Pijn tijdens vrijen door vaginisme: wat kun je eraan doen?

Pijn tijdens vrijen door vaginisme: wat kun je eraan doen? Als een vrouw tijdens het vrijen, of tijdens een inwendig onderzoek pijn voelt omdat de vaginaspieren zich onwillekeurig samenknijpen, wordt dit vaginisme genoemd. Dit kan verschillende oorzaken hebben, waarbij de angst voor seks een veel voorkomend probleem is. Dit kan grote invloed hebben op de relatie. Penetratie is soms niet meer mogelijk is, wat voor veel mannen wel belangrijk is. Vaak is er ook schaamte, waardoor de vrouw niet naar de huisarts gaat. Wat houdt vaginisme in en hoe kun je er vanaf komen?

Wat vaginisme inhoudt

Als de penis bij de vrouw naar binnen probeert te dringen, trekken de vaginaspieren zich hard samen, waardoor penetratie erg pijnlijk is. Meestal is er wel een vorm van vaginisme als de vrouw voor het eerst seks heeft, omdat het de eerste keer meestal pijnlijk is. Als penetratie pijnlijk is, zal er bij sommige vrouwen een angst ontstaan voor seks. Deze vrouwen zullen bewust of onbewust vaginistisch reageren als ze gaan vrijen. Vaginisme kan ook aanwezig zijn tijdens een inwendig onderzoek als er een instrument naar binnen moet worden gebracht of als de vrouw een tampon moet inbrengen. Andere oorzaken kunnen zijn: een maagdenvlies, infectie, littekenweefsel of een schrale huid.

Angst voor pijn bij seks

De oorzaak van vaginisme is het willekeurig of onwillekeurig samentrekken van de spieren in de vagina uit angst voor pijn. De angst kan ontstaan zijn uit eerdere ervaringen. Vooral bij meisjes die nog niet zo veel ervaring hebben op seksueel gebied kunnen hier last van hebben. Sommige vrouwen gaan hierdoor zelfs een relatie uit de weg. Er zijn ook stellen die een bevredigende seksuele relatie hebben, maar zonder penetratie.

De invloed op de relatie

Voor mannen is een partner met vaginisme meestal een probleem. Ze zullen zich aanpassen, maar ze verlangen meestal wel naar penetratie. Samen kun je proberen hieraan te werken. Sommige mannen denken zelfs dat ze hun vriendin van vaginisme af kunnen helpen. Als zij hem ter wille wil zijn en het ook wil proberen, maar het wil niet lukken, kan het frustraties geven in de relatie. Er kunnen irritaties, schuldgevoelens en verwijten uit voortkomen. Er zijn zelfs mannen die als gevolg hiervan erectiestoornissen krijgen. Het kan leiden tot behoorlijke seksuele problemen.

Wat eraan te doen?

Als er toch penetratie heeft plaatsgevonden, kan de vrouw dagenlang last hebben van pijn en irritaties in de vagina. Vaak durft de vrouw uit schaamte niet met deze klacht naar de huisarts te gaan. Het is geen schande en je hoeft je hiervoor niet te schamen. Met professionele hulp kun je van het vervelende probleem afkomen, waardoor je weer kunt genieten van seks.

Zelfhulp

Als je liever eerst zelf probeert om van vaginisme af te komen, kun je een aantal dingen proberen. Neem alle tijd hiervoor. Als eerste moet je niet meer proberen door de pijn heen te gaan en toch geslachtsgemeenschap te hebben. Als je een vriend hebt, moet hij hiervoor begrip kunnen opbrengen. Het is belangrijk om pijn te vermijden, want pijn werkt averechts.

Breng een voorwerp in

Oefen in het begin in je eentje. Zorg dat je ontspannen bent en probeer een natte pink met korte nagel naar binnen te brengen. Houd het eerst tegen de opening aan en voel hoe de vaginaspieren zich samentrekken. Probeer als het kan de pink voorzichtig een klein stukje naar binnen te brengen. Het mag geen pijn doen. Als de pink te dik is, neem dan een dunner voorwerp. Mocht het niet lukken, dan stop je met deze oefening en probeer je het op een ander moment weer opnieuw. Mocht het goed gaan, kun je dit samen met je partner doen en er plezier aan beleven. Forceer niets en probeer niet te snel geslachtsgemeenschap te hebben.

Oefenen van de bekkenbodemspieren

De spieren rond je anus en je vagina vormen een structuur die onderdeel is van de bekkenbodemspieren. Je kunt deze spieren trainen en leren er controle over te krijgen. Dit kun je doen tijdens het plassen en steeds even te stoppen. Als je weer gaat plassen, probeer dan stevig te persen. Als je het gevoel van deze spieren onder controle hebt, kun je ook oefenen als je gewoon op een stoel zit. Oefen dit dagelijks, zo’n twintig keer achter elkaar. Heb je het gevoel dat je ongeveer weet hoe de spieren werken dan kun je doorgaan met de oefeningen om je vagina te leren kennen.

Je hoeft de oefeningen dus niet allemaal in één keer te doen. Bouw het rustig op, in je eigen tempo en neem er zoveel tijd voor als je nodig denkt te hebben. Ook al neemt dit maanden in beslag. Uiteindelijk zul je merken dat er vooruitgang in zit en kun je wellicht seksuele gemeenschap hebben met je vriend.

Lees verder

© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Pijn bij het vrijenSeksuologen in Vlaanderen horen steeds meer vrouwen klagen over pijn bij het vrijen. Dyspareunie, zoals de seksuele pijn…
GeslachtsgemeenschapGeslachtsgemeenschapDe geslachtsgemeenschap begint wanneer de stijf geworden penis in de vochtige geworden vagina word ingebracht. Soms maak…
Pijn tijdens seks (dyspareunie): Oorzaak en behandelingPijn tijdens seks (dyspareunie): Oorzaak en behandelingPijn tijdens het vrijen (dis- of dyspareunie) ontstaat in eerste instantie alleen tijdens de geslachtsgemeenschap. Het i…
Pijnlijke gemeenschap bij vrouwenPijnlijke gemeenschap bij vrouwenPijnlijke klachten tijdens de geslachtsgemeenschap staat een bevredigende seksuele relatie met de partner in de weg. Als…

Buikgriep: symptomen, preventie en behandelingBuikgriep: symptomen, preventie en behandelingBuikgriep (gastro-enteritis) is een verzamelnaam voor maag-darmontstekingen. Een bekende veroorzaker van buikgriep is he…
Huidaandoeningen: afwijking bloedvatenHuidaandoeningen: afwijking bloedvatenAls er afwijkingen aan bloedvaatjes kort onder de huidoppervlakte zijn, kan dit aan de buitenkant zichtbaar zijn. Zo zij…
Bronnen en referenties
  • www.nvsh.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 17-09-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.