Gezwollen penis: Oorzaken van zwelling penis (peniszwelling)

Gezwollen penis: Oorzaken van zwelling penis (peniszwelling) Een normaal functionerende penis is essentieel voor plassen, seksuele activiteit en vruchtbaarheid. Zwelling van de penis kan aanzienlijke problemen veroorzaken met deze functies. Er zijn diverse oorzaken voor een gezwollen penis, waaronder infecties, letsels en ophoping van vloeistoffen. Symptomen van peniszwelling omvatten onder andere afscheiding uit de penis, gezwollen benen, pijn in de penis en problemen met urineren. Sommige oorzaken van peniszwelling zijn relatief onschadelijk en kunnen vanzelf verdwijnen, terwijl andere onmiddellijke medische aandacht vereisen. Behandelingsopties kunnen medicatie, massage en chirurgie omvatten.

Oorzaken van zwelling van de penis

Huidziekten

Huidaandoeningen zoals psoriasis (kenmerkend door droge huid en schilfers) en contactdermatitis kunnen ontsteking en zwelling aan het hoofd van de penis veroorzaken. Contactdermatitis kan optreden na het gebruik van latexcondooms, vooral bij patiënten met een latexallergie. Vaak zijn roodheid en jeuk ook aanwezig.

Infecties

Zwelling van de penis kan een teken zijn van een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), zoals chlamydia of gonorroe. Andere symptomen van een SOA kunnen zweren, roodheid, jeuk of een penisafscheiding zijn. Een gezwollen penis kan ook het gevolg zijn van infecties die niet seksueel overgedragen zijn, zoals schimmelinfecties of bacteriële infecties.

Letsel

Een verwonding aan de penis kan zwelling veroorzaken. Dit kan bijvoorbeeld optreden door een breuk (pijn, blauwe plekken, zwelling en verlies van erectie) of door wrijving (zwelling en ongemak na penetrerende geslachtsgemeenschap, zonder andere symptomen). Zwelling kan ook ontstaan door een plasbuisvernauwing, een aandoening die kan ontstaan na een operatie, ziekte of verwonding.

Overtollige vloeistof

Afwijking van het drainagesysteem
Een zwelling van de penis kan optreden wanneer lymfevocht wordt opgesloten door een aangeboren of verworven abnormaliteit van het lokale drainagesysteem. Dit kan leiden tot een lokaal oedeem, dat zich in de penis ophoopt.

Hele lichaamsvloeistof overbelasting
Medische aandoeningen die leiden tot een overmatige ophoping van vocht in het lichaam, zoals oedeem, kunnen een gezwollen penis veroorzaken. Voorbeelden zijn hartfalen, nierfalen en het nefrotisch syndroom (nierziekte gekenmerkt door eiwit in de urine).

Langdurige erectie

Bij priapisme staat de penis langdurig rechtop zonder seksuele stimulatie, vaak gepaard gaande met pijn. Dit ontstaat wanneer bloed vast komt te zitten in de penis en geen normale afvoer kan vinden. Priapisme is een medische noodsituatie en vereist onmiddellijk ingrijpen.

Vastzittende voorhuid

Als de voorhuid wordt teruggetrokken en vast komt te zitten (frenulum), kan dit een strakke band vormen die de normale afvoer van bloed verhindert, wat resulteert in zwelling van de punt van de penis.

Symptomen bij peniszwelling

Symptomen die mogelijk gepaard gaan met een opgezwollen penis zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak:

Contact met de arts

In bepaalde gevallen is het raadzaam om een arts te raadplegen wanneer de penis opgezwollen is:
  • een penisafscheiding
  • penispijn
  • plasproblemen
  • risico op een soa (bij onbeschermde seks en/of bij een partner waarbij een soa is geconstateerd)
  • zwelling in andere lichaamsdelen zoals de benen of de balzak
  • zwellingen die gelijk blijven of verergeren
  • zweren of bultjes op de penis

Alarmsymptomen

Het is belangrijk om medische hulp in te roepen als je symptomen ervaart die niet verbeteren met zelfzorgmaatregelen of als de symptomen ernstig zijn. Dit omvat:
  • een pijnlijke, aanhoudende erectie (priapisme)
  • een toenemende zwelling, roodheid, bruine/donkere verkleuring en/of koorts (deze tekenen kunnen wijzen op een ernstige bacteriële infectie)
  • een vastzittende voorhuid nadat deze is teruggetrokken
  • niet in staat om te plassen
  • pijn, zwelling, verlies van erectie en/of blauwe plekken na een verwonding aan de penis

Behandeling van gezwollen penis

Snelle medische behandeling is nodig voor sommige aandoeningen om complicaties te voorkomen. Permanente schade, zoals littekens, verlies van weefsel en/of erectiestoornissen, kan ontstaan door een gezwollen penis.

Zelfzorg

Er zijn verschillende zelfzorgmaatregelen die kunnen helpen bij het verlichten van de symptomen:
  • Glijmiddel gebruiken: Gebruik altijd een glijmiddel tijdens geslachtsgemeenschap om wrijving te verminderen.
  • Goede hygiëne beoefenen: Was de penis dagelijks met warm water om ontstekingen en infecties te helpen voorkomen.
  • Irriterende stoffen vermijden: Vermijd het gebruik van zeep, parfums en lotions op de penis, omdat deze contactdermatitis kunnen veroorzaken.
  • Latex vermijden: Overweeg het gebruik van latexvrije condooms als latex een probleem is.
  • Minder seksuele activiteit: Vermijd geslachtsgemeenschap als je zwelling en ongemak ervaart totdat de symptomen zijn verdwenen.
  • Warme baden nemen: Warme baden kunnen helpen bij het verminderen van zwelling en ongemak.

Professionele medische behandeling

De arts kan, afhankelijk van de oorzaak, een of meer van de volgende behandelingen voorschrijven:
  • Antibiotica of antischimmelmiddelen voor het behandelen van infecties
  • Chirurgie kan nodig zijn als andere behandelingen niet effectief zijn of de symptomen zeer ernstig zijn
  • Compressie en massage om ingesloten lymfevocht te verwijderen
  • Diuretica (plaspillen) om extra vocht dat geassocieerd is met oedeem uit het lichaam te verwijderen
  • Een besnijdenis kan overwogen worden voor een terugkerende ontsteking en infectie van de voorhuid
  • Topisch aangebrachte medicijnen voor huidaandoeningen zoals psoriasis
  • Steroïde crème voor contactdermatitis

Complicaties

Onbehandelde of slecht beheerde peniszwelling kan leiden tot verschillende complicaties, zoals:
  • Chronische pijn: Langdurige zwelling kan resulteren in chronische pijn en ongemak.
  • Weefselbeschadiging: Ernstige of langdurige zwelling kan leiden tot schade aan het weefsel van de penis.
  • Erectiestoornissen: Schade aan de penis kan resulteren in erectiestoornissen.
  • Infecties: Onbehandelde infecties kunnen zich verspreiden en ernstige complicaties veroorzaken.
  • Psychologische effecten: De impact van pijn en uiterlijk kan leiden tot stress, angst en andere psychologische problemen.

Preventieve maatregelen

Om toekomstige episodes van peniszwelling te voorkomen, kunnen de volgende preventieve maatregelen nuttig zijn:
  • Regelmatige medische controles: Laat je regelmatig controleren op eventuele onderliggende medische aandoeningen die zwelling kunnen veroorzaken.
  • Gebruik van beschermende barrières: Gebruik condooms om het risico op SOA's en contactdermatitis te minimaliseren.
  • Vermijden van overmatige wrijving: Zorg ervoor dat je tijdens geslachtsgemeenschap voldoende glijmiddel gebruikt en voorkom overmatige wrijving.
  • Gezonde levensstijl: Handhaaf een gezonde levensstijl met een uitgebalanceerd dieet en voldoende lichaamsbeweging om aandoeningen zoals hart- en nierproblemen te voorkomen die tot oedeem kunnen leiden.

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parafimose: Insnoering van penis met pijn en zwellingParafimose: Insnoering van penis met pijn en zwellingBij parafimose is een de penis als het ware verstrengeld (ingesnoerd) nadat deze bij het terugtrekken niet meer terug na…
Spaanse kraag (parafimose): symptomen, oorzaak & behandelingSpaanse kraag (parafimose): symptomen, oorzaak & behandelingMen spreekt van parafimose, ook Spaanse kraag genoemd, wanneer de voorhuid wordt teruggetrokken achter het uiteinde van…
De gemiddelde penislengte van de manDe gemiddelde penislengte van de manElke man (behalve een omgebouwde transseksueel) heeft een penis, dat is bekend. Maar in welk land zijn nu de mannen te v…
Gezwollen scrotum (balzak): Oorzaken van scrotale zwellingGezwollen scrotum (balzak): Oorzaken van scrotale zwellingEen man met een gezwollen scrotum heeft een abnormale vergroting van de balzak (scrotum: zakje rond de teelballen / test…

Truncus arteriosus: Aangeboren hartafwijking met blauwe huidTruncus arteriosus: Aangeboren hartafwijking met blauwe huidBij de zeldzame aangeboren hartaandoening truncus arteriosus komt een baby ter wereld met twee verschillende hartafwijki…
Myiasis: Letsels met jeuk op huid door infectie met vliegenMyiasis: Letsels met jeuk op huid door infectie met vliegenMyiasis (huidmadenziekte) is een aandoening waarbij larven van diverse vliegensoorten de huid aantasten. De larven van d…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 27 februari 2019:
  • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Learn more about Penile Swelling, https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/penile-swelling
  • Penis swelling or pain, https://www.healthdirect.gov.au/penis-swelling-or-pain
  • Plasbuisvernauwing: Oorzaken en behandeling urethrastrictuur, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/192300-plasbuisvernauwing-oorzaken-en-behandeling-urethrastrictuur.html
  • Swollen Penis Symptoms, Causes & Common Questions, https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/swollen-penis/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 22-07-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.