Poliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderen

Poliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderen Wat zijn poliepen in de baarmoeder en hoe worden poliepen behandeld? Een poliep is een in bijna alle gevallen goedaardige uitstulping van het baarmoederslijmvlies. Deze pijnloze slijmvliesgezwelletjes komen voor in de baarmoederhals of in de baarmoeder. Het kunnen er één of enkele zijn en ze variëren in grootte van een paar millimeter tot enkele centimeters. Bijna altijd zijn ze goedaardig en slechts zelden kwaadaardig. Slechts 5% van de poliepen zijn een voorloper van kanker. Baarmoederpoliepen worden vooral gezien bij vrouwen vóór de overgang en ouder dan dertig jaar.

Baarmoederpoliepen


Wat zijn baarmoederpoliepen?

Een poliep is een woekering van slijmvlies, die vaak onschuldig van aard is. Baarmoederpoliepen zijn kleine, pijnloze slijmvliesgezwellen, die voorkomen in de baarmoeder of baarmoederhals. De afmetingen van een baarmoederpoliep varieert van een paar millimeter tot enkele centimeters, van een speldenknop tot een golfballetje. Een vrouw kan één of meerdere baarmoederpoliepen hebben. Baarmoederpoliepen komen vooral voor bij vrouwen vóór de overgang en na het dertigste levensjaar.

Verschil baarmoederpoliep en vleesboom

Een baarmoederpoliep moet onderscheiden worden van een vleesboom. Een vleesboom is ook een woekering in de baarmoeder, maar in tegenstelling tot een baarmoederpoliep die uit slijmvliesweefsel bestaat, bestaat een vleesboom vooral uit spierweefsel.

Poliepen in de baarmoeder / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Poliepen in de baarmoeder / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Oorzaak baarmoederpoliep?

De overmatige groei van cellen in het slijmvlies van de baarmoeder (endometrium) leidt tot de vorming van baarmoederpoliepen. Hoewel de exacte oorzaak van baarmoederpoliepen onbekend is, lijken hormonale factoren een rol te spelen. Baarmoederpoliepen zijn oestrogeengevoelig, wat betekent dat ze oestrogeenreceptoren bezitten en dat ze op dezelfde manier reageren als de binnenkant van de baarmoeder dat doet. Baarmoederslijmvlies groeit in reactie op circulerende oestrogenen en een baarmoederpoliep ook.

Symptomen baarmoederpoliep

Vaak wordt een poliep van de baarmoederhals bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij het maken van een uitstrijkje waarbij cellen van de baarmoederhals worden afgenomen. Vaak zijn er geen klachten. Wanneer er wel klachten zijn, kunnen deze onder meer bestaan uit:
  • onregelmatig menstrueel bloedverlies;
  • tussentijds bloedverlies, dat wil zeggen bloedverlies op onverwachte momenten, tussen de normale menstruaties door;
  • hevige menstruaties, dat wil zeggen ongewoon hevig en langdurig bloedverlies;
  • bloederige afscheiding na geslachtsgemeenschap; en
  • klachten van bloedverlies na de overgang.

Deze klachten kunnen ook wijzen andere aandoeningen. De verschijnselen zijn moeilijk van baarmoederhalskanker te onderscheiden.

Goedaardig

Fors bloedverlies kan tot bloedarmoede leiden. De meeste poliepen zijn goedaardig, maar in ongeveer 1 op de 20 gevallen kunnen ze toch kwaadaardig worden.

Gynaecologisch onderzoek / Bron: Olena Yakobchuk/Shutterstock.comGynaecologisch onderzoek / Bron: Olena Yakobchuk/Shutterstock.com

Diagnose en behandeling baarmoederpoliep

Poliepen in de baarmoeder kunnen onder meer worden gevonden door middel van een diagnostische hysteroscopie. Hierbij kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis - een zogeheten 'hysteroscoop' - via de schede naar de binnenkant van de baarmoeder. Tijdens dit onderzoek kan gelijk de poliep worden verwijderd. Weggehaalde poliepen worden microscopisch onderzocht om vast te stellen of ze goedaardig zijn. Na afloop van de ingreep kan de vrouw een paar dagen enige buikpijn en licht bloedverlies hebben.

Lees verder

© 2012 - 2020 Tartuffel, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Gerelateerde artikelen
Abnormaal bloedverlies door een poliep in de baarmoederAbnormaal bloedverlies door een poliep in de baarmoederEen poliep is in verreweg de meeste gevallen een onschuldig gezwelletje dat bestaat uit slijmvliesweefsel. Het kan ontst…
Baarmoederpoliepen: Gezwellen in baarmoederwandBaarmoederpoliepen: Gezwellen in baarmoederwandHet endometrium is de bekleding van de binnenkant van de baarmoeder (uterus). Door een overgroei van deze bekleding onts…
Myosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactMyosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactDe diagnose 'vleesboom' kan weleens tot vervreemding leiden: een groeisel in je baarmoeder? Toch is de vleesboom veel ge…
Baarmoederhalspoliep: symptomen, oorzaak en behandelingBaarmoederhalspoliep: symptomen, oorzaak en behandelingEen baarmoederhalspoliep of cervicale poliep is een gladde, rode, vingervormige uitstulping in de cervix. De baarmoederh…

Kun je van het AD36-virus dik worden?Kun je van het AD36-virus dik worden?Mensen met overgewicht krijgen vaak te horen dat ze daar zelf schuld aan zijn. Maar is dat altijd wel het geval? Een van…
Gezwollen enkels en dikke voeten: oorzaken en behandelingGezwollen enkels en dikke voeten: oorzaken en behandelingGezwollen enkels en dikke voeten komen vaak voor, vooral als iemand veel moet staan of lopen. Gezwollen voeten en dikke…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Doro Guzenda/Shutterstock.com
  • Dr. Jannes J.E. van Everdingen (hoofdredactie): Het medisch handboek; Kosmos-Z&K Uitgevers, Utrecht/Antwerpen, vijfde volledig herziene druk 2006.
  • Afbeelding bron 1: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Olena Yakobchuk/Shutterstock.com

Reageer op het artikel "Poliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderen"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reactie

Maura, 01-02-2020 18:59 #1
Hallo, ik moet woensdag deze ingreep krijgen, ze weten niet zeker of er een poliep zit, maar gaan dit bekijken met camera en dan verwijderen als ze het zien. Nu is mijn vraag ik heb als goed is de 30e eisprong gehad, is mijn kans woensdag dan weg?

Infoteur: Tartuffel
Laatste update: 30-08-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Special: Pijn bij seks
Bronnen en referenties: 4
Reacties: 1
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.
Schrijf mee!