SOA en voorbehoedsmiddelen

SOA en voorbehoedsmiddelen Als mensen van elkaar houden, of die nu man en man, vrouw en vrouw of man en vrouw is, verlangen ze naar seksualiteit, intimiteit voor twee personen. Helaas zijn er, vooral jongeren, die onveilig seks hebben en zo besmet raken met een SOA of ongewenst zwanger worden. Hier zijn voorbehoedsmiddelen voor.

Wat zijn SOA?

SOA zijn Seksueel Overdraagbare Aandoeningen. De meeste SOA zijn makkelijk te genezen en hebben dan geen nare gevolgen, maar er zijn ook SOA die vervelende gevolgen, zoals bijvoorbeeld onvruchtbaarheid, kunnen hebben.

Hoe loop je een SOA op?

Een SOA kun je op verschillende manieren oplopen;
  • Via bloed,
  • Via contact tussen slijmvliezen (zitten in anus, penis, vagina en mond),
  • Via vaginaal vocht,
  • Via sperma.

De meeste SOA worden opgelopen door onveilig vrijen. Daarmee wordt niet alleen de geslachtsgemeenschap zelf bedoelt, maar ook bijvoorbeeld beffen, pijpen of anale sex.

Symptomen van een SOA

  • Afscheiding of pus uit penis, vagina of anus. Bij vrouwen is er vaak sprake van meer afscheiding dan normaal,
  • Branderig gevoel, geïrriteerdheid, pijn bij of na het plassen of kleine beetjes moeten plassen,
  • Zweertjes, wratjes, blaasjes op de penis, vagina, anus of mond,
  • Jeuk in het schaamhaar, aan de eikel, schaamlippen of anus,
  • Gezwollen klieren in de liezen,
  • Pijn in één of beide (bij-)ballen,
  • Pijn in de onderbuik,
  • Pijn bij het vrijen, of onregelmatig of abnormaal bloedverlies, bijvoorbeeld na het vrijen of tussen twee menstruatieperioden in.

De 5 meest voorkomende SOA in Nederland

1. Chlamydia – infectie.

Symptomen voor vrouwen;
Vrouwen merken vaak niets van een chlamydia – infectie, hoogstens wat pijn bij het plassen, pijn tijdens het vrijen of bloedverlies buiten de menstruatieperiode.

Symptomen voor mannen;
Ook mannen hebben vaak geen klachten bij een chlamydia – infectie. Ze kunnen last hebben van wat afscheiding uit de plasbuis of pijn bij het plassen.

Gevolgen;
Voor zowel mannen als vrouwen kan het gevolg van een chlamydia – infectie een ontsteking zijn. bij mannen een ontsteking aan het prostaat of de bijbal, bij vrouwen een ontsteking aan de eileider. Een onbehandelde chlamydia – infectie kan tot onvruchtbaarheid leiden.

2. Genitale wratten.

Symptomen bij zowel mannen als vrouwen;
Genitale wratten zijn pijnlijke wratten rond de geslachtsdelen of rond de anus. Ze zijn onschuldig, maar breiden zich snel uit. Je kunt genitale wratten hebben zonder dat je het merkt. Bij vrouwen doen ze vaak niet zo’n pijn, maar jeuken ze wel erg.

Gevolgen;
Genitale wratten zijn niet schadelijk, maar kunnen het beste wel snel behandeld worden. Hoe langer je er onbehandeld mee rondloopt, hoe langer de behandeling uiteindelijk duurt.

3. Herpes genitalis.

Symptomen bij zowel mannen als vrouwen;
Jeuk en een geïrriteerd, branderig of pijnlijk gevoel. De slijmvliezen worden enkele dagen na de besmetting rood en beginnen blaasjes of zweertjes te tonen, meestal bij de geslachtsdelen of de anus in de buurt.

Gevolgen;
Er bestaat geen behandeling tegen herpes, het gaat vanzelf weer over. Wel is het belangrijk dat je de besmette plek(ken) zo min mogelijk aanraakt, en als dat toch moet; goed je handen wassen!

4. Gonorroe.

Symptomen voor vrouwen;
Vrouwen hebben, behalve dat het plassen soms pijn kan doen, geen klachten.

Symptomen voor mannen;
Groenige, pusachtige afscheiding uit de plasbuis, een branderig of geïrriteerd gevoel bij het plassen of vaak in kleine beetjes plassen.

Gevolgen;
Gonorroe kan opstijgen en zorgen voor een ontsteking aan de eileiders bij de vrouw, en ontsteking aan prostaat of bijbal bij de man. Een onbehandelde gonorroe kan bij vrouwen leiden tot onvruchtbaarheid.

5. Hepatitis B.

Symptomen bij zowel mannen als vrouwen;
Meestal merken mensen er niets van als ze besmet zijn met hepatitis B, ze worden hoogstens wat vermoeid, krijgen buikpijn of jeuk. Na verloop van tijd kan het oogwit gelig worden en de urine de kleur van thee krijgen.

Gevolgen;
Mensen die hepatitis B hebben gehad lopen kans op levercirrose, een slecht werkende lever of leverkanker. Bij deze soort van hepatitis B kan de arts medicijnen voorschrijven. Bij de ‘gewone’ soort gaat het vanzelf over en merk je er daarna (bijna) niks meer van.

Wil je meer weten over SOA? Kijk op deze site!!

Voorbehoedsmiddelen

Er zijn verschillende soorten voorbehoedsmiddelen te koop die mensen beschermen tegen een onverwachte zwangerschap, maar er is er eigelijk maar 1 die beschermt tegen een SOA; het condoom. Gebruik hem daarom altijd!

Voorbehoedsmiddelen die alleen beschermen tegen ongewenste zwangerschap zijn onder andere;
  • Spiraaltje,
  • Vrouwencondoom,
  • De pil.
© 2006 - 2024 Lobke, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Voorbehoedsmiddelen: veilig vrijenVoorbehoedsmiddelen: veilig vrijenVoorbehoedsmiddelen zijn noodzakelijk voor het voorkomen van een bevruchting tijdens de seks, alsook tegen seksueel over…
Betere test voor ChlamydiaBetere test voor ChlamydiaIn het VU medisch centrum in Amsterdam hebben wetenschappers een nieuwe test ontwikkeld die nauwkeuriger Chlamydia kan o…
Chlamydia (SOA)Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening die bij vrouwen kan leiden tot onvruchtbaarheid en dus is het erg bel…
Eileiderontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEileiderontsteking: symptomen, oorzaak en behandelingEileiderontsteking symptomen en behandeling eileiderontsteking ten gevolge van chlamydia-infectie, een seksueel overdraa…

VoorbehoedsmiddelenVoorbehoedsmiddelenEr zijn veel verschillende voorbehoedsmiddelen, met elk zijn voor- en nadelen. Hieronder vind je daarom een opsomming va…
Homo-, hetero- en biseksualiteitIn tegenstelling tot vele dieren, vallen de meeste mensen op de wereld op mensen van het andere geslacht, maar er zijn o…
Reacties

Anoniem, 27-05-2010
Ik heb een vraag. ik heb de laatste dagen snel het gevoel dat ik moet plassen en dan is de urine heel erg geel en het doet wel een beetje pijn bij het plassen. mijn vriend en ik hebben een paar nachten achter elkaar sex gehad wel veilig en ik slik de pil maar 1avond zakte het condoom af maar we kwamen er te laat achter en ik weet niet of je de pil wel egt kan vertrouwen en ik weet egt niet wat ik moet doen want ik durf het niet tegen me ouders te zeggen want die denken dat ik er nog niet aan toe ben en die kunnen me wel vermoorden dan HELP! Reactie infoteur, 28-05-2010
Ik denk dat je blaasontsteking hebt. Mijn advies is om even naar de huisarts te gaan met ochtendurine, dan kan hij/zij een recept voorschrijven om dit te verhelpen.

Anoniem, 20-10-2009
Ik dacht dat ik een blaasontsteking had, maar de dokter kan het niet vinden. Ik ben zo bang dat ik een soa heb, wat moet ik nu doen?

Groetjes. Reactie infoteur, 20-10-2009
Zie reacties op de vorige reacties

Anoniem, 11-08-2009
Ik heb een vraagje, ik heb regelmatig sex met mijn vriend en sinds een week heeft hij een geiriteerd en brandend gevoel, maar ik voel helemaal niets, en er word gezegt dat een vrouw het eerder zou merken dan een man klopt dat? Heb ook geen sex met iemand anders gehad dus zou ik het ook niet hebben toch? Reactie infoteur, 12-08-2009
De best manier om hier antwoord op te vinden is een SOA test te laten doen bij de GGD. Dit is misschien even een hoge drempel waar je overheen moet, maar dan wordt je meteen getest op allerlei SOA en weet je bij een goede uitslag dus meteen dat er niets met je aan de hand is.

Je kunt vaak een afspraak maken met de GGD zonder dat je bij je huisarts langs hoeft.


Succes!

Anoniem, 20-09-2008
Iik zit met een probleem, dat is het volgende: ik ben 16 jaar en nog maagd maar heb een soordt rare bultjes op mijn balzak en de onderkant van mijn penis. Ik heb geen pijn bij het plassen, maar wel af en toe jeuk. Kunnen jullie vertellen wat het is en of ik er iets tegen kan doen? Reactie infoteur, 21-09-2008
Ik zou er even mee naar de huisarts gaan, deze weet vast wat het is. Succes!

Lobke (154 artikelen)
Gepubliceerd: 13-12-2006
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.