Bloed in het sperma (hematospermie): Oorzaken en symptomen

Bloed in het sperma (hematospermie): Oorzaken en symptomen Hematospermie (hemospermie) is een symptoom waarbij kleine of grote hoeveelheden bloed in het sperma aanwezig zijn. Dit symptoom is vaak beangstigend voor mannen, maar in de meeste gevallen is dit geen teken van een ernstig medisch probleem en komt dit maar één of twee keer voor. Het is echter ook mogelijk dat een ziekte, infectie of medische procedure aan de basis liggen van het bloed in het sperma. Wanneer het bloed in het sperma niet gepaard gaat met een bekende afwijking of zorgwekkende symptomen zoals pijn bij het plassen en koorts, is een behandeling niet nodig. De symptomen verdwijnen vaak spontaan. Ligt een medische aandoening aan de basis van hematospermie, dan behandelt de arts deze ziekte. Afhankelijk van de oorzaak is het bloed in de urine een éénmalig symptoom of houdt dit diverse weken aan. Wanneer het onderliggende probleem een succesvolle behandeling krijgt, verdwijnt het symptoom meestal ook.

Oorzaken en risicofactoren van bloed in het sperma

Bij mannen jonger dan veertig jaar die niet kampen met andere symptomen en niet lijden aan een risicofactor voor een onderliggende ziekte, verdwijnt het bloed in het sperma vaak vanzelf. Voor oudere mannen die kampen met één of meer risicofactoren en/of andere symptomen, is vaak wel een onderliggende oorzaak bekend die een medische behandeling behoeft. Bij circa 15% van de mannen is de oorzaak van hematospermie niet te achterhalen. Is de oorzaak wel bekend, dan is dit vaak te wijten aan:
 • bloedvatproblemen. Alle delicate structuren die betrokken zijn bij de zaadlozing bevatten bloedvaten. Wanneer hieraan schade ontstaat, ontstaat bloed in het sperma.
 • een hiv-infectie
 • een hoge bloeddruk (hypertensie)
 • een infectie of ontsteking van de prostaat, de urethra (plasbuis), de epididymis (bijbal), de vas deferens (zaadleider), de zaadblaasjes (voegen vocht toe aan het sperma). Voorbeelden hiervan zijn:
  • epididymitis: pijnlijke ontsteking van de bijbal
  • orchitis: ontsteking van de teelbal (teelbalontsteking)
 • een leverziekte
 • een obstructie (blokkade): Alle kleine buisjes of kanalen in het voortplantingskanaal zijn mogelijk geblokkeerd. Hierdoor breken bloedvaten en komen kleine hoeveelheden bloed vrij. goedaardige prostaathypertrofie (vergroting van de prostaat) zorgt voor het afknellen van de urethra en is geassocieerd met bloed in het sperma.
 • een prostaatbiopsie
 • een prostaattumor, kanker of poliepen in het voortplantingsstelsel
 • een seksueel overdraagbare aandoening zoals gonorroe of chlamydia of een andere virale of bacteriële infectie
 • een verwonding van de urethra (plasbuis)
 • leukemie
 • medische procedures zoals een vasectomie (sterilisatie bij de man), injecties voor aambeien (gezwollen aderen in anus met rectale bloedingen) en radiotherapie

Symptomen

Afhankelijk van de oorzaak kunnen andere symptomen optreden:

Alarmsymptomen

Wanneer mannen meermaals bloed in het sperma hebben, één of meer geassocieerde symptomen hebben, is een bezoek aan de arts aangewezen.

Diagnose en onderzoeken

Om bloed in het sperma te diagnosticeren, doorloopt de arts een volledige medische geschiedenis van de patiënt. De arts voert daarna een lichamelijk onderzoek uit. Hij onderzoekt de geslachtsdelen op de aanwezigheid van knobbels of een zwelling. Vervolgens voert hij een digitaal rectaal onderzoek om de prostaat te controleren op zwelling, gevoeligheid en andere symptomen. Een urineonderzoek, een cystoscopie (inwendig kijkonderzoek van de blaas), een prostaatechografie, een CT-scan en/of een MRI-scan zijn ook nog inzetbaar. Als de arts prostaatkanker (vaak geen symptomen, soms plasproblemen) of een andere vorm van kanker vermoedt, is een prostaatbiopsie nodig om het weefsel op de aanwezigheid van kankercellen te beoordelen.

Behandeling voor bloed in sperma

De arts behandelt de bekende oorzaak van hematospermie. Infecties veroorzaakt door bacteriën behandelt hij met antibiotica. Voor sommige ontstekingen zijn ontstekingsremmende medicijnen nodig. Antihypertensiva zijn medicijnen die hypertensie (een hoge bloeddruk) behandelen. Verder zet de arts kankerbehandelingen in wanneer sprake is van kanker.

Prognose van hematospermie

Het bloed in het sperma houdt enkele dagen tot weken aan, afhankelijk van de oorzaak van het bloed en de eventuele stolsels in de zaadblaasjes. Wanneer bloed in sperma afkomstig is van een recente urologische procedure, zoals een prostaatbiopsie, verdwijnt het symptoom meestal spontaan binnen enkele weken. Bij jongere mannen komt bloed in het sperma soms één of twee keer voor om daarna niet meer te verschijnen en te verdwijnen zonder behandeling.

Complicaties van symptoom bij mannen

Bloed in het sperma is soms een symptoom van kanker van de testikels (testikelkanker), blaas (blaaskanker) en andere voortplantings- en urinewegorganen. Vooral oudere mannen met risicofactoren voor kanker moeten daarom een grondig onderzoek krijgen wanneer ze bloed in het sperma hebben. Onbehandelde kanker is een levensbedreigende ziekte.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloed in sperma: oorzaken en behandeling van hemospermieBloed in sperma: oorzaken en behandeling van hemospermieBloed in sperma is een verschijnsel dat grote ongerustheid en angst kan oproepen. Hemospermie ziet er vaak uit als bruin…
Zwanger worden, tips voor mannenZwanger worden doe je samen. Tips voor mannen om een goede kwaliteit sperma te leveren kun je in dit artikel lezen. Het…
Wat is sperma en waar bestaat het uit?Sperma bestaat uit vocht uit de zaadblaasjes en de prostaat. Wat kun je doen als je de smaak van je sperma wilt verbeter…
Tips voor betere en gezondere spermaEen baby maken, het lijkt zon leuk en makkelijk klusje. Maar als een zwangerschap steeds uitblijft, liggen de zaken ine…

Penisafscheiding: Afscheiding van vloeistof uit penisPenisafscheiding: Afscheiding van vloeistof uit penisEen penisafscheiding wijst op elke ongewone vloeistof die uit de penis komt (dus geen sperma of urine). Afhankelijk van…
Gezichtsblindheid en dementie, overeenkomsten en verschillenGezichtsblindheid en dementie, overeenkomsten en verschillenGezichtsblindheid en dementie zijn twee verschillende vormen van hersenaandoeningen met respectievelijk herkennings- en…
Bronnen en referenties
 • Geraadpleegd op 15 mei 2018:
 • Blood in Semen (Hematospermia), https://www.webmd.com/men/guide/blood-in-semen-hematospermia-causes-symptoms-tests-treatments#1
 • Blood in semen, https://www.healthlibrary.in/blood-in-semen/
 • Blood In Semen: Treatment, Procedure, Cost And Side Effects, https://www.lybrate.com/topic/blood-in-semen
 • Blood in the semen, https://medlineplus.gov/ency/article/003163.htm
 • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
 • What Is Hematospermia (Blood In Semen)?, http://prostatecancer911.com/what-is-hematospermia-blood-in-semen/
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 18-02-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 7
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.