Penispijn: Oorzaken van pijn aan de penis (pijnlijke penis)

Penispijn: Oorzaken van pijn aan de penis (pijnlijke penis) De meeste mannen willen niet eens denken aan het thema, maar toch krijgen ze in de loop van hun leven vaak wel eens te maken met pijn aan de penis. Penispijn komt bijvoorbeeld voor bij een verwonding, maar ook door een infectie of ziekte. Milde pijn aan de penis is meestal niet ernstig en gemakkelijk te behandelen maar bij sommige oorzaken is spoedeisende hulp noodzakelijk, omdat dit anders leidt tot permanente schade aan de penis of andere complicaties. Wanneer ernstige pijn ontstaat, bijkomende symptomen aanwezig zijn of wanneer de pijn niet afneemt of juist verergert, is snelle medische hulp noodzakelijk.

Oorzaken van penispijn

Allergieën

Sommige mannen ervaren een allergische reactie op zeep, zaaddodende middelen of detergenten. Het is ook mogelijk dat ze allergisch reageren op het aanraken van bepaalde planten, zoals poison ivy (gifsumak). Dit is een Noord-Amerikaanse klimplant van de cashew-familie die een irriterende olie uit zijn bladeren afscheidt, wat mogelijk een ontsteking van de huid veroorzaakt.

Balanitis

Bij balanitis ontstaat een ontsteking van de binnenzijde van de voorhuid en/of de eikel. Meestal spelen irriterende stoffen, infecties, soa’s, huidaandoeningen en een slechte hygiëne een rol bij de totstandkoming van de ziekte. Deze goedaardige penisaandoening gaat gepaard met een afscheiding, penispijn, een huiduitslag, jeuk, pijn bij het plassen, roodheid en een zwelling. De arts schrijft meestal een combinatiecrème voor (bevat corticosteroïden en antibiotica).

Beten

Wanneer een mug, teek of spin een man bijt in de geslachtsdelen, resulteert dit in penispijn. Menselijke beten tijdens de seksuele activiteit veroorzaken eveneens pijn aan de penis.

Blaasstenen

Blaasstenen zijn harde ophopingen van mineralen die zich in de blaas bevinden. Wanneer deze openbreken, veroorzaken penispijn als ze door de urethra (plasbuis) gaan.

Fimose

Fimose is een aandoening waarbij de voorhuid te nauw is. Het is dan voor de man niet mogelijk om de voorhuid over de eikel te schuiven. Deze aandoening veroorzaakt pijn bij de erectie. De arts beveelt een circumcisie (besnijdenis) aan of schrijft corticosteroïd crème voor.

Huidaandoeningen

Wanneer besmettelijke huidziekten of huidaandoeningen die het gevolg zijn van een auto-immuunziekte zich verspreiden naar de geslachtsdelen, ontstaat een pijnlijke penis. De arts behandelt de aandoeningen met medicijnen om de symptomen aan de penis eveneens te verlichten.

Letsel

Een letsel aan de penis komt voor in tal van situaties zoals bijvoorbeeld:
 • een arbeidsongeval
 • een auto-ongeluk
 • een slag met een voorwerp (bijvoorbeeld een honkbal)
 • een sportblessure
 • het berijden van een paard, fiets of motorfiets
 • het moeilijk inbrengen of verwijderen van een blaaskatheter

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus is een chronische ontstekingsziekte met een onbekende oorzaak. De aandoening presenteert zich meestal op het genitale gebied bij onbesneden mannen. Penispijn, een jeukende penis, een droge huid op de penis en pijn bij het urineren zijn de bekendste symptomen van deze ziekte. De patiënt krijgt een lichamelijk onderzoek en een biopsie bij de arts wat de diagnose bevestigt. De arts schrijft lokale (op de huid aangebrachte) steroïden voor.

Littekenweefsel

Wanneer in de penisschacht littekenweefsel ontstaat, leidt dit mogelijk tot een gebogen positie van de penis of een pijnlijke erectie. Dit littekenweefsel ontstaat door een herhaald letsel en/of een infectie.

Parafimose

Parafimose is een aandoening waarbij de voorhuid is teruggetrokken en niet kan worden teruggezet naar de normale positie. Dit resulteert in zwelling, pijn en een verstoorde bloedtoevoer naar de penis (de eikel heeft een rood, blauw tot zwart uiterlijk). De insnoering van de penis komt sneller tot uiting door complicaties van een besnijdenis of diabetes mellitus (suikerziekte), een infectie, een insectenbeet en een katheterisatie. De behandeling bestaat uit manipulatie (handmatig de voorhuid terugtrekken), een punctie (penis met een naald aanprikken waardoor vloeistof vrijkomt), een incisie of eventueel een besnijdenis.

Penisbreuk

Een penisfractuur (gebroken penis, penisfractuur) verschijnt tijdens een agressieve of verkeerd gecoördineerde seksuele activiteit en is meestal het resultaat van een partner die per ongeluk valt op de penis in erectie. Het erectiele weefsel onder de huid scheurt soms, waardoor schade, pijn, een zwelling (gezwollen penis) en ernstige blauwe plekken ontstaan. Mannen gaan met dit letsel meteen naar de spoedeisende hulp want vaak is meteen een chirurgische ingreep nodig.

Peniskanker

Mannen met peniskanker ervaren mogelijk irritatie, penispijn, een niet genezende zweer, een penisafscheiding, een penisbloeding of een knobbeltje op de penis. Een oorzaak is niet bekend voor dit type kanker, maar het humaan papillomavirus is wel een risicofactor. De arts verwijdert de tumor via chirurgie en zet voorts radiotherapie en/of chemotherapie in.

Penisprothese

Bij sommige mannen zijn medicijnen niet effectief voor de behandeling van erectiestoornissen. Zij opteren voor een speciaal implantaat om weer een erectie te kunnen krijgen. Wanneer een penisimplantaat geïnfecteerd geraakt, moet de arts dit mogelijk verwijderen.

Priapisme

Priapisme staat voor een erectie die langer dan vier uur aanhoudt en vaak pijn en schade veroorzaakt. Dit leidt tot gangreen (afsterven van weefsel met wijzigingen aan de huid) omdat het bloed vastzit in de penis, waardoor de weefsels onvoldoende zuurstof krijgen. Sikkelcelanemie is één van de mogelijke oorzaken van priapisme.

Prostatitis

De prostaatklier zit onder de blaas, nabij het rectum (einde van de dikke darm). Bij prostatitis ontstaat een zwelling en ontsteking van de prostaatklier. Dit veroorzaakt mogelijk een pijnlijke penis in combinatie met koorts en koude rillingen, urineveranderingen, testikelpijn, frequent urineren (pollakisurie), veranderingen in de urinestroom (constant maar zwak), en pijn bij het plassen (dysurie). Acute prostatitis ontwikkelt zich snel terwijl de chronische vorm geleidelijk verschijnt. Onmiddellijke medische hulp is nodig. De behandeling voor prostatitis bestaat uit een behandeling met antibiotica voor de behandeling een onderliggende bacteriële infectie. De arts moet soms ook een abces behandelen door het pus af te voeren (draineren).

Reiter-syndroom (reactieve artritis)

Het syndroom van Reiter is een aandoening die tal van symptomen veroorzaakt. De gewrichten zijn doorgaans ontstoken (artritis). Daarnaast ontstaan problemen met het urogenitale gebied, waardoor heel vaak plasproblemen ontstaan. Ook penisproblemen komen hierbij voor, zoals een penisafscheiding en penispijn. Verder veroorzaakt de ziekte een oogbindvliesontsteking (conjunctivitis) en maag- en/of darmproblemen. Bij de meeste patiënten verdwijnen de symptomen volledig maar de klachten komen bij een aantal patiënten af en toe wel terug. De behandeling bestaat uit antibiotica (om de oorspronkelijke bacteriële infectie te verwijderen aan het urogenitale gebied) en niet-steroïdale anti-inflammatoire geneesmiddelen (NSAID’s) bij de aanwezigheid van gewrichtspijn en een gewrichtsontsteking. Verder is een drainage van gezwollen gewrichten nodig, in combinatie met injecties met corticosteroïden in pijnlijke gewrichten. Bedrust in acute vroege stadia en versterkende oefeningen om de mobiliteit te behouden zijn andere behandelingen.

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Enkele seksueel overdraagbare aandoeningen veroorzaken sneller een pijnlijke penis zoals bijvoorbeeld chlamydia (bacteriële infectie met symptomen aan genitaliën), genitale herpes, gonorroe (symptomen aan urinewegen, ogen, keel en bloedbaan) en syfilis (bacteriële infectie).

Genitale herpes
Genitale herpes is een seksueel overdraagbare aandoening, veroorzaakt door een virus. Dit virus blijft maanden na de blootstelling inactief, waardoor blaren, jeuk en uitslag op de binnenkant van de dijen of geslachtsorganen ontstaan. Daarnaast ontwikkelt een man mogelijk nog andere symptomen, zoals vermoeidheid, spierpijn, koorts, penispijn en pijn bij het plassen. Sommige mannen dragen het virus met zich mee, maar hebben levenslang geen symptomen. De arts schrijft mogelijk antivirale geneesmiddelen voor.

Uretritis

Uretritis is de medische term voor een ontsteking van de urethra, de buis die de urine wegvoert van de blaas (urinebuis, plasbuis). Pijn bij het urineren, penispijn, een afscheiding, roze of rood getinte urine (bloed in de urine) en troebele urine zijn enkele symptomen van uretritis. De patiënt bezoekt best de arts met deze symptomen omdat hij een antibioticabehandeling nodig heeft.

Urineweginfectie

Urineweginfecties zijn bacteriële infecties van de buis die de urine uit de nier haalt. Plasproblemen, koorts, pijn aan de penis, een plotselinge plotsdrang en pijnlijk urineren zijn enkele symptomen van een urineweginfectie. De arts behandelt een urineweginfectie met antibiotica.

Ziekte van Mondor

De ziekte van Mondor is een zeldzame en zelflimiterende aandoening waarbij de patiënt acuut te maken krijgt met een bloedklonter in de penis. De oppervlakkige ader van de penis is meestal hard (voelt aan als een touw) en soms heeft de man ook penispijn. Daarnaast ontstaat soms ook een bloedklonter in de borstkas, de buikwand, de bovenarm en andere lichaamsdelen. Een trauma is een mogelijke risicofactor voor de aandoening. De diagnose gebeurt meestal door middel van een lichamelijk onderzoek en een kleur Doppler-echografie (beeldvormend onderzoek van bloedvaten). Bij de meeste patiënten verdwijnen de klachten vanzelf binnen de vier tot zes weken. In de acute fase van de ziekte mag de man geen seksuele activiteit uitvoeren. Daarnaast neemt de patiënt bloedverdunners. Crèmes met heparine en ontstekingsremmende geneesmiddelen zijn inzetbaar in de subacute en chronische stadia. Tijdens deze stadia moet de patiënt zijn seksuele activiteit eveneens beperken totdat de ernstige pijn verdwijnt. In zeer zeldzame gevallen is chirurgie vereist. Complicaties op de lange termijn komen bij de goedaardige aandoening niet voor.

Ziekte van Peyronie

De ziekte van Peyronie is een aandoening waarbij de penis als het ware verdikt en verhardt, waardoor deze in een kromme stand komt te staan bij een pijnlijke erectie. De aandoening resulteert uit littekenweefsel (plaque) die gevormd is in de penis als gevolg van een trauma. Soms ontstaat de ziekte echter ook zonder een verwonding aan de penis. De penis is bij de ziekte van Peyronie niet meer in staat om naar boven of opzij te buigen wanneer deze in een stijve stand vertoeft. Mannen zijn meestal nog wel in staat om geslachtsgemeenschap uit te oefenen, maar dit is soms wel pijnlijk of moeilijk (dyspareunie). Bij een deel van de mannen verdwijnt de ziekte vanzelf.

Risicofactoren van een pijnlijke penis

Volgende mannen lijden sneller aan penispijn:
 • mannen die medicijnen voor erectiestoornissen gebruiken en meer nemen dan de aanbevolen dosis.
 • onbesneden mannen.
 • seksueel actieve mannen (vooral wanneer ze met meerdere partners hebben)

Geassocieerde symptomen bij pijn aan de penis

Soort pijn

Een pijnlijke penis is te wijten aan een acuut letsel, zoals een auto-ongeluk of een klap tijdens het sporten. Soms ontstaat ook chronische pijn die geleidelijk begint, maar nooit verdwijnt. De pijn is verder scherp, dof, kloppend of brandend.

Locatie van penispijn

Penispijn komt voor:
 • aan de basis van de penis (inwendig deel)
 • in de urethra (plasbuis), die door de penisschacht loopt
 • in het hoofd van de penis (eikel)
 • onder de huid van de penisschacht van de penis

Tekenen

Heel wat symptomen komen mogelijk nog voor bij penispijn zoals:
 • blaaspijn
 • bloed in het sperma
 • bloed op de eikel
 • buikpijn
 • een afscheiding uit de plasbuis
 • een breuk van de penis
 • een erectiestoornis
 • een huiduitslag (plekken, vlekken, bultjes, puistjes) of zweren op de penis
 • een jeukende penis
 • een knallend of krakend geluid horen tijdens een erectie of de geslachtsgemeenschap
 • een opeenhoping van een dikke laag irriterende afscheidingen onder de voorhuid bij onbesneden mannen
 • een pijnlijke erectie die drie tot vier uur aanhoudt (is mogelijk een teken van priapisme)
 • een voortijdige ejaculatie (zaadlozing)
 • een zwelling van de penis of omgeving
 • harde plekken of knobbeltjes in de liesstreek
 • pijn in de onderbuik
 • plasproblemen
 • priapisme (aanhoudende, vaak pijnlijke erectie van de penis)
 • prostaatpijn
 • roodheid van de penis
 • testikelpijn
 • zichtbare blauwe plekken langs de penisschacht

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Syndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingSyndroom van Reiter: symptomen, diagnose en behandelingHet syndroom van Reiter is een ontsteking van de gewrichten op plekken waar pezen en banden aan de beenderen vastzitten.…
Pijnlijke gemeenschap bij mannenPijnlijke gemeenschap bij mannenPijn in de genitale zone tijdens het vrijen komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Echter ook mannen kunnen pijn on…
Afscheiding uit de penis of plasbuis bij de man: oorzakenAfscheiding uit de penis of plasbuis bij de man: oorzakenMen spreekt van afscheiding uit de penis of penisafscheiding wanneer heldere of troebele vloeistof uit de penis komt. Bi…
Parafimose: Insnoering van penis met pijn en zwellingParafimose: Insnoering van penis met pijn en zwellingBij parafimose is een de penis als het ware verstrengeld (ingesnoerd) nadat deze bij het terugtrekken niet meer terug na…

Witte vlekken op tandvlees of wit tandvlees: OorzakenWitte vlekken op tandvlees of wit tandvlees: OorzakenEen aantal patiënten kampt met witte vlekken op het normaal gesproken volledig roze uitziende tandvlees. Bij andere pati…
Pijnlijke vagina: oorzaken en symptomen van pijn in vaginaPijnlijke vagina: oorzaken en symptomen van pijn in vaginaEen pijnlijke vagina, vaginale pijn of pijn in de schede kan door veel verschillende oorzaken en onder verschillende oms…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 10 april 2018:
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Parafimose: Insnoering van penis met pijn en zwelling, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/183359-parafimose-insnoering-van-penis-met-pijn-en-zwelling.html
 • Penile Mondor’s disease, https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4349227/
 • Penile pain and painful erections, https://onlinedoctor.superdrug.com/penis-pain.html
 • Penis Pain Symptoms and Causes, https://prostate.net/articles/penis-pain-symptoms-and-causes
 • Penis Pain Symptoms, Causes & Treatment Options, https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/penis-pain/
 • Reiter syndrome, https://www.dermnetnz.org/topics/reiter-syndrome/
 • What Causes Pain in Penis?, https://www.healthline.com/symptom/pain-in-penis
 • What Causes Penis Pain?, https://prostate.net/articles/what-causes-penis-pain
 • What you should know about penis pain, https://easyhealthoptions.com/what-you-should-know-about-penis-pain/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.