Baarmoederpoliep: symptomen, oorzaak en behandeling

Baarmoederpoliep: symptomen, oorzaak en behandeling Een baarmoederpoliep is een goedaardige uitstulping van het baarmoederslijmvlies (de binnenbekleding van de baarmoeder) en wordt lang niet altijd opgemerkt. Baarmoederpoliepen kunnen evenwel pijnlijke, langdurige en zware menstruaties veroorzaken. Dit maandelijks terugkerende probleem als gevolg van de aanwezigheid van baarmoederpoliepen, kan de kwaliteit van leven behoorlijk beïnvloeden. Andere baarmoederpoliep symptomen zijn onder meer tussentijds bloedverlies, dat wil zeggen bloedverlies op onverwachte momenten, tussen de normale menstruaties door, en bloederige afscheiding na de geslachtsgemeenschap. Een baarmoederpoliep komt na de overgang zelden voor. Vaak kan al tijdens een diagnostische hysteroscopie, waarbij de gynaecoloog met een kijkbuis (hysteroscoop) via de schede naar de binnenkant van de baarmoeder kijkt, een baarmoederpoliep worden verwijderd. De prognose is gunstig. Een recidief treedt niet vaak op.

Wat is een baarmoederpoliep?

Baarmoederpoliepen zijn goedaardige uitstulpingen van het baarmoederslijmvlies of endometrium, de bedekkende laag van de binnenzijde van de baarmoeder (het orgaan waarin een foetus zich ontwikkelt). Baarmoederpoliepen worden gevormd door de overmatige groei van endometriumweefsel. Poliepen in de baarmoeder zijn vaak druifvormig en kunnen een doorsnee van ongeveer 2 cm bereiken of soms zelfs groter. Er kunnen één of meerdere poliepen aanwezig zijn. Baarmoederpoliepen zijn gewoonlijk goedaardig, maar kunnen menstruatieklachten veroorzaken en in ongeveer 1 op de 20 gevallen kunnen ze toch kwaadaardig worden. Poliepen kunnen dus soms een voorloper zijn van kanker. Er bestaat weliswaar geen wetenschappelijk bewijs dat een baarmoederpoliep tot onvruchtbaarheid kan leiden, doch de vruchtbaarheid bij een vrouw zal mogelijk wel weer toenemen na het verwijderen van een of meerdere baarmoederpoliepen.

Verschil tussen baarmoederpoliep en vleesboom
Een baarmoederpoliep vertoont veel gelijkenis met een vleesboom, wat ook een woekering in de baarmoeder is. Het verschil is dat een vleesboom uit spierweefsel bestaat, terwijl een baarmoederpoliep is samengesteld uit slijmvliesweefsel.

Oorzaak van een baarmoederpoliep

Baarmoederpoliepen komen vooral voor bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd en na de overgang worden ze zelden meer gezien.
De exacte oorzaak is onbekend, maar schommelingen in de hormoonspiegels lijken een rol te spelen. Baarmoederpoliepen bezitten oestrogeenreceptoren en reageren op dezelfde manier op deze hormonen als de binnenkant van de baarmoeder dat doet.

Baarmoederpoliep / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)Baarmoederpoliep / Bron: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)

Wie krijgen er last van?

Baarmoederpoliepen ontwikkelen zich vooral bij vrouwen die tussen de 40 en 50 jaar oud zijn, het stadium voorafgaande aan de menopauze. Baarmoederpoliepen kunnen ook optreden na de menopauze. Ze worden zelden gezien bij vrouwen die jonger zijn dan 20 jaar.

Risicofactoren

De kans op het ontwikkelen van baarmoederpoliepen neemt toe bij overgewicht of obesitas, bij hoge bloeddruk (hypertensie) of wanneer een vrouw het medicijn tamoxifen neemt dat wordt gebruikt voor de behandeling van borstkanker. Ook is een familiegeschiedenis van het Lynch-syndroom of het Cowden-syndroom een risicofactor, evenals hormonale substitutietherapie (HRT), voorgeschreven aan vrouwen met klachten die samenhangen met de menopauze.

Complicaties

Baarmoederpoliepen worden geassocieerd met onvruchtbaarheid. Als je last hebt van baarmoederpoliepen en je kunt geen kinderen krijgen, dan kan het verwijderen van de poliepen uitkomst bieden - maar garanties zijn er niet.

Baarmoederpoliep symptomen

Verschijnselen

De symptomen van baarmoederpoliepen zijn de volgende:
  • Onregelmatige menstruatie;
  • Langdurig of overmatig bloedverlies tijdens de menstruatie;
  • Tussen de menstruaties door kan een waterige, bloederige afscheiding uit de vagina komen;
  • Een poliep kan er ook voor zorgen dat de baarmoedermond gemakkelijk bloedt, waardoor je bloederige afscheiding na geslachtsgemeenschap krijgt of tijdens een zwangerschap; en
  • Klachten van bloedverlies na de overgang;
  • Extreem bloedverlies kan bloedarmoede veroorzaken.

Onregelmatige of onvoorspelbare menstruatie

Het meest voorkomende symptoom van baarmoederpoliepen is een onregelmatige of onvoorspelbare menstruatie. Ongeveer de helft van de vrouwen met baarmoederpoliepen hebben hier last van.

Gynaecologisch onderzoek / Bron: Olena Yakobchuk/Shutterstock.comGynaecologisch onderzoek / Bron: Olena Yakobchuk/Shutterstock.com

Onderzoek en diagnose

In veel gevallen zal de aanwezigheid van baarmoederpoliepen worden vastgesteld door middel van diagnostische hysteroscopie. Hierbij wordt een kleine camera via de vagina in de baarmoeder gebracht, waardoor de gynaecoloog de binnenkant van de baarmoeder kan onderzoeken om te zien of er zich iets abnormaals bevindt.

Baarmoederpoliepen behandelen

Hysteroscopie

Bij een hysteroscopie kunnen meteen kleine poliepen en vleesbomen verwijderd worden zonder dat verdoving nodig is. Dit is een ambulante behandeling; je kunt direct na het onderzoek, na een kopje koffie of thee, naar huis. Wanneer het onderzoek te pijnlijk is, of wanneer de baarmoederpoliepen te groot zijn, wordt de hysteroscopie in de operatiekamer verricht. De ingreep vindt dan plaats via een dagopname, waarbij je meestal weer dezelfde dag naar huis kunt.

Mini-shavertechniek bij baarmoederpoliepen

Tegenwoordig wordt steeds vaker gebruik gemaakt van de mini-shavertechniek om kleine vleesbomen en baarmoederpoliepen te verwijderen. Via een hysteroscoop (een kleine kijkbuis) wordt de baarmoederholte gevuld met een zoutoplossing, waardoor alle afwijkingen zoals vleesbomen, poliepen, evenals placentaresten goed zichtbaar worden. Met de verfijnde apparatuur is de arts in staat het afwijkende weefsel heel verfijnd 'af te scheren' en vervolgens weg te zuigen. Het weggenomen weefsel zal daarna voor onderzoek naar het laboratorium worden gebracht. Dit om te bepalen of het kwaadaardig is. De apparatuur is zeer smal en heeft slechts een diameter van 5,6 mm. Het verwijderen van het weefsel doet weinig tot geen pijn. Hierdoor is voor de behandeling geen narcose of ruggenprik meer nodig. Deze ingreep wordt hooguit onder plaatselijke verdoving uitgevoerd.

Prognose

Slechts bij een klein deel van de vrouwen komt de poliep terug.

Lees verder

© 2014 - 2024 Tartuffel, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Abnormaal bloedverlies door een poliep in de baarmoederAbnormaal bloedverlies door een poliep in de baarmoederEen poliep is in verreweg de meeste gevallen een onschuldig gezwelletje dat bestaat uit slijmvliesweefsel. Het kan ontst…
Tussentijds of onregelmatig vaginaal bloedverliesTussentijds of onregelmatig vaginaal bloedverliesVaginaal bloedverlies op een onverwacht moment is vaak behoorlijk schrikken. Gelukkig is er echter meestal niets ernstig…
Myosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactMyosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactDe diagnose 'vleesboom' kan weleens tot vervreemding leiden: een groeisel in je baarmoeder? Toch is de vleesboom veel ge…
Baarmoederpoliepen: Gezwellen in baarmoederwandBaarmoederpoliepen: Gezwellen in baarmoederwandHet endometrium is de bekleding van de binnenkant van de baarmoeder (uterus). Baarmoederpoliepen, of endometriumpoliepen…

Wat doen tegen gas in de buik? Oorzaken, behandeling & tipsWat doen tegen gas in de buik? Oorzaken, behandeling & tipsEen opgezette buik, winderigheid, en een ongemakkelijk gevoel in de maag: het kunnen allemaal symptomen zijn die wijzen…
Altijd een baby gebleven. Maria Audenete do NascimentoAltijd een baby gebleven. Maria Audenete do NascimentoMaria Audenete do Nascimento heeft tot haar 32e jaar het uiterlijk en de geest van een baby van 9 maanden gehad. Maria A…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: BruceBlaus, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Mayo Clinic. Uterine polyps: Complications. http://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/uterine-polyps/basics/complications/con-20027472 (ingezien op 13-2-2017)
  • www.gezondheidsplein.nl/aandoeningen/baarmoeder-hals-poliepen/item40218
  • www.medicinfo.nl/%7B8d389679-5d38-41ac-9fad-9601390e0ffd%7D
  • www.my.clevelandclinic.org/health/diseases_conditions/hic-uterine-polyps
  • www.tweestedenziekenhuis.nl/behandeling-onderzoek-aandoening/poliep-en-vleesboom/
  • www.hagaziekenhuis.nl/over-hagaziekenhuis/actueel/nieuws/2012/%E2%80%98mini-shaver%E2%80%99-verwijdert-baarmoederpoliepen.aspx
  • Afbeelding bron 1: Blausen.com staff, Wikimedia Commons (CC BY-SA-4.0)
  • Afbeelding bron 2: Olena Yakobchuk/Shutterstock.com
Tartuffel (2.971 artikelen)
Laatste update: 01-09-2023
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.