Bloedverlies tussen de menstruaties

Bloedverlies tussen de menstruaties Bij bloedverlies tussen de menstruaties door is er nog wel sprake van een normale cyclus, maar er treedt tussentijds bloedverlies op. Dit kan diverse oorzaken hebben zoals het gebruik van de pil, vleesbomen, contactbloedingen of een ontsteking. Mocht je last hebben van tussentijds bloedverlies is het verstandig om een kalender bij te houden wanneer je precies bloedverlies hebt. Wanneer moet je naar de huisarts en welke behandelmogelijkheden zijn er?

Wat het is

Tussentijds bloedverlies is te verdelen in verschillende vormen. Er zijn vormen van onregelmatig bloedverlies zonder dat er nog een patroon te herkennen is. Maar er zijn ook vormen van bloedverlies waarbij er sprake is van onregelmatig bloedverlies, maar waarbij er nog wel een normaal menstruatiepatroon herkenbaar blijft.

Oorzaken

Soms is de oorzaak duidelijk, zoals bloedverlies na het vrijen. In dit geval is er sprake van een contactbloeding. Tussentijds bloedverlies komt soms ook wel voor bij gebruik van de pil of van het spiraaltje. Ook kan de bloeding het gevolg zijn van een afwijking van de baarmoedermond. Het slijmvlies van de baarmoeder(mond) kan ontstoken raken. Dit slijmvlies is erg dun en daarom erg kwetsbaar. De baarmoeder zelf kan ook ontstoken raken. Verder kunnen er poliepen, vleesbomen of andere gezwellen ontstaan in de baarmoeder wat kan leiden tot tussentijds bloedverlies. Meestal is de oorzaak onschuldig.

Vleesbomen

Een vleesboom is een goedaardig gezwel aan de binnenzijde van de baarmoeder in de spierwand. Ongeveer de helft van de vrouwen ontwikkelen tijdens de vruchtbare periode in hun leven één of meerdere vleesbomen. Normaal gesproken kan dit geen kwaad, tenzij de vleesboom erg groot wordt. Daardoor kan de baarmoeder niet meer goed samentrekken en dat kan leiden tot een heftig bloedverlies. Vleesbomen kunnen ook doorbloedingproblemen in de baarmoederwand en het slijmvlies veroorzaken. Dit kan leiden tot onregelmatig bloedverlies.

Poliepen

Een poliep is een onschuldig gezwel dat aan de binnenkant van de baarmoeder kan ontstaan. Meestal is het een bolvormige woekering dat met een steeltje vast zit. Het lijkt soms op een paddenstoel. Ze verschillen in grootte en ze kunnen wel enkele centimeters groot worden. Er kunnen meerdere poliepen ontstaan, maar meestal blijft het beperkt tot één. Meestal komen ze voor bij vrouwen in de vruchtbare periode. Na de menopauze wordt het zelden gezien.

Baarmoederhalskanker

Meestal zijn poliepen en vleesbomen onschuldig, maar het kan dezelfde symptomen geven als baarmoederhalskanker. In een klein aantal gevallen kunnen goedaardige gezwellen kwaadaardig worden. Het daarom ook belangrijk om baarmoederhalskanker tijdig op te sporen. Doe daarom mee met het bevolkingsonderzoek voor het maken van een uitstrijkje als je een oproep krijgt.

Wat kun je zelf doen?

Als je last hebt van tussentijds bloedverlies, houd dan een soort van menstruatiekalender bij. Houd precies bij op welke dagen je bloedverlies hebt en geef ook aan hoe hevig het is. Dit kan je later helpen om te bepalen of er een bepaald patroon in zit. Blijf er niet te lang mee rondlopen en raadpleeg tijdig een huisarts.

Naar de dokter

Aan de hand van je menstruatiekalender, wat je de huisarts precies vertelt en zijn bevindingen van het onderzoek, kan er een diagnose worden gesteld. Soms is er een inwendig onderzoek nodig om te bepalen of er een vleesboom of een andere afwijking is. Tijdens dit onderzoek wordt de baarmoedermond bekeken en er wordt eventueel een uitstrijkje gemaakt of een kweek gemaakt.

Naar de specialist

Als de oorzaak van het bloedverlies onduidelijk blijft, zal je huisarts je doorverwijzen naar een gynaecoloog voor verder onderzoek. Hij zal ook een uitstrijkje maken en een echoscopie verrichten. Op deze wijze kan er bekeken worden via geluidsgolven of er structuren in de baarmoeder aanwezig zijn zoals vleesbomen, poliepen of andere afwijkingen. Soms wordt er een hysteroscopie verricht. Hierbij wordt er via een flexibel buisje binnen in de baarmoeder gekeken. Aan de hand van de diagnose wordt een behandeling bepaald. Bij een afwijking in het slijmvlies van de baarmoeder wordt er wel een curettage uitgevoerd. Dit houdt in dat het slijmvlies wordt verwijderd doordat het wordt weggekrabt. In geval van kanker wordt (een deel) van de baarmoeder(mond) verwijderd. Wanneer de kanker te ver is doorgegroeid, dan moeten de gehele baarmoeder en eierstokken worden verwijderd. Als er na deze onderzoeken nog geen afwijking is gevonden, wordt de pil vaak voorgeschreven. Soms wordt er voor het inbrengen van een hormonenspiraal gekozen, omdat deze minder hormonen afgeven dan de pil. Deze geeft alleen een klein beetje hormonen af in de baarmoeder.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Bloedverlies tussen twee menstruatiesBloedverlies tussen twee menstruatiesBloedverlies tussen twee menstruaties kan diverse oorzaken hebben. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van vleesbomen of afw…
Poliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderenPoliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderenWat zijn poliepen in de baarmoeder en hoe worden poliepen behandeld? Een poliep is een in bijna alle gevallen goedaardig…
Abnormaal bloedverlies door een poliep in de baarmoederAbnormaal bloedverlies door een poliep in de baarmoederEen poliep is in verreweg de meeste gevallen een onschuldig gezwelletje dat bestaat uit slijmvliesweefsel. Het kan ontst…
Bloedverlies na de overgangBloedverlies na de overgangDe gemiddelde leeftijd dat een vrouw in de overgang komt ligt tussen de vijfenveertig en vijfenvijftig jaar. Op het mome…

Heupgewricht vervanging op jongere leeftijdDe meeste heupgewricht vervanging gebeurt bij mensen die al wat ouder zijn. Daardoor zijn de gedragslijnen, die aangegev…
Oplossing voor rusteloze benenOplossing voor rusteloze benenRusteloze benen zijn enorm vervelend en kunnen ervoor zorgen, dat je niet goed in slaap kunt komen of verder door kunt s…
Bronnen en referenties
  • Boek: Diagnosewijzer 200 aandoeningen ISBN: 9789089891211
  • www.gezondheidsplein.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 27-09-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.