Urine met koffiegeur: Oorzaken van naar koffie ruikende plas

Urine met koffiegeur: Oorzaken van naar koffie ruikende plas Niet alleen de kleur, consistentie en hoeveelheid van de urine kunnen variëren, maar ook de geur kan soms anders zijn dan normaal. Sommige patiënten ervaren bijvoorbeeld urine die naar koffie ruikt. Dit kan wijzen op het drinken van te veel koffie, maar ook uitdroging kan een soortgelijke geur veroorzaken. Bij zwangere vrouwen komt deze koffiegeur van de urine ook voor, ongeacht het stadium van de zwangerschap. Over het algemeen is een naar koffie ruikende urine niet ernstig, omdat dit vaak betekent dat de nieren goed functioneren door afvalstoffen uit de urine te verwijderen. Als echter aanvullende symptomen optreden, is het raadzaam een arts te raadplegen om mogelijke onderliggende medische aandoeningen uit te sluiten.

Afvalstoffen in urine

Gezonde urine bestaat voornamelijk uit water en is doorgaans bleek en reukloos. De kleur, geur en het uiterlijk van urine worden beïnvloed door de aanwezigheid van afvalstoffen. Enkele factoren die deze eigenschappen kunnen wijzigen zijn:
  • Hormonen en andere lichaamseigen chemicaliën
  • Medicijnen
  • Toxinen of allergenen die ingeademd zijn
  • Stoffen van voedsel en dranken die zijn verteerd of gemetaboliseerd

Oorzaken van naar koffie ruikende urine

Pijn op de borst kan een symptoom zijn van een cafeïneoverdosis / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst kan een symptoom zijn van een cafeïneoverdosis / Bron: Pexels, Pixabay

Te veel koffie drinken

Koffie bevat meer dan duizend chemische stoffen die bijdragen aan de geur en kleur van de urine. Polyfenolen zijn de belangrijkste stoffen die verantwoordelijk zijn voor de koffiegeur. Deze stoffen worden door het spijsverteringsstelsel opgenomen, afgebroken en deels via de urine uitgescheiden. Bij overmatig koffiegebruik accumuleren polyfenolen en andere verbindingen in de urine, wat leidt tot een koffieachtige geur. Cafeïne, een stimulerend middel in koffie, verhoogt de urineproductie, wat kan leiden tot uitdroging. Hierdoor wordt de urine geconcentreerder en ruikt deze sterker. Een cafeïneoverdosis kan ook een koffieachtige geur van de urine veroorzaken en gaat vaak gepaard met klachten zoals:

Het is aanbevolen om de koffieconsumptie te beperken tot maximaal vier kopjes per dag en voldoende water te drinken om gehydrateerd te blijven.

Uitdroging

Wanneer het lichaam uitgedroogd is, wordt de urine meer geconcentreerd. Dit resulteert in een sterkere geur en een donkerdere kleur dan bij gezonde urine. Als iemand uitgedroogd raakt door overmatig koffie drinken, of als koffieconsumptie plaatsvindt terwijl men al uitgedroogd is, kan de urine een koffieachtige geur ontwikkelen.

Zwangere vrouwen ervaren soms een andere urinegeur die kan lijken op koffie / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen ervaren soms een andere urinegeur die kan lijken op koffie / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Urinegeur en zwangerschap

Bij zwangere vrouwen verandert de geur van de urine vaak, en dit kan gedurende de hele zwangerschap optreden. Deze verandering kan worden veroorzaakt door frequent voorkomende urineweginfecties, hormonale veranderingen of uitdroging.

Veranderde nierfunctie

Veel zwangere vrouwen ervaren veranderingen in de nierfunctie. Ze scheiden meer nutriënten en elektrolyten uit via de urine, wat kan bijdragen aan een verandering in geur, inclusief een koffieachtige geur.

Humaan choriongonadotrofine (hCG)

Tijdens de eerste weken van de zwangerschap stijgt het niveau van het hormoon hCG snel. Dit kan leiden tot veranderingen in de geur van de urine, waaronder een koffieachtige geur, zoals gerapporteerd door veel vrouwen.

Urineweginfecties

Blasen- en urineweginfecties komen vaak voor tijdens de zwangerschap, vooral tussen de zesde en de vierentwintigste week. Symptomen van urineweginfecties bij zwangere vrouwen kunnen onder meer zijn:

Onbehandelde urineweginfecties kunnen zich uitbreiden naar de nieren en andere delen van het bekkengebied. Bij symptomen zoals lage rugpijn, misselijkheid, braken, koude rillingen of koorts is het belangrijk om medische hulp te zoeken.

Vaker plassen

Tijdens de zwangerschap veranderen de nieren en de blaasfunctie. De nieren werken harder, wat leidt tot frequent urineren. Deze frequentie kan bijdragen aan uitdroging, vooral als de zwangere vrouw onvoldoende vocht binnenkrijgt.

Verhoogde reukzin

Vrouwen ervaren vaak een verhoogde reukzin in het eerste trimester van de zwangerschap (Hyperosmie). Dit kan ervoor zorgen dat ze de geur van afvalstoffen in de urine, zoals bijproducten van koffie, beter ruiken.

Alarmsignalen bij urine met een koffieachtige geur

Een arts moet worden geraadpleegd als de urine die naar koffie ruikt gepaard gaat met de volgende symptomen:
  • Braken
  • Diarree
  • Toename van de plasdrang (Urinaire urgentie)
  • Verminderde urineproductie (Oligurie)
  • Griepachtige symptomen die langer dan twee weken aanhouden
  • Koorts
  • Koude rillingen
  • Misselijkheid
  • Pijn in de onderrug
  • Pijn, branderigheid of afscheiding tijdens het urineren
  • Zwelling en pijn in de onderbuik

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Urinegeur van ammoniak: Plas met ammoniakgeurUrinegeur van ammoniak: Plas met ammoniakgeurUrine ruikt meestal slechts een beetje, maar soms bemerkt de patiënt een doordringende ammoniakgeur. In de urine bevinde…
Urine ruikt naar koffie: oorzaken van koffiegeur van urineUrine ruikt naar koffie: oorzaken van koffiegeur van urineUrine die naar koffie ruikt, is een afwijkende urinegeur. Net zoals urine die ruikt naar vis, ammoniak, ei, bier, riool,…
Urine met visgeur: Plas met stinkende visluchtUrine met visgeur: Plas met stinkende visluchtDe geur van urine kan door verschillende factoren veranderen, waaronder voeding, vochtinname en medische aandoeningen. W…
Stinkende urine: Oorzaken van vieze urinegeurStinkende urine: Oorzaken van vieze urinegeurNormale urine heeft meestal een neutrale geur. Echter, in bepaalde omstandigheden kan urine een onaangename geur ontwikk…

Gezwollen smaakpapillen: Oorzaken van zwelling papillenGezwollen smaakpapillen: Oorzaken van zwelling papillenSmaakpapillen zijn kleine zintuigen die zich als kleine, ronde bultjes aan de achterkant van de tong bevinden. Dankzij d…
Flebitis (ontstoken ader): symptomen, oorzaak en behandelingFlebitis (ontstoken ader): symptomen, oorzaak en behandelingFlebitis is een ontstoken ader (of spatader) aan het huidoppervlak Flebitis staat ook bekend als aderontsteking. Aders z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
  • Geraadpleegd op 14 april 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Urine Smells Like Coffee: What Does it Mean?, https://www.healthyandnaturalworld.com/pee-smells-like-coffee/
  • Why Does My Urine Smell Like Coffee?, https://www.healthline.com/health/urine-smells-like-coffee
  • Why does my urine smell like coffee?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321494.php
  • Why your urine smells like coffee and what to do about it, https://www.belmarrahealth.com/urine-smells-like-coffee/
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 13-08-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.