Poliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderen

Poliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderen Wat zijn poliepen in de baarmoeder en hoe worden poliepen behandeld? Een poliep is een in bijna alle gevallen goedaardige uitstulping van het baarmoederslijmvlies. Deze pijnloze slijmvliesgezwelletjes komen voor in de baarmoederhals of in de baarmoeder. Het kunnen er één of enkele zijn en ze variëren in grootte van een paar millimeter tot enkele centimeters. Bijna altijd zijn ze goedaardig en slechts zelden kwaadaardig. Slechts 5% van de poliepen zijn een voorloper van kanker. Baarmoederpoliepen worden vooral gezien bij vrouwen vóór de overgang en ouder dan dertig jaar.

Wat zijn baarmoederpoliepen?

Gezwel in het baarmoederslijmvlies

Een poliep is een woekering van slijmvlies, die vaak onschuldig van aard is. Baarmoederpoliepen zijn kleine, pijnloze slijmvliesgezwellen, die voorkomen in de baarmoeder of baarmoederhals. De afmetingen van een baarmoederpoliep varieert van een paar millimeter tot enkele centimeters, van een speldenknop tot een golfballetje. Een vrouw kan één of meerdere baarmoederpoliepen hebben. Baarmoederpoliepen komen vooral voor bij vrouwen vóór de overgang en na het dertigste levensjaar.

Verschil baarmoederpoliep en vleesboom

Een baarmoederpoliep moet onderscheiden worden van een vleesboom. Een vleesboom is ook een woekering in de baarmoeder, maar in tegenstelling tot een baarmoederpoliep die uit slijmvliesweefsel bestaat, bestaat een vleesboom vooral uit spierweefsel.

Poliepen in de baarmoeder / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Poliepen in de baarmoeder / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oorzaak van een baarmoederpoliep

De overmatige groei van cellen in het slijmvlies van de baarmoeder (endometrium) leidt tot de vorming van baarmoederpoliepen. Hoewel de exacte oorzaak van baarmoederpoliepen onbekend is, lijken hormonale factoren een rol te spelen. Baarmoederpoliepen zijn oestrogeengevoelig, wat betekent dat ze oestrogeenreceptoren bezitten en dat ze op dezelfde manier reageren als de binnenkant van de baarmoeder dat doet. Baarmoederslijmvlies groeit in reactie op circulerende oestrogenen en een baarmoederpoliep ook.

Symptomen van een baarmoederpoliep

Verschijnselen

Vaak wordt een poliep van de baarmoederhals bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij het maken van een uitstrijkje waarbij cellen van de baarmoederhals worden afgenomen. Vaak zijn er geen klachten. Wanneer er wel klachten zijn, kunnen deze onder meer bestaan uit:
  • onregelmatig menstrueel bloedverlies;
  • tussentijds bloedverlies, dat wil zeggen bloedverlies op onverwachte momenten, tussen de normale menstruaties door;
  • hevige menstruaties, dat wil zeggen ongewoon hevig en langdurig bloedverlies;
  • bloederige afscheiding na geslachtsgemeenschap; en
  • klachten van bloedverlies na de overgang.

Deze klachten kunnen ook wijzen andere aandoeningen. De verschijnselen zijn moeilijk van baarmoederhalskanker te onderscheiden.

Goedaardig

Fors bloedverlies kan tot bloedarmoede leiden. De meeste poliepen zijn goedaardig, maar in ongeveer 1 op de 20 gevallen kunnen ze toch kwaadaardig worden.

Gynaecologisch onderzoek / Bron: Olena Yakobchuk/Shutterstock.comGynaecologisch onderzoek / Bron: Olena Yakobchuk/Shutterstock.com

Diagnose en behandeling baarmoederpoliep

Poliepen in de baarmoeder kunnen onder meer worden gevonden door middel van een diagnostische hysteroscopie. Hierbij kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis - een zogeheten 'hysteroscoop' - via de schede naar de binnenkant van de baarmoeder. Tijdens dit onderzoek kan gelijk de poliep worden verwijderd. Weggehaalde poliepen worden microscopisch onderzocht om vast te stellen of ze goedaardig zijn. Na afloop van de ingreep kan de vrouw een paar dagen enige buikpijn en licht bloedverlies hebben.

Preventie

Je kunt de ontwikkeling van baarmoederpoliepen niet voorkomen. Je kunt maatregelen nemen om ze vroeg op te sporen, zodat ze geen complicaties of onaangename symptomen veroorzaken. Door regelmatig gynaecologische controles te krijgen, kan ene polipe vroegtijdig worden opgespoord.

Lees verder

© 2012 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abnormaal bloedverlies door een poliep in de baarmoederAbnormaal bloedverlies door een poliep in de baarmoederEen poliep is in verreweg de meeste gevallen een onschuldig gezwelletje dat bestaat uit slijmvliesweefsel. Het kan ontst…
Baarmoederpoliepen: Gezwellen in baarmoederwandBaarmoederpoliepen: Gezwellen in baarmoederwandHet endometrium is de bekleding van de binnenkant van de baarmoeder (uterus). Door een overgroei van deze bekleding onts…
Myosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactMyosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactDe diagnose 'vleesboom' kan weleens tot vervreemding leiden: een groeisel in je baarmoeder? Toch is de vleesboom veel ge…
Baarmoederhalspoliep: symptomen, oorzaak en behandelingBaarmoederhalspoliep: symptomen, oorzaak en behandelingEen baarmoederhalspoliep of cervicale poliep is een gladde, rode, vingervormige uitstulping in de cervix. De baarmoederh…

Kun je van het AD36-virus dik worden?Kun je van het AD36-virus dik worden?Mensen met overgewicht krijgen vaak te horen dat ze daar zelf schuld aan zijn. Maar is dat altijd wel het geval? Een van…
Gezwollen enkels en dikke voeten: oorzaken en behandelingGezwollen enkels en dikke voeten: oorzaken en behandelingGezwollen enkels en dikke voeten komen vaak voor, vooral als iemand veel moet staan of lopen. Gezwollen voeten en dikke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Doro Guzenda/Shutterstock.com
  • Cleveland Clinic. Uterine Polyps. https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/14683-uterine-polyps (ingezien op 29-9-2022)
  • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
  • Afbeelding bron 1: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Olena Yakobchuk/Shutterstock.com
Tartuffel (2.972 artikelen)
Laatste update: 28-07-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.