Herpes genitalis: een besmettelijke geslachtsziekte

Herpes genitalis: een besmettelijke geslachtsziekte Herpes genitalis is een geslachtsziekte (SOA) waarbij er pijnlijke blaasjes en zweertjes op de huid van de geslachtsdelen ontstaat. Het een zeer besmettelijke virusinfectie en wordt overgedragen door seksueel contact. Als je eenmaal bent besmet, kun je er niets meer aan doen en zal er via de dokter een behandeling moeten worden gestart. Hoe weet je of je deze geslachtsziekte hebt, wat zijn de symptomen en hoe kan het worden behandeld?

Wat het is

Herpes genitalis is een SOA (= seksueel overdraagbare aandoening) dat wordt veroorzaakt door een virus. Van dit virus zijn er 2 typen: de HSV-1 en HSV-2. HSV1 is de belangrijkste verwekker van de koortslip. De geslachtsziekte herpes genitalis wordt meestal veroorzaakt door HSV-2. Het is erg besmettelijk en het wordt overgedragen door intiem seksueel contact. Als gevolg van besmetting zal de huid en de slijmvliezen van de geslachtsdelen en anus geïnfecteerd raken, waarbij er uiteindelijk pijnlijke blaasjes ontstaan. In een zeldzaam aantal gevallen wordt deze ziekte door het type HSV-1 veroorzaakt. Dit gebeurt meestal via orale seks.

Klachten

Het begint na vier tot zeven dagen na de besmetting met een branderig gevoel, pijn en jeuk rond de geslachtsdelen en anus. Er ontstaan wat rode plekjes. Vervolgens ontstaan er kleine pijnlijke blaasjes op de huid van de geslachtsdelen of anus die openbreken tot zweertjes. Op de zweertjes ontstaan korstjes en ze drogen geleidelijk aan in. Na twee tot drie weken zijn de zichtbare verschijnselen weer verdwenen. Het virus is nog niet verdwenen en zal in de zenuwen van het bekken aanwezig blijven. Het virus kan weer opnieuw actief worden, waardoor er opnieuw infecties kunnen optreden. De symptomen die bij deze aandoening kunnen voorkomen zijn:

  • Pijnlijke blaasjes rond en op de geslachtsdelen en anus
  • Pijn bij het plassen
  • Abnormale vaginale afscheiding
  • Zich ziek voelen
  • Koorts
  • Gevoelige lymfeklieren in de liezen

Wat je zelf kunt doen

Als je eenmaal bent besmet, kun je er niets doen om het tegen te houden. Wees voorzichtig omdat het een erg besmettelijk virus is. Was de aangedane delen alleen met water en dep het voorzichtig droog. Je kunt andere delen van je lichaam besmetten met je vingers door bijvoorbeeld in je ogen te wrijven. Ook al jeukt het ontzettend, probeer de blaasjes en zweertjes niet aan te raken en was je handen goed. Het gebruiken van een condoom biedt niet altijd voldoende bescherming om besmetting te voorkomen. Het is beter om tijdens de periode van de blaasjes en de zweertjes geen seks te hebben met iemand anders.

Naar de dokter

Ga in geval van een vermoeden van herpes genitalis naar de huisarts. Vaak is er sprake van al pijn en jeuk voordat er iets te zien is. Er is geen enkele behandeling kan herpes genitalis genezen, maar wel kunnen de klachten worden verminderd. Zo zal er bij geringe klachten zinkolie worden voorgeschreven met een eventuele pijnstillende stof. Bij ernstige klachten kan er een behandeling worden voorgeschreven met een antivirusmiddel. Dit middel zal ook worden gebuikt als er sprake is van een regelmatig terugkerende herpes genitalis.

Besmettingsgevaar

Ook al zijn er geen klachten en is er niets te zien, toch kan dit virus worden doorgegeven aan een ander. De kans dat dit gebeurt is klein. Bij een eerste keer besmet te zijn met dit virus, zal de huid van de geslachtsdelen enkele weken beschadigd zijn en het virus kunnen doorgeven. Bij een volgende infectie is de besmettelijke periode meestal wat korter en zijn de klachten wat minder hevig. Herpes genitalis kan alleen worden doorgegeven als de uitslag van het besmette slijmvlies in contact komt met het slijmvlies van de geslachtsdelen, mond of anus. Het besmettingsgevaar is het grootst rond het moment dat iemand blaasjes of zweertjes heeft.

Zwangerschap

Als je deze SOA ooit hebt gehad, kun je wel gewoon zwanger worden. Geef het wel aan als je naar een arts gaat, zodat er rekening mee gehouden kan worden. Je kunt meestal gewoon op natuurlijke wijze bevallen. Als je tijdens je zwangerschap voor het eerst besmet raakt met dit virus, zijn er meer risico’s. Hoewel het zeldzaam is, kan de infectie opstijgen naar de baarmoeder en eierstokken. Het virus kan tijdens de bevalling door de moeder aan het kind worden overgedragen. Daarom wordt er tijdens een infectie van het virus meestal besloten om de baby via een keizersnede ter wereld te laten komen.

Terugkerende aanval

Als de blaasjes en zweertjes zijn verdwenen, lijkt het alsof het virus is verdwenen. Het virus heeft zich teruggetrokken naar de zenuw in het bekken waar het in een sluimerende toestand aanwezig blijft. Om onbekende redenen kan het virus zich opnieuw vermenigvuldigen en weer blaasjes op de slijmvliezen veroorzaken. Meestal verloopt de terugkerende aanval minder ernstig dan de eerste aanval. Het hangt ook van de gesteldheid van het afweersysteem af. Zo zullen stress, menstruatie of griep de kans op een terugkerende aanval vergroten.

Houd je partner op de hoogte

Als je een vaste partner hebt, is het aan te bevelen deze op de hoogte te stellen, ook als de besmetting al eerder is geweest en je geen klachten hebt. Bij wisselende contacten hoeft dit niet strikt noodzakelijk te zijn. Als je weet van wie je het hebt, kun je die persoon beter wil inlichten. Op deze manier kan het verspreiden van deze aandoening worden beperkt. Het is beter om tijdens de periode van de aanval van herpes genitalis geen geslachtsgemeenschap te hebben. Als je het toch heel graag wilt, gebruik dan een condoom. Het geeft niet voldoende bescherming om het besmettingsgevaar volledig uit te sluiten. Het is mogelijk om iemand te besmetten zonder dat je zelf klachten hebt.
© 2013 - 2024 Ymbakker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
SOA: herpes (herpes genitalis)SOA: herpes (herpes genitalis)Steeds meer (jonge) mensen hebben een seksuele overdraagbare aandoening (SOA). Een veel voorkomende SOA is herpes genita…
Zweertjes op tong, zweertjes in de mond: GingivostomatitisZweertjes op tong, zweertjes in de mond: GingivostomatitisHerpetische stomatitis of gingivostomatits is een besmettelijke ziekte die zich verspreidt door direct contact met het h…
SOA en voorbehoedsmiddelenSOA en voorbehoedsmiddelenAls mensen van elkaar houden, of die nu man en man, vrouw en vrouw of man en vrouw is, verlangen ze naar seksualiteit, i…
Koortslip / HerpesEen koortslip is geen ernstige aandoening maar voor de meest ijdele onder ons kan het de nodige stress veroorzaken. Wat…

Mondkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseMondkanker: oorzaken, symptomen, behandeling, prognoseEr is een grote toename van mensen met hoofd-halskanker. Dit is een verzamelnaam voor verschillende typen kanker, waaron…
Snel blauwe plekken krijgen: wat kunnen de oorzaken zijn?Snel blauwe plekken krijgen: wat kunnen de oorzaken zijn?Niet ieder lichaam reageert hetzelfde als men tegen een object aanloopt of zich per ongeluk stoot. De ene persoon heeft…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Anqa, Pixabay
  • Boek: Diagnosewijzer 200 aandoeningen ISBN: 9789089891211
  • www.huidziekten.nl
Ymbakker (897 artikelen)
Laatste update: 09-10-2016
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.