Urine ruikt naar vis: oorzaken van visachtige geur van plas

Urine ruikt naar vis: oorzaken van visachtige geur van plas Wat betekent het als je urine of plas naar vis ruikt? Urine met een visgeur of vislucht kent meerdere mogelijke oorzaken. Ontdekken dat je urine naar vis ruikt, kan voor ongerustheid zorgen. Je kunt gaan twijfelen over je persoonlijke hygiëne en algehele gezondheid. Hoewel urine normaal een subtiele geur van zichzelf heeft, kan het van tijd tot tijd andere penetrante geuren aannemen. Dit komt veel voor bij zowel mannen als vrouwen en is mogelijk te wijten aan onderliggende aandoeningen. Visachtige urine kan het resultaat zijn van verschillende aandoeningen van de urinewegen. Dit kan het gevolg zijn van een infectie, stofwisselingsziekte of gewoon een bijwerking van een medicijn. Als de vislucht gepaard gaat met andere klachten zoals pijn in de onderrug, buikpijn, plasproblemen, koorts en koude rillingen, dan is het belangrijk om een afspraak te maken met je huisarts.
Buikpijn en urine die naar vis ruikt / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.comBuikpijn en urine die naar vis ruikt / Bron: Andrey Popov/Shutterstock.com

Urine ruikt naar vis

Urine met een vislucht of visgeur is een veel voorkomend probleem, dat te wijten kan zijn aan verschillende onderliggende aandoeningen en factoren. Urine met een vislucht is vaak het gevolg van de aanwezigheid van bacteriën, de stof trimethylamine (TMA), of een interactie tussen beiden. Er kan sprake zijn van een eenvoudige oorzaak die snel opgelost kan worden, maar er kan ook sprake zijn van een onderliggende aandoening die medisch behandeld dient te worden. Bij aanhoudende klachten, is het verstandig je huisarts in te schakelen.

Visgeursyndroom of trimethylaminuria

Deze zeldzame genetische aandoening veroorzaakt een sterke lichaamsgeur, meestal beschreven als afval of rottende vis. Deze geur wordt ook wel omschreven als verschraalde sigaretten-rooklucht of de geur van afval, ontlasting, rotte eieren en vis. Deze afwijkende lichaamsgeur is het belangrijkste symptoom van trimethylaminuria (TMAU), ook wel 'visgeursyndroom' genoemd. Je ontwikkelt deze aandoening wanneer je lichaam er niet in slaagt om een ​​stinkende chemische stof genaamd trimethylamine te verwerken. De chemische stof wordt geproduceerd in de darmen, vooral nadat je cholinerijk voedsel hebt gegeten. Zodra de chemische stof zich begint op te bouwen in je lichaam, zul je een sterke geur ontwikkelen in je urine, zweet, vaginale vloeistoffen en speeksel. Het visluchtsyndroom kan psychisch een zware wissel op je trekken.

Visachtige urine door urineweginfectie

Infectie in de urinewegen

Het urinewegsysteem bestaat uit de blaas, urineleiders, nieren en de urethra of plasbuis. Het urinewegsysteem helpt gifstoffen en afvalstoffen uit je lichaam te verwijderen. Je kunt een urineweginfectie krijgen als er te veel bacteriën in de plasbuis en de blaas terechtkomen. Vanwege de genitale anatomie en de vagina die zeer dicht bij de urethra en de anus ligt, hebben vrouwen meer kans op het ontwikkelen van urineweginfecties in vergelijking met mannen. Je kunt bij een urineweginfectie of blaasontsteking bepaalde symptomen ontwikkelen, zoals troebele urine, branderige gevoel tijdens het urineren, frequent urineren en urine die naar vis ruikt.

Blaasontsteking

Een blaasontsteking wordt door bacteriën veroorzaakt en het gaat vaak om een bacteriesoort die bij iedereen in de darm leeft, maar ook rond de plasbuis voorkomt (E.coli bacterie). De meeste gevallen van blaasontsteking zijn acuut, wat betekent dat ze plotseling optreden. Andere gevallen kunnen chronisch zijn, wat betekent dat ze op de lange termijn terugkeren. De symptomen van een blaasontsteking variëren, afhankelijk van de ernst. Enkele van de meest voorkomende symptomen zijn:
 • pijn of branderig gevoel bij het urineren
 • troebele of bloed in de urine
 • vaker plassen dan normaal
 • stinkende urine (urine ruikt naar vis of ammoniak)
 • steeds aandrang om te plassen
 • krampen of druk in de onderbuik of onderrug

Prostaatontsteking

Urine die naar vies stinkt kan bij mannen te wijten zijn aan prostatitis of een ontsteking in de prostaat, of kortweg prostaatontsteking. Je kunt deze aandoening ontwikkelen door bacteriële infecties, maar het is meestal moeilijk om een ​​oorzaak op te sporen. De meest voorkomende symptomen van prostatitis zijn pijn bij het plassen, ongemak in het bekkengebied en urine die naar vis ruikt. Sommige mensen kunnen ook symptomen ervaren zoals koude rillingen, frequent urineren, misselijkheid, koorts en constante aandrang om te plassen.

Urine met vislucht door vaginitis

Een vrouw ontwikkelt vaginitis als gevolg van een schimmel-, gist- of bacteriële infectie. Deze van nature voorkomende pathogenen veroorzaken geen enkel probleem wanneer hun groei onder controle is, maar overmatige groei kan symptomen veroorzaken zoals pijnlijk urineren, zwelling van de vagina, vaginale afscheiding, pijnlijke vaginale geslachtsgemeenschap, vaginale jeuk en urine die naar vis ruikt. Als de oorzaak van vaginitis is opgespoord, kan de arts een effectieve behandeling inzetten..

Niersteen / Bron: Tsester, Wikimedia Commons (CC0)Niersteen / Bron: Tsester, Wikimedia Commons (CC0)

Plas met vislucht door de nieren

Nierstenen

Als je stinkende urine hebt (urine met bijvoorbeeld een vislucht) en extreme pijn in de onderrug en de liesstreek, kan dit te wijten zijn aan nierstenen. Je ontwikkelt nierstenen als gevolg van een verhoging van calcium- en oxalaatniveaus in de urine. Je kunt eerst kristallen ontwikkelen die na verloop van tijd in nierstenen worden omgezet. Meestal ervaar je pijn als deze stenen of kristallen vast komen te zitten in de urineleiders. Veel water drinken kan de symptomen verlichten, maar in ernstige gevallen kan een operatie nodig zijn.

Nierbekkenontsteking

Een nierbekkenontsteking is een ontsteking van de wand van het nierbekken. Het komt vooral voor bij jonge vrouwen. Oorzaken van een nierbekkenontsteking zijn bacteriën die toegang hebben gekregen tot de urinewegen, meestal via de anus of de vagina en via de blaas verder omhoog reizen richting de nieren. Risicofactoren van een nierbekkenontsteking zijn zwangerschap, geslachtsgemeenschap, een voorgeschiedenis van urineweginfecties, gebruik van zaaddodende middelen, nierstenen, gebruik van urinekatheters, diabetes en een operatieve ingreep aan de urinewegen. Symptomen van een nierbekkenontsteking zijn:
 • koorts
 • rillingen
 • buikpijn
 • misselijkheid
 • braken
 • stinkende urine (urine ruikt naar vis of ammoniak)
 • pijn bij het plassen
 • een behoefte om vaak te plassen

Urine met visgeur door leverproblemen

Verschillende leverziekten kunnen leiden tot het minder goed functioneren van de lever en naar vis ruikende urine veroorzaken. Wanneer je lever gezond is, laat het slechts kleine hoeveelheden bilirubine in de urine vrij. Bepaalde leverafwijkingen kunnen resulteren in een toename van de hoeveelheid bilirubine in de urine, waardoor de geur van je urine verandert. Als je stinkende urine te wijten is aan leverproblemen, kan het zijn dat je urine donker van kleur wordt. In dit geval is de enige manier om urinekleur- en geurproblemen op te lossen het behandelen van de onderliggende leverziekte..

Vislucht van je plas door uitdroging

Soms is stinkende urine het gevolg van zoiets eenvoudigs als uitdroging. Als je niet genoeg water drinkt, verandert de kleur en geur van je urine en dit heeft ook invloed op het volume van de urineproductie. Wanneer je uitgedroogd bent, krijg je een sterk geconcentreerde urine die te veel ammoniak en andere gifstoffen bevat. Je kunt het probleem oplossen door je inname van water te verhogen.

Eten of drinken

Je urine kan stinken als je te veel koffie of andere cafeïnehoudende dranken drinkt (koffiegeur). Cafeïne is namelijk licht diuretisch (vochtafdrijvend). Bepaalde voedingsmiddelen kunnen ook de geur van je urine veranderen. Asperges zijn er een bekend voorbeeld van en het eten ervan veroorzaakt visachtig ruikende urine omdat de stof asparagusic acid in asperges het lichaam wordt omgezet in geurige zwavelverbindingen die op hun beurt weer in de urine worden uitgescheiden.

Urine ruikt naar vis door medicatie / Bron: Stevepb, PixabayUrine ruikt naar vis door medicatie / Bron: Stevepb, Pixabay

Plas ruikt naar vis door medicijnen

Het gebruik van bepaalde medicijnen kan de urinegeur veranderen. De meest voorkomende boosdoeners zijn amoxicilline, ciprofloxacine en enkele andere antibiotica. Je heeft meer kans om deze verandering in geur te ervaren wanneer je grote doses van deze antibiotica gedurende korte tijd gebruikt. Evenzo kan het gebruik van multivitaminesupplementen ook leiden tot visachtig ruikende urine.

Vislucht door vitaminen en supplementen

Sommige vitaminen en supplementen kunnen soms een visachtige plasgeur veroorzaken en dan vooral supplementen van calcium, vitamine B6 en vitamine D. Zodra je stopt met het nemen van de supplementen, dan zal de visachtige urinegeur verdwijnen. Als de stinkende urine evenwel aanhoudt, dan is het raadzaam om een afspraak te maken met je huisarts.

Diabetes

Naar vis ruikende urine kan komen doordat je diabetes hebt. Mensen met diabetes hebben een hoge bloedglucosewaarde, die uiteindelijk in de urine terechtkomt en vervolgens uit je lichaam verdwijnt. Dit is misschien de reden waarom je een visachtig, geurend plasje hebt. Om dit probleem op te lossen, moet je je diabetes goed onder controle houden.

Urine ruikt naar vis tijdens zwangerschap

Tijdens de zwangerschap heb je vaak een meer geconcentreerde urine, waardoor een sterkere plasgeur ontstaat die soms een zweem van vis heeft. Verdwijnt deze geur niet na enkele dagen en voldoende drinken, dan is medisch advies nodig. Uitdroging tijdens de zwangerschap geeft donkere urine en laat deze sterker ruiken. Zwangere vrouwen doen er verstandig aan om voldoende te drinken.

Visgeursyndroom

Trimethylaminurie (TMAU), ook wel bekend als het visgeursyndroom, is een stofwisselingsstoornis waarbij eiwitten niet goed kunnen worden afgebroken. Als je eiwitrijke voedingsmiddelen zoals eieren, vlees, enz. consumeert, kunnen ze niet goed worden afgebroken, en in plaats daarvan komt een stof genaamd trimethylamine vrij. Deze stof wordt afgevoerd via de urine, waardoor je urine naar vis ruikt. De geur komt ook vrij door de afscheiding van speeksel en zweet.

Fenylketonurie en een visachtige urinegeur

Fenylketonurie (PKU) is een erfelijke stofwisselingsziekte. Vroege symptomen van bij een baby kunnen bestaan uit:
 • een muffe geur aan de huid, haar en urine (urinegeur kan enigszins lijken op vislucht)
 • huidproblemen.
 • gevoelig voor licht.

Lees verder

© 2017 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Een beker urine drinken, gezond of een fabeltje?Een beker urine drinken, gezond of een fabeltje?Verscheidene mensen in het Oosten en ook sommige in het Westen drinken elke dag een beker met urine. Dit zou erg gezond…
Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine (hematurie)Bloed in de urine, ook wel hematurie genoemd, kan wijzen op bepaalde (ernstige) aandoeningen. Het is daarom verstandig a…
Urine therapie, een alternatieve geneeswijzeUrine therapie, een alternatieve geneeswijzeBij urine therapie zullen de meeste mensen in eerste instantie gek opkijken, deze therapie word echter in veel landen en…
Urine met visgeur: Plas met stinkende visluchtUrine met visgeur: Plas met stinkende visluchtHet voedingspatroon of de vochtinname van een patiënt heeft invloed op de kleur, textuur, hoeveelheid maar ook de geur v…

Nitrieten in urine: Vaak een teken van een urineweginfectieNitrieten in urine: Vaak een teken van een urineweginfectieDe urine is een betrouwbare indicator voor de gezondheid van een persoon. Een urineonderzoek onthult bijvoorbeeld inform…
Stafylokokkeninfectie: Infectie met Staphylococcus-bacteriënStafylokokkeninfectie: Infectie met Staphylococcus-bacteriënEen stafylokok is een kogelronde etterverwekkende bacterie. Letterlijk vertaald betekent stafylokok ‘druifcoccus’. De st…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: ImagePixel/Shutterstock
 • Bel Marra Health. Why your urine smells like fish: Causes and remedies. https://www.belmarrahealth.com/urine-smells-like-fish-causes-remedies/ (ingezien op 23-11-2017)
 • Gezondheidsnet. Urine: wat zegt de geur? https://www.gezondheidsnet.nl/blaasontsteking/urine-wat-zegt-de-geur (ingezien op 24-11-2017)
 • Healthline. What Is a Bladder Infection? https://www.healthline.com/health/bladder-infection (ingezien op 9-5-2018)
 • Kokenmetkanker.blogspot.nl. De Geur van Asperge Urine Verklaard. http://kokenmetkanker.blogspot.nl/2008/05/de-geur-van-asperge-urine-verklaard.html (ingezien op 24-11-2017)
 • MedicineNet. Kidney Infection (Pyelonephritis) Symptoms, Signs, Causes, Treatment. https://www.medicinenet.com/kidney_infection/article.htm (ingezien op 9-5-2018)
 • New health Advisor. Why Does My Urine Smell Like Fish? http://www.newhealthadvisor.com/Why-Does-My-Urine-Smell-Like-Fish.html (ingezien op 23-11-2017)
 • Slingeland ziekenhuis. Urineweginfecties. https://urologie.slingeland.nl/kenniscentrum/ziekte-aandoening/blaas/urineweginfecties/22/23/147 (ingezien op 24-11-2017)
 • Trendydamsels. Urine smells like fish or fishy smelling urine-17 Causes, 4 Treatments. https://trendydamsels.com/urine-smells-like-fish-causes-treatments/ (ingezien op 9-5-2018)
 • Afbeelding bron 1: Andrey Popov/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 2: Tsester, Wikimedia Commons (CC0)
 • Afbeelding bron 3: Stevepb, Pixabay
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 16-05-2024
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 12
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.