Myosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intact

Myosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intact De diagnose 'vleesboom' kan weleens tot vervreemding leiden: een groeisel in je baarmoeder? Toch is de vleesboom veel gebruikelijker dan je denkt. Naar schatting krijgt 1,8 miljoen Nederlandse vrouwen ermee te maken. Daarnaast is er zo'n half miljoen Nederlandse vrouwen met een of meer poliepen in de baarmoeder. Ooit was de twijfelachtige neiging in de medische wereld om rücksichtslos vrouwelijke organen te verwijderen, zeker als de vruchtbare leeftijd voorbij is. Die trend is gekeerd in de wetenschap dat vrouwelijke organen een delicaat, het hele lichaam beïnvloedend systeem vormen. Een andere trend in de medische wereld is de zoektocht naar minder ingrijpende behandelingen. Een voorbeeld is Myosure, gericht op het verwijderen van vleesbomen en poliepen zonder in de baarmoeder zelf te hoeven snijden. Hoe en wat? Lees verder. De diagnose 'vleesboom' kan weleens tot vervreemding leiden. Een groeisel in je baarmoeder? Toch is de diagnose een stuk gebruikelijker dan je denkt. Zeker omdat lang niet iedereen klachten krijgt van vleesbomen, blijft een groot deel van de gevallen in feite onzichtbaar. Dit blijkt uit de cijfers. Er zijn in Nederland naar schatting niet minder dan zo'n 1,8 miljoen vrouwen die vleesbomen, in medische termen 'myomen' hebben in de baarmoeder. Maar er is slechts een fractie van dit aantal vrouwen die er ook echt last van heeft. Dit aantal komt neer op ongeveer 350.000 vrouwen.

Poliepen en myomen

Naast vleesbomen, kun je als vrouw ook poliepen in de baarmoeder hebben. Naar schatting gaat het dan om meer dan een half miljoen Nederlandse vrouwen. Ook hier geldt dat slechts een beperkt deel van de vrouwen met poliepen in de baarmoeder ook echt klachten heeft: dit betreft ongeveer 150.000 vrouwen.

Wat doet dat daar?

Een van de belangrijkste klachten die myomen en poliepen veroorzaken, zijn onregelmatigheden in de menstruatie. Zo kun je een abnormaal pijnlijke menstruatie hebben, maar ook ongewoon hevig menstrueel bloedverlies.

Snijden of niet snijden

Een belangrijke medische trend is - gelukkig - het zoeken naar manieren om ingrepen minder belastend te maken. Daarnaast is er een groeiende neiging om vrouwelijke organen niet zomaar te verwijderen of te beschadigen. Terwijl vroeger in de medische wetenschap vooral op latere leeftijd gemakshalve de baarmoeder werd verwijderd als een myoom werd geconstateerd, omdat je immers toch niet meer zwanger zult worden, is nu het besef gegroeid dat het vrouwelijke lichaam een fijngevoelig systeem van hormonale en orgaangebonden processen betreft, en dat behoud waar mogelijk de boodschap is.

Myosure: verwijderen zonder snijden

Een voorbeeld van zo'n trend in medische behandelingen is de MyoSure behandeling. Deze draait om het verwijderen van myomen en poliepen zonder dat de chirurg snijdt in de baarmoeder. MyoSure levert een goede kans op dat de baarmoeder behouden kan blijven. Bovendien wordt de baarmoederwand niet aangetast, zodat de kans op zwangerschap niet verdwijnt mét de poliep of het myoom. Na de behandeling zullen klachten verband houdend met myomen en/of poliepen, zoals een extreem pijnlijke menstruatie, naar verwachting normaliseren.

Baarmoederpoli

Als een der eerste gynaecologen in Nederland, voert Richard Pal van het Franciscus Ziekenhuis in Roosendaal de MyoSure behandeling uit. Pal is ook één van de mensen achter de website www.baarmoederpoli.nl. Deze website licht de (aanstaande) patiënt uitgebreid voor over de nieuwe MyoSure behandeling gericht op verwijdering van myomen en poliepen. Ook vind je er informatie over symptomen die kunnen duiden op myomen of poliepen, en over de verschillende onderzoeken die worden uitgevoerd om myomen of poliepen op te sporen. Ook kunnen bezoekers van de website online vragen stellen aan gynaecoloog Richard Pal, die ernaar streeft om binnen 48 uur antwoord te geven. Een extra service op de website is de kans om een vragenlijst uit te printen om mee te nemen naar de afspraak met de gynaecoloog.

MyoSure: hoe werkt het?

Bij een MyoSure behandeling gaat het om een poliklinische ingreep, waarbij je nog dezelfde dag naar huis kunt. De gynaecoloog brengt via de vagina een instrument binnen in de baarmoeder, waarmee de myomen of poliepen worden verwijderd. Het apparaat werkt snel en relatief simpel. Ter indicatie: in circa 10 minuten kan een myoom van 3 cm al worden verwijderd. Heb je wat sterkere 'medische zenuwen'? Bekijk dan het animatiefilmpje over de MyoSure behandeling op www.baarmoederpoli.nl om via de animatie te zien hoe de behandeling in z'n werk gaat.

MyoSure, de drie stappen

  • Stap 1: Via de vagina brengt de gynaecoloog een kleine camera in, om eerst de binnenkant van de baarmoedermond en baarmoeder te bekijken.
  • Stap 2: Daarna brengt de arts het behandelinstrument via de vagina binnen in de baarmoeder. Hiermee wordt de myoom of poliep in kleine stukjes weggenomen en verwijderd.
  • Stap 3: Als de myoom of poliep volledig is verwijderd, wordt het instrument uit de baarmoeder gehaald. In principe kun je vervolgens nog dezelfde dag naar huis terug.
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Poliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderenPoliepen baarmoeder, baarmoederpoliep: symptomen-verwijderenWat zijn poliepen in de baarmoeder en hoe worden poliepen behandeld? Een poliep is een in bijna alle gevallen goedaardig…
Bloedverlies tussen de menstruatiesBloedverlies tussen de menstruatiesBij bloedverlies tussen de menstruaties door is er nog wel sprake van een normale cyclus, maar er treedt tussentijds blo…
Vleesboom in of aan de baarmoederVleesboom in of aan de baarmoederEen vleesboom bevindt zich aan de buitenkant of de binnenkant van de baarmoeder. Het komt dus ook alleen bij vrouwen voo…
Vleesbomen behandelen met ultrasoon geluidVleesbomen behandelen met ultrasoon geluidVleesbomen in de baarmoeder worden ook behandeld met ultrasoon geluid. Een ingrijpende operatie is dan niet meer nodig e…

Gezondheid: ontstoken tandvleesGezondheid: ontstoken tandvleesHet komt meer voor dan we ons realiseren, ontstoken tandvlees. Soms ernstig en soms beperkt, maar het kan verstrekkende…
Heupartrose (slijtage van de heup, coxartrose)Heupartrose (slijtage van de heup, coxartrose)Artrose van de heup, ook wel coxartrose genoemd, is een veel voorkomend probleem, met name bij oudere mensen. Heupartros…
Bronnen en referenties
  • Persbericht Myosure / Baarmoederpoli
  • Cara Louwman communicatie-advies
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 12-09-2012
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.