Voorbehoedsmiddelen: veilig vrijen

Voorbehoedsmiddelen: veilig vrijen Voorbehoedsmiddelen zijn noodzakelijk voor het voorkomen van een bevruchting tijdens de seks, alsook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. De voorbehoedsmiddelen die in dit artikel beschreven worden zijn de pil, de vaginale ring, het spiraaltje en het vrouwencondoom.

De pil

De anticonceptiepil laat 2 kunstmatige hormonen in je lichaam vrij, oestrogeen en progestageen. Deze stoffen zorgen ervoor dat je niet zwanger wordt. Als je begint met de pil start je het beste op de eerste dag van je maandstonden. Je neemt de pil het beste rond hetzelfde tijdstip gedurende 21 dagen. Het is belangrijk dat je de pil niet vergeet in te nemen, want de kans op zwangerschap is hierdoor veel groter.

Voordelen van de pil

  • De pil is heel betrouwbaar
  • Je bloedingen kunnen geregeld worden
  • De pil zorgt er daarnaast voor dat je minder bloed verliest tijdens je menstruatie

Nadelen van de pil

  • De pil beschermt niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen
  • In het begin kan je last hebben van misselijkheid, hoofdpijn en andere neveneffecten
  • Enkel verkrijgbaar op doktersvoorschrift

De prijs van de pil varieert sterk: van 8 tot 30 euro voor 3 strips. Onder een bepaalde leeftijdsgrens zijn sommige pillen volledig gratis. Het beste is om even bij de dokter te informeren.

De vaginale ring

De vaginale ring is een dunne, flexibele ring die je in je vagina inbrengt. Hij laat, net zoals de pil hormonen vrij in je lichaam. De ring scheidt drie weken lang hormonen af die ervoor zorgen dat er geen eisprong plaatsheeft. Het wordt dan ook verkocht in doosjes met 3 ringen. De prijs hiervan ligt tussen de 35 en 40 euro, onder de 21 betaal je minder.

De voordelen van een vaginale ring is dat je er niet elke dag aan moet denken zoals bij de pil, en als je overgeeft of diarree hebt beïnvloed het niet de werking ervan. De nadelen zijn een beetje hetzelfde als bij de pil: je krijgt het enkel mee als je een voorschrift van de dokter hebt en het beschermd niet tegen seksueel overdraagbare aandoeningen.

Het spiraaltje

Een spiraaltje is een voorwerp dat in de baarmoeder wordt ingebracht. Er zijn twee soorten spiraaltjes: het hormonaal spiraaltje dat net zoals bij de pil werkt op basis van hormonen die verhinderen dat je als vrouw bevrucht wordt. En het koperspiraaltje: het koper moet ervoor zorgen dat een zaadcel geen rijpe eicel kan bevruchten en minder beweeglijk wordt.

Een spiraaltje moet door een arts of gynaecoloog ingebracht worden. De behandeling is redelijk ingewikkeld en duur. Dit voorbehoedmiddel wordt voor al gebruikt door vrouwen die al zwanger geweest zijn. Het spiraaltje is dan ook wel betrouwbaar en heeft een langdurige werking. Bovendien ben je na verwijdering onmiddellijk weer vruchtbaar.

Het vrouwencondoom

Het vrouwencondoom is een buisvormig, rubberen voorwerp. Het belet, net als een mannencondoom; dat het sperma van de man binnendringt bij de vrouw om er een eicel te bevruchten. Het kan voor de seks worden aangebracht. De hardere uiteinden zorgen ervoor dat het blijft zitten. Pas wel op: als de penis de vagina binnendringt, dat het vrouwencondoom niet opzij wordt geduwd.

Het voordeel van een vrouwencondoom is dat het beschermd tegen ongewenst zwangerschap en seksuele overdraagbare aandoeningen, net zoals bij een mannencondoom. Het is ook verkrijgbaar bij de apotheek zonder doktersvoorschrift. Het nadeel is dan wel dat het moeilijker verkrijgbaar is dan een mannencondoom. De prijs van een vrouwencondoom ligt ook hoger: ongeveer 10 euro voor 3 stuks. Voorbehoedsmiddelen zijn noodzakelijk voor het voorkomen van een bevruchting tijdens de seks, alsook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. De voorbehoedsmiddelen die in dit artikel beschreven worden zijn de pil, de vaginale ring, het spiraaltje en het vrouwencondoom.
© 2010 - 2024 Koningaap, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anticonceptiemiddelen voor de vrouwAls gesproken wordt over anticonceptiemiddelen dan komt men al gauw op de anticonceptiepil uit. Doch, er zijn meerdere s…
VoorbehoedsmiddelenVoorbehoedsmiddelenEr zijn veel verschillende voorbehoedsmiddelen, met elk zijn voor- en nadelen. Hieronder vind je daarom een opsomming va…
Voorbehoedsmiddelen: werking en soortenDoor het nemen van voorbehoedmiddelen zijn mensen meestal in staat de geboorte van hun kind te plannen of te voorkomen.…
Het vrouwencondoomNiet alleen de man heeft de mogelijkheid tijdens de sex een condoom te dragen. Een vrouw heeft sinds 1992 ook de keuze e…

Vigorelle, de Viagra voor vrouwenTot 10 jaar geleden was het seksleven van vele mannen kort en eigenlijk ook niet zo krachtig. Langdurige seks was vrijwe…
Afslanken en seksAfslanken en seksHet hebben van seks zou goed zijn om af te slanken door het verbranden van de extra calorieën... Is dat wel zo? Of hangt…
Bronnen en referenties
Koningaap (118 artikelen)
Laatste update: 21-06-2017
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Seksualiteit
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.