Vaginale jeuk of jeukende vagina: oorzaken en symptomen

Vaginale jeuk of jeukende vagina: oorzaken en symptomen Vaginale jeuk is kriebel in de vagina en/of een branderig gevoel in de vagina. Vaginale jeuk of jeukende vagina is een veel voorkomende klacht. Jeuk of irritatie kan zich overal op het lichaam voordoen en plaatselijk of over grotere gebieden ongemak veroorzaken. Maar wanneer jeuk of een branderig gevoel voorkomt in een gevoelig gebied zoals de vagina, dan kan het bijzonder ongemakkelijk en vervelend zijn. Vaginale jeuk en irritatie of een branderig gevoel in de vagina heeft meestal een relatief onschuldige oorzaak. Vaginale jeuk kan echter ook wijzen op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) en in dat geval is het raadzaam je huisarts in te schakelen. Bij veel oorzaken van vaginale jeuk, een branderig gevoel in de vagina of irritatie in de vagina, helpt zelfzorg in combinatie met medische behandeling, indien nodig. Om vaginale jeuk te stoppen is goede hygiëne van belang, maar je kunt ook eenvoudige huismiddeltjes toepassen om tijdelijke verlichting van de klachten te krijgen.

Vaginale jeuk is een vervelende klacht / Bron: Istock.com/Attila BarabasVaginale jeuk is een vervelende klacht / Bron: Istock.com/Attila Barabas

Vaginale jeuk

Schimmel, soa's en irriterende stoffen

Hoewel vaginale jeuk het kenmerk is van schimmelinfecties en andere vaginale infecties (waaronder seksueel overdraagbare aandoeningen), heeft jeuk in de vagina en de vulva meerdere oorzaken. Vaginale jeuk kan ook ontstaan door chemische stoffen die irriteren en kunnen worden aangetroffen in wasmiddelen of zeep, vaginale douches en crèmes, toiletpapier, badproducten, producten voor vrouwelijke hygiëne en vaginale anticonceptiva (bijvoorbeeld NuvaRing®).

Overgang

Vrouwen in de overgang kunnen vaginale jeuk ervaren als gevolg van schommelingen in de oestrogeenspiegels. Naarmate de oestrogeenspiegels in de perimenopauze afnemen, wordt de vaginale wand dunner en droger en kan jeuk optreden.

Stress

Sommige studies hebben een verband aangetoond tussen psychologische stress en vaginale schimmelinfecties. Dit is waarschijnlijk te wijten aan het feit dat bekend is dat stress een negatief effect heeft op het immuunsysteem en mogelijk de kans op het krijgen van een schimmelinfectie bij vrouwen en mannen kan vergroten.

Onderzoek door een gynaecoloog bij vaginale jeuk / Bron: Doro Guzenda/Shutterstock.comOnderzoek door een gynaecoloog bij vaginale jeuk / Bron: Doro Guzenda/Shutterstock.com

Oorzaken van een jeukende vagina

Vaginale jeuk of een jeukende vagina is een ongemakkelijk en soms pijnlijk symptoom dat vaak optreedt als gevolg van irriterende stoffen, infecties of overgang. Het kan ook optreden als gevolg van bepaalde huidaandoeningen of seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's). In zeldzame gevallen kan vaginale jeuk ontstaan door stress of vaginakanker.

De meeste vormen van vaginale jeuk, zijn geen reden tot bezorgdheid. Je moet echter contact opnemen met je huisarts of gynaecoloog als de jeuk ernstig is of als je vermoedt dat er sprake is van een onderliggende aandoening. De arts kan de oorzaak van de vaginale jeuk vaststellen door middel van onderzoek en testen. Hij of zij kan ook geschikte behandelingen aanbevelen voor deze vervelende klacht.

Symptomen vaginale jeuk

Vaginale jeuk is een symptoom en géén aandoening. Jeuk in de vagina gaat vaak gepaard met andere klachten in de schaamstreek. De belangrijkste symptomen van vaginale jeuk zijn:

Jeukende vagina door infecties

Bacteriële vaginose

Bij bacteriële vaginose is er sprake van overgroei van normale bacteriën in de vagina, hetgeen bij een aantal vrouwen tot allerlei klachten en symptomen leidt. Veelvoorkomende symptomen zijn abnormale afscheiding en een vieze geur uit de vagina (een visachtige geur). Bacteriële vaginose is geen besmettelijke aandoening of soa, maar een infectie die wordt veroorzaakt door een verstoring van de zuurgraad in de vagina. Als gevolg van de verstoorde zuurgraad krijgen bepaalde bacteriën, die normaliter slechts in kleine aantallen in de vagina leven, de kans om zich sterk uit te breiden. Het vaginale evenwicht kan verstoord raken door bijvoorbeeld een nieuwe seksuele partner, het plaatsen van een spiraaltje, het gebruik van antibiotica, of door je vagina te wassen met zeep. Deze factoren vergoten de kans op het ontwikkelen van bacteriële vaginose. Daarnaast zijn factoren als leeftijd, afkomst en hormoonspiegels ook van invloed op de zuurgraad in de vagina.

Schimmelinfectie (vaginale candidiasis)

Ongeveer drie op de vier vrouwen ontwikkelt een schimmelinfectie ergens in hun leven. Schimmelinfecties kunnen optreden wanneer de gist, Candida albicans (een gistachtige schimmel die van nature aanwezig is in en op het menselijk lichaam), overmatig groeit in de vagina en vulva. Factoren die een infectie in de hand kunnen werken zijn zwangerschap, geslachtsgemeenschap, antibioticagebruik en een verzwakt immuunsysteem. Er ontstaat een toename van vaginale afscheiding, welke wit of gelig van kleur is, iets brokkelig en reukloos is. Het kan iets weg hebben van een kaasachtige afscheiding. Je kunt ook last krijgen van een branderig of jeukend gevoel in de vagina en de huid rond de vagina kan wat geïrriteerd zijn, wat zich uit in roodheid en (soms flinke) jeuk. Geslachtsgemeenschap kan bij een schimmelinfectie een pijnlijke ervaring zijn.

Liggen van de nieren en blaas / Bron: Nerthuz/Shutterstock.comLiggen van de nieren en blaas / Bron: Nerthuz/Shutterstock.com

Blaasontsteking

Blaasontsteking komt vaak voor, vooral bij vrouwen. Bij een blaasontsteking is het slijmvlies van de blaas ontstoken als gevolg van bacteriën, die zich normaal gesproken vooral ophouden in de endeldarm en rond de anus. Deze lastpakken kunnen op verschillende manieren in de plasbuis en de blaas komen, bijvoorbeeld als je je anus van achter naar voren afveegt na het poepen, en tijdens het vrijen. Van een blaasontsteking moet je vaak kleine beetjes plassen en daarnaast voelt het plassen vaak branderig aan. Ook kun je pijn voelen in je onderbuik en het kan voorkomen dat je bloed plast.

Vaginale jeuk door een soa

Seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) als chlamydia, genitale herpes, genitale wratten, trichomoniasis en gonorroe, kunnen bij een vrouw onder meer vaginale jeuk en irritatie veroorzaken.

Chlamydia

Chlamydia komt het vaakst voor. Bij de meerderheid van de vrouwen verloopt een infectie zonder symptomen. Meestal ontstaan klachten binnen één tot drie weken na besmetting met de bacterie. Klachten bij vrouwen zijn pijn of een branderig gevoel bij het plassen; vaginale afscheiding; tussentijdse bloedingen; pijn of bloedverlies tijdens of na seksuele gemeenschap; pijn in de onderbuik of juist rechtsboven in de buik.

Trichomoniasis

Trichomoniasis wordt veroorzaakt wordt door de parasiet Trichomonas vaginalis. Je krijgt het door onbeschermd seksueel contact, maar mogelijk ook door een gedeelde handdoek. Klachten ontstaan enkele dagen tot weken na besmetting. Vrouwen hebben vaak geen klachten. Als je wel last krijgt, dan bestaan de klachten vaak uit een ontstoken vagina, rode en geïrriteerde huid, het plassen kan pijnlijk en schuimend zijn.

Genitale herpes

Genitale herpes is één van de meest voorkomende soa's in Nederland. Vrouwen die genitale herpes hebben, hoeven geen symptomen te voelen. Het virus slaapt en wanneer het virus actief wordt, komt er pas een herpesuitbraak.

Genitale wratten

Genitale wratten zijn een heel besmettelijke soa Een virus is de boosdoener. Er ontstaan groepjes rozerode tot grijswitte wratten rond de vagina en je kunt ook last hebben van jeuk, pijn of een brandend gevoel.

Gonorroe

Gonorroe (druiper) is een soa die veroorzaakt door een bacterie, de neisseria gonorrohoeae ofwel gonokok. Vrouwen merken vaak weinig of niets van gonorroe. Zij kunnen last krijgen van branderig plassen en ruikende groen-gele afscheiding uit de vagina.

Jeukende vagina door hormonen

Hormonale schommelingen kunnen vaginale jeuk veroorzaken.

Overgang

Vaginale droogheid kan ook klachten als jeuk veroorzaken. Vaginale droogheid wordt vooral veroorzaakt door een afname van de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam. Tijdens de overgang daalt de oestrogeenproductie, hetgeen kan leiden tot jeuk en irritatie. Een geneesmiddel als Estradiol vult de hoeveelheid oestrogenen in het vaginaslijmvlies aan, wat een gunstige invloed heeft op de irritatie, pijn en jeukklachten in de vagina door een tekort aan oestrogeen. Een afname van de hoeveelheid oestrogeen in het lichaam, kan ook optreden tijdens de menstruele cyclus en tijdens een periode borstvoeding geven.

Borstvoeding

Een jeukende vagina kan soms het gevolg zijn van te lage oestrogeenspiegels hetgeen optreedt tijdens het geven van borstvoeding.

Vaginale jeuk tijdens zwangerschap / Bron: Zerocool, PixabayVaginale jeuk tijdens zwangerschap / Bron: Zerocool, Pixabay

Zwangerschap

Een van de redenen waarom je last kunt krijgen van vaginale jeuk tijdens de zwangerschap, is dat je lichaam dan meer vocht nodig heeft. Hierdoor kunnen de vaginale weefsels droger zijn dan normaal. Dit kan leiden tot jeuk en zelfs pijn en als je krabt, wordt het erger. Een andere oorzaak is overmatig zweet dat zich kan verzamelen in de spleten rond de vulva, plooien van de benen en toegang tot de vagina. Warme vochtige gebieden kunnen gemakkelijk geïrriteerd raken en jeuk veroorzaken. Bepaalde producten die je normaal dagelijks gebruikt, kunnen het vaginale gebied tijdens de zwangerschap verstoren. Producten zoals zeep met parfums, wasverzachter, wasmiddel, condooms en vaginale douches zijn vaak irriterend voor de vagina tijdens de zwangerschap, omdat het weefsel gevoeliger is. Enkele andere oorzaken van vaginale jeuk tijdens de zwangerschap zijn de volgende:
 • bacteriële vaginose
 • vaginale schimmelinfectie
 • seksueel overdraagbare aandoeningen
 • urineweginfectie

Irriterende stoffen

Crèmes, intiemsprays en wasmiddel

Bepaalde chemische stoffen die je aantreft in crèmes, shampoos, zaaddodende middelen, glijmiddelen, intiemsprays, condooms, wasmiddel, zeep, geparfumeerd wc-papier en wasverzachter, kunnen de vagina irriteren en jeuk veroorzaken. Sommige vrouwen hebben mogelijk een allergische reactie op latexcondooms, wat kan resulteren in vaginale jeuk of irritatie. Het is verstandig om één keer per dag de vagina te wassen met lauw water, gebruik daarbij geen zeep. Zeep is slecht voor de vagina. In de vagina wordt een melkzuur aangemaakt, wat beschermt tegen alle mogelijke invloeden van buitenaf. Deze balans kan echter verstoord raken door bijvoorbeeld je vagina te wassen met gewone zeep. Deze heeft een pH van 7 en als je hiermee je vagina reinigt, verstoor je de zuurgraad. Niet doen dus.

Kokosolie / Bron: Phu Thinh Co, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Kokosolie / Bron: Phu Thinh Co, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Glijmiddel en condooms

Als je onlangs een nieuw smeermiddel hebt geprobeerd met je partner of als je niet genoeg glijmiddel hebt gebruikt (in geval van een droge vagina), kan dit vaginale jeuk en ongemak veroorzaken. Veel glijmiddelen bevatten alcohol, wat erg irriterend kan zijn voor de vagina en sommige mensen kunnen allergisch zijn voor iets dat ze gebruiken, inclusief latex, dat voorkomt in de meeste soorten condooms. Geslachtsgemeenschap terwijl de vagina niet vochtig genoeg is, kan wrijving veroorzaken met jeuk en pijn tot gevolg. Als je geen condooms gebruikt, kun je kokosolie als natuurlijk glijmiddel gebruiken. Houd er rekening mee dat olie de kwaliteit van latex vermindert en het risico op gescheurde condooms vergroot. Als je condooms gebruikt, kies dan voor een glijmiddel op waterbasis dat geurvrij is om het genot te vergroten. Overweeg polyisopreen (latexvrije) condooms als je een latexallergie hebt.

Huidaandoeningen

Sommige huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis, kunnen roodheid en jeuk in het genitale gebied veroorzaken.

Eczeem

Eczeem is een uitslag die voornamelijk voorkomt bij mensen met astma of allergieën. Bij sommige vrouwen met eczeem kan het zich naar de vagina verspreiden.

Psoriasis

Psoriasis is een niet-besmettelijke huidaandoening, waarbij rode en schilferende plekken op de voorgrond staan. Deze plekken kunnen verspreid over het hele lichaam voorkomen, zo ook rond de vagina. De precieze oorzaak van psoriasis is niet bekend.

Lichen sclerosus

Lichen sclerosus is een chronische huidafwijking, die zich meestal voordoet op de schaamlippen, de ingang van de vagina, de anus, de eikel of de voorhuid. Je krijgt last van jeuk, het voelt vast en strak aan en er verschijnen witte plekjes.

Vaginale jeuk door stress / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.comVaginale jeuk door stress / Bron: Ruigsantos/Shutterstock.com

Inwendige jeuk door stress

Lichamelijke en emotionele stress kan inwendige jeuk, vaginale jeuk en irritatie veroorzaken, hoewel dit niet erg gebruikelijk is. Het kan voorkomen wanneer stress je immuunsysteem verzwakt, waardoor je meer vatbaar wordt voor infecties die jeuk veroorzaken.

Jeuk in de vagina door kanker

Vaginakanker

In zeldzame gevallen kan vaginale jeuk een symptoom zijn van vaginakanker. In een vroeg stadium hoeft vaginakanker geen tekenen en symptomen te veroorzaken. Naarmate het ziekteproces vordert, kan vaginakanker klachten en symptomen veroorzaken zoals:

Baarmoederhalskanker / Bron: Designua/Shutterstock.comBaarmoederhalskanker / Bron: Designua/Shutterstock.com

Baarmoederhalskanker

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die voorkomt in de cellen van de baarmoederhals, het onderste deel van de baarmoeder dat aansluit op de vagina. Verschillende stammen van het humaan papillomavirus (HPV), een seksueel overdraagbare aandoening, spelen een rol bij het veroorzaken van de meeste gevallen van baarmoederhalskanker. In een vroeg stadium veroorzaakt baarmoederhalskanker over het algemeen geen tekenen of symptomen. Symptomen van meer gevorderde baarmoederhalskanker zijn onder andere:
 • vaginale bloeding na geslachtsgemeenschap, tussen menstruatie of na de menopauze
 • waterige, bloederige vaginale afscheiding die zwaar kan zijn en een vieze geur kan hebben
 • bekkenpijn of pijn tijdens geslachtsgemeenschap

Huisarts raadplegen bij vaginale jeuk of een branderig gevoel

Bij aanhoudende vaginale jeuk, doe je er verstandig aan om naar de huisarts te gaan. De huisarts kan je allerlei gerichte vragen stellen (het afnemen van een anamnese), een lichamelijk onderzoek verrichten en zo nodig een uitstrijkje maken wat in het laboratorium onderzocht kan worden. De huisarts kan beoordelen wat de vaginale jeuk veroorzaakt en wat je er het beste aan kunt doen.

Speculum of eendenbek / Bron: Saltanat, Wikimedia Commons (Publiek domein)Speculum of eendenbek / Bron: Saltanat, Wikimedia Commons (Publiek domein)

Onderzoek en diagnose

Je huisarts zal allerlei vragen stellen over de aard, ernst, mate en frequentie van je klachten. De arts kan tevens vragen stellen over je seksleven; met wie ben je de laatste tijd naar bed geweest en deed je dat veilig. De arts zal waarschijnlijk ook een bekkenonderzoek uitvoeren. Tijdens een bekkenonderzoek zal de arts de vulva visueel inspecteren en een speculum gebruiken om in de vagina te kijken. De arts kan op je buik drukken terwijl hij een gehandschoende vinger in je vagina steekt. Hierdoor kunnen de voortplantingsorganen gecontroleerd worden op afwijkingen. De arts kan ook een stukje huidweefsel van de vulva wegnemen of een monster nemen van je afscheiding voor verder onderzoek. De arts kan ook bloedonderzoek en urineonderzoek uitvoeren.

Medische behandeling van vaginale jeuk

Zodra de arts de onderliggende oorzaak van je vaginale jeuk heeft gevonden, zal er een behandeling voorgesteld worden. De specifieke behandeling is afhankelijk van de specifieke aandoening die het probleem veroorzaakt:
 • Vaginale schimmelinfecties worden behandeld met antischimmelmiddelen. Deze zijn er in verschillende vormen, waaronder crèmes, zalven of pillen. Ze zijn verkrijgbaar op recept of zonder recept.
 • Bacteriële vaginose wordt vaak met antibiotica. Deze kunnen worden toegediend als pillen die je oraal inneemt of als crèmes die je in je vagina inbrengt.
 • Soa's worden behandeld behandeld met antibiotica, antivirale middelen of antiparasitaire middelen.
 • Overgangsgerelateerde jeuk kan worden behandeld met oestrogeen crème, tabletten of een vaginale ring.

Yoghurt met actieve culturen / Bron: Rainer Zenz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)Yoghurt met actieve culturen / Bron: Rainer Zenz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)

Tips bij een jeukende vagina

Je kunt de meeste oorzaken van vaginale jeuk voorkomen door goede hygiëne te betrachten en bepaalde leefstijlgewoonten. Er zijn verschillende stappen die je thuis kunt ondernemen om vaginale irritatie en infectie te voorkomen:
 • Vagina wassen met lauw water en gebruik geen gewone zeep want dat verstoort de zuurgraad.
 • Vermijd geurende zepen, lotions en bubbelbaden.
 • Vermijd het gebruik van producten voor vrouwelijke hygiëne, zoals vaginale sprays en douches.
 • Direct omkleden bij natte of vochtige kleding direct na het zwemmen of sporten.
 • Draag katoenen ondergoed en verwissel je ondergoed elke dag.
 • Eet yoghurt met actieve culturen om de kans op het krijgen van schimmelinfecties te verkleinen.
 • Gebruik condooms tijdens geslachtsgemeenschap.
 • Veeg altijd je billen van voor naar achter na het poepen.

Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)Troebele appelazijn / Bron: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)

Zelfzorgmaatregelen bij jeukende vagina

Appelazijn

Appelazijn is een goede remedie tegen vaginale jeuk vanwege de antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen. Het helpt ook om de natuurlijke pH-balans van je vagina te herstellen. Voeg 2 eetlepels troebele, ongefilterde appelazijn toe aan een glas warm water. Gebruik deze oplossing om je vagina tweemaal daags gedurende een paar dagen te wassen. Voeg ook 1 eetlepel troebele, ongefilterde appelazijn en 1 theelepel rauwe honing toe aan een glas warm water en drink het twee keer per dag.

Koud kompres

Gebruik een koud kompres om onmiddellijke verlichting te krijgen van vaginale jeuk. Het zal helpen het gebied te verdoven en jeuk en ontsteking te verminderen. Je kunt het vaginale gebied ook een paar keer per dag spoelen met koud water.

Zoutwaterbad

Genieten van een zoutwaterbad kan ook vaginale jeuk verlichten. Zout remt de groei van de microben die infectie veroorzaken en vermindert op zijn beurt jeuk en andere ongemakken. Voeg 1 eetlepel zout toe aan een glas water en gebruik het om je vagina te wassen wanneer je jeuk voelt. Dit geeft je onmiddellijke verlichting. Of vul je badkuip met warm water en voeg er een halve kop zout aan toe. Ga zitten in het water in een gehurkte positie gedurende 10 tot 15 minuten. Herhaal 2 of 3 keer per dag gedurende enkele dagen voor het beste resultaat. Gebruik geen zoutremedies als je (open) wondjes hebt.

Knoflook / Bron: Istock.com/MallivanKnoflook / Bron: Istock.com/Mallivan

Knoflook

Knoflook bevat zowel antibacteriële als antibiotische eigenschappen die bacteriën en gisten kunnen doden. Het verbetert ook het immuunsysteem en helpt het lichaam infecties te bestrijden. Verdun een paar druppels knoflookolie met 1 theelepel vitamine E-olie en breng het op het aangetaste gebied aan. Wacht 10 minuten en spoel vervolgens af met lauw water. Gebruik deze remedie twee keer per dag gedurende een paar weken. Eet ook dagelijks 3 teentjes rauwe knoflook. Als alternatief kun je ook knoflooksupplementen nemen.

Yoghurt

Gewone, ongezoete yoghurt met actieve culturen is een andere goede remedie om jeuk en branderigheid in en rond je vagina te stoppen. De actieve culturen kunnen de verspreiding van de infectie in het lichaam tegengaan. Het helpt ook om gist en slechte bacteriën in de vagina te doden en de groei van goede bacteriën te bevorderen. Dompel een tampon in yoghurt en plaats deze gedurende twee uur in de vagina. Doe dit tweemaal daags tot je verlichting van de klachten ervaart. Eet ook elke dag een paar kopjes ongezoete yoghurt.

Prognose

Vaginale jeuk die geen symptoom is van een onderliggende ziekte wordt meestal gemakkelijk behandeld met bovenvermelde zelfzorgmaatregelen. Jeuk en andere symptomen kunnen meestal binnen enkele weken na de diagnose worden verlicht.

Lees verder

© 2013 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
De vaginale douche, gezond of ongezond?De vaginale douche, gezond of ongezond?Veel vrouwen gebruiken de vaginale douche voor intieme hygiëne. Hoe belangrijk is het nemen van een vaginale douche en i…
Jeuk in schaamstreek bij de vrouw: vulvovaginitisJeuk in schaamstreek bij de vrouw: vulvovaginitisHet is heel gênant als je last hebt van jeuk in de schaamstreek. Het geeft naast jeuk ook irritatie en een branderig gev…
Is gardnerella een soa? - Bacteriële vaginoseIs gardnerella een soa? - Bacteriële vaginoseGardnerella, ook wel bacteriële vaginose, wordt vaak een soa's'genoemd, maar dat is het zeker niet. Gardnerellais een in…
Vaginale schimmelinfectieVaginale schimmelinfectieEen vaginale schimmelinfectie wordt ook wel een candida infectie genoemd. Er leven schimmels en bacteriën in de vagina,…

Jeuk aan de voet: is het voetschimmel?Jeuk aan de voet: is het voetschimmel?Jeuk aan een of beide voeten is vervelend, zeker omdat het moeilijk is om er vanaf te komen. Wil je weten wat je er ande…
Pijn aan alvleesklier of pancreas: oorzaken, symptomen, tipsPijn aan alvleesklier of pancreas: oorzaken, symptomen, tipsHeb je last van een zeurende, trekkende pijn in de bovenbuik, die soms overgaat naar de linkerzij? Dan kan een probleem…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: istock.com/Attila Barabas
 • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
 • Cleveland Clinic. Vulvitis: Outlook / Prognosis. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/15175-vulvitis/outlook--prognosis (ingezien op 2-9-2018)
 • Healthline. What Causes Vaginal Itching? https://www.healthline.com/symptom/vaginal-itching (ingezien op 5-5-2018)
 • Mayo Clinic. Cervical cancer: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cervical-cancer/symptoms-causes/syc-20352501 (ingezien op 6-5-2018)
 • Mayo Clinic. Vaginal cancer: Symptoms & causes. https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/vaginal-cancer/symptoms-causes/syc-20352447 (ingezien op 6-5-2018)
 • Medical News Today. What causes vaginal itching? https://www.medicalnewstoday.com/articles/316595.php (ingezien op 5-1-2018)
 • MedicineNet. Vaginal Itching: Symptoms & Signs. https://www.medicinenet.com/vaginal_itching/symptoms.htm (ingezien op 5-5-2018)
 • Newkidscenter. Why Does Your Vagina Itch in Pregnancy? How to Cope? http://www.newkidscenter.com/Vaginal-Itch-During-Pregnancy.html (ingezien op 6-5-2018)
 • Prevention. 5 Common Reasons For Vaginal Itching Other Than A Yeast Infection—And 5 Products That Help. https://www.prevention.com/health/5-common-reasons-for-vaginal-itching (ingezien op 6-5-2018)
 • Top10homeremedies. Home Remedies for Vaginal Itching and Burning. https://www.top10homeremedies.com/home-remedies/home-remedies-for-vaginal-itching-and-burning.html (ingezien op 6-5-2018)
 • Afbeelding bron 1: Istock.com/Attila Barabas
 • Afbeelding bron 2: Doro Guzenda/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 3: Istock.com/Wavebreakmedia
 • Afbeelding bron 4: Nerthuz/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 5: Zerocool, Pixabay
 • Afbeelding bron 6: Phu Thinh Co, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 7: Ruigsantos/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 8: Designua/Shutterstock.com
 • Afbeelding bron 9: Saltanat, Wikimedia Commons (Publiek domein)
 • Afbeelding bron 10: Rainer Zenz, Wikimedia Commons (CC BY-SA-3.0)
 • Afbeelding bron 11: Veganbaking.net, Wikimedia Commons (CC BY-SA-2.0)
 • Afbeelding bron 12: Istock.com/Mallivan
Reacties

Anoniem, 12-12-2016
Ik ben zelf nog maar 13 jaar oud en ik heb al een paar dagen last van jeuk en een branderig gevoel. Ik ben nog niet in aanraking geweest met een jongen dus het kan ook geen overdraagbare ziekte zijn. Kan iemand mij vertellen wat ik moet doen? Reactie infoteur, 12-12-2016
Vaginale jeuk komt vaak voor. De meest voorkomende oorzaken van jeuk aan de vagina zijn een schimmelinfectie, huidirritatie en eczeem. Warmte, urine, stress en wrijving verergeren de klachten. U kunt het beste een afspraak maken met de huisarts, zodat deze kan bekijken wat er aan de hand is. Op basis daarvan kan bepaald worden wat de beste aanpak is. De klachten van een vaginale schommelinfectie kunnen vanzelf overgaan. Bij veel klachten kan uw huisarts medicijnen voorschrijven.

Arielle, 31-10-2016
Ja echt handige tips maar… Ik ben nonog maar 13 en verga van de jeuk krab zo min mogelijk kan dit of klopt het niet?

Ps. Ik ben nog niet ongesteld geweest Reactie infoteur, 14-11-2016
Als je verder geen last hebt van overmatige, sterk ruikende afscheiding, kan het een Candida infectie zijn. de huisarts kan vaststellen wat er aan de hand is en welke behandeling op zijn plaats is.

Djemi, 23-10-2016
Hoi ik heb pijn en jeuk rond mijn vagina en als ik mijn benen open doe stinkt het. Hoe oud ben je meestal als dit gebeurt? Reactie infoteur, 24-10-2016
Elke vagina heeft een unieke geur en kan wat zurig ruiken. Dit is volkomen normaal. Wanneer de geur sterker en onaangenaam wordt en gepaard gaat met klachten als jeuk en pijn, is er vaak iets aan de hand. Zo kan bijvoorbeeld bacteriële vaginose gepaard gaan met een onaangename (vis)geur, grijs gekleurde afscheiding, branderigheid en jeuk. U kunt het beste een afspraak maken met uw huisarts.

Anoniem, 08-05-2016
Ik heb enorme last van jeuk rond mijn vagina. Het gaat niet weg, koude doekjes en water helpen niet. Wat kan ik doen? Reactie infoteur, 15-08-2016
Vaginale jeuk komt vaak voor. De meest voorkomende oorzaken van jeuk aan de vagina zijn: candidiasis (een schimmelinfectie die veroorzaakt wordt door gistachtige schimmels), huidirritatie, eczeem, lichen sclerosis en psoriasis. Warmte, ontlasting, urine, stress en wrijving verergeren de klacht. U kunt het beste een afspraak maken met de huisarts, zodat deze kan bekijken wat er aan de hand is. Op basis daarvan kan bepaald worden wat de beste aanpak is.

Lilly, 14-04-2016
Ik heb sinds ik een spiraaltje heb (de koperspiraal) meestal een aantal dagen voor mijn menstruatie last van jeuk en een branderig gevoel. Ook heb ik dan meer afscheiding en is het wat brokkelig. Kan dit een gevolg zijn van het spiraaltje? Reactie infoteur, 30-04-2016
Bij de aanwezigheid van een koperspiraaltje duurt de menstruatie vaak zo'n 1 tot 2 dagen langer en is er iets meer bloedverlies dan zonder spiraaltje. Soms kan de menstruatie ook iets pijnlijker zijn doordat het meer krampen geeft. Vertrouwt u het niet helemaal? Raadpleeg dan uw huisarts.

Nies, 16-07-2015
Hallo, kan dit ook invloed hebben op je menstruatie? Reactie infoteur, 29-07-2015
Er zijn allerlei factoren die de menstruatie kunnen beïnvloeden. Zie o.a.: http://goo.gl/Mw5lKI

Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 12-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 23
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.