Vleesboom in de baarmoeder, wat te doen?

Vleesboom in de baarmoeder, wat te doen? De baarmoeder is een zeer belangrijk orgaan omdat deze de vrouw in staat stelt kinderen te krijgen. Er zijn echter diverse afwijkingen die dit hele proces kunnen bemoeilijken. Een van die problemen is een vleesboom of myoom in de baarmoeder. Het gaat dan om een goedaardig gezwel dat onder andere kan zorgen voor een drukkende pijn in de buik, uitstralingspijn naar de rug, verhoogde pijn tijdens de menstruatie en afscheiding. Daarnaast kan het er ook voor zorgen dat een vrouw meer moeite heeft om zwanger te worden.

Vleesboom in de baarmoeder


Een vleesboom of myoom

Een vleesboom die zich in de baarmoeder bevindt heet een myoma uteri. Het betreft een goedaardig gezwel of een goedaardige knobbel die in de baarmoederwand of het spierweefsel daarvan zit. Dit wordt ook wel uterus myomatosus genoemd. Het is het vrouwelijk geslachtshormoon oestrogeen dat zorgt voor de groei van vleesbomen, een ze vormen zich dus gedurende de vruchtbare periode van de vrouw. Bij een zeer klein percentage van de vrouwen evolueert een vleesboom in een kwaadaardige tumor. Het risico hierop is echt heel klein.

Het is niet altijd even makkelijk te signaleren omdat niet iedereen klachten krijgt. Het kan echter wel voorkomen dat wanneer de vleesboom zich op een ongelukkige plek bevindt, deze hevige pijnen tot gevolg heeft. Ook kan de menstruatie heviger wordt dan normaal. Over het formaat van een myoom is weinig te zeggen. Ze kunnen zo klein zijn als een speldenkop, maar kunnen ook zo groot worden dat het haast lijkt op een zwangerschap.

Ongeveer een vijfde van de vrouwen ouder dan 40 jaar krijgt last van vleesbomen. Vrouwen met een donkere huidskleur hebben er meer kans op dan blanke vrouwen. Onderzoekers zijn er nog niet uit waarom de een er wel gevoelig voor is en de ander niet. Hier wordt nog volop onderzoek naar gedaan.

Symptomen van een vleesboom

Zoals gezegde zullen veel vrouwen klachtenloos blijven, of zullen de klachten zo minimaal zijn dat men er niets achter zoekt. Symptomen die wel kunnen ontstaan en hiermee in verband kunnen worden gebracht zijn de volgende:
  • Een drukkende pijn in de onderbuik
  • Een drukkend gevoel op de blaas en meer aandrang om te plassen
  • Uitstralingspijn naar de onderrug
  • Pijn tijdens het vrijen
  • Verhoogde pijn tijdens de menstruatie
  • Verhevigde menstruatie met soms onregelmatig bloedverlies
  • Vaginale afscheiding
  • Moeite om zwanger te worden

De verschillende soorten vleesbomen

Er bestaan vier verschillende soorten vleesbomen die qua plaats verschillen en zodoende ook verschillende klachten geven. Het gaat om de volgende typen:
  • Intramuraal - volledig in de wand van de baarmoeder
  • Subsereus - aan de buitenkant van de baarmoeder
  • Intraligementair - in het ophangbandje van de baarmoeder
  • Submuceus - geheel onder het baarmoederslijmvlies

Wat te doen bij verdenking van een vleesboom?

Wanneer je denkt dat je last hebt van een vleesboom is het uiteraard aan te raden contact op te nemen met je huisarts of specialist. Deze kan een verwijzing geven voor een onderzoek. Dit gaat vaak om een (uitwendige) echoscopie. Voor een gynaecoloog is het soms noodzakelijk een vaginaal toucher te doen, waarbij hij of zij met de vinger voelt of er onregelmatigheden in de achterwand van de vagina zijn. Dit gebeurt ook bij een zwangerschap om te controleren of alles goed gaat. In sommige gevallen is een kijkoperatie noodzakelijk om uitsluitsel te geven. Dit klinkt allemaal heel erg naar, maar het wordt heel veel gedaan, en je houdt er niets aan over.

Wanneer is vastgesteld dat het om een vleesboom gaat zijn er verschillende behandelmethoden. Er zijn een aantal medicijnen in pilvorm beschikbaar zoals progrestagenen medroxyprogesteron, microgynon of lynestrenol. Er zijn ook operatieve ingrepen mogelijk waarbij het myoom wordt verwijderd. Een derde mogelijkheid is om de bloedvaten die naar het myoom gaan te emboliseren zodat het weefsel afsterft.
© 2009 - 2024 Dessal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Vleesboom in of aan de baarmoederVleesboom in of aan de baarmoederEen vleesboom bevindt zich aan de buitenkant of de binnenkant van de baarmoeder. Het komt dus ook alleen bij vrouwen voo…
Myosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactMyosure: vleesboom verwijderd, baarmoeder intactDe diagnose 'vleesboom' kan weleens tot vervreemding leiden: een groeisel in je baarmoeder? Toch is de vleesboom veel ge…
Vleesbomen behandelen met ultrasoon geluidVleesbomen behandelen met ultrasoon geluidVleesbomen in de baarmoeder worden ook behandeld met ultrasoon geluid. Een ingrijpende operatie is dan niet meer nodig e…
Onvruchtbaar en verminderd vruchtbaarheidOnvruchtbaar en verminderd vruchtbaarheidOnvruchtbaar zijn is een nachtmerrie voor iedere vrouw die zwanger wil worden. Vooral als het blijkt dat deze onvruchtba…

Moderne behandelmethoden bij een herniaModerne behandelmethoden bij een herniaEen hernia. Niet het leukste wat er is. Toch zijn er veel behandelingen mogelijk bij een hernia. Vroeger werd iemand met…
Mouches volantes (floaters): vlekjes of draadjes in je ogenMouches volantes (floaters): vlekjes of draadjes in je ogenMouches volantes is een verschijnsel waarbij je zwarte vlekjes of zwarte draadjes voor je ogen ziet. Heelwat mensen hebb…
Bronnen en referenties
Reactie

Jannie, 28-02-2011
Goedemorgen, ik heb een vraag. Ook bij is een vleesboom gevonden en die wordt verwijdert, daarna wordt mijn blaasprobleem (urineverlies) opgelost. Mijn arts vond dat mijn baarmoeder meer dan voldoende zijn werk had gedaan, 5 kinderen, en stelde voor om hem te verwijderen en dan kon hij met de "restjes" mijn blaasprobleem oplossen.
Nu is mijn vraag, heb je na zo'n operatie ook nog wel vaginaal vocht, wat eigenlijk nodig(prettig) is bj het vrijen. Misschien een rare vraag, maar mijn kinderen leer ik altijd dat "vragen" nooit raar of gek zijn. Dus bij deze. Reactie infoteur, 28-02-2011
Hallo Jannie,

De vaginale afscheiding wordt geproduceerd door een veelheid aan klieren en delen van de vagina en baarmoederwand. Het verwijderen van de baarmoeder zal daarom wel invloed hebben op de productie van vaginaal vocht, maar het is er niet volledig van afhankelijk. Wanneer je nauwkeuriger informatie wilt kun je dat het beste overleggen met je gyneacoloog. Zij of zij heeft deze vraag waarschijnlijk al vele malen eerder gehad.

Mvg,
Dessal

Dessal (1.118 artikelen)
Laatste update: 15-04-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.