Moderne behandelmethoden bij een hernia
Een hernia. Niet het leukste wat er is. Toch zijn er veel behandelingen mogelijk bij een hernia. Vroeger werd iemand met een hernia soms maanden naar bed gestuurd of werd direct een operatie ingelast. Tegenwoordig denkt de medische wereld er toch iets anders over. Met rust en fysiotherapie gaat tussen de 80 en 90 procent van alle herniagevallen weer over. Daarnaast zijn er andere behandelingen ontwikkeld voor een hernia.
Wat is een hernia nu eigenlijk?
De wervelkolom van de mens bestaat uit hals-, borst-, lenden-, heiligbeen-, en staartwervels. Tussen de wervels zit een tussenwervelschijf. Een andere naam voor tussenwervelschijf is discus. Dit is een stevig omhulsel met daarin een elastische, weke kern die voor een grote veerkracht van de rugwervel zorgt. Soms heeft dit omhulsel een zwakke plek. In dat geval kan de weke kern uit gaan puilen en ontstaat er een soort bobbel. Deze bobbel is de hernia en drukt tegen een zenuwwortel. Dat irriteert en zorgt voor de symptomen.
Welke hernia komt het meest voor?
In Nederland komt de rughernia het meest voor. Daarbij gaat het in 90 procent van de gevallen om een lage rughernia. Die zit tussen de onderste drie rugwervels. Ook nekhernia’s en hernia’s in de borstwervelkolom komen vaak voor.
De pijn of verdoving van de hernia
Klachten bij een hernia kunnen uiteenlopend zijn. De één heeft rugpijn en stijfheid van de rug, de ander pijn in een bil en het been. Sommige mensen hebben zelfs pijn in hun voet of hun grote teen. Het rare is wel dat het merendeel van de herniapatiënten geen rugpijn heeft, maar wel pijn in het been. Bovendien hebben veel mensen uitvalsverschijnselen. Dit komt omdat de zenuwwortel bekneld is geraakt. Dit zorgt voor het verdwijnen van reflexen en een verstoord gevoel in bijvoorbeeld been of teen. Mensen kunnen overigens ook verlammingsverschijnselen hebben en die kunnen zo erg zijn dat zij nog amper kunnen bewegen en echt aan bed gekluisterd zijn.
Een hernia voorkomen, kan dat?
Veel hernia’s ontstaan zomaar en mensen kunnen er vaak niet veel of niets aan doen om ze te voorkomen. In sommige gevallen zijn er wel redenen aan te wijzen waardoor de aandoening ontstaat. Dit zijn:
- Langdurige overbelasting
- Geforceerd en zwaar tillen
- Een ongeval
- Een onnatuurlijke lichaamshouding
Wie krijgt een hernia?
Eigenlijk kan iedereen en hernia krijgen. Wel is vastgesteld dat de gemiddelde leeftijd waarop mensen de aandoening krijgen 40 jaar is. Vaak zit de kwaal in de familie en zijn de
genen vooral de boosdoeners. Deze mensen worden gewoon geboren met een
zwakkere rugwervel dan andere mensen.
Bij mensen die hernia in de familie hebben bestaat 1/5 meer kans op de aandoening dan bij mensen waarbij het niet in de familie zit. Een gezonde levensstijl is ook niet de garantie om geen hernia te krijgen. Mensen met goed ontwikkelde rugspieren en rugwervels hebben net zoveel kans op een hernia als mensen die avond aan avond op de bank hangen en niet sporten.
Roken lijkt wel een factor van belang. Waarschijnlijk is de slechtere doorbloeding die ontstaat door het roken één van de redenen waarom rokers meer kans hebben op een hernia.
Moderne behandelmethoden hernia
De behandeling van een hernia is grotendeels afhankelijk van de plaats waar de aandoening zit. Dit zal een arts natuurlijk met de patiënt bespreken. De meest gebruikte methoden zijn:
- Het herniaweefsel laten krimpen door lasertherapie
- Vlak bij de hernia vloeistof spuiten die er voor zorgt dat het herniaweefsel schrompelt
- Met een buisje (microtube) het uitpuilende herniaweefsel verwijderen
- De operatie. Daarbij wordt de hele beschadigde discus weggehaald. De patiënt houdt daar een grote operatiewond aan over.
Geen bedrust bij een hernia?
Vroeger lagen mensen soms weken of maanden in bed met een hernia. Doktoren geloofden dat daarmee de kwaal over zou gaan. Tegenwoordig denkt de medische wereld heel anders. Er moet juist bewogen worden om de kwaal te doen verdwijnen. Vooral de afwisseling is daarbij belangrijk. Door afwisselend te zitten, te liggen en te lopen worden de tussenwervelschijven minder belast. Daardoor verdwijnen de klachten veel sneller.
Hoe lang wachten op behandeling van hernia
Iemand die aan een hernia moet worden geopereerd moet in ieder geval zes weken wachten. Alleen bij een spoedgeval, dus als de patiënt verlammingsverschijnselen heeft of de pijn echt onhoudbaar is wordt vrijwel meteen ingegrepen.
Soms moeten mensen wel 6 maanden wachten op een operatie. De aandoening kan dan overigens ook al weer over zijn, hoewel een hernia wel vaak een zwakke plek blijft.
Iemand die geopereerd is, moet rekenen op zes tot twaalf weken voor het herstel. In die periode is het noodzakelijk om fysiotherapie te krijgen.
Een terugkerende hernia
De kans dat een hernia terugkomt is best groot. In 5 van de 100 keren komt de aandoening terug na een behandeling. Dit komt omdat er toch altijd een zwakke plek blijft bestaan. De discus is namelijk wel beschadigd.