Posthitis: Voorhuidontsteking van penis met roodheid en pijn

Posthitis: Voorhuidontsteking van penis met roodheid en pijn De voorhuid is een dunne huidlaag die het hoofd van de penis bedekt. Posthitis verwijst naar de ontsteking van de voorhuid van de penis. Deze aandoening kan worden veroorzaakt door infecties met schimmels of bacteriën, maar ook door niet-infectieuze factoren zoals irritatie door stoffen uit de omgeving. Symptomen zijn onder andere zwelling, roodheid en pijn van de huid van de voorhuid. De arts stelt de oorzaak vast en kiest een geschikte behandeling, die kan bestaan uit medicatie of het vermijden van irriterende stoffen. Hoewel posthitis meestal niet ernstig is, kunnen complicaties optreden. Goede hygiëne en, indien nodig, een besnijdenis kunnen helpen om posthitis te voorkomen.

Oorzaken van ontsteking van de voorhuid

Posthitis kan verschillende oorzaken hebben, die in twee hoofdcategorieën kunnen worden onderverdeeld: infectieuze en niet-infectieuze oorzaken.

Infectieus

Posthitis kan het gevolg zijn van infecties door verschillende micro-organismen. Veel voorkomende veroorzakers zijn:
  • Candida: Een schimmel die vaak betrokken is bij ontstekingen van de voorhuid.
  • Chlamydia: Een bacteriële infectie die kan leiden tot ontsteking en irritatie van de voorhuid.
  • Gonorroe: Een andere bacteriële infectie die posthitis kan veroorzaken.

Niet-infectieus

Posthitis kan ook ontstaan door niet-infectieuze factoren, zoals:
  • Slechte hygiëne: Onvoldoende reiniging van de penis kan leiden tot ophoping van smegma, wat ontsteking kan veroorzaken. Smegma is een substantie die zich ophoopt onder de voorhuid en kan irriterend zijn.
  • Allergieën: Allergische reacties op producten zoals hygiëneproducten of latex condooms kunnen posthitis veroorzaken. Allergieën spelen een rol bij deze vorm van ontsteking.
  • Huidaandoeningen: Bepaalde huidaandoeningen zoals eczeem, psoriasis en contactdermatitis kunnen ook leiden tot ontsteking van de voorhuid.

Risicofactoren

De belangrijkste risicofactoren voor het ontwikkelen van posthitis zijn:
  • Diabetes mellitus (suikerziekte): Personen met diabetes hebben een verhoogd risico op infecties, inclusief posthitis, vanwege verhoogde bloedsuikerspiegels en verminderde immuunrespons.
  • Onvoldoende hygiëne: Onregelmatige of onjuiste reiniging van de penis kan de kans op posthitis verhogen.
  • Onbeschermde seksuele contacten: Seksueel actieve individuen, vooral met meerdere partners, lopen een verhoogd risico op seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) die posthitis kunnen veroorzaken.

Symptomen van posthitis

De symptomen van posthitis kunnen variëren, maar de meest voorkomende zijn:
  • Pijn en gevoeligheid: Ontsteking kan leiden tot ongemak en pijn in de voorhuid en eikel.
  • Zwelling en roodheid: De voorhuid kan opzwellen en rood worden, wat duidt op ontsteking.
  • Jeuk en afscheiding: Jeuk en een stinkende afscheiding kunnen optreden.
  • Pijn bij het plassen en ejaculatie: Pijn tijdens het plassen en bij ejaculatie zijn mogelijk ook symptomen.

Diagnose en onderzoeken

Om posthitis correct te diagnosticeren, moeten de volgende stappen worden gevolgd:

Vraaggesprek

De arts zal de patiënt ondervragen over zijn medische geschiedenis, gebruik van mogelijk irriterende stoffen, en seksuele gezondheid om mogelijke oorzaken van posthitis te identificeren.

Lichamelijk onderzoek

Een grondig lichamelijk onderzoek van de penis en voorhuid is essentieel om te beoordelen of sprake is van posthitis, en om andere aandoeningen zoals balanoposthitis (ontsteking van zowel de eikel als de voorhuid) uit te sluiten.

Laboratoriumonderzoek

Indien nodig, kan een uitstrijkje worden genomen van de voorhuid om te testen op infectieuze oorzaken. Hierbij gebruikt de arts een wattenstaafje om een monster te nemen van de ontstoken gebieden. Bij vermoedelijke seksueel overdraagbare aandoeningen kan het monster worden genomen uit de penisopening. Soms kan ook urineonderzoek worden uitgevoerd om bijkomende infecties te detecteren.

Behandeling van posthitis

De behandeling van posthitis is afhankelijk van de oorzaak:

Hygiëne

Het handhaven van goede hygiëne is cruciaal. De patiënt moet de penis en voorhuid regelmatig wassen met een milde zoutoplossing, maar overmatig wassen of het gebruik van zeep moet worden vermeden om verdere irritatie te voorkomen.

Infectieuze oorzaken

Als de ontsteking wordt veroorzaakt door een infectie, worden antibiotica of antischimmelmiddelen voorgeschreven afhankelijk van de aard van de infectie. Seksuele partners moeten ook worden geïnformeerd en behandeld indien nodig.

Allergische reacties en huidaandoeningen

Bij allergische reacties schrijft de arts antihistaminica voor en kan sterioïde zalf worden toegepast bij huidproblemen zoals eczeem of psoriasis. Het vermijden van irriterende stoffen, zoals geparfumeerde zeep en latex, is essentieel.

Diabetesbeheer

Mannen met diabetes moeten hun bloedsuikerspiegel goed onder controle houden om de kans op infecties en ontstekingen te verminderen.

Nabehandeling en nazorg

Na behandeling van posthitis is het belangrijk om de aanbevolen nazorginstructies te volgen. Dit kan het aanhouden van goede hygiëne, het volgen van medicatie-instructies, en het vermijden van irriterende stoffen omvatten. Regelmatige controles kunnen nodig zijn om ervoor te zorgen dat de ontsteking volledig is genezen en om eventuele herhaling te voorkomen.

Prognose van voorhuidontsteking

De prognose van posthitis is over het algemeen goed, vooral wanneer de aandoening tijdig wordt gediagnosticeerd en behandeld. Bij adequate behandeling verdwijnen de symptomen meestal binnen enkele weken. Belangrijke factoren die de prognose beïnvloeden zijn de oorzaak van de posthitis, de tijdigheid van de behandeling en de naleving van medische aanbevelingen.

Acute posthitis

Bij acute posthitis, vaak veroorzaakt door bacteriële infecties of irritatie, kunnen de symptomen effectief worden verlicht door het gebruik van antibiotica of lokale behandelingen. Zodra de oorzaak onder controle is, herstelt de huid meestal volledig zonder blijvende schade.

Chronische posthitis

Chronische posthitis, die vaak geassocieerd is met terugkerende infecties of huidafwijkingen, kan een langere behandelperiode vereisen. Het kan ook nodig zijn om levensstijlaanpassingen te maken of onderliggende aandoeningen aan te pakken. De prognose is ook goed, maar kan afhangen van de effectiviteit van het beheer van de onderliggende oorzaak en de mate van huidbeschadiging.

Preventie en levensstijlaanpassingen

Preventieve maatregelen en goede hygiëne spelen een cruciale rol in het voorkomen van terugkerende episodes van posthitis. Het handhaven van een goede persoonlijke hygiëne en het vermijden van irriterende stoffen kan de prognose verbeteren en de kans op herhaling verkleinen.

Langdurige effecten

Bij een adequate behandeling en goede opvolging van medische adviezen zijn de langetermijneffecten van posthitis meestal minimaal. Bij sommige patiënten kan echter sprake zijn van aanhoudende symptomen of complicaties als de aandoening niet goed wordt behandeld.

Complicaties van posthitis

Als posthitis niet adequaat wordt behandeld, kunnen de volgende complicaties optreden:
  • Phimosis (fimose): Een aandoening waarbij de voorhuid niet kan worden teruggetrokken over de eikel door ontsteking en littekenvorming.
  • Ulceraties: Oppervlakkige ulceraties of zweren kunnen ontstaan door chronische irritatie.
  • Ziekten van inguinale lymfeklieren: Ontsteking of infectie van de lymfeklieren in de lies kan optreden als gevolg van een uitgebreide infectie.

Preventie van posthitis

Het nemen van preventieve maatregelen kan helpen om posthitis te voorkomen:

Goede hygiëne

Regelmatige en zorgvuldige reiniging van de penis met een milde zeep kan helpen infecties en ontstekingen te voorkomen. Het volledig terugtrekken van de voorhuid is bij jonge jongens vaak niet mogelijk, en in sommige gevallen is het pas in de late tienerjaren haalbaar.

Besnijdenis

Bij een onbesneden man komt posthitis vaak samen met balanitis voor als balanoposthitis. Een besnijdenis kan deze aandoeningen helpen voorkomen door het verwijderen van de voorhuid, waardoor er geen ontsteking van de voorhuid kan optreden.

Levensstijl en dieetveranderingen

Hoewel levensstijl en dieetveranderingen niet altijd direct invloed hebben op posthitis, kunnen gezonde levensstijlkeuzes zoals een uitgebalanceerd dieet en het vermijden van risicovolle gewoonten zoals overmatig alcoholgebruik bijdragen aan een algehele betere gezondheid en het voorkomen van infecties.

Lees verder

© 2020 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ontstoken voorhuid (posthitis): symptomen en behandelingOntstoken voorhuid (posthitis): symptomen en behandelingPosthitis duidt op een ontsteking van de voorhuid (preputium) van de penis, hetgeen vaak gepaard gaat samen met een onts…
Spaanse kraag (parafimose): symptomen, oorzaak & behandelingSpaanse kraag (parafimose): symptomen, oorzaak & behandelingMen spreekt van parafimose, ook Spaanse kraag genoemd, wanneer de voorhuid wordt teruggetrokken achter het uiteinde van…
Besnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieBesnijdenis, met een moeilijk woord circumcisieDe reden waarom men tot besnijdenis overgaat is een vernauwing van de voorhuid van de penis, hierdoor kan de voorhuid ni…
Voorhuid: problemen met de voorhuid en ontsteking/infectieVoorhuid: problemen met de voorhuid en ontsteking/infectieDe voorhuid of het preputium is de voorste huidplooi die de eikel of glanspenis bedekt. Zonder regelmatige (dagelijkse)…

Maagzuurremmers: Werking, soorten & bijwerkingen medicijnenMaagzuurremmers: Werking, soorten & bijwerkingen medicijnenZure reflux, ook wel bekend als ‘brandend maagzuur’ of ‘gastro-oesofageale refluxziekte’ (GERD), ontstaat wanneer maagzu…
Pancreasabces: Verzameling van pus in alvleesklierPancreasabces: Verzameling van pus in alvleesklierEen pancreasabces is een met pus gevuld gebied in de alvleesklier (pancreas). Deze abcessen ontstaan meestal als complic…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Mufidpwt, Pixabay
  • Geraadpleegd op 8 september 2020:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Everything you need to know about posthitis, https://www.medicalnewstoday.com/articles/posthitis
  • Medical Definition of Posthitis, https://www.medicinenet.com/script/main/art.asp?articlekey=7694
  • Posthitis (balanoposthitis) in a child, https://www.ebm-guidelines.com/go/ebm/ebm00970.html
  • Posthitis and Balanoposthitis, https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-030-37621-5_20
  • Posthitis, https://gpnotebook.com/simplepage.cfm?ID=-717946877
  • What Is Posthitis? Know The Treatment For Posthitis, https://www.pristyncare.com/blog/posthitis-its-treatment-pc0441/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 20-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.