Urine met koffiegeur: Oorzaken van naar koffie ruikende plas

Urine met koffiegeur: Oorzaken van naar koffie ruikende plas Niet alleen de kleur, consistentie en hoeveelheid van de urine wijzigt soms. Ook de geur van de plas is soms anders dan normaal. Een aantal patiënten ervaart bijvoorbeeld urine die ruikt naar koffie. Vaak wijst dit op het drinken van te veel koffie, maar ook uitdroging gaat gepaard met een andere urinegeur die doet denken aan koffie. Bij zwangere vrouwen komt de koffiegeur van de urine ook tot stand en dit in alle stadia van de zwangerschap. De naar koffie ruikende plas is over het algemeen niet ernstig, omdat het aangeeft dat de nieren hun best doen om de afvalstoffen via de urine te verwijderen. Treden echter één of meer bijkomende tekenen op, dan is het verstandig om een arts te raadplegen omdat dan mogelijk sprake is van een onderliggende medische aandoening.

Afvalstoffen in urine

Gezonde urine bevat vooral water en is bijgevolg bleek en meestal reukloos. Afvalstoffen geven urine de kleur, geur en het uiterlijk. Volgende factoren wijzigen mogelijk de kleur, geur en het uiterlijk:
  • hormonen en andere lichaamseigen chemicaliën
  • medicijnen
  • toxinen of allergenen die een patiënt heeft ingeademd
  • verteerde of gemetaboliseerde stoffen van voedsel en dranken

Oorzaken van naar koffie ruikende urine

Pijn op de borst komt mogelijk voor bij een cafeïneoverdosis / Bron: Pexels, PixabayPijn op de borst komt mogelijk voor bij een cafeïneoverdosis / Bron: Pexels, Pixabay

Te veel koffie drinken

Koffie bevat meer dan duizend chemische stoffen die bijdragen aan de smaak, de geur en het uiterlijk van de urine. Polyfenolen zijn verantwoordelijk voor de geur van koffie. Het spijsverteringskanaal neemt deze stoffen op, breekt deze na gebruik weer af en scheidt sommige polyfenolen tot slot uit via de urine. Te veel koffie drinken leidt bijgevolg tot een hoge concentratie aan polyfenolen en andere koffieverbindingen in de urine, wat leidt tot een koffiegeur. In koffie bevindt zich bovendien cafeïne, een stimulerend middel. Cafeïne verhoogt de urineproductie waardoor de patiënt sneller kampt met uitdrogingsverschijnselen (dehydratie). De plas is dan meer geconcentreerd, zodat deze minder water en meer afvalproducten bevat dan normaal. Ook een cafeïneoverdosis leidt tot een koffiegeur van de urine. Dit gaat vergezeld met volgende mogelijke klachten

Minder koffie drinken is aanbevolen. Patiënten opteren best voor maximaal vier kopjes koffie per dag. Meer water drinken is nodig voor patiënten die toch meer dan vier kopjes koffie per dag drinken, zodat de patiënt voldoende gehydrateerd blijft.

Uitdroging

Wanneer het lichaam uitgedroogd is, is de urine meer geconcentreerd. De geur is dan sterker en de kleur is donkerder dan gezonde urine. Als patiënten uitgedroogd geraken na het drinken van overmatig veel koffie, of als ze koffie drinken terwijl ze uitgedroogd zijn, ruikt de urine vaak naar koffie.

Zwangere vrouwen ervaren een andere urinegeur die mogelijk ruikt naar koffie / Bron: PublicDomainPictures, PixabayZwangere vrouwen ervaren een andere urinegeur die mogelijk ruikt naar koffie / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Urinegeur en zwangerschap

Bij zwangere vrouwen is de urinegeur anders, wat aanwezig is in alle stadia van de zwangerschap. Dit resulteert uit frequente urineweginfecties, hormonale veranderingen of uitdroging.

Gewijzigde nierfunctie

Veel zwangere vrouwen ervaren een veranderde nierfunctie. Ze scheiden namelijk meer nutriënten en elektrolyten in de urine uit, waardoor de geur wijzigt. Dit leidt mogelijk tot een naar koffie ruikende urinegeur.

Humaan choriongonadotrofine (hCG)

Tijdens de eerste paar weken van de zwangerschap stijgen de gehalten van het hormoon hCG in het bloed van een vrouw snel. Veel vrouwen melden dat hierdoor de geur van de urine verandert, en ze bijvoorbeeld een koffiegeur waarnemen.

Urineweginfecties

Blaas- en urineweginfecties komen frequent voor bij veel zwangere vrouwen en dan vooral in de weken 6 tot 24 van de zwangerschap. Zwangere vrouwen ervaren dan volgende mogelijke symptomen:

De bacteriën die urineweginfecties veroorzaken, verspreiden zich onbehandeld naar de nieren en andere plaatsen in het bekkengebied. Bij lage rugpijn, misselijkheid, braken, koude rillingen of koorts is een medische behandeling noodzakelijk.

Vaker plassen

De nieren en blaas veranderen ook tijdens de zwangerschap. De nieren werken namelijk voor de helft harder waardoor zwangere vrouwen vaker moeten plassen. Doordat ze vaker moeten plassen, zijn ze sneller uitgedroogd.

Verhoogde reukzin

Vrouwen ruiken in het eerste zwangerschapstrimester vaak beter (hyperosmie). Ze ruiken dan ook beter de afvalproducten in de urine, zoals bijproducten van koffie.

Alarmsignalen bij plas die naar koffie ruikt

De patiënt bezoekt een arts wanneer de naar koffie ruikende plas gepaard gaat met volgende tekenen:
  • braken
  • diarree
  • een toename van de plasdrang (urinaire urgentie)
  • een verminderde urineproductie (oligurie)
  • griepachtige symptomen die langer dan twee weken aanhouden
  • koorts
  • koude rillingen
  • misselijkheid
  • pijn in de onderrug
  • pijn, een branderig gevoel of een afscheiding tijdens het urineren
  • zwelling en pijn in de onderbuik

Lees verder

© 2018 - 2024 Miske, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Urinegeur van ammoniak: Plas met ammoniakgeurUrinegeur van ammoniak: Plas met ammoniakgeurUrine ruikt meestal slechts een beetje, maar soms bemerkt de patiënt wel een doordringende ammoniakgeur. In de urine bev…
Urine ruikt naar koffie: oorzaken van koffiegeur van urineUrine ruikt naar koffie: oorzaken van koffiegeur van urineUrine die naar koffie ruikt, is een afwijkende urinegeur. Net zoals urine die ruikt naar vis, ammoniak, ei, bier, riool,…
Stinkende urine: Oorzaken van vieze urinegeurStinkende urine: Oorzaken van vieze urinegeurNormale urine ruikt vrijwel niet. In een aantal omstandigheden ontstaat een vies ruikende urine. Stinkende urine is het…
Urine met visgeur: Plas met stinkende visluchtUrine met visgeur: Plas met stinkende visluchtHet voedingspatroon of de vochtinname van een patiënt heeft invloed op de kleur, textuur, hoeveelheid maar ook de geur v…

Gezwollen smaakpapillen: Oorzaken van zwelling papillenGezwollen smaakpapillen: Oorzaken van zwelling papillenSmaakpapillen zijn kleine zintuigen die zich als kleine ronde bultjes aan de achterkant van de tong bevinden. Dankzij de…
Flebitis (ontstoken ader): symptomen, oorzaak en behandelingFlebitis (ontstoken ader): symptomen, oorzaak en behandelingFlebitis is een ontstoken ader (of spatader) aan het huidoppervlak Flebitis staat ook bekend als aderontsteking. Aders z…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Frolicsomepl, Pixabay
  • Geraadpleegd op 14 april 2018:
  • Coëlho, Medisch Zakwoordenboek, digitale editie, versie 2010
  • Urine Smells Like Coffee: What Does it Mean?, https://www.healthyandnaturalworld.com/pee-smells-like-coffee/
  • Why Does My Urine Smell Like Coffee?, https://www.healthline.com/health/urine-smells-like-coffee
  • Why does my urine smell like coffee?, https://www.medicalnewstoday.com/articles/321494.php
  • Why your urine smells like coffee and what to do about it, https://www.belmarrahealth.com/urine-smells-like-coffee/
  • Afbeelding bron 1: Pexels, Pixabay
  • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
Miske (4.039 artikelen)
Laatste update: 25-10-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.