Urine ruikt naar ijzer: symptomen, oorzaken en behandeling

Urine ruikt naar ijzer: symptomen, oorzaken en behandeling Urine behoort niet naar ijzer of metaal te ruiken. Urine bestaat voornamelijk uit water. Het is de hoeveelheid en concentratie van verschillende afvalproducten die door de nieren worden uitgescheiden die urinegeur veroorzaakt. Urine die veel water en weinig afvalproducten bevat, heeft weinig of geen geur. Als urine sterk geconcentreerd is en dus een hoog gehalte aan afvalproducten bevat met weinig water, dan kan de urine een sterke ammoniakgeur hebben. Sommige voedingsmiddelen en medicijnen, zoals asperges of bepaalde vitamines, kunnen een merkbare urinegeur veroorzaken, zelfs in lage concentraties. Soms duidt ongebruikelijke urinegeur op een medische aandoening of ziekte. Urine die naar metaal of ijzer ruikt, kent diverse oorzaken, zoals uitdroging, een seksueel overdraagbare aandoening (soa), diabetes of nierproblemen.

Urine ruikt naar ijzer of metaal

Als je lichaam helemaal gezond is en goed functioneert, dan zou je urine geen geur moeten hebben en helder moeten zijn. Als je je niet goed voelt of ziek bent, kan je urine een donkere kleur hebben en sterk of zelf vies ruiken. Geconcentreerde urine kan soms naar metaal ruiken. Dit is een indicator dat er iets mis is in je lichaam. In sommige gevallen betekent het simpelweg dat je uitgedroogd of ziek bent. Metaalgeuren in de urine kunnen echter ook wijzen op iets ernstigers, zoals nierbeschadiging, leverziekte, etc.

Bijkomende symptomen

Naast de geur van ijzer of metaal kun je last hebben van andere symptomen, zoals onder meer:

Oorzaken van urine die naar ijzer ruikt bij mannen als vrouwen

Urine met een sterke geur wordt vaak veroorzaakt door te weinig drinken, waardoor je urine sterk geconcentreerd is en sterk ruikt. Maar het kan ook komen door medische aandoeningen. Dit zijn enkele van de meest voorkomende redenen dat je urine kan ruiken naar metaal of ijzer.

Hoge eiwitconsumptie

Het eten van voedsel dat rijk is aan eiwitten, welke is opgebouwd uit de elementen koolstof, waterstof, stikstof en zuurstof, kan een ijzergeur veroorzaken, vooral als je er veel van eet. Dat komt omdat het voedsel overtollige stikstof in je lichaam kan veroorzaken en als dat vrijkomt, ruikt het naar metaal.

Voldoende water drinken om uitdroging te voorkomen / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comVoldoende water drinken om uitdroging te voorkomen / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Uitdroging

Als je niet voldoende water in je lichaam hebt, wordt je urine zeer geconcentreerd. De urine ruikt dan naar metaal of heeft een vieze geur en de kleur zal donkerder worden. Symptomen van lichte of matige uitdroging zijn onder andere:

Symptomen van ernstige uitdroging zijn onder andere:
 • niet plassen of erg donkergele urine
 • zeer droge huid
 • duizeligheid
 • versnelde hartslag
 • snel ademhalen
 • diepliggende ogen
 • slaperigheid, gebrek aan energie, vermoeidheid
 • verwardheid of prikkelbaarheid (agitatie)
 • flauwte

Symptomen van uitdroging bij baby's en jonge kinderen kunnen verschillen van die met volwassenen en kunnen bestaan uit:
 • droge keel, mond en tong
 • geen tranen als het kind huilt
 • droge luiers gedurende 3 uur
 • verzonken ogen, wangen, zachte plek op de schedel
 • slaperigheid, gebrek aan energie of prikkelbaarheid

Ernstige uitdroging is een medische noodsituatie en moet onmiddellijk worden behandeld.

Urine te lang ophouden

Hoe langer je je urine ophoudt, hoe geconcentreerder hij uiteindelijk zal zijn. Daarom is het belangrijk om naar het toilet te gaan om te plassen zodra je aandrang voelt. Sterk geconcentreerde urine kan een ijzergeur of metaalgeur hebben.

Seksueel overdraagbare aandoening (soa)

Sommige seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) kunnen een heel vervelende urinegeur veroorzaken, wat bij vrouwen gepaard kan gaan met vaginale afscheiding wat in sommige gevallen wordt aangezien voor slecht ruikende urine.

Diabetes

Wanneer het lichaam glucose niet effectief gebruikt (bij diabetes), kan glucose zich gaat ophopen in het bloed waardoor er een hoge bloedsuikerwaarde ontstaat. Wanneer glucose niet in brandstof omgezet kan worden, gaat je lichaam andere energiebronnen aanspreken, in het bijzonder vetten. Bij verbranding van vetten komen er ketonen vrij, waardoor het bloed zuur wordt en de urine vies kan gaan ruiken, bijvoorbeeld naar ijzer of metaal.

Nierproblemen

Je nieren filteren afvalstoffen uit je lichaam. Wanneer ze niet op de juiste manier werken, kunnen die afvalstoffen zich ophopen, waardoor je urine een metaalgeur krijgt.

Stofwisselingsziekten

Sommige stofwisselingsaandoeningen die niet adequaat worden behandeld, kunnen resulteren in een sterke metaalgeur in de urine. Het nemen van medicijnen ter behandeling van deze aandoeningen, zal deze klacht verminderen.

Urineonderzoek / Bron: Angellodeco/ShutterstockUrineonderzoek / Bron: Angellodeco/Shutterstock

Oorzaken van urine die naar metaal ruik bij vrouwen

Metaalgeur van de urine komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en in sommige gevallen kan de metaalgeur ernstige gevolgen hebben voor vrouwen, vooral tijdens de zwangerschap. Wanneer een vrouw tijdens haar zwangerschap ijzer of metaal in de urine ruikt, is het belangrijk om met je huisarts een afspraak te maken en een urineonderzoek te laten uitvoeren om vast te stellen wat er aan de hand is.

Er zijn enkele oorzaken van urine die naar ijzer of metaal ruikt die bij vrouwen kunnen voordoen.

Overgang

Wanneer de overgang optreedt, stopt de menstruatiecyclus. Wanneer dit gebeurt, verandert het lichaam van de vrouw op verschillende manieren. Er kan een disbalans in de vaginale flora optreden, wat kan resulteren in een verhoogd risico op urineweginfecties, en dat kan leiden tot urine die naar ijzer of metaal ruikt.

Urine ruikt soms naar ijzer tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayUrine ruikt soms naar ijzer tijdens de zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Urineweginfectie (blaasontsteking)

Bacteriële infecties, bestaande uit een blaasontsteking en andere urineweginfecties, komen vanwege de anatomie vaker voor bij vrouwen. Bij vrouwen is immers de urinebuis korter en de urinebuis ligt bovendien dichter bij de vagina en anus. Hierdoor kunnen er gemakkelijker bacteriën in de blaas komen en infecties veroorzaken. Bacteriële infecties in de nieren, urineleiders of blaas kunnen allemaal een metaalgeur veroorzaken.

Niet genoeg drinken tijdens de zwangerschap

Als je niet genoeg drinkt, raak je uitgedroogd. Dit concentreert de urine, waardoor het krachtiger ruikt en het ook een sterkere kleur krijgt. Wanneer je zwanger bent en uitgedroogd, is het effect veel meer merkbaar. Dit is een serieus probleem, omdat het ongeboren kind onvoldoende vocht krijgt.

Medicatie en supplementen tijdens de zwangerschap

Sommige medicijnen kunnen een ijzer- of metaalgeur veroorzaken. Dit is met name het geval tijdens de zwangerschap, wanneer de zwangere vrouw bepaalde voedingssupplementen neemt. De metaalgeur in de urine kan worden veroorzaakt door calcium, ijzer of verschillende vitamines.

Dagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.comDagelijks voldoende drinken / Bron: Luminast/Shutterstock.com

Zelfzorg

Zelfs als de geur van ijzer of metaal van de urine niet komt door een medisch probleem, kan het nog wel as storend worden ervaren. Er zijn een aantal zelfzorgmaatregelen om urine die naar ijzer ruikt, te verhelpen:

Meer drinken

Hoe meer vocht je in je lichaam hebt, vooral water, hoe beter je gehydrateerd zult zijn. Hoe meer gehydrateerd je bent, hoe minder je urine zal ruiken en hoe helderder het zal worden. Het doel is urine zonder geur, en vrijwel geen kleur.

Wees voorzichtig met wat je eet

Kijk eens naar het voedsel dat je eet. Vaak kun je de dader identificeren, zoals het eten van overmatig eiwit. Verander je dieet gedurende een paar dagen en kijk of de geur verdwijnt.

Pas op met medicijnen en supplementen

Talrijke supplementen en medicijnen kunnen bijwerkingen hebben die een vreemde urinegeur veroorzaken. Als de bijsluiter vermeldt dat dit een bijwerking kan zijn, is er geen man overboord. Als je echter geen medicijn of supplement kunt vinden dat het probleem veroorzaakt, neem dan contact op met je huisarts.

Huisarts inschakelen

De metaalachtige geur in urine is over het algemeen tijdelijk en heeft vaak een heel duidelijke oorzaak. Maar als je je zorgen maakt over de geur en de oorzaak niet kunt achterhalen, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Metaalgeur, ijzerachtige geur van plas, urine of zweetMetaalgeur, ijzerachtige geur van plas, urine of zweetKomt men in aanraking met metalen, B-vitamine of is men ziek, dan kan het af en toe een ijzerachtig geurende plas of zwe…
Een beker urine drinken, gezond of een fabeltje?Een beker urine drinken, gezond of een fabeltje?Verscheidene mensen in het Oosten en ook sommige in het Westen drinken elke dag een beker met urine. Dit zou erg gezond…
Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine, ook wel hematurie genoemd, kan wijzen op bepaalde (ernstige) aandoeningen. Het is daarom verstandig a…
Urine therapie, een alternatieve geneeswijzeUrine therapie, een alternatieve geneeswijzeBij urine therapie zullen de meeste mensen in eerste instantie gek opkijken, deze therapie word echter in veel landen en…

Gemengde urine-incontinentie: Stress- en urge-incontinentieGemengde urine-incontinentie: Stress- en urge-incontinentieGemengde incontinentie is een vaak voorkomend type urine-incontinentie bij ouderen en dan vooral bij vrouwen. Dit is een…
Heupfractuur (gebroken heup): Oorzaken en behandelingHeupfractuur (gebroken heup): Oorzaken en behandelingEen patiënt met een heupfractuur heeft een breuk of scheur in het bovenste deel van het dijbeen nabij het heupgewricht.…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: LynxVector/Shutterstock.com
 • Boerenmedical. Diabetes & Ketonen. http://www.boerenmedical.nl/diabetes-ketonen (ingezien op 3-3-2018)
 • Iytmed.com. Urine Smells Like Metal. https://iytmed.com/urine-smells-like-metal/ (ingezien op 3-3-3018)
 • Mayo Clinic. Urine odor: Causes. https://www.mayoclinic.org/symptoms/urine-odor/basics/causes/sym-20050704 (ingezien op 3-3-3018)
 • WebMD. What is Dehydration? What Causes It? https://www.webmd.com/a-to-z-guides/dehydration-adults#1-3 (ingezien op 3-3-2018)
 • Afbeelding bron 1: Mimagephotography/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Angellodeco/Shutterstock
 • Afbeelding bron 3: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 4: Luminast/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 06-04-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.