Urine ruikt naar zwavel: symptomen, oorzaken en behandeling

Urine ruikt naar zwavel: symptomen, oorzaken en behandeling Urine die naar zwavel ruikt, wijst op een onderliggend probleem. Het wordt geassocieerd met de geur van rotte eieren. De geur van je urine onthult veel over je gezondheid. De urine van gezonde mensen is helder en bijna geurloos. Urine die naar zwavel ruikt, kan wijzen op onderliggende medische oorzaken, waarvan sommige niet zo ernstig zijn en snel zijn te verhelpen, terwijl anderen ernstige complicaties kunnen veroorzaken. Aarzel niet om contact op te nemen met je huisarts als je urine slecht ruikt of stinkt.
Urine die naar zwavel ruikt en buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comUrine die naar zwavel ruikt en buikpijn / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Urine ruikt naar zwavel en symptomen

Stinkende urine is geen aandoening, maar een symptoom. Urine die naar zwavel of rotte eieren ruikt, kan echter gepaard gaan met andere klachten, zoals onder meer:

Urine ruikt naar zwavel door asperges / Bron: PublicDomainPictures, PixabayUrine ruikt naar zwavel door asperges / Bron: PublicDomainPictures, Pixabay

Voedingsmiddelen

De geur van je urine kan enigszins afwijken als je bepaalde voedingsmiddelen eet. Asperges zijn daar een berucht voorbeeld van. Deze groente bevat een verbinding genaamd methylmercaptan, een verbinding die ook in knoflook voorkomt. Deze organische zwavelverbinding wordt afgebroken tijdens de spijsvertering, waardoor de geur van je urine verandert. Je urine kan een zwavelgeur krijgen. Dit kan verder geen kwaad. De geur van zwavel zal verdwijnen zodra je geen asperges meer eet.

Medicijnen

De geur van je urine verandert als je antibiotica gebruikt om bacteriële infecties te bestrijden. Je zult een duidelijke verandering in de geur van je urine opmerken bij het nemen van antibiotica zoals ciprofloxacine of amoxicilline. De verandering is soms goed merkbaar en veel mensen maken zich daar zorgen over. Evenzo kan er een verandering optreden in de urinegeur bij het gebruik van multivitaminesupplementen. Vooral B-vitaminen staan erom bekend dat ze je urine naar zwavel kunnen laten ruiken.

Urineweginfecties (blaasontsteking)

Als je urine naar zwavel ruikt, kan een urineweginfectie (waaronder een blaasontsteking) de boosdoener zijn. De urinewegen bestaan ​​uit de blaas, nieren, de urineleiders en urinebuis. Elke bacteriële, schimmel- of parasitaire infectie in deze gebieden kan verschillende complicaties veroorzaken, waaronder een verandering in de urinegeur. Andere symptomen die gepaard gaan met een urineweginfectie zijn branderig gevoel tijdens het urineren en donkere urine. .

Prostaatontsteking (prostatitis)

De prostaatklier is een klier in de vorm van een walnoot die ontstoken kan raken wanneer bacteriën de prostaat binnenkomen en zich daar vermenigvuldigen. Dit leidt tot een aandoening die prostatitis of prostaatontsteking wordt genoemd en waardoor je urine kan ruiken naar zwavel. Je kunt ook enkele andere symptomen ontwikkelen, zoals een dringende behoefte om te plassen, frequent urineren, buikpijn, moeite met urineren en pijn tussen de anus en het scrotum (bij mannen) of vulva (bij vrouwen), het perineum.

Urine ruikt naar zwavel door diabetes

Mensen met ongecontroleerde diabetes zullen waarschijnlijk een verandering in de geur van hun urine opmerken, zoals een geur van zwavel. De verandering in geur is te wijten aan de vorming van ketonen die geproduceerd worden wanneer je bloedsuikerspiegel erg hoog is. Je kunt ook enkele andere symptomen hebben, zoals frequent urineren, veel dorst, vermoeidheid, extreme honger, wazig zien, agitatie, onverklaarbaar gewichtsverlies en langzaam helende wonden. Je kunt vaker infecties krijgen, vooral huid- en vaginale infecties.

Stinkende urine door uitdroging

Urine bestaat uit een mix van water, afvalstoffen en overtollige stoffen die het lichaam verlaten. Als je uitgedroogd bent, wordt de verhouding water - afvalstoffen kleiner. Zonder water om de afvalstoffen in je urine te verdunnen, kan je urine een sterke geur kreeg. Als je urine een kleine beetje zwavelgeur heeft vanwege een dieet of andere oorzaken, zal deze geur meer uitgesproken worden in geval van uitdroging. Andere symptomen van uitdroging zijn onder meer:

Geelzucht / Bron: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)Geelzucht / Bron: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Urine met zwavelgeur door leverproblemen

Als gevolg van leverproblemen kan het uiterlijk, de geur en zelfs de consistentie van je urine veranderen. Andere symptomen van leverziekten zijn:

Fistel tussen rectum en blaas

Fistels zijn abnormale verbindingen tussen twee delen in het lichaam, zoals tussen het rectum en de blaas. Wanneer dit gebeurt, komen bacteriën uit het rectum in de blaas. Dit kan terugkerende urineweginfecties of blaasontstekingen veroorzaken, wat resulteert in urine met een zwavelachtige geur. Deze geur kan ook voorkomen zonder een infectie. Andere symptomen van een fistel tussen rectum en blaas zijn terugkerende blaasontstekingen en urine die naar ontlasting ruikt.

Hypermethioninemie

Hypermethioninemie is een erfelijke aandoening. Het komt voor wanneer er te veel van het aminozuur methionine in je bloed zit. Een zwavelachtige geur komt vaak voor wanneer de methionine niet goed wordt afgebroken in het lichaam. Je adem of zweet kunnen ook naar zwavel ruiken. Andere symptomen zijn onder meer:
 • achterstand in de ontwikkeling van intellectuele en motorische vaardigheden bij zuigelingen en peuters
 • leverproblemen
 • spierzwakte
 • traagheid
 • neurologische problemen

Behandeling van urine die naar zwavel ruikt

Voeding

Het vermijden van voedingsmiddelen die een zwavelgeur veroorzaken, is de enige manier om de geur te voorkomen. Je kunt de ernst van de geur echter verminderen door veel water te drinken voor en tijdens de maaltijden die dit voedsel bevatten. Dit kan de chemicaliën in de urine verdunnen en de zwavelgeur voorkomen of verminderen.

Dagelijks voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.comDagelijks voldoende water drinken / Bron: Mimagephotography/Shutterstock.com

Uitdroging

Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Volgens het Voedingscentrum heeft een volwassene gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken.

Medicatie

Door meer water te drinken, wordt de zwavelgeur die bij bepaalde kan optreden, verminderd. Als de geur aanhoudt, kun je overwegen om met je arts te praten over alternatieve medicijnen die je kunt proberen. Je kunt bijvoorbeeld een vitamine B12-injectie proberen in plaats van een oraal B12-supplement.

Urineweginfectie

Als je een urineweginfectie vermoedt, raadpleeg dan je arts. De arts kan een antibioticakuur voorschrijven om de infectie te verhelpen. Mogelijk kun je terugkerende blaasontstekingen voorkomen door veel water en cranberrysap te drinken. Dit zal helpen om bacteriën uit je urinewegen te spoelen.

Leverproblemen

Als je leverproblemen ervaart, raadpleeg dan je huisarts. Deze kan de onderliggende oorzaak identificeren en een behandelplan opstellen. Een behandelplan kan bestaan uit onder meer de volgende onderdelen:

In ernstige gevallen kan de arts een levertransplantatie aanbevelen.

Prostaatontsteking

Als je symptomen ervaart van prostaatontsteking of prostatitis, raadpleeg dan je huisarts. Deze zal antibiotica voorschrijven. Zorg ervoor dat je veel vocht drinkt en vaak moet plassen. Dit kan helpen om infecties te behandelen en te voorkomen. Daarnaast is het verstandig om je prostaat gezond te houden door bepaalde voeding.

Fistel

Bij een fistel zal waarschijnlijk een operatie nodig zijn om de fistel te corrigeren of te verwijderen.

Hypermethioninemie

Behandeling bestaat vaak een dieet met weinig methionine of een eiwitbeperkt dieet om de symptomen te beheersen en je methionineniveaus in balans te houden.

Lees verder

© 2018 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Urinegeur van rotte eieren: Oorzaken van zwavelgeur urineUrinegeur van rotte eieren: Oorzaken van zwavelgeur urineUrine ruikt meestal niet sterk of vies. In een aantal omstandigheden ontstaat echter een zwavelgeur wanneer iemand plast…
Een beker urine drinken, gezond of een fabeltje?Een beker urine drinken, gezond of een fabeltje?Verscheidene mensen in het Oosten en ook sommige in het Westen drinken elke dag een beker met urine. Dit zou erg gezond…
Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine, ook wel hematurie genoemd, kan wijzen op bepaalde (ernstige) aandoeningen. Het is daarom verstandig a…
Urine therapie, een alternatieve geneeswijzeUrine therapie, een alternatieve geneeswijzeBij urine therapie zullen de meeste mensen in eerste instantie gek opkijken, deze therapie word echter in veel landen en…

Miltinfarct: Belemmerde bloedtoevoer naar milt met buikpijnMiltinfarct: Belemmerde bloedtoevoer naar milt met buikpijnDe milt zorgt voor de productie van witte bloedcellen en de opslag van rode bloedcellen, filtert dode rode bloedcellen e…
Eierstokcysten (cysten in eierstok): Soorten en symptomenEierstokcysten (cysten in eierstok): Soorten en symptomenEen cyste is een abnormaal gevormde zakvormige holte die zich mogelijk overal in het lichaam bevindt. Bij de meeste vrou…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Martin Sulman
 • Bel Marra Health. Urine smells like sulfur: Causes, symptoms, and treatment. https://www.belmarrahealth.com/urine-smells-like-sulfur-causes-symptoms-treatment/ (ingezien op 2-3-2018)
 • Healthline. What Causes Urine to Smell Like Sulfur and How Is This Treated? https://www.healthline.com/health/urine-smells-like-sulfur (ingezien op 2-3-2018)
 • Medicinfo. Fistel tussen rectum en blaas (rectovesicale fistel). https://encyclopedie.medicinfo.nl/fistel-tussen-rectum-en-blaas/d0e49ea337164a3abe1e9b5c0d6741b0 (ingezien op 2-3-2018)
 • Newhealthadvisor. Urine Smells Like Sulfur. http://www.newhealthadvisor.com/urine-smells-like-sulfur.html (ingezien op 2-3-2018)
 • Thehealthyapron. When Urine Smells Like Sulfur Why It Happens and What You Can Do? https://www.thehealthyapron.com/urine-smells-like-sulfur (ingezien op 2-3-2018)
 • Voedingscentrum. Vocht en drinken. http://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/trefwoord/vocht.aspx (ingezien op 2-3-2018)
 • Afbeelding bron 1: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: PublicDomainPictures, Pixabay
 • Afbeelding bron 3: Dr. Thomas F. Sellers, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 4: Mimagephotography/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 07-06-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 11
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.