De vaginale douche, gezond of ongezond?

De vaginale douche, gezond of ongezond? Veel vrouwen gebruiken de vaginale douche voor intieme hygiëne. Hoe belangrijk is het nemen van een vaginale douche en is het wel gezond?

De gezondheid van de vagina

Bij een gezonde vagina hoort een goede hygiëne. Je dagelijks wassen met water is belangrijk om vieze geurtjes te voorkomen en om de PH-waarde (de zuurgraad) van de huid in conditie te houden. Bovendien is het belangrijk om eventuele afscheiding of menstruatiebloed goed weg te wassen van de buitenkant van de vagina. Wanneer een vrouw zich niet dagelijks wast en niet dagelijks haar ondergoed verwisselt, dan zal dit nare geurtjes geven en men kan bovendien last krijgen van jeuk en irritatie van de huid rond en in de vagina. Van binnen is de vagina in principe zelfreinigend. Resten bloed en slijm worden vanzelf naar buiten gewerkt. De vagina houdt zich zogezegd vanzelf schoon.

De vaginale douche

Veel vrouwen vinden het fijn om extra hygiëne toe te passen door het nemen van een vaginale douche. Bijvoorbeeld na de sex of wanneer ze last hebben van irritatie. Een vaginale douche houdt in dat de vagina van binnen wordt gespoeld door middel van water of een emulsie die bij de drogist verkrijgbaar is. Bioclin Multi-gyn, Kruitvat en Etos hebben een vaginale douche in het assortiment. De vloeistof wordt door middel van een canule de vagina ingespoten waardoor de binnenkant van de vagina wordt schoongespoeld. De vloeistoffen hebben een reinigende werking en zorgen dat de PH-waarde van de vagina wordt hersteld.

Waarom een vaginale douche gebruiken

De PH-waarde van de vagina kan door diverse factoren worden verstoord. Bijvoorbeeld stress, sex, hormoonschommelingen of het gebruik van zeep. De verstoring van de PH-waarde van de vagina kun je merken door een branderig gevoel of jeuk. Soms is er ook een witte of witgelige afscheiding te zien. Ook ben je bij een verstoorde PH-waarde vatbaarder voor schimmelinfecties (candida albicans). Vrouwen die regelmatig schimmelinfecties van de vagina hebben, kunnen baat hebben bij regelmatig gebruik van de vaginale douche.

Kun je ook een vaginale douche nemen zonder een speciale vloeistof?

Je kunt ook zonder gebruik van een in de winkel gekochte vloeistof de vaginale douche nemen. Wanneer je de in de winkel gekochte vaginale douche hebt gebruikt, dan kun je de canule ook goed reinigen en de volgende keren spoelen met gewoon warm water. Je kunt ook met behulp van de douchekop en je vingers de vagina van binnen wassen.

Is een vaginale douche wel gezond?

De vaginale douche kan voor de ene vrouw een oplossing zijn voor steeds terugkerende schimmelinfecties (candida albicans). Voor de andere vrouw kan gelden dat zij juist van de producten die gebruikt worden voor de vaginale douche jeuk en irritatie krijgt. Ieder vrouwelijk lichaam is anders en reageert anders op invloeden van buitenaf. Wanneer je gevoelig bent voor de vloeistoffen die in de winkel verkocht worden om een vaginale douche te nemen, dan kan het misschien wel goed gaan als je alleen met water doucht. Voor het gebruik van vaginale douches geldt wel: hou het aantal keer beperkt. Eens per maand of eens per twee weken is voldoende. Als je vaker een vaginale douche gebruikt, dan kan dit juist de PH-balans verstoren. Daarnaast is het belangrijk de vagina nooit met zeep of douchegel te wassen of te spoelen. Zeep verstoort de PH-waarde van de vagina en zal juist jeuk en irritatie geven.
De vaginale douche is zeker niet niet ongezond, maar wanneer je merkt dat je er juist wel irritatie van krijgt, dan is het voor jou af te raden de vaginale douche te gebruiken.
© 2009 - 2024 Ceetee, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingVaginale schimmelinfectie - Symptomen en behandelingEen vaginale schimmelinfectie oftewel candida is een schimmelinfectie in de vagina. Er leven van nature verschillende so…
Vaginale schimmelinfectie (Candidiasis)Jeuk in en rond de vagina, pijn bij plassen en meer afscheiding dan normaal? Grote kans dat er sprake is van een vaginal…
Witte vloed bij zwanger, overgang en voorkomenWitte vloed bij zwanger, overgang en voorkomenWitte vloed is een natuurlijke afscheiding van de vagina. In de volksmond wordt witte vloed wel eens aangeduid als een s…
Jeuk in schaamstreek bij de vrouw: vulvovaginitisJeuk in schaamstreek bij de vrouw: vulvovaginitisHet is heel gênant als je last hebt van jeuk in de schaamstreek. Het geeft naast jeuk ook irritatie en een branderig gev…

Overgeven- wat gebeurt er dan preciesOvergeven- wat gebeurt er dan preciesOvergeven, wat gebeurt er dan precies? Veel mensen geven wel over, maar weten niet precies wat het betekent. Er zijn bov…
Informatie over bio-identieke hormonen voor vrouwenInformatie over bio-identieke hormonen voor vrouwenVrouwen met (ernstige) overgangsklachten kunnen ervoor kiezen om bio-identieke hormonen te gebruiken. De hormonen zouden…
Ceetee (242 artikelen)
Laatste update: 12-12-2009
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Diversen
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.