Urineonderzoek (urinetest): Analyse van urinemonster

Urineonderzoek (urinetest): Analyse van urinemonster Bij een urineonderzoek onderzoekt een arts of laborant de fysieke, chemische en microscopische aspecten van urine. Een urineanalyse is een eenvoudig en relatief goedkoop onderzoek dat veel nuttige informatie biedt over diverse aandoeningen. Door middel van een urinetest kunnen artsen niet alleen ziektes diagnosticeren, maar ook de voortgang van een ziekte en de effectiviteit van een behandeling monitoren. Vaak wordt een urinetest gecombineerd met andere onderzoeken om een diagnose te stellen of uit te sluiten. Aanvullende testen en een klinische beoordeling zijn vaak nodig om de bevindingen van een urineonderzoek verder te evalueren en om de oorzaken of specifieke kenmerken van onderliggende gezondheidsproblemen te identificeren.

Indicatie van urineonderzoek

Medische aandoeningen opsporen

Een urinetest wordt ingezet bij symptomen zoals buikpijn, rugpijn, frequent plassen (pollakisurie), pijn bij het plassen, pijn in de flank, koorts, bloed in de urine of andere plasklachten. Dit onderzoek helpt bij het vaststellen van de oorzaak van deze symptomen. Via urineonderzoek kunnen aandoeningen zoals urineweginfecties, nierstenen, ongecontroleerde diabetes mellitus (te hoge bloedsuikers), nierschade, spierafbraak (rhabdomyolyse), eiwit in de urine (proteïnurie) en glomerulonefritis (ontsteking van de nierfilters) opgespoord worden.

Standaard medisch onderzoek

Een urinetest is ook een standaard onderdeel van medische onderzoeken zoals jaarlijkse screening, pre-operatieve beoordelingen, ziekenhuisopnames, screenings voor nierziekten, diabetes mellitus (suikerziekte), hypertensie (hoge bloeddruk), en leverziekten.

Ziekteprogressie en respons op therapie meten

Urineonderzoek kan worden gebruikt om de voortgang van een ziekte te monitoren en de effectiviteit van therapieën te evalueren bij de volgende aandoeningen en symptomen:

Een urineanalyse kan ook een zwangerschap bevestigen. / Bron: PublicDomainPictures, PixabayEen urineanalyse kan ook een zwangerschap bevestigen. / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Andere indicaties

Naast het opsporen van ziektes kan een urinemonster ook gebruikt worden om te bepalen of een vrouw zwanger is. Een urinetest kan tevens de aanwezigheid van geneesmiddelen en drugs in het lichaam aantonen. Deze testen detecteren stoffen die niet in een standaard urineanalyse worden gemeten. Bijvoorbeeld, een zwangerschapstest meet het niveau van humaan choriongonadotrofine (HCG), het zwangerschapshormoon.

Verzameling van urinemonster

Het beste urinemonster wordt meestal in de vroege ochtend verzameld, omdat de urine dan het geconcentreerdst is. Vasten is meestal niet nodig bij het verzamelen van een urinemonster, en standaard medicatie kan vaak worden voortgezet, tenzij de arts andere instructies geeft. Vrouwen moeten het gebied rond de urethra reinigen met een speciaal doekje, en vervolgens het opvangpotje vasthouden om de urine op te vangen. Mannen reinigen eerst de uiteinden van de penis met een doekje voordat ze de urine in een schoon potje verzamelen. Het monster moet worden verzameld zonder de eerste en laatste stroom urine. Ongeveer 30 tot 60 ml (3 tot 5 eetlepels) is voldoende voor het onderzoek. De rest van de urine kan in het toilet worden doorgespoeld. Het verzamelde monster moet zo snel mogelijk aan de arts worden overhandigd, maar kan eventueel in de koelkast worden bewaard.

Urinetest door arts of laboratorium

Fysiek onderzoek

Kleur en helderheid
De laborant beoordeelt de kleur van de urine met het blote oog en noteert de helderheid. Normale urine is meestal lichtgeel en helder, niet troebel. Abnormale kleur, helderheid of troebelheid kan wijzen op:

Geur
De geur van de urine wordt ook beoordeeld door de laborant.

Ammoniakgeur
Een ammoniakgeur kan duiden op diabetes mellitus, leverziekte, menopauze, zwangerschap, nier- of blaasstenen, nierziekte, uitdroging of een urineweginfectie.

Koffiegeur
Uitdroging kan leiden tot een urinegeur die doet denken aan koffie.

Geur van rotte eieren
Een geur die aan rotte eieren doet denken, kan wijzen op een blaasontsteking, cystinurie (cystinestenen), diabetes mellitus, hemolytische anemie, leverproblemen, prostatitis (ontsteking van de prostaat) of een vergrote prostaat. Ook voeding en medicatie kunnen bijdragen aan een dergelijke geur.

Zoete geur
Een zoete urinegeur kan voorkomen bij diabetes, diabetische ketoacidose, foetor hepaticus, maple syrup urine disease (een stofwisselingsziekte), schimmelinfecties, uitdroging en urineweginfecties.

Microscopisch onderzoek

Een microscopisch onderzoek kan de volgende stoffen identificeren:
  • bacteriën of andere ziektekiemen
  • rode bloedcellen (erytrocyten, kunnen wijzen op nieraandoeningen, blaaskanker of andere aandoeningen)
  • slijm
  • urinecilinders (casts, afgietsels van niertubuli, duiden vaak op nierproblemen)
  • urinekristallen (kristallurie, kunnen wijzen op nierstenen)
  • witte bloedcellen (leukocyten, duiden vaak op infecties)
  • andere stoffen

Chemisch onderzoek (urinechemie)

Bij chemisch onderzoek wordt een speciale teststrip (peilstok) gebruikt om de aanwezigheid van stoffen in de urine te meten. Deze strip bevat chemicaliën die van kleur veranderen bij contact met bepaalde stoffen of bij verhoogde waarden.

Urineanalyse: Onderzoek met teststrip

De peilstoktest controleert de volgende factoren:

Bilirubine

Bilirubine, een geelachtig pigment dat ontstaat bij de afbraak van rode bloedcellen, wordt gemeten in de urine om leverschade of geelzucht op te sporen. Bilirubine kan ook worden gemeten via een bloedonderzoek.

Bloed

De aanwezigheid van bloed in de urine (hematurie) kan veroorzaakt worden door nierbeschadiging, infecties, nierstenen, blaasstenen of bloedaandoeningen. Verdere onderzoeken zijn vaak noodzakelijk.

Concentratie

Het soortelijk gewicht meet de concentratie van de deeltjes in de urine. Hoge concentraties kunnen duiden op uitdroging (dehydratie).

Eiwit

De eiwittest meet de hoeveelheid eiwitten, zoals albumine, in de urine. Verhoogde eiwitwaarden kunnen wijzen op nierproblemen (proteïnurie). Albumine en andere eiwitten kunnen ook door een bloedtest worden gemeten.

Infectie

De aanwezigheid van nitrieten of leukocytenesterase in de urine wijst vaak op een urineweginfectie.

Leukocyten (witte bloedcellen)

Leukocyten komen normaal gesproken niet voor in de urine. Een verhoogd aantal leukocyten kan duiden op een urineweginfectie, nierinfectie, zwangerschap of verstopte urinewegen.

Ketonen

Ketonen, die ontstaan bij de afbraak van vetten, kunnen in de urine worden aangetroffen. Hoge niveaus van ketonen kunnen wijzen op ketoacidose, een ernstige aandoening die vaak voorkomt bij ongecontroleerde diabetes mellitus. Ketonen kunnen ook voorkomen bij andere omstandigheden zoals:
  • een dieet met weinig koolhydraten
  • intense fysieke inspanning
  • ernstig braken
  • koorts
  • extreem vasten

Suiker

De glucose-urinetest meet de hoeveelheid suiker (glucose) in de urine. Normaal gesproken is de hoeveelheid glucose te laag om opgemerkt te worden, maar de aanwezigheid van glucose (glycosurie) kan duiden op diabetes mellitus. Het glucoseniveau kan ook via een bloedtest worden gecontroleerd.

Zuurgraad (pH)

De pH-waarde meet de hoeveelheid zuur in de urine. Abnormale pH-waarden kunnen wijzen op nier- of urinewegaandoeningen. Een lage pH-waarde duidt op een hogere zuurgraad, terwijl een hoge pH-waarde wijst op een lagere zuurgraad.
© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Met je plas naar de dokter: alles over urine-onderzoekMet je plas naar de dokter: alles over urine-onderzoekMet urineonderzoek heeft ieder mens af en toe te maken. Waarom en wanneer is onderzoek gewenst van het in onze nieren ge…
Paroxysmale nachtelijke hemoglobinurie: bruin stinkende plasParoxysmale nachtelijke hemoglobinurie: bruin stinkende plasHet kan voorkomen dat u bij het wakker worden de ochtend plas doet waarbij de urine zeer donker van kleur is en onpretti…
Urineonderzoek: urinetest en waarden van urineonderzoekUrineonderzoek: urinetest en waarden van urineonderzoekUrineonderzoek is een veelgebruikt (oriënterend of aanvullend) onderzoek om naar de oorzaak van klachten te zoeken. Door…
Hematurie: bloedplassen, wat zijn de veroorzakers?Hematurie: bloedplassen, wat zijn de veroorzakers?Indien de urine tijdens het plassen rood kleurt, rode slierten heeft of een rodere kleur dan normaal heeft dan kan het o…

Vancomycine-resistente enterokokken-infectie in ziekenhuisVancomycine-resistente enterokokken-infectie in ziekenhuisEnterokokken (Enterococci), een type bacteriën, leven bij iedereen in de darmen en de vrouwelijke genitaliën, al zijn ze…
Liesbreuk: Uitstulping of zwelling in lies of scrotumLiesbreuk: Uitstulping of zwelling in lies of scrotumEen liesbreuk ontstaat wanneer een deel van de buikinhoud, zoals de darmen, door een opening in de buikwand duwt. Deze a…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
  • Geraadpleegd op 24 juni 2018:
  • Bilirubin – urine, https://medlineplus.gov/ency/article/003595.htm
  • CILINDERS IN URINE, http://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ctxt/Cilindersinurine.htm
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 201
  • Glucose urine test, https://medlineplus.gov/ency/article/003581.htm
  • Ketones urine test, https://medlineplus.gov/ency/article/003579.htm
  • Protein urine test, https://medlineplus.gov/ency/article/003580.htm
  • RBC urine test, https://medlineplus.gov/ency/article/003582.htm
  • Urinalysis (Urine Test), https://www.medicinenet.com/urinalysis/article.htm
  • Urinalysis, https://medlineplus.gov/ency/article/003579.htm
  • Urinanalysis, https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/urinalysis/about/pac-20384907
  • Urine pH test, https://medlineplus.gov/ency/article/003583.htm
  • Urine specific gravity test, https://medlineplus.gov/ency/article/003587.htm
  • Urinegeur van ammoniak: Plas met ammoniakgeur, https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/aandoeningen/188690-urinegeur-van-ammoniak-plas-met-ammoniakgeur.html
  • Urineonderzoek, http://on.napteco.eu/urineonderzoek
  • What Do Your Urinalysis Results Mean?, https://www.verywellhealth.com/what-do-your-urinalysis-results-mean-3156950
  • What is a Urinalysis?, https://www.urologysanantonio.com/urinalysis
  • Afbeelding bron 1: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 03-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 19
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.