Snel blauwe plekken krijgen: wat kunnen de oorzaken zijn?

Snel blauwe plekken krijgen: wat kunnen de oorzaken zijn? Niet ieder lichaam reageert hetzelfde als men tegen een object aanloopt of zich per ongeluk stoot. De ene persoon heeft praktisch nooit een blauwe plek behoudens als men ergens hard tegenaan komt en de ander heeft om de haverklap bloeduitstortingen. Dit kan door bloedplaatjes, medicijnen of ziekten komen. Waardoor wordt een blauwe plek (hematoom) veroorzaakt en wat voor aandoeningen of ziekten kunnen er verder van invloed op zijn?

Snel blauwe plekken krijgen


Wat is een blauwe plek?

Iedereen kent het wel, je stoot je eens goed en je krijgt een blauwe plek. Soms doet het nog even pijn en geeft het een diep rode, blauwe of paarse kleur. Deze aandoening wordt veroorzaakt doordat materiaal onder de huid is beschadigd, waardoor een bloedlekkage is ontstaan. De combinatie tussen zwelling en bloeduitstorting heeft daarbij vaak een pijnlijk resultaat, waarnaast de plek enkele dagen tot weken zichtbaar kan zijn. Het kleurt rood tot paars en kan diepe donkere kleuren aannemen. Naarmate de tijd verstrijkt trekt de kleur geleidelijk naar groen, geel tot de eigen huidskleur is hersteld.

Invloed van bloedplaatjes

Indien een blauwe plek voorkomt dan zorgen de bloedplaatjes ervoor dat de wond snel heelt. Naarmate die trombocyten minder goed werken duurt een bloeding langer, waardoor het sneller zichtbaar is. Is er sprake van een tekort aan bloedplaatjes dan duurt het herstel langer, zodat hematomen eerder kunnen voordoen. Het kan daarbij eveneens voorkomen dat men zich slechts lichtjes stoot, waardoor reeds een blauwe plek tevoorschijn komt. Bij een normale werking van de trombocyten blijven deze plekken dus uit. Wat kunnen de achterliggende redenen zijn, waarom de bloedplaatjes minder effectief zijn en welke ziekten kunnen eraan ten grondslag liggen?

Overmatig medicijn gebruik

Sommige behandelmethoden vragen dermate ingrijpende medicatie, dat het de werking van bloedplaatjes tegenwerkt. Denk aan overmatig gebruik van aspirine, maar ook heparine wat bij een hartinfarct wordt voorgeschreven. Het doel is om via de anti-trombose medicatie bloedstolsels op te lossen, zodat het lichaam en bloed kans tot herstel wordt gegeven. Omdat het om een ingrijpend medicijn is, heeft het ook direct gevolgen op het wel of niet kunnen krijgen van hematomen. Bij een wondje of overdruk op de huid treden aderscheurtjes op, waardoor een onderhuidse bloeding kan ontstaan. Omdat dergelijke medicatie de werking van trombocyten tegengaat, zal de bloeding langer aanhouden. Daardoor kan eerder een bloeduitstorting zichtbaar zijn.

Een relatief dunnere huid

Niet iedereen heeft een dikke huid. Plaatselijk heeft iedereen al verschillende huiddikten. Denk aan de stevige zool. Het raakvlak moet extra veel lasten overdragen, waardoor de huid ook dikker is. Kom je bij de enkel dan tref je bij iedereen een relatief dunne huid aan. Variërende huiddikten komen bij iedere mens standaard voor. Toch kan er bij sommige mensen een relatief dunnere huid aanwezig zijn, waardoor bijvoorbeeld eerder adertjes zichtbaar zijn. Omdat de huid extra dun is, heeft men minder bescherming tegen stoten. Bij het minste of geringste kunnen blauwe plekken ontstaan.

Huidatrofie door Prednison

Een middel dat veelal als paardenmiddel wordt gegeven om patiënten er boven op te helpen is Prednison. Het is een bijnierschorshormoon (corticosteroïd) en wordt gebruikt als andere middelen geen soelaas bieden. Het zorgt ervoor dat ontstekingen worden tegengehouden en het lichaam beter reageert. Het wordt ingezet bij aandoeningen, waarvoor geen ander medicatie beschikbaar is. Denk aan de ziekte van Kahler om het kalkgehalte in het lichaam te verminderen en om de zwelling van tumoren tegen te werken. Bij langdurig gebruik treedt, echter huidatrofie op en de huiddikte afneemt. Daarmee neemt de kans op blauwe, rode, paarse plekken op de huid toe. Dit kan ook een natuurlijk voorkomend fenomeen zijn doordat de persoon veroudert.

Ziekten welke het kunnen veroorzaken!

Naast voorgaande fysieke omstandigheden kunnen er ook ziekten aan ten grondslag liggen. Enkele daarvan kunnen zeer ingrijpende gevolgen voor de toekomst hebben. Denk aan de volgende ziekten.

Acute myeloïde leukemie

Er worden teveel witte onrijpe bloedlichaampjes aangemaakt, waardoor gezonde bloedlichaampjes worden verdrongen en de aanmaak verstoord. De weerstand daalt acuut, waarnaast trombocyten niet meer goed worden aangemaakt.

Immuun TrombocytoPenie

Bij ITP valt het afweersysteem de eigen trombocyten aan, omdat een verbonden eiwit als lichaamsvreemd wordt beschouwd. Dit is een auto-immuunziekte kan snel leiden tot blauwe vlekken, maar ook tot purpura oftewel bloedrode stipjes overal op het lichaam.

Ziekte van Kahler

Dit is beenmergkanker, waarbij teveel bloedplasma cellen met één type immunoglobine worden aangemaakt. Het zorgt ervoor dat de aanmaak van bloedplaatjes is verstoord.

Ziekte van Waldenström

Dit is eveneens een beenmergkanker, waarbij teveel B-lymfocyten worden aangemaakt. Dit resulteert in een M-proteïne piek, waardoor andere bloedcellen niet meer worden aangemaakt.

Ziekte von Willebrand

Bij deze ziekte heeft de persoon een afwijkend eiwit in het bloedplasma, waardoor trombocyten minder worden gestimuleerd om te stollen. Deze ziekte komt circa bij één op de honderd personen voor en kan totaal onopgemerkt blijven. Het enige dat men merkt is langdurige bloedingen bij wondjes of menstruatie.

Heb je op een acute manier last van veel voorkomende blauwe plekken dan is het altijd verstandig om je medisch te laten keuren. Enkele van voorgenoemde ziekten kunnen zeer ingrijpend zijn en zijn potentieel levensbedreigend.

Lees verder

© 2013 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hematomen, blauwe plekkenEen blauwe plek is het meest voorkomende type bloeduitstorting. Blauwe plekken worden veroorzaakt door je bijvoorbeeld e…
Snel spontane blauwe plekken op benen en armen behandelenSnel spontane blauwe plekken op benen en armen behandelenHoe moet je blauwe plekken op benen en armen behandelen? Hoe ontstaan blauwe plekken en wat te doen bij spontane blauwe…
Blauwe plekken: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsBlauwe plekken: oorzaken, symptomen, behandeling & tipsWie heeft er nog nooit een blauwe plek gehad? Die donkere, pijnlijke plek die ontstaat ten gevolge van een valpartij is…
Genezing van een blauwe plekGenezing van een blauwe plekEen blauwe plek kan al snel ontstaan: vooral bij ouderen, sporters of bij spelende kinderen. Een ongeval is snel gebeurd…

Herpes genitalis: een besmettelijke geslachtsziekteHerpes genitalis: een besmettelijke geslachtsziekteHerpes genitalis is een geslachtsziekte (SOA) waarbij er pijnlijke blaasjes en zweertjes op de huid van de geslachtsdele…
Nervositeit, ongegronde angst en stress onder controleNervositeit, ongegronde angst en stress onder controleGespannenheid en nervositeit zijn niet uit ons bestaan weg te denken. Stress en zenuwachtigheid horen bij het leven. Maa…
Bronnen en referenties
  • Apotheek.nl, http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Heparine.aspx?mId=10704&rId=1975, bezocht op 4-10-2013;
  • Apotheek.nl, http://www.apotheek.nl/Medische_informatie/Medicijnen/Producten/Prednison.aspx?mId=10704&rId=387, bezocht op 4-10-2013;
  • HematologieNederland.nl, http://www.hematologienederland.nl/waldenstrom-0, bezocht op 4-10-2013;
  • Wikipedia.org, http://nl.wikipedia.org/wiki/Huid, bezocht op 4-10-2013.
Reacties

C. Moulakis, 07-12-2018
Goedendag, ik heb laatste tijd veel jeuk op mijn lichaam. ( waarschijnlijk atopisch eczeem). Bij huisarts geweest en zalf voor eczeem gekregen. Helpt matig. Maar daar waar ik erg hard krabbel, krijg ik de volgende dag blauwe plekken. Is dat normaal? Of heeft dat met mijn bloed te maken? Is het te dik, te dun? Moet ik mij zorgen maken? Ik wacht met spanning op uw reactie. Vriendelijke groet, Carolina Moulakis. Reactie infoteur, 11-12-2018
Bij sommige mensen werken de bloedplaatjes minder efficient waardoor eventuele bloedingen langer aanhouden. Het leidt er mede toe dat men sneller blauwe plekken krijgt.

Fatima, 22-03-2016
Hallo
ik ben een paar maanden terug naar de dokter geweest en bleek dat ik te weinig trombocyten had. ze hebben mij toen doorgestuurd maar ik ben er nooit mee verder gegaan. (ik was toen na de bloed onderzoek wel net van mijn menstruatie af zou het daar aan kunnen liggen?)
toen ben ik minder medicijnen gaan inslikken (paracetamol) en later merkte ik dat ik erg lui ben en vaak moe en dat ik heel vaak blauwe plekken krijg. zal het kunnen zijn dat ik een ziekte of dergelijks heb? ik heb al een afspraak gemaakt bij de dokter alweer maar dat duurt nog even voordat ik aan de beurt ben.

ik hoor graag van u
met vriendelijke groet. Fatima Reactie infoteur, 23-03-2016
Met te weinig trombocyten is de kans groter dat je sneller blauwe plekken krijgt. Een tekort kan door uiteenlopende ziekten worden veroorzaakt, maar ook door onvoldoende B12 en foliumzuur. Het hebben van geregelde blauwe plekken is een niet ernstig symptoom. Gaat het echter om chronische bloedingen zoals veel zwart gestold bloed in de ontlasting of bloedbraken dan is direct onderzoek noodzakelijk.

Av0s, 27-06-2015
Hallo, ik ben de laatste tijd heer erg moe en krijg snel blauwe plekken, van veel weet ik niet eens hoe ze ontstaan, ik sta ook heel vaak op met een bloedneus, er is al vaak bloedgeprikt maar er is nergens ijzergebrek uitgekomen. Weet u misschien wat het is? Reactie infoteur, 27-06-2015
In de meeste gevallen is een alleenstaande bloedneus bij het opstaan geen punt van zorg. Het kan in perioden voorkomen, mogelijk doordat de weerstand minder is. Omdat u ook snel blauwe plekken krijgt en een wondje in de neus slecht heelt, kan het de ziekte van Willebrand zijn. Het komt bij 1 op de 100 personen voor, waarbij een eiwit in het bloed is aangetast en bloed minder snel stolt. Het leidt tot het eerder krijgen van opvallende blauwe plekken. Het kan ook een verklaring zijn waarom de neus geregeld bloed. Mogelijk gecombineerd met een minder weerstand zou het aanleiding kunnen zijn voor bloedarmoede en/ of vermoeidheid. De ziekte van Willebrand hoeft niet te worden behandeld, behoudens dat men voorzichtig moet zijn met wonden, operatie, tandartsbezoek. Mocht de vermoeidheid lang aanhouden dan is een consult bij een medisch specialist mogelijk wel van belang.

Jedidja, 28-04-2015
Ik heb iets raars sinds ongeveer een half jaar. Aan mijn linkerwijsvinger, het middelste kootje, heb ik snel een soort blauwe plek. Het ontstaat al als ik bijv een deurknop te stevig beetpak… Soms heb ik het rechts, maar meestal links. Herkent iemand dit? Reactie infoteur, 30-04-2015
Het is in dit geval even gissen hoor. Maar het zou misschien kunnen komen door een triggerfinger. De pezen in de vingers lopen door peeskokers. Indien er een ontsteking is ontstaan aan die pees dan zwelt het op waardoor er steeds minder ruimte beschikbaar is voor de pees. Het kan mogelijk bij intens gebruik tot overbelasting van het omringende weefsel leiden, waardoor eerder een bloeding ontstaat.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 05-06-2020
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.