reden dat jongens tijdens de puberteit soms wat borstvorming krijgen. Er kunnen zich dan ook wat melkklieren ontwikkelen.

Ook bij volwassen mannen groeien de borsten soms door een onbalans in de hormonen. Soms zijn hormoonpreparaten hier de oorzaak van. Bij bijvoorbeeld prostaatkanker kan voor een behandeling met oestrogeen worden gekomen. Dit kan resulteren in borstgroei. Ook bepaalde ziektes kunnen dit veroorzaken, zoals bijvoorbeeld teelbalkanker of bijnierkanker. In de teelballen en de bijnieren vindt de productie van hormonen plaats, vandaar dat dit invloed heeft.

Oorzaken van borstkanker bij mannen

Net als bij vrouwen ligt de oorzaak van het ontstaan van borstkanker bij een combinatie van factoren. Er zijn nog veel onduidelijkheden over het ontstaan van borstkanker bij vrouwen en nog meer over borstkanker bij mannen.

De oorzaken van borstkanker bij mannen zijn dezelfde als die voor vrouwen. Net als bij vrouwen spelen hormonen een grote rol, vooral het vrouwelijke geslachtshormoon oestrogeen. In de vorige alinea 'De mannenborst' zijn ziekten en medicijnen al genoemd als oorzaak voor onbalans in de hormoonspiegel. Een andere belangrijke oorzaak is het syndroom van Klinefelter. Mannen met dit syndroom hebben een of meer X-chromosomen extra. Hierdoor ontstaan verschillende stoornissen in de hormoonbalans. Een daarvan is dus de relatief grote kans op borstkanker.

Als er andere mannen of vrouwen in de familie te maken hebben gehad met borstkanker of met eierstokkanker is het risico verhoogd, dat geldt vooral als er meerdere mensen in de familie voorkomen met deze vorm van kanker, of als deze kanker al voor het 40e levensjaar ontstaat en als er mannen of vrouwen in de familie voorkomen waarbij in beide borsten kanker is geconstateerd. Als er erfelijkheid vermoedt wordt kan er om een erfelijkheidsonderzoek worden gevraagd.

Borstkanker bij mannen en het taboe

Het fenomeen borstkanker bij mannen is nog niet heel erg bekend. Mannen denken daarom bij een knobbel in de borst niet snel aan kanker. Gebleken is dat het thema ook beladen is voor veel mannen, borstkanker wordt toch gezien als vrouwenziekte. Mannen stellen daarom het bezoek aan de huisarts nogal eens uit. Borstkanker bij mannen wordt daardoor vaak pas in een laat stadium ontdekt.

Aangezien mannen het van zelfdiagnose moeten hebben is het wel belangrijk dat mannen niet wachten wanneer zij een afwijking ontdekken. Mannen hebben relatief weinig borstweefsel, zodat een knobbel meestal makkelijk te vinden moet zijn. Bovendien hebben mannen minder borstweefsel, daardoor zullen tumorcellen sneller uitbreiden naar andere delen van het lichaam.

Symptomen van borstkanker bij mannen

We hebben het altijd over knobbeltjes als we het hebben over borstkanker. Dat is ook het meest voorkomende signaal, maar niet het enige. Als er deukjes in de borst komen of als de borst warm aanvoelt of rood wordt of als er een wondje zit dat niet genezen wil kan er sprake zijn van een tumor. Dat geldt ook als de tepel of de tepelhof veranderd of hij wordt rood of schilferig, het gaat misschien op eczeem lijken. Dit komt bij mannen zelfs erg vaak voor. Het kan ook gebeuren dat er vocht uit de tepel komt, misschien zelfs bloederig. Allemaal redenen om de huisarts te bezoeken.

Lees verder

© 2010 - 2024 Samke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het behandelen van borstkanker bij vrouwenHet behandelen van borstkanker bij vrouwenBorstkanker is een woekering van kwaadaardige cellen die zich ontwikkelen uit normale borstcellen. Borstkanker die allee…
Een blaastest die borstkanker op kan sporenEen blaastest die borstkanker op kan sporenIn Nederland krijgen jaarlijks ongeveer 13.500 mensen de diagnose borstkanker. Door de vergrijzing zal dit getal de kome…
Fibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose of fibrocysteuze dysplasieFibro-adenose wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van goedaardige knobbels of cysten in de borst. De cysten kunnen var…
Borstkanker herkennen: let op deze 8 tekenenBorstkanker herkennen: let op deze 8 tekenenBij borstkanker geldt dat hoe eerder de ziekte ontdekt wordt, des te groter de overlevingskans is. Het is daarom belangr…

Chronische hyperventilatie, vage klachten en meerVaak denken mensen bij chronische hyperventilatie het typische beeld: Iemand krijgt geen adem meer en moet door een plas…
Diabetes: leefstijladviezen en voedingDiabetes: leefstijladviezen en voedingIn Nederland is er van 750.000 mensen bekend dat ze diabetes hebben en jaarlijks komen er ongeveer 70.000 bij. Om de dia…
Bronnen en referenties
  • KWF Kankerbestrijding
  • RIVM
  • Borstkankervereniging Nederland
Samke (50 artikelen)
Gepubliceerd: 04-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.