Mijn huid krijgt een vreemde kleur, wat is er aan de hand?

Mijn huid krijgt een vreemde kleur, wat is er aan de hand? Door ziekten en aandoeningen kan de huid een andere kleur krijgen. Geel, rood, bruin, blauw, paars, zwart of oranje komen zoal voor en het is vaak een teken dat er iets niet goed aan de hand is. Een lokaal of compleet snel veranderende kleur van de huid moet dan ook medisch worden gecheckt, omdat het soms om gevaarlijke aandoeningen kan gaan. Welke kleuren kan de huid krijgen en waardoor wordt het zoal veroorzaakt?

Vreemde kleur huid


Melanine

In de huid zit melanine en dat bepaalt welke huidskleur we hebben. Des te groter deze deeltjes zijn, des te donkerder zal de huid zijn. Oftewel blanke mensen hebben kleine en gekleurde mensen hebben grote melaninedeeltjes. Daarbij geldt dat grote deeltjes meer bescherming bieden tegen huidkanker, omdat het meer zonnestraling kan absorberen. Het ontstaan van witte vlekjes (vitiligo) kan door ontregelde melanine komen en kan soms de complete huid aantasten. Door ziekten en aandoeningen kan de huid plaatselijk of compleet van kleur veranderen. Wat voor kleurveranderingen kunnen van toepassing zijn en wat zijn de achterliggende veroorzakers?

Rode vlekjes

Op de huid kunnen uiteenlopende rode vlekjes ontstaan, door toedoen van virussen, bacteriën of schimmels. Rode vlekjes kunnen plaatselijk voordoen, kunnen irriteren en juist veel overlast veroorzaken. Het kan bijvoorbeeld door SOA's komen. Wat zijn zoal de andere redenen, waardoor deze vlekjes tevoorschijn komen?

Ziekte van Lyme

Een steeds vaker voorkomende rode vlek is naar aanleiding van een tekenbeet. In een steeds groter wordend gebied komen teken voor en deze kunnen de drager van de Borrelia Burgdorferi bacterie zijn. Zodra de teek zich heeft vastgebeten, komt de bacterie via het speeksel in het bloed terecht. Van deze beet merkt men niets, omdat het speeksel verdovend werkt. In eerste instantie zal rondom de beet een groter wordende rode kring van toepassing zijn. In de vervolgfase wordt door de ziekte van Lyme het zenuwstelsel systematisch aangetast en dat heeft verstrekkende gevolgen. Daarom moet men altijd per ommegaande een tekenbeet in het ziekenhuis laten behandelen. Daartoe zal langdurig een antibioticakuur moeten worden gevolgd, om de gevolgen van de bacterie te minimaliseren.

Schimmels

De huid heeft een zeker zuurgehalte, waarmee de invloed van bacteriën en schimmels beperkt blijft. Door verminderde weerstand en/ of zeepgebruik (hoge pH-waarde) kan de zuurtegraad in onbalans raken, waardoor schimmels de overhand kunnen krijgen. Op het gehele lichaam kunnen dan rode schilferende kringen of vlekken ontstaan, welke eveneens kunnen jeuken. Denk aan liesschimmel of ringworm. Het is van belang om het te behandelen met een anti-fungal crème zoals Daktarin of Miconazolnitraat om de pH-waarde te laten herstellen.

ITP

Het hebben van dieprode vlekjes tot puntjes op de huid kan een teken van Immuun TrombocytoPenie zijn. Trombocyten zijn bloedplaatjes, waarmee wondjes kunnen worden gestelpt. Op deze deeltjes zitten specifieke eiwitten, welke soms als lichaamsvreemd worden beschouwd. In dat geval zal het immuunsysteem optreden, waardoor bloedplaatjes worden afgebroken. Men kan minder effectief wondjes herstellen, waardoor bloedingen langer aanhouden. Het uit zich onder andere in bloedrode vlekjes in de huid. Het wordt behandeld met Prednison of Neoral.

Oranje huid

De bijnierschors maakt androgenen, aldosteron en cortisol aan. Indien de bijnierschors wordt aangetast door het immuunsysteem danwel de hypofyse onjuiste signalen afgeeft, kan er overmatig veel adrenocorticotroop hormoon worden aangemaakt. Die stof accumuleert in de huid, waardoor een oranje tot bruine verkleuring optreedt. Bovendien zal men oververmoeid en duizelig zijn. Het wordt ook wel de ziekte van Addison genoemd.

Gele verkleuring door leverproblemen

Indien de werking van de lever is aangetast, kunnen afvalstoffen in het lichaam accumuleren. Het orgaan is verantwoordelijk voor uiteenlopende lichaamsprocessen, zoals het afbreken van oude bloedlichaampjes. Hemoglobine in het bloed wordt afgebroken in bilirubine en wordt door de lever aan gal toegevoegd. Op deze manier kan deze afvalstof via de ontlasting het lichaam verlaten. Bilirubine heeft een gele kleur en kan het lichaam laten verkleuren, mits het onvoldoende wordt afgevoerd. De huid en ogen kunnen een gele kleur krijgen, waardoor geelzucht ontstaat. De ontlasting zal veel lichter van kleur zijn (kan wit zijn), terwijl de plas stinkt en donkerbruin van kleur is.

Donker wordende huid enkel

Bij diepe veneuze trombose is de aorta-vaatwand in de benen verzwakt, waardoor vaatklepjes niet meer goed passen. Het leidt tot het lekken van bloed, waardoor de doorstroming minder wordt. Het leidt enerzijds tot bloedpropjes, waardoor longembolie, hartinfarct of een beroerte kunnen worden veroorzaakt. Anderzijds sijpelen rode bloedcellen door de vaatwand en accumuleren in de huid boven de enkel. De huid verandert daarbij van kleur en kan er bruin tot zwart uitzien. De huid is erg teer en kan bij beschadiging langdurig zweren. Zwachtelen, met het voeteneinde hoger slapen en veel lopen zijn van belang.

Rode, bruine tot zwarte vlekjes met verheffingen

Praktisch iedereen heeft moedervlekjes. Als die vlekjes snel qua karakter veranderen, dan is er meer aan de hand. Verandert de kleur, vorm en komt het in verheven vorm voor, dan kan het om huidkanker gaan. Vaak groeit het in bloemkoolachtige structuren en kunnen irriteren. Bovendien kan het opengaan, waarna het blijft etteren en niet herstelt. Het kan eveneens gaan om een witte vlek met een scherpe rode rand erom heen. In dat stadium is het nog geen kanker, echter het kan kanker worden (ziekte van Bowen). Huidkanker kan in de meeste gevallen goed worden behandeld, mits het tijdig wordt gediagnosticeerd. Heeft men plaatselijk een snel veranderende kleur, vorm of verheffingen, dan is het noodzaak om medisch advies in te winnen. Neem bij twijfel altijd contact op met de huisarts.

Lees verder

© 2015 - 2024 Geinformeerd, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Zwarte en donkere vlekjes stipjes op de huid; moedervlekkenZwarte en donkere vlekjes stipjes op de huid; moedervlekkenHeb jij last van zwarte vlekjes of donkere vlekjes op je huid? Wat zijn deze zwarte vlekjes? Zwarte donkere vlekjes op d…
Infectieziekten bij kinderen – Hepatitis AEen kindje heeft al enkele dagen koorts, gebrek aan eetlust en pijn rechts in de bovenbuik. Na een paar dagen kleurt het…
Goedaardige geelzucht: syndroom van Dubin-JohnsonGoedaardige geelzucht: syndroom van Dubin-JohnsonAls de lever niet goed werkt of is aangetast, dan kan geelzucht ontstaan. Sommige varianten kunnen veel overlast of erns…
Make-up tips voor een donkere huidHeb je een donkere huid? Dan wil je alsnog mooie make-up op je gezicht aanbrengen. Waar moet je zoal op letten wanneer j…

Kan bot pijn doen?Kan bot pijn doen?Je hoort het wel vaker: ik heb zware botten, daarom ben ik zo zwaar. Fabel! Zware botten bestaan gewoonweg niet. Nog een…
Wat is een whiplash en wat kun je er tegen doen?Een whiplash wordt veroorzaakt door een verrekking van de nekspier. Het betekent letterlijk 'zweepslag'. Een whiplash ge…
Bronnen en referenties
  • Onderstaande bronnen zijn geraadpleegd op 28 april 2015:
  • http://nl.wikipedia.org/wiki/Lymeziekte
  • http://www.genitalewratten.nl/thuisbehandeling
  • http://www.ziektevanaddison.com/
  • http://www.hematologiegroningen.nl/patienten/content/3ITP.htm#d3e27
Reactie

Amina, 22-04-2019
Ik heb gele vlekken aan mijn rechterkant van mijn bovenlichaam? Wat kan het zijn moet ik me zorgen maken?

Met vriendelijke groet Amina Reactie infoteur, 23-04-2019
Gele verkleuring komt door een ophoping van bloedafvalstoffen in de huid. Dit kan komen door gal, milt, lever, of andere aan de verwerking van afvalstoffen gelegen aspecten van het lichaam. Ook teveel roken kan invloed uitoefenen. Waar het door wordt veroorzaakt hangt dus per geval af. Indien de ontlasting meer een wite kleur heeft en de plas ongewoon donker van kleur is een bezoek aan de huisarts aan te bevelen. Heeft u vragen of twijfels dan is een bezoek aan de huisarts verstandig.

Geinformeerd (1.029 artikelen)
Laatste update: 20-03-2019
Rubriek: Mens en Gezondheid
Subrubriek: Aandoeningen
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Medische informatie…
Deze informatie is van informatieve aard en geen vervanging voor professioneel medisch advies. Raadpleeg bij medische problemen en/of vragen altijd een arts.