Vleesbomen behandelen met ultrasoon geluid

Vleesbomen behandelen met ultrasoon geluid Vleesbomen in de baarmoeder worden ook behandeld met ultrasoon geluid. Een ingrijpende operatie is dan niet meer nodig en de baarmoeder kan dan ook gewoon blijven zitten. In 2010 werden vleesbomen in de baarmoeder voor het eerst een aantal keren succesvol vberwijderd met ultrasoon geuid in Nederland. Maar hoe gaat zo'n operatie waarbij vleesbomen met ultrasoon geluid worden verwijderd in zijn werk?

Wat is een vleesboom?

Een vleesboom is een goedaardig gezwel waarmee de helft van alle vrouwen te maken heeft. Niet alle vrouwen ondervinden klachten, maar een deel van hen wel. Dit komt omdat de knobbels op de omliggende organen drukken. Dit kan leiden tot:
  1. Bloedingen
  2. Pijnklachten
  3. Verminderde vruchtbaarheid

Hoe wordt een vleesboom verwijderd?

Een vleesboom die met ultrasoon geluid wordt verwijderd, wordt verhit tot ongeveer 60 tot 70 graden. Daardoor sterft dit weefsel af. Het lichaam ruimt dit vervolgens zelf weer op. De gezwellen worden dus niet helemaal weggehaald, maar wel verkleind zodat ze geen klachten meer veroorzaken.

Hoe wordt een ultrasoon geluid behandeling bij vleesbomen uitgevoerd?

Het verwijderen van vleesbomen met ultrasoongeluid wordt uitgevoerd in een mri-scanner. Dit moet omdat precies te zien moet zijn waar het weefsel zich bevindt. De behandeling neemt enkele uren in beslag. In die tijd mogen de vrouwen stil moeten liggen. Daar staat tegenover dat de ingreep geen pijn doet en de patiënt nog dezelfde dag weer naar huis kan. Bij een reguliere baarmoederoperatie is dat niet het geval en moet de patiënt bovendien lang herstellen. Bij de ultrasoon geluidsbehandeling zijn vrouwen al na een paar dagen weer op de been. Bovendien heeft zo’n behandeling veel minder complicaties.

Vleesbomen verwijderen met ultrasoon geluid in de VS al standaard

In de Verenigde Staten worden vleesbomen al veel langer weggehaald met ultrasoon geluid. Het behoort daar al tot de standaardbehandelingen.

De andere behandelingsmogelijkheden voor vleesbomen of myomen

Omdat de meeste vleesbomen geen klachten veroorzaken kunnen vrouwen er gewoon oud mee worden. Als er wel klachten ontstaan is de eerste stap vaak dat er medicijnen worden voorgeschreven. Dit kunnen zijn:
  1. Ontstekingsremmers (NSAID's) zoals Ibuprofen of Naproxen
  2. Hormonen
  3. De anti-conceptiepil
Welk medicijn nodig is hangt af van de klachten en de levenswijze van de patiënt. Een arts zal daar met de vrouw over spreken en de behandeling zo nodig op afstemmen. Hormoonbehandelingen moeten bovendien vaak herhaald worden en
veel vrouwen krijgen andere klachten door het gebruik van hormonen. Zo kunnen zij last van agressie krijgen, eerder in de menopauze komen, kan hun menstruatie stoppen of kunnen ze last krijgen van botontkalking.

Als medicijnen niet werken bij vleesbomen

Hoewel veel vrouwen baat hebben bij het gebruik van medicijnen als ze vleesbomen hebben, is er ook een grote groep die daar niet mee geholpenis. In dat geval wordt nog steeds vaak de baarmoeder verwijderd. Er worden ook andere ingrepen uitgevoerd waarbij de baarmoeder wel behouden blijft. Zij staan hieronder genoemd.

Hysterectomie (= baarmoederverwijdering)

Bij een hysterectomie wordt de baarmoeder verwijderd. Dit kan chirurgisch via de vagina of door een buikoperatie. Een buikoperatie is veel ingrijpender omdat er ook een veel grotere wond ontstaat. De operatie wordt in beide gevallen verricht terwijl de patient onder algehele narcose verkeert. De vrouw in kwestie moet meestal zo'n 7 dagen worden opgenomen, maar moet daarna nog vele weken tot maanden herstellen van de ingreep.

Myomectomie

Bij myomectomie worden alleen de vleesbomen verwijderd en niet de hele baarmoeder. Dit wordt vooral gedaan als een vrouw nog kinderen wil of nog geen kinderen heeft en de baarmoeder gespaard moet blijven. Er zijn verschillende vormen van myomectomie.
  1. Hysteroscopische myomectomie is het verwijden van vleesbomen als ide aan de binnenkant van de baarmoeder zitten, tegen de baarmoederholte aan. Met een kijkoperatie via de vagina wordt de vleesboom opgespoord en verwijderd.
  2. Bij Abdominale myomectomie wordt in de buikwand gesneden om de vleesboom te verwijderen. De baarmoederwand wordt geopend en vervolgens wordt de vleesboom weggehaald. Daarna worden de baarmoederwand en de buikwand gehecht. Deze ingreep vindt ook plaats onder volledige narcose en de herstelperiode is eigenlijk niet zo lang als bij een hysterectomie.
  3. Een Laparascopische myomectomie is een ingreep die wordt verricht als er aan de buitenkant van de baarmoeder een vleesboom zit die niet al te groot is. De patient wordt onder narcose gebracht waarna een sneetje in de buik wordt gemaakt. Daar komt een sonde doorheen met daarop een camera die de buikinhoud inspecteert. Met een andere sonde met daaraan chirurgische instrumenten worden de vleesbomen dan weggeknipt. De baarmoeder blijft dus intact. Het herstel van deze operatie is net als bij de hysterectomie langdurig.
© 2010 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vleesbomen verwijderen met de MR-HIFU: voor wie (niet)?Vleesbomen verwijderen met de MR-HIFU: voor wie (niet)?Vleesbomen verwijderen met een volledig non-invasieve behandelmethode: MR-HIFU, oftewel MRI-geleide High Intensity Focus…
Vleesboom in of aan de baarmoederVleesboom in of aan de baarmoederEen vleesboom bevindt zich aan de buitenkant of de binnenkant van de baarmoeder. Het komt dus ook alleen bij vrouwen voo…
Vleesboom in de baarmoeder, wat te doen?Vleesboom in de baarmoeder, wat te doen?De baarmoeder is een zeer belangrijk orgaan omdat deze de vrouw in staat stelt kinderen te krijgen. Er zijn echter diver…
Myosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactMyosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactDe diagnose 'vleesboom' kan weleens tot vervreemding leiden: een groeisel in je baarmoeder? Toch is de vleesboom veel ge…

Stress en de werkgeverStress en de werkgeverMaar liefst 29 procent van de werknemers heeft last van ernstige stress. Zij geven aan op minimaal vijf dagen per jaar n…
Krijg ik de griep? De eerste tekenen van de griep, en tipsKrijg ik de griep? De eerste tekenen van de griep, en tipsJe werd vanochtend wakker met een dof gevoel in je hoofd en na een eerste kop koffie beginnen je spieren opeens pijn te…
Bronnen en referenties
  • Friesch Dagblad
  • Universitair Medisch Centrum
  • Vleesboom.nl
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 18-11-2010
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Ziekten
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.