Poliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderen
Wat zijn poliepen in de baarmoeder en hoe worden poliepen behandeld? Een poliep is een in bijna alle gevallen goedaardige uitstulping van het baarmoederslijmvlies. Deze pijnloze slijmvliesgezwelletjes komen voor in de baarmoederhals of in de baarmoeder. Het kunnen er één of enkele zijn en ze variëren in grootte van een paar millimeter tot enkele centimeters. Bijna altijd zijn ze goedaardig en slechts zelden kwaadaardig. Slechts 5% van de poliepen zijn een voorloper van kanker. Baarmoederpoliepen worden vooral gezien bij vrouwen vóór de overgang en ouder dan dertig jaar.
Wat zijn baarmoederpoliepen?
Gezwel in het baarmoederslijmvlies
Een poliep is een woekering van slijmvlies, die vaak onschuldig van aard is. Baarmoederpoliepen zijn kleine, pijnloze slijmvliesgezwellen, die voorkomen in de baarmoeder of
baarmoederhals. De afmetingen van een baarmoederpoliep varieert van een paar millimeter tot enkele centimeters, van een speldenknop tot een golfballetje. Een vrouw kan één of meerdere baarmoederpoliepen hebben. Baarmoederpoliepen komen vooral voor bij vrouwen vóór de overgang en na het dertigste levensjaar.
Verschil baarmoederpoliep en vleesboom
Een baarmoederpoliep moet onderscheiden worden van een
vleesboom. Een vleesboom is ook een woekering in de baarmoeder, maar in tegenstelling tot een baarmoederpoliep die uit slijmvliesweefsel bestaat, bestaat een vleesboom vooral uit spierweefsel.
Oorzaak van een baarmoederpoliep
De overmatige groei van cellen in het slijmvlies van de baarmoeder (endometrium) leidt tot de vorming van baarmoederpoliepen. Hoewel de exacte oorzaak van baarmoederpoliepen onbekend is, lijken hormonale factoren een rol te spelen. Baarmoederpoliepen zijn oestrogeengevoelig, wat betekent dat ze oestrogeenreceptoren bezitten en dat ze op dezelfde manier reageren als de binnenkant van de baarmoeder dat doet. Baarmoederslijmvlies groeit in reactie op circulerende oestrogenen en een baarmoederpoliep ook.
Symptomen van een baarmoederpoliep
Verschijnselen
Vaak wordt een poliep van de baarmoederhals bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld bij het maken van een uitstrijkje waarbij cellen van de baarmoederhals worden afgenomen. Vaak zijn er geen klachten. Wanneer er wel klachten zijn, kunnen deze onder meer bestaan uit:
- onregelmatig menstrueel bloedverlies;
- tussentijds bloedverlies, dat wil zeggen bloedverlies op onverwachte momenten, tussen de normale menstruaties door;
- hevige menstruaties, dat wil zeggen ongewoon hevig en langdurig bloedverlies;
- bloederige afscheiding na geslachtsgemeenschap; en
- klachten van bloedverlies na de overgang.
Deze klachten kunnen ook wijzen andere aandoeningen. De verschijnselen zijn moeilijk van
baarmoederhalskanker te onderscheiden.
Goedaardig
Fors bloedverlies kan tot
bloedarmoede leiden. De meeste poliepen zijn goedaardig, maar in ongeveer 1 op de 20 gevallen kunnen ze toch kwaadaardig worden.
Gynaecologisch onderzoek /
Bron: Olena Yakobchuk/Shutterstock.comDiagnose en behandeling baarmoederpoliep
Poliepen in de baarmoeder kunnen onder meer worden gevonden door middel van een diagnostische hysteroscopie. Hierbij kijkt de gynaecoloog met een kijkbuis - een zogeheten 'hysteroscoop' - via de schede naar de binnenkant van de baarmoeder. Tijdens dit onderzoek kan gelijk de poliep worden verwijderd. Weggehaalde poliepen worden microscopisch onderzocht om vast te stellen of ze goedaardig zijn. Na afloop van de ingreep kan de vrouw een paar dagen enige
buikpijn en licht bloedverlies hebben.
Preventie
Je kunt de ontwikkeling van baarmoederpoliepen niet voorkomen. Je kunt maatregelen nemen om ze vroeg op te sporen, zodat ze geen complicaties of onaangename symptomen veroorzaken. Door regelmatig gynaecologische controles te krijgen, kan ene polipe vroegtijdig worden opgespoord.
Lees verder