Gezwollen penis: Oorzaken van zwelling penis (peniszwelling)

Gezwollen penis: Oorzaken van zwelling penis (peniszwelling) Een normaal functionerende penis is belangrijk voor het plassen, de seksuele activiteit en de vruchtbaarheid. Een zwelling van de penis veroorzaakt problemen met deze functies. Diverse oorzaken zijn bekend voor een gezwollen penis, zoals een infectie, een letsel en overtollige vloeistof. Een penisafscheiding, gezwollen benen, penispijn en plasproblemen zijn enkele symptomen van een peniszwelling. Sommige oorzaken zijn niet ernstig en verdwijnen zonder een behandeling, maar enkele andere oorzaken behoeven meteen een medische behandeling. Medicatie, massage en chirurgie zijn enkele behandelingsmogelijkheden voor een opgezwollen penis.

Oorzaken van zwelling van penis

Huidziekten

Huidaandoeningen zoals psoriasis (droge huid en schilfers) en contactdermatitis veroorzaken mogelijk een ontsteking en zwelling aan het hoofd van de penis. Contactdermatitis verschijnt na het gebruik van latexcondooms wanneer de patiënt lijdt aan een latexallergie. Roodheid en jeuk zijn soms ook aanwezig.

Infectie

Een zwelling van de penis duidt mogelijk op een seksueel overdraagbare aandoening, zoals chlamydia of gonorroe. Andere symptomen zijn aanwezig, zoals zweren, roodheid, jeuk of een penisafscheiding. Een gezwollen penis komt ook tot uiting als gevolg van infecties die niet seksueel overgedragen zijn.

Letsel

Een verwonding aan de penis leidt mogelijk tot zwelling. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een breuk (pijn, blauwe plekken, zwelling en verlies van erectie) of door wrijving (zwelling en ongemak van de penis na penetrerende geslachtsgemeenschap, zonder andere symptomen). Ook ontstaat een zwelling van de penis mogelijk door een plasbuisvernauwing, een aandoening die mogelijk tot stand komt na een operatie, ziekte of verwonding.

Overtollige vloeistof

Afwijking drainagesysteem
Een zwelling van de penis verschijnt ook wanneer lymfevocht in de penis wordt opgesloten vanwege een aangeboren of verworven abnormaliteit van het lokale drainagesysteem.

Hele lichaamsvloeistof overbelasting
Medische aandoeningen die overmatig vocht veroorzaken door het hele lichaam (oedeem), zoals hartfalen, nierfalen of het nefrotisch syndroom (nierziekte met te veel eiwit in de urine), leiden soms tot een gezwollen penis en een zwelling van het scrotum.

Langdurige erectie

Bij priapisme staat de penis uren achter elkaar rechtop zonder seksuele stimulatie. De erectie is meestal pijnlijk. Het is normaal dat het bloed in de penis stroomt en een erectie veroorzaakt tijdens seksuele opwinding, maar priapisme treedt op wanneer het extra bloed in de penis opgesloten raakt. Dit is een medische noodsituatie.

Vastzittende voorhuid

Als de voorhuid wordt teruggetrokken en vast komt te zitten, vormt deze een strakke band die normale afvoer van bloed voorkomt, wat resulteert in zwelling van de punt van de penis.

Symptomen bij peniszwelling

Symptomen die mogelijk gepaard gaan met een opgezwollen penis zijn afhankelijk van de onderliggende oorzaak:

Contact met de arts

In sommige gevallen is het verstandig een arts te raadplegen wanneer de penis opgezwollen is:
 • een penisafscheiding
 • penispijn
 • plasproblemen
 • risico op een soa (bij onbeschermde seks en/of bij een seksuele partner is een soa geconstateerd).
 • zwelling in andere lichaamsdelen zoals de benen of de balzak
 • zwellingen die hetzelfde blijven of verergeren
 • zweren of bultjes op de penis

Alarmsymptomen

Een noodbehandeling is nodig in volgende gevallen:
 • een pijnlijke, aanhoudende erectie (priapisme)
 • een toenemende zwelling, roodheid, een bruine/donkere verkleuring en/of koorts (de tekenen wijzen op een ernstige bacteriële infectie)
 • een vastzittende voorhuid nadat deze is teruggetrokken
 • niet in staat om te plassen
 • pijn, zwelling, een verlies van erectie en/of blauwe plekken na een verwonding aan de penis

Behandeling van gezwollen penis

Een snelle medische behandeling is nodig voor sommige aandoeningen. Op die manier voorkomt de arts complicaties. Mogelijk ontstaat namelijk permanente schade door een opgezwollen penis, zoals littekens, een verlies van weefsel en/of erectiestoornissen.

Zelfzorg

Er zijn verschillende zelfzorgmaatregelen om de symptomen te verlichten.
 • glijmiddel gebruiken: De patiënt gebruikt altijd een glijmiddel om wrijving te verminderen.
 • goede hygiëne beoefenen: De man wast de penis dagelijks met warm water om ontstekingen en infecties te helpen voorkomen.
 • irriterende stoffen vermijden: De man vermijdt het gebruik van zeep, parfums en lotions op de penis, omdat deze soms leiden tot contactdermatitis.
 • latex vermijden: Condooms zonder latex doen de symptomen mogelijk verbeteren.
 • minder seksuele activiteit uitvoeren: Als een patiënt zwelling en ongemak ondervindt na de geslachtsgemeenschap, vermijdt hij het beste seks totdat de symptomen verdwijnen.
 • warme baden nemen: Warme baden helpen bij het verminderen van zwelling en ongemak.

Professionele medische behandeling

De arts schrijft afhankelijk van de oorzaak één of meer van de volgende behandelingen voor bij een gezwollen penis:
 • antibiotica of schimmelwerende behandelingen behandelen een infectie
 • chirurgie als andere behandelingen niet effectief zijn of de symptomen zeer ernstig zijn
 • compressie en massage helpt het verwijderen van ingesloten lymfevocht
 • diuretica (plaspillen) doen mannen meer plassen om extra vocht in het lichaam dat geassocieerd is met oedeem kwijt te raken
 • een besnijdenis behandelt een terugkerende ontsteking en infectie van de voorhuid
 • op de huid aangebrachte medicijnen behandelen huidaandoeningen zoals psoriasis
 • steroïde crème behandelt contactdermatitis

Lees verder

© 2019 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Parafimose: Insnoering van penis met pijn en zwellingParafimose: Insnoering van penis met pijn en zwellingBij parafimose is een de penis als het ware verstrengeld (ingesnoerd) nadat deze bij het terugtrekken niet meer terug na…
Spaanse kraag (parafimose): symptomen, oorzaak & behandelingSpaanse kraag (parafimose): symptomen, oorzaak & behandelingMen spreekt van parafimose, ook Spaanse kraag genoemd, wanneer de voorhuid wordt teruggetrokken achter het uiteinde van…
De gemiddelde penislengte van de manDe gemiddelde penislengte van de manElke man (behalve een omgebouwde transseksueel) heeft een penis, dat is bekend. Maar in welk land zijn nu de mannen te v…
Gezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsGezwollen pols: oorzaken & symptomen van zwelling in de polsEen gezwollen pols of polszwelling is meestal een symptoom van een traumatische verwonding, waaronder verstuikingen van…

Truncus arteriosus: Aangeboren hartafwijking met blauwe huidTruncus arteriosus: Aangeboren hartafwijking met blauwe huidBij de zeldzame aangeboren hartaandoening truncus arteriosus komt een baby ter wereld met twee verschillende hartafwijki…
Myiasis: Letsels met jeuk op huid door infectie met vliegenMyiasis: Letsels met jeuk op huid door infectie met vliegenMyiasis (huidmadenziekte) is een aandoening waarbij larven van diverse vliegensoorten de huid aantasten. De larven van d…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 27 februari 2019:
 • Coëlho, medisch zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • Learn more about Penile Swelling, https://www.sciencedirect.com/topics/pharmacology-toxicology-and-pharmaceutical-science/penile-swelling
 • Penis swelling or pain, https://www.healthdirect.gov.au/penis-swelling-or-pain
 • Plasbuisvernauwing: Oorzaken en behandeling urethrastrictuur, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/192300-plasbuisvernauwing-oorzaken-en-behandeling-urethrastrictuur.html
 • Swollen Penis Symptoms, Causes & Common Questions, https://www.buoyhealth.com/symptoms-a-z/swollen-penis/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 07-09-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 6
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.