Penisafscheiding: Afscheiding van vloeistof uit penis

Penisafscheiding: Afscheiding van vloeistof uit penis Een penisafscheiding duidt op elke ongewone vloeistof die uit de penis komt, anders dan sperma of urine. De afscheiding kan helder, gelig of groen van kleur zijn en kan al dan niet een onaangename geur hebben. Penisafscheiding is vaak een symptoom van een seksueel overdraagbare aandoening (soa) of een urineweginfectie. Ongeacht de oorzaak is het belangrijk om een arts te raadplegen voor een juiste diagnose en behandeling.

Oorzaken van penisafscheiding

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s) en urineweginfecties zijn de meest voorkomende oorzaken van penisafscheiding, maar er zijn ook andere mogelijke oorzaken.

Seksueel overdraagbare aandoeningen

Verschillende seksueel overdraagbare aandoeningen kunnen leiden tot penisafscheiding. Voorbeelden hiervan zijn chlamydia, gonorroe, en trichomoniasis. Ook syfilis en genitale herpes kunnen afscheiding veroorzaken, hoewel dit minder vaak voorkomt. Bij deze infecties kan de afscheiding vermengd zijn met pus of bloed. Het gebruik van latex condooms biedt een effectieve manier om de verspreiding van veel soa’s te verminderen. Echter, condooms bieden niet altijd volledige bescherming, vooral tegen infecties die via huid-op-huidcontact worden overgedragen, zoals herpes en het humaan papillomavirus (HPV). Vaccinaties tegen hepatitis B en HPV zijn beschikbaar en worden aanbevolen voordat iemand seksueel actief wordt.

Urineweginfecties

Penisafscheiding kan soms het gevolg zijn van een urineweginfectie, hoewel dit minder vaak voorkomt bij mannen dan bij vrouwen. Bij sommige mannen kan een ontsteking van de prostaat (prostatitis) optreden, wat leidt tot koorts, bloederige afscheiding en pijn tijdens het plassen. Het risico op urineweginfecties bij mannen wordt verhoogd door bepaalde factoren zoals:

Andere infecties

Niet alle gevallen van penisafscheiding worden veroorzaakt door soa’s of urineweginfecties. Soms is de afscheiding het gevolg van infecties met het adenovirus, cytomegalovirus (CMV), mycobacterium of andere minder voorkomende infecties. Deze infecties komen vooral voor bij mensen met longontsteking of bijholteontsteking. Daarnaast kan een infectie onder de voorhuid bij onbesneden mannen ook leiden tot lekkende vloeistof uit de penis.

Symptomen geassocieerd met penisafscheiding

De kenmerken van penisafscheiding kunnen variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak. De afscheiding kan waterig en helder zijn, of juist dik en stroperig. Kleurvariaties omvatten wit, geel of troebel (pus). Pusvorming is een reactie van het lichaam op de infectie. Soms kan er bloed in de afscheiding aanwezig zijn, wat wijst op een ontsteking die bloedingen veroorzaakt. De afscheiding kan een geur hebben, maar kan ook geurloos zijn.

Andere veel voorkomende symptomen die gepaard gaan met penisafscheiding zijn onder meer:
  • Pijn (penispijn): Pijn kan aanwezig zijn in de penis, vooral tijdens het plassen.
  • Plasproblemen: Zoals een brandend gevoel bij het plassen (dysurie) en een dringende behoefte om vaak te plassen (pollakisurie).
  • Penisjeuk: Jeuk aan de penis kan ook gepaard gaan met afscheiding.

Diagnose en onderzoeken

De diagnose van penisafscheiding vereist een zorgvuldige en systematische benadering om de onderliggende oorzaak te achterhalen. Anno augustus 2024 worden geavanceerde diagnostische technieken gecombineerd met traditionele methoden om een nauwkeurige diagnose te stellen.

Anamnese
De arts begint met een gedetailleerde anamnese, waarbij hij de medische geschiedenis van de patiënt bespreekt, inclusief eerdere infecties, seksuele activiteit, en mogelijke blootstelling aan seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). De patiënt wordt gevraagd naar de aard van de afscheiding (kleur, consistentie, geur) en bijkomende symptomen zoals pijn, jeuk, of plasproblemen. Dit helpt de arts om een eerste inschatting te maken van mogelijke oorzaken en om gerichte diagnostische stappen te ondernemen.

Lichamelijk onderzoek
Tijdens het lichamelijk onderzoek inspecteert de arts de penis en omliggende gebieden op tekenen van ontsteking, zweren, of andere afwijkingen. De arts kan de voorhuid terugtrekken om de aanwezigheid van afscheiding, roodheid of zwelling te beoordelen, vooral bij onbesneden mannen. Ook wordt de lymfeklieren in de lies onderzocht op zwelling, wat kan duiden op een systemische infectie.

Laboratoriumonderzoeken
Laboratoriumonderzoeken zijn essentieel om de precieze oorzaak van de penisafscheiding vast te stellen:
  • Urineonderzoek: Een urineanalyse kan bacteriën of witte bloedcellen detecteren, wat wijst op een urineweginfectie. Bij vermoedelijke prostatitis kan de arts ook een prostaatmassage uitvoeren, gevolgd door een urineanalyse om prostaatvocht te onderzoeken.
  • Urethrale Swab: Een urethrale swab, waarbij een wattenstaafje in de urinebuis wordt ingebracht, is de gouden standaard voor het opsporen van soa’s zoals gonorroe en chlamydia. Het monster wordt naar een laboratorium gestuurd voor kweek of nucleïnezuur-amplificatietests (NAAT), die de aanwezigheid van pathogene bacteriën kunnen bevestigen.
  • Bloedonderzoek: Bloedtesten kunnen worden uitgevoerd om op antilichamen tegen soa's zoals syfilis, HIV, of herpes te screenen. Een volledig bloedbeeld (CBC) kan ook worden gebruikt om tekenen van infectie of ontsteking op te sporen.
  • PCR-testen: Polymerase chain reaction (PCR) is een geavanceerde techniek die wordt gebruikt om genetisch materiaal van virussen zoals herpes simplex en HPV te detecteren. PCR-testen zijn zeer gevoelig en kunnen de aanwezigheid van virussen bevestigen zelfs bij lage concentraties in de afscheiding.

Beeldvormend onderzoek
In sommige gevallen kan beeldvormend onderzoek noodzakelijk zijn, vooral wanneer er sprake is van complicaties of bij chronische symptomen:
  • Echografie van de prostaat en blaas: Een echografie wordt vaak gebruikt om de prostaat te evalueren bij mannen met aanhoudende klachten van afscheiding, vooral als prostatitis wordt vermoed. Dit onderzoek kan ook helpen om structurele afwijkingen of abcessen op te sporen.
  • CT-scan of MRI: In complexe gevallen, zoals bij verdenking op een abces of uitgebreide infectie, kan een CT-scan of MRI-scan van de bekkenregio worden uitgevoerd. Deze beeldvormende technieken bieden gedetailleerde informatie over de anatomie van de urinewegen en omliggende structuren.

Differentiële diagnose
Op basis van de verzamelde gegevens stelt de arts een differentiële diagnose op, waarbij hij verschillende mogelijke oorzaken afweegt. Dit kan variëren van een eenvoudige urineweginfectie tot meer complexe aandoeningen zoals seksueel overdraagbare aandoeningen of systemische infecties. De uiteindelijke diagnose wordt bevestigd door de resultaten van laboratorium- en beeldvormende onderzoeken.

Behandeling

De behandeling van penisafscheiding hangt af van de onderliggende oorzaak, zoals een seksueel overdraagbare aandoening (soa), urineweginfectie, of andere infectieuze agentia. Anno augustus 2024 zijn de behandelmethoden verfijnd en meer gericht op gepersonaliseerde zorg:

Antibiotica en antivirale therapie

Bij bacteriële infecties, zoals gonorroe of chlamydia, blijven antibiotica de hoeksteen van de behandeling. Nieuwe ontwikkelingen hebben geleid tot meer gepersonaliseerde antibioticaregimes, waarbij artsen specifieke antibiotica voorschrijven op basis van bacteriële gevoeligheidstesten. Dit verkleint de kans op antibioticaresistentie. Bij virale oorzaken, zoals genitale herpes, worden antivirale middelen voorgeschreven, met name bij acute uitbraken. Nieuwe antivirale geneesmiddelen zijn effectiever en hebben minder bijwerkingen dan oudere generaties.

Ondersteunende zorg

Bij virale infecties waar geen specifieke antivirale therapie beschikbaar is, richt de behandeling zich op het verlichten van symptomen. Dit kan het gebruik van pijnstillers, ontstekingsremmers en lokale antiseptische middelen omvatten om secundaire infecties te voorkomen. Patiënten wordt ook aangeraden voldoende te rusten en hun vochtinname te verhogen om het herstel te bevorderen.

Chronische en terugkerende infecties

In gevallen van chronische of terugkerende infecties, zoals bij sommige prostatitis-gevallen, wordt vaak een langdurige antibiotische behandeling voorgeschreven. Bovendien worden leefstijlaanpassingen en, indien nodig, chirurgische interventies overwogen om onderliggende problemen zoals een vergrote prostaat aan te pakken.

Prognose

De prognose voor mannen met penisafscheiding is doorgaans goed, mits tijdige en adequate behandeling wordt geboden:

Afhankelijk van de oorzaak

De meeste bacteriële en virale infecties kunnen effectief worden behandeld met antibiotica of antivirale middelen, waardoor de symptomen meestal binnen enkele dagen tot weken verdwijnen. Bij tijdige behandeling zijn er weinig langdurige gevolgen.

Chronische aandoeningen

In sommige gevallen, zoals bij chronische prostatitis of hardnekkige soa’s, kan de behandeling langduriger zijn en kunnen de symptomen aanhouden of terugkeren. Regelmatige opvolgbezoeken en mogelijke aanpassingen in de behandeling zijn dan noodzakelijk om terugval te voorkomen.

Preventie van langdurige schade

Onbehandelde of verkeerd behandelde infecties kunnen leiden tot complicaties zoals onvruchtbaarheid, chronische pijn, of blijvende schade aan de urinewegen. Vroegtijdige diagnose en behandeling zijn daarom cruciaal voor een gunstige prognose.

Complicaties bij penisafscheiding

Hoewel de meeste gevallen van penisafscheiding goed behandelbaar zijn, kunnen complicaties optreden, vooral bij uitblijven van behandeling:

Antibioticaresistentie

Een van de grootste risico’s anno augustus 2024 is de ontwikkeling van antibioticaresistente bacteriën, vooral bij soa’s zoals gonorroe. Resistente stammen maken de behandeling uitdagender en vereisen vaak sterkere, breed-spectrum antibiotica, die meer bijwerkingen kunnen hebben.

Systemische verspreiding van infectie

In ernstige gevallen kunnen onbehandelde infecties zich uitbreiden naar andere delen van het lichaam, zoals de nieren, prostaat, of zelfs de bloedbaan, wat kan leiden tot sepsis, een levensbedreigende aandoening.

Chronische pijn en littekens

Infecties die niet adequaat worden behandeld kunnen leiden tot chronische ontsteking en littekenvorming in de urinewegen of de geslachtsorganen. Dit kan resulteren in langdurige pijn, seksuele disfunctie, en problemen met urineren.

Preventie van Penisafscheiding anno augustus 2024

Preventie blijft een cruciale pijler in het beheersen van penisafscheiding en de onderliggende oorzaken ervan:

Vaccinaties

Anno augustus 2024 zijn er effectieve vaccinaties beschikbaar tegen HPV en hepatitis B, beide belangrijke oorzaken van genitale infecties. Het wordt sterk aangeraden dat zowel mannen als vrouwen zich laten vaccineren voordat ze seksueel actief worden om het risico op infecties te minimaliseren.

Veilig vrijen

Het gebruik van latex condooms blijft een van de meest effectieve methoden om de verspreiding van soa’s te voorkomen. Condooms bieden echter geen volledige bescherming tegen soa’s die via huid-op-huid contact worden overgedragen, zoals herpes en HPV.

Regelmatige screenings

Regelmatige medische controles en soa-screenings zijn essentieel, vooral voor seksueel actieve mannen. Dit zorgt voor vroege detectie en behandeling van infecties, waardoor complicaties worden voorkomen.

Gezondheidseducatie en bewustzijn

Anno augustus 2024 is er een toename in gezondheidseducatieprogramma’s die zich richten op het bewust maken van mannen over de risico’s van onbeschermde seks en de tekenen van soa’s. Toegang tot betrouwbare informatie via digitale platforms en apps heeft ook bijgedragen aan een hoger gezondheidsbewustzijn en proactief gedrag ten aanzien van seksuele gezondheid.

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Afscheiding uit de penis of plasbuis bij de man: oorzakenAfscheiding uit de penis of plasbuis bij de man: oorzakenMen spreekt van afscheiding uit de penis of penisafscheiding wanneer heldere of troebele vloeistof uit de penis komt. Bi…
Chlamydia bij mannen: Seksueel overdraagbare aandoeningChlamydia bij mannen: Seksueel overdraagbare aandoeningChlamydia is een veel voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (SOA) die wordt veroorzaakt door de bacterie Chlamyd…
Chlamydia - een van de meest voorkomende SOA'sChlamydia - een van de meest voorkomende SOA'sEen SOA, of Seksueel Overdraagbare Aandoening, is een aandoening die, zoals de naam al zegt, wordt overgedragen door sek…
Mycoplasma genitalium: Seksueel overdraagbare aandoeningMycoplasma genitalium: Seksueel overdraagbare aandoeningMycoplasma genitalium is een wereldwijd aanwezige seksueel overdraagbare aandoening. Vaak treedt de besmettelijke aandoe…

Borderline persoonlijkheidsstoornis: Psychische aandoeningBorderline persoonlijkheidsstoornis: Psychische aandoeningEen borderline persoonlijkheidsstoornis (emotie-regulatie persoonlijkheidsstoornis) is een complexe en ernstige psychisc…
Bloed in het sperma (hematospermie): Oorzaken en symptomenBloed in het sperma (hematospermie): Oorzaken en symptomenHematospermie (ook wel hemospermie genoemd) verwijst naar de aanwezigheid van bloed in het sperma. Dit symptoom kan vari…
Bronnen en referenties
  • Geraadpleegd op 15 mei 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Penile discharge, https://www.stdtestexpress.com/penile-discharge/
  • Penile Discharge: Symptoms & Signs, https://www.medicinenet.com/penile_discharge/symptoms.htm
  • PENILE DISCHARGE: SYMPTOMS & SIGNS, https://www.rxlist.com/penile_discharge/symptoms.htm
  • Penis Discharge, http://conditions.health.qld.gov.au/HealthCondition/condition/16/166/111/penis-discharge
  • What Are Causes for Penile Discharge?, https://www.dermveda.com/learn/reproductive-health/sexual-health/what-are-causes-for-penile-discharge
  • What Does Penile Discharge Indicate?, https://www.steadyhealth.com/medical-answers/what-does-penile-discharge-indicate
  • What does penile discharge mean?, https://teens.webmd.com/boys/qa/what-does-penile-discharge-mean
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 14-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.