Jeuk in schaamstreek bij de vrouw: vulvovaginitis
Het is heel gênant als je last hebt van jeuk in de schaamstreek. Het geeft naast jeuk ook irritatie en een branderig gevoel, wat zelfs pijnlijk kan zijn. Vaak is er sprake van een verhoogde vaginale afscheiding waarbij de kleur en geur is veranderd. Vaginale jeuk kan verschillende oorzaken hebben, zoals teveel gebruik van zeep, dragen van te strakke kleding of een SOA. Dit kan leiden tot een ontsteking van de vagina. Wat zijn de meest voorkomende oorzaken van jeuk in de schaamstreek en hoe kan dit worden behandeld?
Klachten
Veel vrouwen hebben er wel eens last van: jeuk in de schaamstreek. Ze hebben last van uitwendige jeuk, irritatie, branderig gevoel en dit kan pijn doen. De meest voorkomende klachten zijn jeuk rond de uitgang van de vagina en jeuk aan de schaamlippen. Het kan zo geïrriteerd raken dat de buitenkant er rood en opgezwollen uitziet. Door de jeuk kan de nachtrust verstoord raken. Jeuk in de schaamstreek kan vele oorzaken hebben, zoals het gebruik van zeep, dragen van te strakke kleding of een infectie.
Vaginitis
Vaginitis is een infectie waarbij er sprake is van een abnormale vaginale afscheiding. Normale afscheiding heeft een witte kleur en geurloos. Bij een bacteriële infectie kan de kleur grijsachtig zijn, met pus en een vieze geur geven. Naast een branderig gevoel en pijn, kan er soms sprake zijn van een klein beetje bloedverlies. De diagnose wordt gesteld aan de hand van microscopisch onderzoek van de afscheiding. De arts zal je een kuur voorschrijven ter behandeling.
Bacteriële infectie
Meestal is er sprake van een verandering van de vaginale flora, waarbij er een overgroei staat van bepaalde bacteriën. De vaginale flora wordt in stand gehouden door hormonen en bacteriën. Dit evenwicht kan verstoord raken, waardoor er een overgroei van bacteriën kan ontstaan. De bacteriën worden in dat geval ziekteverwekkend. De pH waarde in de vagina dat van nature een waarde heeft tussen de 3,8 en 4,2 raakt verstoord. Vrouwen kunnen ook een bacteriële infectie oplopen door seksueel contact of door slechte hygiëne.
Overgang
Een vrouw die de overgang heeft gehad, zal minder van het vrouwelijke hormoon oestrogenen produceren. Dit zorgt ervoor dat de vaginawand wat dunner, minder elastisch en droger wordt. Door de droogheid kan er jeuk ontstaan. Hierdoor neemt de gevoeligheid voor infecties toe en is de kans op een ontsteking groter. Ook kan het pijn en irritaties geven tijdens het vrijen. Vrouwen kunnen hierdoor minder behoefte aan vrijen krijgen, terwijl vrijen juist goed is tegen de droogheid.
Candida vaginitis
Bij deze aandoening is er sprake van een vaginale infectie met een Candida soort, dat is een schimmelinfectie. Meestal gaat het om de Candida albicans. Het kan veroorzaakt worden door het gebruik van antibiotica, te strak zittend ondergoed, suikerziekte of door een zwangerschap. Meestal komt het voor bij vrouwen in de vruchtbare periode. De diagnose wordt gesteld door microscopisch onderzoek. Er wordt geadviseerd om loszittende katoenen kleding te dragen zodat de vagina een zo droog mogelijke omgeving heeft. Soms worden er medicijnen voorgeschreven.
Behandeling
Het is het beste om de vagina zo schoon mogelijk te houden. Dat betekent dat zeep en andere middelen vermeden moeten worden, hoe vreemd het misschien ook lijkt. Zeep kan de vagina juist irriteren en het natuurlijk evenwicht verstoren. Pas daarom ook op met badschuim als je in bad gaat. Ook het gebruik van wasmiddelen, wasverzachters, kleurstoffen in kleding of inlegkruisjes kunnen leiden tot irritaties. Probeer dit te vermijden als dit klachten geeft. Koele baden kunnen jeuk en pijn verzachten. Soms zijn er medicijnen nodig om de ontsteking aan te pakken.
Jeuk door een SOA
De jeukklachten kunnen ook ontstaan als gevolg van een SOA (seksueel overdraagbare aandoening). Naast jeuk kunnen er ook klachten ontstaan zoals een branderig gevoel, een abnormale afscheiding en pijn bij het plassen. De meest voorkomende SOA’s zijn: gonorroe, HIV, chlamydia, herpes, syfilis en genitale wratten. Wanneer je het vermoeden hebt een SOA te hebben, raadpleeg dan een huisarts. Probeer een geslachtsziekte te voorkomen door veilig te vrijen.
Lees verder